ODLUKA
O KOMUNALNOM UREĐENJU

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 12/2010 i 6/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuju se opšti uslovi komunalnog uređenja na teritoriji Grada Požarevca (u daljem tekstu: Grad), uređuju prava i obaveze među učesnicima u opštem i komunalnom uređenju gradova Požarevca i Kostolca, kao i seoskih naselja u korišćenju i održavanju dobara od opšteg interesa u oblasti komunalnih delatnosti.

Član 2

Pod komunalnim delatnostima, u smislu ove odluke, podrazumevaju se:

- održavanje čistoće u Požarevcu, Kostolcu i seoskim naseljima;

- iznošenje i deponovanje kućnog smeća i smeća sa površina javne namene;

- održavanje komunalnih objekata i urbanog mobilijara;

- privremeno zauzeće javnih površina;

- uređenje i održavanje parkova, zelenih i rekreacionih površina kao i drugih javnih površina posebne namene;

- raskopavanje ulica, puteva i drugih javnih površina;

- održavanje i korišćenje javne rasvete;

- uklanjanje snega sa površina javne namene i

- održavanje gradskih i seoskih deponija.

Član 3

Pod komunalnim objektima i površinama javne namene u smislu ove odluke, su one površine i objekti na njima, koji su dostupni pristupu i korišćenju svim građanima, mesnim zajednicama, preduzećima, pravnim licima i drugim organima i organizacijama i to:

1. ulice, trotoari, trgovi, mostovi, putevi, rečna korita i obale, staze i prolazi, pešačke i biciklističke staze i trake;

2. javne zelene površine između i oko zgrada, ulični travnjaci, parkovi, skverovi, park-šume, uređene zelene površine, drvoredi, žive ograde i sl.;

3. tereni za sport, rekreaciju i zabavu i objekti na njima;

4. javne plaže, obale, prolazi, dečija igrališta;

5. bazeni;

6. fontane, javne česme, bunari;

7. saobraćajna signalizacija;

8. poklopci i rešetke na šahtovima;

9. objekti javne rasvete;

10. javni toaleti;

11. boksovi za smeštaj posuda za smeće, posude za smeće, korpe za otpatke;

12. table sa nazivom firme, izlozi, reklame, natpisi, panoi, javna dekoracija;

13. ulični otvori;

14. spomenici i spomen obeležja:

15. table sa nazivima ulica i kućnih brojeva;

16. objekti za izvođenje zabavnih programa (zabavni park i dr.);

17. druge uređene površine javne namene i

18. neizgrađeno građevinsko zemljište na kome pravo javne svojine ima Grad.

Član 4

Pod komunalnim uređenjem gradova i seoskih naselja na teritoriji Grada podrazumeva se održavanje i uređenje: ulica, trotoara, trgova, skverova i drugih delova površina javne namene, komunalnih i drugih javnih objekata, terena za sport; zabavu i rekreaciju, javne rasvete, dvorišta, vrtova, ograda, zelenih površina i drugih javnih objekata na teritoriji Grada.

Član 5

Pod urbanim mobilijarom u smislu ove odluke, smatraju se:

1. klupe, korpe za otpatke;

2. poštanski sandučići i javne telefonske govornice;

3. ukrasne žardinjere;

4. stubovi, kugle, suncobrani, tende, ograde i druge vrste zapreka na površinama javne namene;

5. javni časovnici i

6. drugi urbani mobilijar utvrđen aktima donetim na osnovu ove odluke.

Član 6

O uređenju i održavanju površina javne namene i objekata na njima u urednom, čistom, ispravnom i funkcionalnom stanju, načinu i uslovima njihovog korišćenja, staraju se nadležni organi Grada i Gradske opštine Kostolac, mesne zajednice, organi Gradske uprave, javna preduzeća i druga preduzeća i preduzetnici kojima su ti poslovi povereni, vlasnici i korisnici objekata, uređaja i instalacija koji su postavljeni na površinama javne namene i vlasnici ili korisnici građevinskih objekata i građevinskih parcela, saglasno ovoj odluci.

Površine javne namene mogu se koristiti isključivo u skladu sa utvrđenom namenom.

U slučajevima predviđenim ovom odlukom, površine javne namene se mogu koristiti i u druge svrhe, a na osnovu odluka Gradskog veća grada Požarevca.

Izgradnja, rekonstrukcija, uređenje i održavanje površina javne namene i komunalnih objekata, uređaja i instalacija vrši se u skladu sa zakonskim propisima, prostornim, urbanističko-planskom i projektnom dokumentacijom, posebnim propisima i aktima nadležnih organa Grada, na način kojim se obezbeđuje njihova ispravnost, funkcionalnost i bezbedno korišćenje.

II ODRŽAVANJE I ZAŠTITA ČISTOĆE NA POVRŠINAMA JAVNE NAMENE

Održavanje čistoće na površinama javne namene

Član 7

Održavanje čistoće na površinama javne namene vrši Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac kome je Grad poverio obavljanje ovih poslova, kao i vlasnici i korisnici poslovnih objekata na površinama javne namene oko svojih objekata.

Član 8

U održavanje čistoće na površinama javne namene spada:

- čišćenje površine javne namene;

- pranje;

- pražnjenje korpi za otpatke i posuda za odlaganje otpadaka i smeća;

- sakupljanje, sabiranje i uklanjanje otpada;

- iznošenje i deponovanje smeća i otpada;

- poslovi na prevenciji nastanka "divljih deponija";

- čišćenje i uklanjanje snega i drugih nanosa od atmosferskih padavina;

- košenje trave, orezivanje krošnji drveća, ograda, šiblja i korova sa površina javne namene i sl.

- poslovi na održavanju čistoće po nalogu organa uprave nadležnog za inspekcijske poslove u okviru usvojenog godišnjeg programa, ili po nalogu Gradskog veća grada Požarevca ukoliko nije obuhvaćeno programom.

Član 9

Čišćenje površina javnog saobraćaja, osim ulica i puteva bez zastora (asfalta, betona, kocke i sl.), vrši Javno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac, kome je Grad poverio obavljanje ovih poslova.

Član 10

Prevoz ogrevnog, građevinskog i drugog rastresitog materijala, njegov utovar i istovar, prevoz fekalnog otpada i drugih otpadnih, hemijskih, nagrizajućih ili otrovnih tečnosti se može vršiti isključivo specijalizovanim vozilima, uz zakonom propisane mere fizičko-tehničke zaštite i opreza, na način kojim je sprečeno rasturanje ili izlivanje sadržaja na puteve i druge delove površina javne namene.

Ako pri prevozu tereta dođe do rasipanja materijala ili izlivanja tečnosti, prevoznik je dužan da o svom trošku ugroženu površinu javne namene odmah obezbedi, zaštiti, očisti i vrati u pređašnje stanje.

Ukoliko prevoznik ne izvrši dati nalog, organ uprave nadležan za poslove komunalne ili saobraćajne inspekcije ukoliko je ugrožena javna saobraćajna površina, sprovešće izvršenje radova preko drugog lica na teret izvršenika.

Član 11

Vlasnici i korisnici poslovnih i drugih objekata su dužni da se o svom trošku u vremenu od 8-20 časova staraju o čišćenju površine javne namene (trotoara, platoa, stepeništa, javnih zelenih površina i sl.) oko svojih objekata, sve do ivice trotoara sa putem.

Korisnici iz stava 1. ovog člana dužni su da zaključe ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem "Komunalne službe" Požarevac o deponovanju prikupljenog otpada.

Član 12

O čišćenju površina posebne namene u javnoj upotrebi i površina kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline dužni su da se staraju subjekti na koje je preneto pravo upravljanja ili korišćenja i odgovorni su za održavanje čistoće na tim površinama.

Član 13

O čišćenju prostora i dela površine javne namene ispred zgrade i dvorišnih ograda dužni su da se staraju:

- vlasnik, odnosno korisnik porodične stambene zgrade odnosno stana;

- vlasnik, odnosno korisnik stambene zgrade odnosno preduzeće ili organ koji upravlja zgradom;

- vlasnik, odnosno korisnik poslovne zgrade ili prostorije.

Pod čišćenjem prostora i dela površine javne namene ispred zgrada i dvorišnih ograda smatra se košenje trave, čišćenje i sabiranje nanetog otpadnog materijala i sl.

Vlasnik, odnosno korisnik iz stava 1. ovog člana očišćeni otpadni materijal deponuje na odgovarajući način i obaveštava nadležno komunalno preduzeće radi odvoženja.

Nadležno komunalno preduzeće je dužno da očišćeni materijal s dela površine javne namene ispred zgrada i dvorišnih ograda odvozi odmah po prijemu obaveštenja ili najkasnije u roku od 24 časa.

Ukoliko se subjekti iz stava 1. ovog člana ne pridržavaju date obaveze organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije naložiće rešenjem ispunjenje iste.

Član 14

O čišćenju javnih površina posebne namene, uklanjanju otpada, smeća, nanosa, snega, blata, vode i druge nečistoće, dužni su da se staraju subjekti koji njima upravljaju, vlasnici ili korisnici:

1. privremenih objekata na javnoj površini u širini od 4 m oko objekata;

2. javnih parkirališta, na unutrašnjem prostoru i neposredno oko njega;

3. benzinskih pumpi, na platou ispred objekata, na prilaznim putevima do ivice glavnog puta, oko objekta i na zelenim površinama koje okružuju objekat;

4. autobuskih i železničkih stanica, na platoima unutar stanica i oko njih, kao i na prilazima putevima do ivice glavnog puta;

5. pijaca, groblja, unutar, na ulazima, izlazima i oko njih;

6. sportskih i zabavno-rekreativnih terena, bazena, unutar i oko ovih terena, kao i ulaza i izlaza;

7. Javne površine za postavljanje promotivnih akcija;

8. javne površine na kojima se organizuju pozorišne predstave, prikazivanje filmova, koncerti, zabave i slični događaji;

9. javne površine za izvođenje građevinskih i komunalnih radova, na površinama gde izvode ove radove i neposredno oko njih;

10. javne površine oko trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih objekata, letnjih bašti uz objekte i sl.;

11. javne površine oko stovarišta, otpada i deponija, od ograde do ivice puta;

12. pozorišnih i filmskih sala i sličnih objekata, na ulazima i izlazima;

13. sportskih hala i dvorana, na ulazima i izlazima.

