PRAVILNIK
O NAČINU KORIŠĆENJA SREDSTAVA SA PODRAČUNA, ODNOSNO DRUGIH RAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA GRADA NIŠA I O INVESTIRANJU SREDSTAVA KORISNIKA BUDŽETA

("Sl. list grada Niša", br. 65/2011)

I Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način korišćenja novčanih sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa direktnih i indirektnih korisnika sredstava budžeta Grada Niša, uključenih u konsolidovani račun trezora Grada Niša (u daljem tekstu: KRT Grada Niša).

Član 2

Direktni korisnici sredstava budžeta Grada Niša (u daljem tekstu: direktni korisnici) mogu imati podračune za posebne namene.

Indirektni korisnici budžeta Grada Niša (u daljem tekstu: indirektni korisnici) mogu imati podračune na kojima se vode sredstva za redovno poslovanje i podračune na kojima se vode sopstveni prihodi.

Na podračunima za redovno poslovanje vode se novčana sredstva u skladu sa Odlukom o budžetu Grada Niša.

Na podračunima sopstvenih prihoda vode se sredstva korisnika budžeta Grada Niša koja se ostvaruju u skladu sa zakonom.

Novčana sredstva sa podračuna za redovno poslovanje ne mogu se prenositi na podračune sopstvenih prihoda korisnika budžeta Grada Niša.

Član 3

Sopstveni prihodi korisnika budžeta grada Niša konsoliduju se na nivou KRT Grada Niša.

Ako se korisnik budžeta Grada Niša finansira iz budžeta različitih nivoa vlasti, sopstveni prihodi tog korisnika konsoliduju se na nivou trezora prema pripadnosti direktnog korisnika budžetskih sredstava.

II Korišćenje novčanih sredstava

Član 4

Odsek trezora Uprave za finansije (u daljem tekstu: Trezor) ispostavlja naloge za plaćanje Upravi za trezor (u daljem tekstu: Uprava), na zahtev direktnih korisnika budžeta Grada Niša, za izdatke za redovno poslovanje korisnika budžeta Grada Niša, u okviru odobrenih aproprijacija, na osnovu kvartalnih planova izvršenja, u skladu sa Odlukom o budžetu za budžetsku godinu.

Za izdatke za redovno poslovanje indirektnih korisnika, Trezor ispostavlja Upravi naloge za transfer sredstava sa računa za izvršenje budžeta na podračune za redovno poslovanje indirektnih korisnika, a na zahtev nadležnog direktnog korisnika, u okviru odobrenih aproprijacija i u skladu sa kvartalnim planovima izvršenja.

Sa podračuna za redovno poslovanje, indirektni korisnici ispostavljaju nalog za plaćanje Upravi za namene za koje su im sredstva preneta iz budžeta Grada.

Član 5

Korisnici budžeta Grada Niša vrše plaćanje sa podračuna sopstvenih prihoda, za namene i do visine utvrđene zakonom, drugim propisima i opštim aktom, ispostavljanjem naloga za plaćanje.

Neposredna plaćanja vrše se ispostavljanjem naloga za plaćanje, u skladu sa zakonom.

III Upravljanje novčanim sredstvima na KRT grada

Član 6

Svim sredstvima na KRT grada upravlja Trezor u skladu sa Zakonom.

Upravljanje sredstvima iz stava 1. ovog člana podrazumeva planiranje novčanih tokova i upravljanje primanjima i izdacima radi efikasnijeg korišćenja tih sredstava.

Trezor planira tokove novčanih sredstava sa ciljem nesmetanog izvršenja obaveza budžeta Grada, u skladu sa zakonom.

Član 7

U cilju obezbeđenja sredstava za finansiranje tekuće likvidnosti budžeta Grada, mogu se privremeno pozajmiti sredstva sa KRT-a grada, prenosom sredstava sa računa interne pozajmice.

Pozajmica sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se u iznosu koji ne ugrožava dnevnu likvidnost KRT-a Grada, a rok za vraćanje pozajmice je do 31. decembra tekuće godine.

Član 8

Sredstva preneta na podračun za redovno poslovanje, a neutrošena do kraja budžetske godine, indirektni korisnici vraćaju na račun izvršenja budžeta grada.

Stanje sopstvenih prihoda indirektnih korisnika budžeta grada evidentirano na kraju budžetske godine prenosi se kao početno stanje ovih sredstava na početku naredne budžetske godine.

IV Investiranje sredstava

Član 9

Sredstva iz člana 1. ovog pravilnika koja ostanu raspoloživa posle izvršenja obaveza u skladu sa članom 6. stav 3. ovog pravilnika, mogu se koristiti za deponovanje i oročavanje sredstava kod poslovnih banaka i Narodne banke Srbije, kupovinu hartija od vrednosti Republike Srbije ili Narodne banke Srbije, na način koji rizik po deponovana sredstva svodi na najmanju meru, u cilju očuvanja i uvećanja vrednosti sredstava u skladu sa Zakonom.

Član 10

Trezor vrši investiranje sredstava na osnovu pojedinačnog akta Gradonačelnika o investiranju, u skladu sa zakonom.

Član 11

Indirektni korisnik budžeta grada može zaključiti ugovor sa načelnikom uprave nadležne za finansije o investiranju sopstvenih prihoda koje ostvari u skladu sa zakonom, na domaćem finansijskom tržištu novca.

Indirektni korisnik budžeta grada može investirati sopstvene prihode i samostalno, uz prethodno pribavljenu saglasnost načelnika uprave nadležne za finansije.

Za pribavljanje saglasnosti iz stava 2. ovog člana indirektni korisnik podnosi zahtev u kome navodi broj podračuna sopstvenih prihoda, vrstu plasmana, iznos i uslove pod kojima želi da plasira sredstva.

Indirektni korisnik budžeta grada obavezan je da po izvršenom investiranju sopstvenih prihoda iz stava 1. i 2. ovog člana, o tome obavesti Trezor, koji će o tome obavestiti Upravu.

Indirektni korisnik podnosi Trezoru do drugog u mesecu za prethodni mesec, Izveštaj o investiranju sopstvenih prihoda, na Obrascu IISP koji čini sastavni deo ovog pravilnika.

V Završne odredbe

Član 12

Direktni korisnici budžeta Grada Niša dužni su da vode evidenciju podataka, registara, pismenih izveštaja i elektronskih podataka, koji se odnose na finansijske izdatke i aktivnosti, za sebe i svoje indirektne korisnike.

Član 13

Pravilnik stupa na snagu danom donošenja.

Donošenjem ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu korišćenja sredstava sa podračuna, odnosno drugih računa konsolidovanog računa trezora Grada Niša "Službeni list Grada Niša", broj 20/2005 i 24/2005.

Član 14

Ovaj pravilnik objaviti u "Službenom listu Grada Niša".

 

Obrazac IISP

 

JBBK

 

 

NAZIV INDIREKTNOG KOR.

 

 

ADRESA

 

 

TELEFON

 

 

LICE ZA KONTAKT

 

 

BROJ PODRAČUNA

 

 

 

IZVEŠTAJ O INVESTIRANJU SOPSTVENIH PRIHODA DIREKTNIH I INDIREKTNIH KORISNIKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA LOKALNE VLASTI ZA MESEC _________ 20____ godine

Red. br.

Šifra

Vrsta plasmana

Početno stanje plasmana u mesecu

Plasirana sredstva u toku meseca

Povraćaj plasiranih sredstava u toku meseca

Stanje plasmana poslednjeg dana u mesecu

Opis

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

1

210

Plasmani bankama - depoziti po viđenju

 

 

 

 

 

2

211

Interni plasmani

 

 

 

 

 

3

212

Plasmani drugim trezorima

 

 

 

 

 

4

213

Plasmani bankama - oročeni depoziti

 

 

 

 

 

5

214

Plasmani - pozajmice budžetu

 

 

 

 

 

6

215

Plasmani u hartije od vrednosti

 

 

 

 

 

7

219

Ostali plasmani

 

 

 

 

 

8

 

Ukupno:

 

 

 

 

 

 

DATUM

 

 

 

MESTO

 

 

Ovlašćeno lice