Korisniku površine javne namene iz stava 1. tačke 7. ovog člana organ uprave nadležan za poslove komunalnog uređenja odobriće privremeno korišćenje površine javne namene ukoliko uz podneti zahtev dostavi i pismeni dokaz o posedovanju posude za smeće i dokaz o plaćenoj naknadi za njeno iznošenje i pražnjenje.

Član 15

Površine javne namene u gradskim naseljima se čiste svakodnevno izuzev površina čije je čišćenje povereno nadležnom komunalnom preduzeću na osnovu ugovora.

Ugovorom iz prethodnog stava utvrđuju se područja gradova Požarevca i Kostolca gde se vrši svakodnevno čišćenje i područja gde se vrši čišćenje u utvrđenim vremenskim razmacima.

Član 16

Na površinama javne namene postavljaju se nove korpe za otpatke i posude za sakupljanje smeća, u dovoljnom broju na osnovu rešenja organa uprave nadležnog za poslove komunalnog uređenja i elaborata o postavljanju urbanog mobilijara iz člana 90. ove odluke.

Korpe za otpatke obezbeđuje Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca ili drugo pravno ili fizičko lice koje odredi nadležni organ.

Posude za sakupljanje smeća moraju biti snabdevene poklopcima i podešene da se mogu lako prazniti, prati, a moraju se održavati uvek u čistom i ispravnom stanju.

Korpe za otpatke i posude za smeće, moraju se svakodnevno prazniti i uredno održavati.

Zamenu dotrajalih i polomljenih korpi vrši Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca ili Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac.

Prostor oko posuda za smeće mora biti uvek očišćen, a prostor na kome stoje posude, mora biti izbetoniran.

Obezbeđenje i zamenu dotrajalih i oštećenih posuda za smeće (kontejneri i kante) vrši preduzeće kome su povereni poslovi čišćenja i iznošenja smeća.

Član 17

Čišćenje površina javnog saobraćaja, vrši se u vremenu od 7-22 sata.

Čišćenje površina javne namene (ulica, trotoara, trgova, i sl.) odnosno sakupljanje papira i drugog krupnijeg materijala koji stvaraju prolaznici, vrši se u toku dana ili u toku noći kada za to budu stvoreni uslovi.

Pranje ulica vrši se po pravilu noću, a samo u izuzetnim slučajevima i u toku dana, na zahtev ili uz saglasnost odeljenja za inspekcijske poslove.

Prilikom pranja ulica moraju se prethodno očistiti svi slivnici i rešetke za prikupljanje atmosferskih i drugih voda, da bi se omogućilo njeno nesmetano oticanje.

Zabranjeno je pri pranju ulica polivati i prskati pešake, izloge, ulaze u objekte, letnje bašte, parkirana vozila, izloženu robu ograde i sl.

Zaštita čistoće na površinama javne namene

Član 18

Zabranjeno je na površinama javne namene:

1. stvarati nečistoću, bacati hartije i druge otpatke van korpi za otpatke i posuda za smeće;

2. ostavljati razne predmete, objekte i stvari, parkirati vozila van obeleženih mesta na način kojim se ometa pešački i drugi saobraćaj, zaprečavaju ulazi u poslovne i druge objekte, prolazi, prilazi, protivpožarni putevi i sl.;

3. sa terasa i prozora stambenih i drugih objekata izlivati vodu bacati smeće i druge predmete;

4. bacati u korpe za otpatke kućno smeće, zapaljiv i drugi nepripadajući sadržaj, kao i smeće iz trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih i drugih objekata;

5. smeštati i skladištiti ambalažu, robu i kartonske kutije;

6. izbacivati kamenje, zemlju, smeće, ostatke građevinskog materijala i slično u kanale, šahtove i slivnike;

7. bacati i razbijati staklo i staklenu ambalažu;

8. puštati pse i druge domaće životinje da se slobodno kreću i prljaju je izmetom;

9. opravljati i prati motorna vozila osim u slučaju iznenadnog kvara na putu;

10. obavljati zanatske i slične radove;

11. cepati i testerisati drva, razbijati ugalj i skladištiti ga duže od 24 časa;

12. vršiti istovar ili utovar ili parkirati vozila na mestima na kojima se nalaze ulični hidranti ili slivnici, posude za smeće i slični komunalni objekti;

13. pljuvati po ulici i trotoaru vršiti nuždu i druge fiziološke potrebe;

14. izlivati ili odvoziti sadržaje septičkih jama, otpadne i druge tečnosti, pomije u kanalizacione i druge ulične otvore u vodotokove i izlivati sadržaje neprijatnog mirisa;

15. prati posude za smeće;

16. prebirati i rasturiti otpatke iz posuda za smeće, sipati u njih pepeo i drugi zapaljiv sadržaj, kao i spaljivati smeće u njima;

17. istezati i ispravljati građevinsku armaturu;

18. držati havarisana, neispravna i neregistrovana vozila, ili ostavljati vozila koja su registrovana, ali neupotrebljiva za saobraćaj;

19. vršiti bespravno zauzeće radi izlaganja robe prodaji;

20. ugrožavanje zaštićenih prirodnih dobara;

21. izbacivati otpatke koji imaju svojstva opasnih materija;

22. stvaranje divljih deponija;

23. na javnim površinama vršiti prodaju poljoprivrednih i drugih proizvoda, izuzev, ako prodavac poseduje odobrenje nadležnog organa uprave;

24. lepiti plakate i nalepnice, isticati objave i ispisivati natpise i grafite, van mesta koja su predviđena za te namene;

25. zauzimati bez odobrenja javne površine postavljanjem objekata, stubova, rampi, ograda i sl.;

26. preduzimanje drugih neimenovanih radnji kojima se ta površina ugrožava i

27. vršiti oštećenja, uništavanja i uklanjanja urbanog mobilijara.

Član 19

Vlasnici, odnosno lice koje upravlja vozilom je obavezno da pre ulaska na površinu javnog saobraćaja vozilo očisti od blata, snega, nanosa i druge nečistoće.

U slučaju prljanja površine javnog saobraćaja postupanjem suprotno odredbama stava 1. ovog člana, organ uprave nadležan za poslove komunalne ili saobraćane inspekcije sprovešće uklanjanje nečistoće preko drugog lica, na teret izvršenika.

Član 20

U slučaju zaustavljanja i parkiranja vozila van površine javnog saobraćaja, a na javnim zelenim površinama, komunalni inspektor ili komunalni policajac će naložiti licu koje upravlja vozilom ili vlasniku vozila da isto ukloni.

Ukoliko izvršenik iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, uklanjanje vozila će se izvršiti preko Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" Požarevac ili drugog lica, na teret izvršenika.

Član 21

Ako vlasnik havarisanog, neispravnog i neregistrovanog vozila, ili registrovanog ali neupotrebljivog za saobraćaj, ne ukloni isto sa površine javne namene u ostavljenom roku organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije naložiće rešenjem uklanjanje vozila.

Ukoliko vlasnik navedenog vozila ne postupi po datom rešenju nadležni inspektor naložiće uklanjanje istog preko Javnog komunalnog preduzeća "Parking servis" ili drugog lica, a na teret izvršenika na lokaciju utvrđene aktom Gradskog veća grada Požarevca.

Ukoliko vlasnik ne preuzme vozilo u roku od 30 dana od dana dostavljanja pismenog obaveštenja gde se vozilo nalazi, isto će po isteku toga roka biti izloženo prodaji putem licitacije.

Posle namirenja troškova postupka, preostali iznos novca biće uplaćen na račun budžeta Gradske uprave grada Požarevca.

Školjke dotrajalih putničkih, teretnih i sličnih vozila, havarisane prikolice i slično se neće smatrati vozilom i biće izložene prodaji odmah posle uklanjanja.

Član 22

Prilikom sečenja i orezivanja drvoreda, pojedinog drveća, oblikovanja kruna drveća, uređenja travnjaka i sličnih radova, kao i prilikom čišćenja slivnika, rešetki i sličnog od atmosferskih i drugih taloga, sabiranja uklonjenog nanosa snega i smeća prikupljenog na gomile čišćenjem grada, izvođač ovih radova je dužan da materijal i otpatke odmah ukloni i očisti a površinu javne namene dovede u ispravno stanje.

Ukoliko subjekat iz stava 1. ovog člana ne izvrši svoju obavezu organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije doneće rešenje o izvršenju obaveze.

Ukoliko odgovorno lice ne postupi po datom rešenju nadležni inspektor naložiće uklanjanje petog preko drugog lica na teret izvršenika.

Član 23

Lica koja su usled iznenadnog kvara motornog vozila prinuđena da ga popravljaju na površini javne namene, dužna su da popravku obave u najkraćem roku bez ugrožavanja saobraćaja i pešaka, a sve tragove popravke vozila očiste odmah po uklanjanju vozila.

Ukoliko subjekat iz stava 1. ovog člana ne izvrši svoju obavezu organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije naložiće rešenjem ispunjenje obaveze.

Ukoliko lice ne postupi po datom rešenju, nadležni inspektor izdaće nalog nadležnom komunalnom preduzeću da ukloni prljavštinu na teret izvršenika.

Član 24

Preduzeća i taksisti koji obavljaju gradski saobraćaj, vlasnici benzinskih pumpi, dužni su da odstrane mrlje od ulja i sličnog sa podloge kolovoza, stajališta i platoa benzinskih pumpi.

Ukoliko subjekat iz stava 1. ovog člana ne izvrši svoju obavezu organ uprave nadležan za poslove komunalne ili saobraćajne inspekcije naložiće rešenjem ispunjenje obaveze.

Ukoliko subjekti iz stava 1. ovog člana ne postupe po datom rešenju nadležni inspektor izdaće nalog nadležnom komunalnom preduzeću da ukloni prljavštinu na teret izvršenika.

Član 25

Izvođač građevinskih i komunalnih radova dužan je da se stara:

1. čišćenju javnih površina ispred i oko gradilišta;

2. polivanju trošnog materijala za vreme rušenja, da bi se sprečilo podizanje prašine;

3. održavanju čistoće u olucima i rešetkama slivnika u neposrednoj blizini gradilišta;

4. čišćenju vozila pre njihovog izlaska sa gradilišta;

5. o deponovanju i obezbeđenju materijala od rasturanja sa površine javne namene.

Član 26

Ako se izvođač radova ne pridržava obaveza iz prethodnog člana, organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije, naložiće rešenjem ispunjenje obaveze.

Ukoliko subjekti iz prethodnog člana na postupe po rešenju, nadležni inspektor izdaće nalog nadležnom komunalnom preduzeću da izvrši obaveze na teret izvršenika.

Član 27

Investitor, odnosno izvođač radova na izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji ili investicionom održavanju objekta, dužan je da po završetku radova na objektu izvrši uređenje terena prema projektu, a sve oštećene površine javne namene dovede u prvobitno stanje.

Ako se izvođač radova ne pridržava obaveza iz stava 1. ovog člana, nadležni organ uprave za poslove komunalne inspekcije, naložiće rešenjem ispunjenje obaveze.

Ukoliko subjekti iz stava 1. ovog člana ne postupe po rešenju, nadležni inspektor izdaće nalog nadležnom komunalnom preduzeću da izvrši obaveze na teret izvršenika.

Član 28

Održavanje javnih površina, koje nisu obuhvaćene programom održavanja, obaveza je vlasnika, ili korisnika objekta ili građevinske parcele ispred koje se javna površina nalazi, ili po odluci Gradskog veća grada Požarevca nadležno javno preduzeće.

Vlasnici ili korisnici objekata i uređaja postavljenih na javnoj površini obavezni su da javnu površinu u okolini objekta-uređaja održavaju u urednom, čistom i ispravnom stanju.

O održavanju javnih površina ispred objekata čiji vlasnici ili korisnici iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da održavaju javnu površinu (nepoznati vlasnici, bolesna, hendikepirana lica i dr.) stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, odnosno nadležni organ mesne zajednice u selima, po rešenju komunalne inspekcije.

III IZNOŠENJE I DEPONOVANJE KUĆNOG SMEĆA I SMEĆA SA POVRŠINA JAVNE NAMENE

Član 29

U kućno smeće spadaju svi otpaci iz stambenih, pomoćnih i sličnih objekata, nastali u procesu svakodnevnih životnih aktivnosti građana i stanovnika naseljenih mesta na teritoriji Grada Požarevca, kao i sitnije smeće iz poslovnih i privremenih objekata, koje se, prema svojoj veličini, može odlagati u posude za kućno smeće.

Član 30

U kabasto smeće spada:

- otpad industrijskih, zanatskih i drugih delatnosti neorganskog sastava;

- zemlja, šut, šljunak, granje, piljevina,

- trava i slično;

- pepeo i šljaka iz kotlarnica;

- staro pokućstvo, ostaci havarisanog vozila, raznih uređaja i bele tehnike, ostaci ogrevnog, građevinskog i drugog sličnog materijala;

- karton i druga ambalaža;

- stajsko đubrivo, ostaci stočne hrane i slično i

- drugo krupno smeće koje se, prema svojoj veličini, ne može odlagati u posude za kućno smeće.

Kabasto smeće se ne sme odlagati u posude za kućno smeće, izbacivati i smeštati na površinu javne namene, već se mora čuvati u svom posedu sve do odnošenja na odgovarajuću deponiju, na teret vlasnika.

Kartonsku ambalažu do odnošenja, korisnik usluga je dužan da čuva u svom posedu.

Zabranjeno je skladištenje kartonske ambalaže na površinama javne namene i njeno odlaganje u posude za kućno smeće.

Član 31

Posebne vrste otpada (medicinski, hemijski i slični otpad), nakon neutralizacije odlažu se u posebne posude nedostupne i zaštićene od drugih lica, prikupljaju se i odnose na za to posebno izdvojena i zaštićena mesta na dalji postupak u skladu sa zakonom.

Član 32

Pod otpadom organskog i životinjskog porekla podrazumevaju se uginule životinje i njihovi ostaci.

Zabranjeno je odlaganje otpada iz stava 1. ovog člana na površine javne namene, u posude za kućno i drugo smeće, kanalizaciju, odvode, vodotokove i deponije.

Životinje uginule od zaraznih bolesti pokopavaju se isključivo po uputstvima sanitarne i veterinarske inspekcije.

Lokacija za odlaganje ove vrste otpada i njeno obezbeđenje utvrđuje se planskim aktima ili odlukom Gradskog veća grada Požarevca.

Član 33

Iznošenje i deponovanje kućnog smeća, kao i drugog smeća sa površine javne namene u gradovima Požarevcu i Kostolcu vrši Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac kome su povereni ovi poslovi (u daljem tekstu: davalac usluga) i to:

- iznosi smeće u skladu sa programom iznošenja smeća i odlaže ga na deponiju;

- održava posude;

- redovno prazni korpe za otpatke i posude za smeće i čisti prostor oko njih;

- uklanja kabasto smeće u skladu sa planom, programom, nalozima nadležnog organa uprave kao i po pozivu korisnika usluga uz naknadu koja je utvrđena odlukom nadležnog organa i dobijene saglasnosti Skupštine grada Požarevca.

Iznošenje i deponovanje kućnog smeća, kao i drugog smeća na teritoriji seoskih naselja organizuju sami žitelji preko svojih mesnih zajednica.

Član 34

Svi vlasnici i korisnici poslovnog prostora (otvorenog ili zatvorenog) pravna lica, preduzetnici, organizacije i ustanove na teritoriji gradova Požarevca i Kostolca (u daljem tekstu: korisnici usluga), dužni su da sakupljaju i odlažu smeće u posude za odlaganje smeća i podležu obavezi organizovanog iznošenja smeća, uz plaćanje novčane naknade za izvršene usluge.

Korisnici usluga iz stava 1. ovog člana dužni su da zaključe ugovor o iznošenju smeća sa davaocem usluga.

Korisnici usluga su obavezni da pribave tipske posude za odlaganje smeća.

Vlasnici i korisnici stambenog prostora dužni su da zaključe ugovor o iznošenju smeća sa davaocem usluga i da plaćaju naknadu za izvršene usluge iznošenja smeća, ako je na području gde žive organizovano iznošenje istog.

Kućno smeće se ne sme spaljivati, uništavati, zakopavati, iznositi, razbacivati i odlagati, osim na načine predviđene ovom odlukom.

Svi korisnici usluga obavezni su da davaocu usluga prijave pismenim putem sve promene koje se odnose na prebivalište ili sedište, kao i eventualne promene podataka koji se odnose na obavezu plaćanja naknade za izvršenu uslugu iznošenja smeća.

Član 35

Davalac usluga je dužan da na početku kalendarske godine donese godišnji program koji predviđa da najmanje dva puta godišnje u saradnji sa gradskim mesnim zajednicama i na njihov zahtev organizuje periodične akcije iznošenja kabastog smeća, u skladu sa tehničkim i materijalnim mogućnostima davaoca usluga.

Skupštine grada Požarevca daje saglasnost na program iz stava 1. ovog člana i kojim se utvrđuje visina naknade za obavljanje pomenutih poslova.

Član 36

Posude za kućno smeće su tipizirane i moraju biti podešene specijalnim vozilima za iznošenje smeća.

U tipizirane posude za smeće spadaju: kante i kontejneri.

Tip i broj posuda za smeće određuje nadležno komunalno preduzeće u skladu sa važećim normativima.

Član 37

Za novoizgrađene objekte kao i kod postavljanja privremenih objekata, nabavku tipiziranih posuda za odlaganje smeća vrši investitor.

Član 38

Ukoliko organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije na licu mesta utvrdi da vlasnici objekta u funkciji nisu postavili posude za odlaganje smeća, ili nisu postavljeni na odgovarajućoj lokaciji, naložiće postavljanje istih na teret investitora, odnosno vlasnika ili korisnika objekta, na mesto koje je za to predviđeno projektnom dokumentacijom na osnovu koje je izdato odobrenje za gradnju ili aktom komisije iz člana 39. ove odluke.

Član 39

Lokaciju i uređenje mesta za postavljanje kontejnera za deponovanje smeća na površinama javne namene određuje komisija imenovana rešenjem nadležnog odeljenja za komunalne poslove u čiji sastav su predstavnici nadležnog komunalnog preduzeća, komunalne i saobraćajne inspekcije i nadležnog organa za komunalne poslove.

Član 40

Odobrenje za postavljanje kontejnera izdaje nadležni organ za komunalne poslove na lokaciji prema predlogu komisije iz prethodnog stava (lokacija, uređenje i slično).

Zabranjeno je pomeranje i premeštanje kontejnera i posuda za smeće sa lokacija određenih od strane nadležnog organa uprave iz prethodnog stava.

Član 41

Novi korisnici usluga kao vlasnici, odnosno investitori kolektivnih stambenih, poslovno-stambenih, poslovnih i drugih objekata dužni su da nabave odgovarajuće posude za odlaganje smeća.

Korisnici iz stava 1. ovog člana su dužni da zaključe ugovor o iznošenju smeća sa davaocem usluga.

Ukoliko korisnici iz stava 1. ovog člana, ne postupe u skladu sa stavom 1. ovog člana komunalna inspekcija će rešenjem naložiti ispunjenje iste.

Zamenu i opravku dotrajalih i oštećenih posuda za odlaganje smeća vrši davalac usluga u skladu sa investicionim godišnjim planom ili po rešenju komunalnog inspektora, a sredstva se obezbeđuju iz budžeta Grada Požarevca.

Član 42

Prilikom formiranja gradilišta investitor je dužan da zaključi ugovor sa davaocem usluga na ime iznošenja smeća u toku izgradnje.

Član 43

Iznošenje kućnog smeća, smeća sa površine javne namene, otpada i fekalnog sadržaja može se vršiti samo specijalizovanim vozilima, tako da materijal prilikom odvoženja bude obezbeđen i zaštićen od rasipanja.

Član 44

Davalac usluga je dužan da smeće iznosi prema utvrđenom programu koji sadrži redosled, dinamiku, učestalost i druge elemente.

Davalac usluga iz stava 1. ovog člana je dužan da program dostavi organu uprave nadležnom za poslove komunalne inspekcije.

Kućno smeće se iznosi i to u periodu od 06,00-14,00 sati i od 22,00-6,00 sati u centru gradova svakodnevno, a u ostalim delovima gradova jednom nedeljno.

U slučaju spora između korisnika usluga i davaoca usluga u vezi sa pružanjem komunalne usluge i njenim plaćanjem nadležan je Osnovni sud u Požarevcu.

Član 45

Prilikom iznošenja kućnog smeća davalac usluga je dužan da vodi računa da se u zgradi i pred zgradom, kao i u dvorištu, na trotoaru i kolovozu kućno smeće i otpaci ne rasipaju, da se ne podiže prašina, nepotrebno ne šire neprijatni mirisi, da se ne prljaju i ne oštećuju površine na kojima su smeštene posude za odlaganje smeća.

Član 46

Iznošenje i deponovanje smeća i otpadaka, vrši se isključivo na mestima koja su za tu namenu određena.

Fekalne otpadne vode izručuju se u gradsku kanalizaciju i to samo na mestima koje odredi organ uprave nadležan za poslove urbanizma odgovarajućim aktom, a u skladu sa vodoprivrednim uslovima i uslovima zaštite životne sredine.

Član 47

Zabranjeno je spaljivanje smeća na teritoriji gradskih mesnih zajednica i u naseljenim mestima.

Član 48

U seoskim naseljima iznošenje i deponovanje smeća reguliše se na taj način što se vrši sanacija i rekultivacija postojećih divljih seoskih deponija i pretvaranje u tačke sakupljanja-reciklažna dvorišta, otvaranjem reciklažnih dvorišta za prikupljanje i sortiranje otpada koji po vrsti, sastavu ili opasni ne može biti prikupljen kretanjima predviđenim, organizovanim sakupljanjem mešanog komunalnog otpada.

Prevoznik smeća dužan je da sadržaj obezbedi od rasipanja.

Zabranjeno je spaljivanje, razbacivanje i zakopavanje smeća u privatnim posedima, kao i na površinama javne namene (pored puteva, u šumama, koritima stalnih i povremenih vodotokova i dr.).

Član 49

Vlasnici vozila koji izvrše usluge pražnjenja septičkih jama i prevoza drugog fekalnog sadržaja na teritoriji naseljenih mesta dužni su da za ove namene koriste propisane cisterne, obezbeđene od rasipanja tečnosti.

Zabranjeno je izlivanje fekalnih sadržaja u privatne posede, na površine javne namene i vodotokove.

IV KOMUNALNI OBJEKTI, URBANI MOBILIJAR I PRIVREMENO ZAUZEĆE POVRŠINA JAVNE NAMENE

Komunalni i drugi objekti

Član 50

Komunalni objekti u smislu odredaba ove odluke (saobraćajni znaci i putokazi, fontane, javne česme i bunari, spomenici, tereni za sport i zabavu, javni WC-i, table sa nazivima ulica i kućnih brojeva, ulični i drugi otvori i drugi slični objekti) postavljaju se u skladu sa zakonom, ovom odlukom, drugim odlukama Skupštine grada Požarevca, usvojenim standardima i aktima na Gradskog veća grada Požarevca.

Održavanje objekata iz stava 1. ovog člana vrše pravna ili fizička lica koja upravljaju istim.

1. Saobraćajni znaci i putokazi

Član 51

Saobraćajni znaci i putokazi na teritoriji gradova i naseljenih mesta na teritoriji Grada Požarevca postavljaju se u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Rešenje o postavljanju saobraćajnih znakova i putokaza donosi organ za tehničko regulisanje saobraćaja.

O postavljanju i održavanju saobraćajnih znakova i putokaza stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

2. Table sa nazivom ulica i kućni brojevi

Član 52

Sve ulice i trgovi moraju imati vidno istaknute table sa nazivom ulica i trgova, a zgrade moraju biti obeležene jasno uočljivim kućnim brojevima.

Table sa nazivom ulica i trgova u gradskim naseljima postavlja Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Kućne brojeve na teritoriji Grada utvrđuje Služba za katastar nepokretnosti Požarevac, a nabavlja ih Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Postavljanje kućnih broja na teritoriji gradova Požarevca i Kostolca vrši Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a na teritoriji seoskih naselja postavljanje vrše mesne zajednice.

Član 53

U slučajevima oštećenja ili nestanka table sa nazivom ulica, nadležan organ uprave za poslove komunalne inspekcije naložiće Javnom preduzeću Direkciji za izgradnju grada Požarevca da nabavi i postavi nove table na teret lica koje je otuđilo ili oštetilo, a ukoliko to nije moguće na teret Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Zamena oštećenih i nedostajućih kućnih brojeva se vrši na teret vlasnika ili korisnika objekta.

3. Ulični i drugi otvori

Član 54

Uličnim i drugim otvorima smatraju se:

1. Šahte i okna vodovodne i kanalizacione mreže;

2. Šahte i okna podzemnih instalacija (PTT, električne, kablovske, toplovodne i sl.);

3. Otvori za ubacivanje ogreva i drugog materijala, podrumski prozori, okna, otvori za osvetljenje i ventilaciju prostora i sl.

O održavanju i uređenju šahti, okana i otvora iz stava 1. tačka 1. i 2. ovog člana staraju se subjekti koji upravljaju tim instalacijama, a o otvorima iz stava 1. tačka 3. ovog člana njihovi vlasnici, odnosno korisnici.

4. Poklopci šahti, okana i drugih otvora

Član 55

Radi bezbednosti pešaka i sigurnosti saobraćaja sve šahte, okna i otvori na površinama javne namene moraju imati propisano postavljene i neoštećene zatvarače, odnosno poklopce.

Zatvarači, odnosno poklopci iz stava 1. ovog člana se izrađuju od rebrastog (hrapavog) materijala, a polja pojedinih vrsta zatvarača se nalivaju asfaltom, kako bi bili postavljeni u istu ravan sa okolnom podlogom.

Sve šahte okna i drugi otvori, na površinama javne namene moraju se održavati u ispravnom stanju, a poklopci kojima se zatvaraju ovi otvori moraju biti postavljeni u istu ravan sa delom javne površine u koju se ugrađuje.

Dotrajali i oštećeni zatvarači i poklopci se moraju zameniti.

O postavljanju poklopca staraju se subjekti koji upravljaju podzemnim instalacijama.

Za vreme obavljanja radova na instalacijama, šahte, okna i otvori se moraju ograditi i obeležiti jasno vidljivim znacima iz razloga očuvanja bezbednosti prolaznika i saobraćaja.

Organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije i saobraćajne inspekcije ovlašćen je da vlasnicima odnosno korisnicima otvora rešenjem naloži otklanjanje nedostataka u roku od 8 dana od dana dostavljanja rešenja na njihov teret.

5. Tekuće i građevinsko održavanje šahti, okana i otvora

Član 56

O čišćenju i tekućem održavanju vodovodne mreže, fekalne kanalizacije, toplovodne mreže na površinama javne namene stara se o svom trošku preduzeće ili preduzetnik kome su ti poslovi povereni.

O građevinskom održavanju šahti, slivnih rešetki, slivnika, poklopaca i dr. kao i čišćenju i tekućem održavanju atmosferske kanalizacije na površinama javne namene do priključka korisnika staraju se subjekti iz stava 1. ovog člana o svom trošku.

Član 57

Zabranjeno je prilikom izvođenja građevinskih radova postavljati građevinske mašine (mešalice za beton i građevinski materijal i sl.) neposredno uz ulične otvore na način koji bi mogao da dovede do izlivanja njihovog sadržaja u ulične otvore ili bi se time sprečavalo njihovo normalno funkcionisanje.

1. Postavljanje i održavanje javnih WC-a

Član 58

Javni WC je sanitarni objekat koji se postavlja na javnoj površini ili se nalazi u okviru poslovnog objekta (sportski i rekreativni tereni, sportski i poslovni centri i dr.).

Javni WC može da bude trajan ili privremen.

Trajni javni WC može biti zidan ili montažni i mora da bude priključen na javni vodovod i kanalizaciju, a montažni javni WC mora biti automatizovan.

Privremeni javni WC je montažni objekat koji se postavlja na zahtev organizatora javnih manifestacija ili drugih skupova, a na osnovu nadležnog deljenja za komunalne poslove.

Pravno ili fizičko lice kome je povereno održavanja javnih WC-a, kao organizator javne manifestacije ili drugog skupa, dužni su da obezbede:

1. stalnu sanitarnu, tehničku i higijensku ispravnost javnih WC-a,

2. redovno održavanje i funkcionisanje javnih WC-a,

3. sanitarno-tehničko uputstvo o korišćenju, istaknuto na vidnom mestu za korisnike, i

4. stalno prisustvo radnika na održavanju higijene u radno vreme.

O održavanju, opremanju i korišćenju trajnih javnih WC-a stara se preduzeće kome su ti poslovi povereni.

Član 59

Pravno ili fizičko lice kome je povereno održavanje javnih WC-a, donosi cenovnik usluga, uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

O održavanju javnih WC-a koji se nalaze u poslovnim objektima namenjenim za javno korišćenje (sportski i rekreativni tereni, sportski i poslovni centri i dr.), dužni su da se staraju vlasnici, odnosno zakupci tih objekata.

7. Održavanje javnih česmi i bunara

Član 60

Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" koje upravlja izvorima, bunarima, javnim česmama i drugim objektima za snabdevanje pijaćim vodom, kao i njihovi korisnici, dužno je da ih održava u funkcionalnom i higijenski ispravnom stanju i da ih čuva od oštećenja.

Član 61

Zabranjeno je na izvorima, bunarima, česmama na površini javne namene i u njihovoj neposrednoj blizini izlivati pesticide i druge štetne materije otpadne i fekalne sadržaje, čistiti i prati vozila, tepihe i druge predmete.

Član 62

U slučaju utvrđene hemijske ili bakteriološke neispravnosti vode za piće sa javnih bunara i česmi, organ uprave nadležan za poslove zaštite životne sredine će po dostavljenom izveštaju o neispravnosti vode za ljudsku upotrebu, naložiti Javnom komunalnom preduzeću. Vodovod i kanalizacija" da na kritična mesta odmah postavi table sa upozorenjem o neispravnosti vode i obavesti javnost putem medija.

Član 63

Javni sanitarni i higijenski objekti (javni WC-i i slično) moraju biti tehnički ispravni, u funkciji i u njima moraju biti vidno istaknuta uputstva o njihovoj upotrebi, a o njihovom održavanju brine preduzeće ili preduzetnik kome su ti poslovi povereni posebnim aktom osnivača.

8. Spomenici

Član 64

Spomenici, spomen obeležja, spomen ploče i druga skulpturalna dela na javnim mestima, postavljaju se na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove na lokaciji utvrđenoj odlukom Gradskog veća grada Požarevca.

O održavanju objekata iz stava 1. ovog člana stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

9. Tereni za sport i zabavu

Član 65

Tereni za sport i zabavu (stadioni, igrališta, strelišta, izletišta i sl.), moraju se održavati uredno i čisto, o čemu su dužni da se staraju organi, organizacije, druga pravna lica i pojedinci koji te objekte i terene koriste i održavaju.

Na prostorima i objektima iz stava 1. ovog člana, moraju se na vidnom mestu istaći higijenska i tehnička uputstva o radu na svim prostorima i objektima. Posetioci su dužni da se pridržavaju tih uputstava.

Organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije će odgovornima za održavanje čistoće na terenima iz stava 1. ovog člana rešenjem naložiti da nedostatke otklone u određenom roku.

Ukoliko odgovorni za održavanje čistoće ne postupe po rešenju, nadležna komunalna inspekcija će izdati pismeni nalog drugom preduzeću da te poslove izvrši na teret korisnika.

10. Isticanje zastava

Član 66

U danima državnih praznika, gradskih i opštinskih manifestacija i danima nacionalne žalosti zastave sa odgovarajućim obeležjima moraju biti istaknute na koplju, jedan dan ranije, na način utvrđen zakonom i to sa ulične strane na fasadama zgrada državnih organa i organizacija, javnih ustanova kao i poslovnih objekata, a uklanjaju se prvog, narednog dana po isteku razloga isticanja.

U danima proglašenja nacionalne žalosti, zastave se ističu na pola koplja na način predviđen stavom 1. ovog člana.

Na glavnom ulazu sedišta organa lokalne samouprave državna zastava vije se na državni praznik Republike Srbije i biračkim mestima na dan izbora za državne organe.

Narodna zastava stalno se vije na glavnom ulazu sedišta organa lokalne samouprave.

Zastave prilikom isticanja moraju biti neoštećene, čiste, ispeglane i u boji koja nije isprana, najmanje dimenzije 1 x 2 metara.

Isticanje zastava je obaveza vlasnika, odnosno korisnika poslovnih objekata.

11. Dvorišta

Član 67

Dvorišni prostori na teritoriji Grada se moraju održavati u čistom i urednom stanju, a ako su okrenuti prema površini javne namene, moraju biti uređeni.

O uređenju privatnih dvorišta i dvorišta u službenoj upotrebi staraju se njihovi vlasnici, odnosno korisnici.

U dvorištima se ne smeju postavljati zasadi koji mogu prouzrokovati oštećenja na zgradama, instalacijama, narušavati vidik ili zaklanjati svetlo.

Bašte i drugi zatvoreni prostori ugostiteljskih objekata koji nisu na površini javne namene moraju biti uređeni i ozelenjeni.

Član 68

Zabranjeno je narušavati opšti izgled Grada zapuštanjem dvorišnog prostora držanjem oštećenih i prljavih ograda, gomilanjem otpada, smeća, postavljanjem neuslovnih objekata za držanje domaćih životinja (živine, golubova, pasa i sl.), havarisanih vozila, izlivanjem fekalnih i drugih sadržaja koji svojim izgledom i širenjem neprijatnih mirisa ugrožavaju susedna dvorišta i narušavaju opšti i estetski izgled grada.

Član 69

O uređenju dvorišta između zgrada za kolektivno stanovanje i sličnih delova površine javne namene stara se preduzeće ili preduzetnik kome je povereno obavljanje tih poslova.

Član 70

Ukoliko u postupku inspekcijskog nadzora organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije i inspekcije za zaštitu životne sredine utvrdi postupanja suprotno odredbama člana 67. 68. i 69. ove odluke, naložiće vlasnicima odnosno korisnicima tih površina da ih o svom trošku urede.

Ukoliko subjekti iz stava 1. ovog člana ne izvrše dati nalog, te radnje će se izvršiti preko drugog lica na teret izvršenika.

12. Ograde

Član 71

Sve vrste ograda se moraju održavati u stanju kojim se ne narušava opšti estetski izgled i uređenost zgrade.

Ograde se mogu postavljati na osnovu odgovarajućeg akta u skladu sa zakonom.

Ograde od šiblja moraju se uredno održavati tako da ne prelaze regulacionu liniju i ne ometaju javni saobraćaj.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba stava 2. ovog člana vrši građevinski inspektor Gradske uprave grada Požarevca.

Ukoliko investitor ne postupi u skladu sa stavom 2. građevinski inspektor naložiće rešenjem rušenje iste u određenom roku.

Ukoliko investitor ne postupi u određenom roku, izvršenje će se izvršiti preko drugog lica na teret investitora.

Član 72

Na teritoriji Grada i naseljenih mesta, prema površini javne namene zabranjeno je postavljanje ograda od bodljikave žice, ruža puzavica, rastinja sa trnjem i slično, na način koji može dovesti do povređivanja prolaznika ili nastanka materijalne štete.

Član 73

Nalog o uređenju, opravci i čišćenju ograda, u zavisnosti od vrste materijala od kojeg su sačinjene ograde donosi organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije, a ukoliko ograda ometa odvijanje saobraćaja organ uprave nadležan za poslove saobraćajne Inspekcije.

Ako vlasnik ograde ne postupi po datom nalogu u ostavljenom roku nadležni inspektor naložiće izvršenje te radnje preko drugog lica, na teret izvršenika.

Član 74

Uređenje trotoara i zelene površine duž dvorišta na površini javne namene mogu urediti i vlasnici, odnosno korisnici parcela na osnovu dobijenog rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove. Za izdavanje rešenja neophodna je saglasnost Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Uređenje površina u smislu prethodnog stava ovog člana podrazumeva betoniranje, popločavanje ili na drugi način uređenje (ozelenjavanje, sadnja drvoreda i sl.) između ograde i kolovoza.

Uređenjem javne površine na ovaj način, investitor ne stiče pravo korišćenja tog zemljišta.

12. Postavljanje i održavanje firmi

Član 75

Svi korisnici poslovnih prostorija, koji su po zakonu obavezni da istaknu firmu na poslovnim prostorijama, dužni su da istu postave na način određen zakonom.

Firme mogu biti na odgovarajućoj tabli ili svetleće.

Firme se postavljaju isključivo na fasadi poslovnog objekta gde podnosilac obavlja delatnost.

Firme moraju biti u urednom i ispravnom stanju.

Vlasnici, odnosno korisnici firmi dužni su da u slučaju nastanka oštećenja i kvarove iste otklone u roku od 15 dana od dana nastalog kvara, odnosno oštećenja.

U suprotnom, organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije izdaće nalog za otklanjanje kvara ili oštećenja preko drugog lica na teret izvršenika.

U slučaju trajnog prestanka rada ili preseljenja, vlasnici, odnosno korisnici poslovnih prostorija dužni su da firme uklone.

Član 76

Vlasnici, odnosno korisnici poslovnih zgrada i poslovnih prostorija koji obavljaju trgovinsku, ugostiteljsku, uslužnu i zanatsku delatnost, na poslovnim prostorijama moraju imati svetleće firme.

Član 77

Ukoliko organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije utvrdi da firma nije postavljena u skladu sa odredbama ove odluke, doneće rešenje kojim će obavezati vlasnika, odnosno korisnika poslovne prostorije da firmu postavi.

13. Uređenje i održavanje izloga

Član 78

Vlasnici, odnosno korisnici poslovnih i drugih prostorija čiji su izlozi postavljeni prema površini javne namene, dužni su da iste održavaju u urednom i čistom stanju, a ukoliko ih ne koriste u svrhu obavljanja registrovane delatnosti, dužni su da ih održavaju u urednom stanju.

Član 79

Izlozi moraju biti aranžirani stručno u skladu sa važećim estetskim standardima. Staklene površine i otvori izloga moraju biti čisti i neoštećeni.

Natpisi na izlozima moraju biti jasno ispisani i uredno održavani, što se odnosi i na istaknuto radno vreme.

Zabranjeno je isticati u izlogu natpise, objave ili obaveštenja koja nisu u vezi sa delatnošću objekta.

Izlozi i vitrine za izlaganje robe moraju biti osvetljeni i držati se u urednom stanju.

Član 80

Vlasnici poslovnih zgrada i poslovnih prostorija dužni su da dotrajale izloge koji narušavaju izgled grada dovedu u ispravno stanje

Organ uprave nadležan za poslove građevinske inspekcije utvrđuje dotrajalost izloga i o tome obaveštava vlasnika.

Član 81

U slučaju da se vrši adaptacija ili rekonstrukcija poslovne zgrade ili poslovne prostorije, ili preseljenja i slično, izlozi moraju biti zaštićeni na odgovarajući estetski način.

Urbani mobilijar

Član 82

U urbani mobilijar u smislu ove odredbe spada: klupe za sedenje i sprave za dečju igru, stubovi, kugle, ograde, rampe i druge vrste zapreka, žardinjere, poštanski sandučići telefonske govornice, časovnici i drugo.

Član 83

Uslovi za privremeno postavljanje urbanog mobilijara utvrđuju se rešenjem nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

Član 84

Elaborat urbanog mobilijara sadrži:

1. urbani mobilijar koji se može postavljati na površinama javne namene i površinama vidljivim sa površina javne namene u I i II zoni gradova i to: klupe za sedenje, žardinjere, korpe za otpatke, stubići, kugle i druge zapreke na površinama javne namene

2. uslove za postavljanje, korišćenje i održavanje urbanog mobilijara,

3. lokaciju, tehničko rešenje, tip i izgled i

4. druge podatke značajne za izradu i postavljanje urbanog mobilijara.

Stručne poslove na pripremi Elaborata obavlja Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Zone iz stava 1. tačke 1. ovog člana utvrđene su Odlukom o utvrđivanju naknade za uređenje građevinskog zemljišta na teritoriji Grada Požarevca ("Službeni glasnik grada Požarevca" br. 3/09 i 10/09).

Član 85

Radi obezbeđivanja ujednačenih urbanih, estetskih i tehničkih rešenja u pogledu postavljanja urbanog mobilijara, Gradsko veće grada Požarevca:

1. razmatra nacrt Elaborata urbanog mobilijara i daje sugestije u pogledu pojedinih rešenja;

2. predlaže uvođenje novih elemenata urbanog mobilijara i razmatra njihova tehnička, estetska i druga rešenja i

3. donosi odluku o urbanom mobilijaru koja se postavlja u skladu sa programskim i drugim aktima javnih komunalnih preduzeća.

Član 86

Klupe za sedenja i sprave za dečiju igru postavljaju se u parkovima, na trotoarima, trgovima i drugim javnim mestima, ako se time ne ometa kretanje pešaka i druge komunikacije na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove, a za I i II zonu u skladu sa članom 84. ove odluke.

Klupe se postavljaju na površini javne namene u skladu sa programom nadležnog javnog preduzeća, koje se stara o njihovom održavanju.

Preduzeće koje postavlja klupe dužno je da ih održava u ispravnom i urednom stanju.

Član 87

Stubove, korpe za otpatke, kugle, ograde, rampe i druge vrste zapreka na javnim površinama se postavljaju se na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove, a za I i II zonu u skladu sa članom 84. ove odluke.

Stubove, kugle, ograde, rampe i druge vrste zapreka na javnim površinama postavlja Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca u čijoj je nadležnosti njihovo održavanje.

Mobilijar iz stava 1. ovog člana može da postavi i drugo javno preduzeće ukoliko isto ovlasti Gradsko veće grada Požarevca.

Član 88

Ukrasne žardinjere se postavljaju na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove, a za I i II zonu u skladu sa članom 84. ove odluke.

Ukrasne žardinjere mogu da se postavljaju i na predlog pravnog ili fizičkog lica, a u skladu sa rešenjem nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

Ukrasne žardinjere iz stava 2. ovog člana postavlja Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a lice iz stava 2. ovog člana dužno je da ih održava u urednom stanju i neguje biljne zasade u njima.

Član 89

Poštanski sandučići i javne telefonske govornice se postavljaju na površinama javne namene u skladu sa rasporedom mesta koji predlaže preduzeće u čijoj je nadležnosti njihovo postavljanje, uz rešenje nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

Preduzeće iz stava 1. ovog člana, dužno je da poštanske sandučiće i javne telefonske govornice održava u ispravnom i urednom stanju.

Član 90

Javni časovnici se postavljaju na objektima, javnim površinama ili površinama vidljivim sa javnih površina, a na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

Javni časovnik mogu da postavljaju pravna i fizička lica koja su obavezna da ih održavaju u ispravnom i urednom stanju.

Član 91

Drugi urbani mobilijar postavlja se na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove a u skladu sa načinom postavljanja urbanog mobilijara iz ove odluke.

Privremeno zauzeće površina javne namene

Član 92

Privremeno zauzeće javnih površina može se odobriti u svrhu:

1. oglasne table;

2. Postavljanja zabavnih parkova i uređaja, cirkusa, sprava za dečiju igru, promotivnih akcija i sl.;

3. Istovara i smeštaja građevinskog i ogrevnog materijala;

4. Privremenog smeštaja pokretnih objekata (kamp kućica, auto prikolica, vozila, čamaca, manji pokretni objekti za prodaju brze hrane, pecivo i slično);

5. Privremeno kretanje pokretnih kolica za prodaju hot-dog i sličnih proizvoda, maksimalne površine 2 m2;

6. Organizovanja i održavanja priredbi, sportskih, kulturnih i sličnih manifestacija.

Član 93

Rešenje za privremeno zauzeće površine javne namene donosi nadležno odeljenje za komunalne poslove, po zahtevu stranke i uplaćenoj propisanoj lokalnoj komunalnoj taksi.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana se određuje površina koja se koristi, mesto, vreme i način korišćenja zauzetog dela površine javne namene, posebni uslovi u pogledu obezbeđenja pešačkog i drugog saobraćaja, očuvanja urednog izgleda površine javne namene, mira i spokojstva građana kao i održavanja površine koja se privremeno koristi i okolnog prostora.

Član 94

Korisnik privremeno zauzete površine javne namene je obavezan da se u svemu pridržava uslova utvrđenih rešenjem i da za sve vreme zauzeća održava čistoću na javnoj površini koju koristi.

Korisnik iz stava jedan ovog člana je dužan da zaključi ugovor o održavanju čistoće na zauzetoj javnoj površini sa Javnim komunalnim preduzećem "Komunalne službe" Požarevac.

Član 95

Korisnik je dužan da privremeno zauzetu površinu javne namene po prestanku korišćenja uredi i vrati u pređašnje stanje.

Ukoliko se prostor koristi bez rešenja nadležnog organa i protivno uslovima iz rešenja komunalni inspektor doneće rešenje da se stvari i predmeti sa zauzetog prostora uklone na teret korisnika.

Član 96

Rešenje za privremeno korišćenje javnih površina doneto od strane nadležnog odeljenja dostavlja se komunalnoj inspekciji Gradske uprave grada Požarevca.

1. Oglasne table

Član 97

Na oglasnim tablama i stubovima za oglašavanje se ističu oglasi, objave, naredbe, upozorenja, obaveštenja, lični oglasi, smrtovnice, plakati, reklame za predstave i sl. i ne smeju se postavljati na druga mesta.

O održavanju postojećih i postavljanju novih oglasnih tabli i stubova stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 98

Zabranjeno je na površinama javne namene:

1. Isticanje svih vrsta oglasa, obaveštenja, plakata, crtanje i pisanje po zidovima, fasadama, ogradama, stubovima, poslovnih i stambenih zgrada, električnim i telefonskim stubovima, transformatorima, saobraćajnim znakovima, mostovima i slično;

2. U vreme kampanja i promocija postavljati reklamni materijal van oglasnih tabli i stubova;

3. Postavljanje i izrada grafičkih prikaza, slika i sl. bez odobrenja;

4. Postavljanje smrtovnica na stabla drveća, izloge i druga mesta osim na table koje su postavljene za tu namenu.

Član 99

Ukoliko u postupku inspekcijskog nadzora bude utvrđeno postupanje suprotno odredbama navedenim u članu 97. i 98. ove odluke, organ uprave nadležan za inspekcijske poslove će naložiti nosiocu obaveze otklanjanje uočenih nedostataka i vraćanje oštećenih objekata u pređašnje stanje.

Ukoliko nosilac obaveze ne postupi po datom nalogu, ta radnja će se izvršiti preko drugog lica na teret izvršenika.

2. Zabavni parkovi i uređaji, cirkusi i drugo

Član 100

Objekti za izvođenje zabavnih programa su cirkus, zabavni park, aparati i uređaji za zabavu i igru dece i bine.

Zauzeće površina javne namene za postavljanje cirkusa, zabavnih parkova i uređaja, sprava za dečiju igru, promotivnih akcija i slično može se odobriti na osnovu zahteva stranke, dokaza o uplati lokalne komunalne takse i priloženog rešenja za obavljanje ove vrste delatnosti. Rešenje donosi nadležno odeljenje za komunalne poslove.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za postavljanje objekta za izvođenje zabavnih programa na površini javne namene na kojoj se postavlja pozornica ili drugi montažno-demontažni objekat privremenog karaktera, dužan je da priloži tehničku skicu.

Podnosioci zahteva dužni su da prilikom podnošenja zahteva za postavljanje objekata za izvođenje zabavnih programa prilože ugovor o održavanju čistoće na površini javne namene zaključen sa Javnim komunalnim preduzećem "Komunalne službe" Požarevac.

Objekti iz stava 1. ovog člana, mogu da se postave na javnoj zelenoj površini pod uslovom da se prethodno zaključi ugovor o obnovi površine oštećene zauzećem, sa preduzećem kome je povereno održavanje Javnih zelenih površina.

Za održavanje sedmojulskog vašara i cirkusa koristiće se prostor koji je određen za te namene od strane Gradskog veća grada Požarevca.

Rešenja se dostavljaju komunalnoj inspekciji Gradske uprave grada Požarevca.

3. Istovar i smeštaj građevinskog, ogrevnog i drugog materijala

Član 101

Istovar ili utovar ogreva može se obavljati na trotoaru ili drugoj površini javne namene ako za to ne postoji druga mogućnost.

Ogrev se mora ukloniti sa kolovoza u roku od 12 sati od momenta istovara ili utovara, a u roku od 48 sati površina javne namene mora se oprati, očistiti i dovesti u prvobitno stanje.

Za istovar, ili utovar ogreva, koji traje duže od 12 sati, odnosno 48 sati mora se pribaviti odobrenje nadležnog odeljenja za komunalne poslove o privremenom zauzeću površine javne namene.

Ukoliko se radi o javnim saobraćajnim površinama mesto istovara ogreva mora se obezbediti postavljanjem neophodne saobraćajne signalizacije prema zakonskim propisima.

Na javnim površinama može se privremeno deponovati građevinski materijal i postaviti građevinska skela u cilju izvođenja građevinskih radova, radi izgradnje, rekonstrukcije ili održavanja objekta, ako za to ne postoji mogućnost na građevinskoj parceli, nakon dobijanja rešenja o zauzeću površine javne namene izdatog od strane nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

Korisnici su dužni da materijal uredno smeste i obezbede ga od rasipanja na način kojim se omogućava potpuna zaštita uličnih kanala, otvora i odvoda od zapušenja, kao i da javnu površinu čuvaju od oštećenja.

Podnosilac zahteva za izdavanje odobrenja za deponovanje građevinskog materijala i postavljanje građevinske skele na površinama javne namene dužan je da uz zahtev priloži:

- odobrenje, odnosno drugi akt u skladu sa zakonom, kojim mu je odobrena izgradnja objekta, odnosno izvođenje radova na objektu;

- dokaz da je obezbedio postavljanje saobraćajne signalizacije u skladu sa saobraćajno-tehničkim rešenjem.

Ukoliko preduzeće ili pojedinac postupi suprotno odredbi iz prethodnog stava, nadležni organ Uprave za poslove komunalne inspekcije naložiće rešenjem ispunjenje obaveze. Ukoliko preduzeće ili pojedinac ne postupi po rešenju, nadležni organ Uprave za poslove komunalne inspekcije, izdaće nalog drugom preduzeću da materijal ukloni na njihov teret.

Po isteku odobrenog roka korisnik je dužan da građevinski, ogrevni ili drugi materijal ukloni, a površinu javne namene uredi i vrati u prvobitno stanje.

Po isteku roka utvrđenog rešenjem iz stava 5. ovog člana ove odluke ili ako se istovar i smeštaj materijala vrši bez rešenja, nadležnog organa korisnici su dužni da u potpunosti uklone ostatke materijala a javnu površinu da očiste, operu, urede i vrate je u pređašnje stanje u protivnom isti će biti uklonjeni po nalogu komunalnog inspektora na teret vlasnika.

Član 102

Iskopana zemlja, otpadi, građevinski materijal, industrijski i zanatski otpaci, šljaka, šut, ambalaža i drugi otpadni materijal moraju se deponovati na mesta koja odredi Gradsko veće grada Požarevca.

Ukoliko preduzeće ili pojedinac postupi suprotno odredbi iz prethodnog stava, komunalni inspektor naložiće rešenjem ispunjenje obaveze.

Ukoliko preduzeće ili pojedinac ne postupi po rešenju, organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije, izdaće nalog drugom preduzeću da materijal ukloni na njihov teret.

Član 103

Vlasnik uklonjenog materijala (izuzev smeća, šuta i sl.) biće obavešten gde i u kom roku može preuzeti materijal uz prethodno plaćanje svih troškova.

Ukoliko vlasnik materijala isti ne preuzme u ostavljenom roku, materijal će biti prodat na licitaciji.

Iz iznosa dobijenog na licitaciji prethodno će se namiriti svi troškovi uklanjanja i skladištenja, ostali prihod pripada budžetu Grada Požarevca.

4. Pokretni objekti i stvari

Član 104

Na površinama javne namene se u skladu sa ovom odlukom u vreme trajanja gradskih i opštinskih manifestacija, a na zahtev stranke, mogu smestiti pokretni objekti i stvari kao što su: privremene bine, pokretne kamp kućice, auto prikolice, manji pokretni objekti za prodaju brze hrane i sl. objekti, na osnovu rešenja nadležnog odeljenja za komunalne poslove.

5. Zauzeće površina javne namene za organizovanje i održavanje priredbi, sportskih, kulturnih i sličnih manifestacija

Član 105

Organizovanje i održavanje priredbi, sportskih, kulturnih i sličnih manifestacija na površinama javne namene regulisano je Zakonom o okupljanju građana, a po uslovima o zauzeću površina javne namene po odredbama ove odluke.

Član 106

Ukoliko se u postupku inspekcijskog nadzora utvrdi da je površina javne namene zauzeta suprotno uslovima utvrđenim aktom organa iz člana 105. ove odluke, komunalni inspektor će naložiti korisniku prinudno uklanjanje stvari i predmeta sa zauzete površine javne namene.

Ukoliko korisnik ne postupi po datom nalogu uklanjanje će se izvršiti preko drugog lica na teret izvršenika, na mesto koje za to unapred određeno.

Član 107

Organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije vratiće uklonjene pokretne objekte i stvari (izuzev smeća, šuta, otpada i drugog materijala bez ekonomske vrednosti) njihovom vlasniku po plaćanju rešenjem utvrđene, a neisplaćene naknade na ime komunalne takse i troškove prinudnog izvršenja, odnosno po okončanju prekršajnog postupka ukoliko rešenjem sudije za prekršaje nije izrečena zaštitna mera oduzimanja predmeta prekršaja.

Ukoliko vlasnik po uručenom pismenom pozivu ne preuzme svoje predmete i stvari u roku od 15 dana od dana dostavljanja obaveštenja gde se predmeti nalaze i kada se mogu preuzeti, iste mogu posle ovog roka biti izložene prodaji na javnoj licitaciji.

Nakon namirenja troškova postupka, preostali iznos novčanih sredstava predstavlja prihod budžeta grada Požarevca.

RASKOPAVANJE JAVNIH SAOBRAĆAJNIH POVRŠINA

Član 108

Pod raskopavanjem javnih saobraćajnih površina (kolovozi i trotoari) podrazumevaju se svi radovi prilikom izgradnje i rekonstrukcije: vodovoda, kanalizacije, električnih, telefonskih, telegrafskih, gasnih, toplovodnih i sličnih objekata na površinama javne namene, kao i radovi koji su neophodni da se otklone posledice nastale dejstvom više sile ili u slučaju kvara, čijim hitnim neotklanjanjem može biti ugroženo javno dobro, zdravlje i imovina ljudi.

Raskopavanje javnih saobraćajnih površina i promena režima saobraćaja dozvoljeno je obavljati po pribavljenom odobrenju nadležnog organa za tehničko regulisanje saobraćaja.

Odobrenjem za raskopavanje javnih saobraćajnih površina određuje se početak i završetak radova, mere koje se moraju preduzeti radi bezbednosti ljudi, imovine i saobraćaja, kao i način i vreme dovođenja raskopanih javnih saobraćajnih površina u ispravno stanje.

Nadležni organ će o izdatom odobrenju za raskopavanje javne saobraćajne površine obavestiti preduzeće u čijoj je nadležnosti održavanje te javne površine i saobraćajnog inspektora.

Član 109

Podnosilac zahteva za izdavanje rešenja za raskopavanje javne saobraćajne površine dužan je da pre otpočinjanja radova u zahtevu navede mesto i vreme trajanja radova i podnese sledeću dokumentaciju:

- trasu instalacija ili priključka zbog koga se obavlja raskopavanje;

- saglasnost Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca i drugih javnih i distributivnih preduzeća i organizacija koje upravljaju pojedinim instalacijama i uređajima (vodovod, kanalizacija, elektrovod, gasovod, toplovod, TT vodovi i sl.) ispod i iznad dela javne saobraćajne površine čije se raskopavanje planira;

- kod izgradnje i rekonstrukcije instalacija i odgovarajuće odobrenje za izgradnju ili rekonstrukciju;

- kopija zaključenog ugovora sa JP Direkcijom za izgradnju grada Požarevca o izvođenju radova na vraćanju raskopane javne saobraćajne površine u pređašnje stanje;

- plan, odnosno projekat privremenog regulisanja saobraćaja dok traju radovi;

- saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture ukoliko se raskopava površina koja predstavlja kulturno dobro i njegovu zaštićenu okolinu;

- druge posebne saglasnosti, koje po službenoj dužnosti zatraži organ nadležan za izdavanje rešenja;

Radove na dovođenju u tehnički ispravno stanje raskopane javne saobraćajne površine sa savremenim zastorom (asfalt, beton, kocka i sl.) i njihovo dovođenje u prvobitno stanje vrši Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a na teret investitora, a ostale javne površine podnosilac zahteva.

Investitor je u obavezi da u roku od 3 dana po završetku radova obavesti nadležno preduzeće za vraćanje raskopane javne saobraćajne površine u prvobitno stanje.

Član 110

Izuzetno, radovi na raskopavanju mogu da otpočnu i bez prethodno pribavljenog rešenja, kada je neophodno da se otklone posledice nastale dejstvom više sile ili u slučaju kvara, koji ukoliko se hitno ne otkloni može da ugrozi javno dobro, zdravlje i imovinu ljudi.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana investitor radova je dužan da o započetom raskopavanju odmah obavesti saobraćajnog inspektora i Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Ukoliko radovi traju duže od 12 sati od nastanka više sile, odnosno saznanja za kvar dužan je da podnese zahtev za izdavanje rešenja za raskopavanje sa obrazloženjem o opravdanosti započetog raskopavanja kao i o roku do kog će završiti radove.

U slučajevima raskopavanja iz stava 1. ovog člana, izvođač radova je dužan da postavi saobraćajnu signalizaciju, a prema propisima o postavljanju privremene saobraćajne signalizacije pri izvođenju radova.

Član 111

Kada usled raskopavanja ili radova vezanih za raskopavanje nastanu oštećenja na stambenim, komunalnim i drugim objektima, kao i podzemnim instalacijama na površinama, javne namene izvođač radova je dužan da o tome, odmah a najkasnije narednog dana obavesti nadležnu inspekciju, investitora, organizaciju koja se stara o održavanju objekta kao i vlasnika objekta.

Troškove prouzrokovane oštećenjem iz stava 1. ovog člana snosi investitor.

Kada se kao posledica raskopavanja ošteti javna površina koja nije raskopana, njeno dovođenje u ispravno stanje ima isti tretman kao i površina koja se raskopava.

Ukoliko pojedinac, preduzeće ili preduzetnik postupi suprotno odredbi iz stava 3. ovog člana nadležni organ za poslove saobraćajne inspekcije naložiće drugom licu da izvrši dovođenje raskopane površine javne namene u tehnički ispravno stanje na teret izvršenika.

Član 112

Raskopavanje javnih saobraćajnih površina ne može se vršiti u periodu od 15.11. u tekućoj do 01.03. u narednoj godini.

Izuzetno raskopavanje javnih površina može se vršiti u periodu navedenom u stavu 1. ovog člana iz razloga navedenih u članu 110. i iz opravdanih razloga kada su povoljni vremenski uslovi, odnosno samo kad započeti radovi nisu završeni uz saglasnost Gradskog veća grada Požarevca.

Raskopane površine moraju se privremeno dovesti u ispravno stanje upotrebom adekvatne mase, a nakon 01. marta u prvobitno stanje upotrebom odgovarajućeg materijala.

Član 113

Raskopavanje izgrađenih, uređenih ili rekonstruisanih kolovoza i trotoara ne može da se vrši pre isteka perioda od tri godine od dana završetka ovih radova, osim u slučajevima iz člana 110. ove odluke.

Ukoliko preduzeće, pojedinac ili preduzetnik postupi suprotno odredbi ovog člana nadležni organ za poslove saobraćajne inspekcije doneće rešenje o obustavi radova i vraćanje raskopane javne saobraćajne površine u prvobitno stanje i obavestiti Javno preduzeće Direkciju za izgradnju grada Požarevca, radi naplate štete.

Član 114

Za izvedene radove na dovođenju raskopane javne saobraćajne površine u pređašnje stanje, izvođač radova garantuje dve godine.

Pre zatrpavanja iskopanog rova izvođač je dužan da najkasnije tri dana pre završetka radova obavesti Javno preduzeće Direkciju za izgradnju grada Požarevca radi određivanja termina o primopredaji radova uz prisustvo nadzornog organa Javno preduzeće Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Pri primopredaji moraju se predati atesti ispitivanja materijala s kojim je izvršeno zatrpavanje iskopanog rova i posteljice, s tim da kontrolu ispitivanja vrši ovlašćena organizacija.

O otklanjanju nedostataka u garantnom roku stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 115

Izvođač radova može da pristupi raskopavanju nakon pribavljenog rešenja za raskopavanje i postavljanja gradilišne i saobraćajne signalizacije prema propisima, planu i projektu tehničkog regulisanja saobraćaja, koju održava u ispravnom stanju do završetka radova, kada je obavezan da istu ukloni.

Gradilište mora biti obeleženo saobraćajnim znakovima i obezbeđeno branicima, noću mora biti osvetljeno potrebnim svetlosnim signalima, a ako se raskopavanje vrši na trotoaru ili na pešačkom prelazu na kolovozu, osvetljenje mora biti pojačano da bi kretanje pešaka bilo bezbedno.

Izvođač radova je dužan da iskop obezbedi odgovarajućom sigurnosnom ogradom. Materijal iz iskopa mora se odnositi sa gradilišta, izuzetno ako je iskopan materijal pesak i isti je pogodan za zatrpavanje iskopanog rova i ne ugrožava saobraćaj.

Ukoliko izvođač radova postupi suprotno odredbama ovog člana nadležni organ za poslove saobraćajne inspekcije naložiće obustavu radova do ispunjenja uslova.

Član 116

Kada se podužno raskopava kolovoz i trotoar, a raskopana širina je veća od jedne polovine njegove širine, investitor je dužan da izvede zastor u ukupnoj širini kolovoza i trotoara.

Član 117

Kada investitor ili izvođač radova započne raskopavanje bez rešenja, saobraćajni inspektor naložiće rešenjem investitoru da obustavi radove na raskopavanju i vraćanju raskopane Javne površine u pređašnje stanje u roku od 48 sati i odrediće rok za naknadno pribavljanje rešenja za raskopavanje.

Kada investitor ne obustavi radove na raskopavanju ili ne pribavi rešenje za raskopavanje javne saobraćajne površine, saobraćajni inspektor naložiće rešenjem vraćanje raskopane javne saobraćajne površine u prvobitno stanje uz prethodno vađenje postavljenih instalacija zbog kojih se vrši raskopavanje kao i postupak za nadoknadu nastale štete, koju sprovodi Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 118

Kada nastane oštećenje javne saobraćajne površine, a ne može da se utvrdi uzrok nastanka oštećenja, saobraćajni inspektor naložiće Javnom preduzeću Direkciji za izgradnju grada Požarevca da izvrši sanaciju.

Troškovi kompletnog raskopavanja i dovođenje u prvobitno stanje javne saobraćajnice padaju na teret onog korisnika instalacije čiji je kvar utvrđen kao uzrok nastanka oštećenja javne saobraćajne površine i to u visini stvarnih troškova.

Član 119

Ukoliko investitor odnosno korisnik ne postupi u skladu sa rešenjem iz člana 115. i 116. ove odluke, saobraćajni inspektor će naložiti izvršenje rešenja putem drugog preduzeća, na njihov teret.

Član 120

Izgradnja novih ulica, trgova, trotoara i rekonstrukcija istih, vršiće se prema usvojenom Programu koji je prethodno usklađen sa investicionim programima svih javnih preduzeća.

Kod izgradnje nove ulice ili rekonstrukcije postojeće, ili raskopavanja radi postavljanja instalacija, investitor je dužan da u roku od mesec dana pre početka radova pismeno obavesti:

- preduzeća koja se staraju o održavanju ili upravljanju komunalnim uređajima,

- građane i preduzeća koja u toj ulici imaju objekte, da bi obezbedili postavljanje komunalnih uređaja i priključivanje svojih objekata na iste.

Preduzeća i građani na koje se odnosi odredba stava 2. ovog člana dužni su da o planovima izvođenja radova na svojim komunalnim objektima i instalacijama i uređajima obaveste upravljača puta pre usvajanja investicionog programa, ili neposredno pre izvođenja radova.

V JAVNE ZELENE POVRŠINE

Član 121

Zelene površine na osnovu namene mogu se podeliti na sledeće kategorije:

1. Zelene površine javne namene

- parkovi,

- skverovi

- zelene površine duž saobraćajnica (drvoredi, žive ograde i sl.),

- zelene površine oko stambenih blokova,

- spomen parkovi, etno parkovi,

- park šume - otvorenog i zatvorenog tipa.

2. Zelene površine ograničene namene,

- zelenilo škola,

- zelenilo dečijih vrtića,

- zelenilo bolnica i drugih zdravstvenih ustanova,

- zelenilo prosvetnih, kulturnih i naučnih ustanova,

- zelenilo turističko-ugostiteljskih i sportsko rekreativnih centara.

3. Zelene površine specijalne namene

- zelenilo kruga fabrika i drugih poslovnih objekata,

- zelenilo na gradskim grobljima,

- zelenilo objekata društvenih organa i

- privatne zelene površine.

Član 122

Grad Požarevac poslove uređenja, održavanja i zaštitu zelenila iz člana 121. tačka 1. alineje 1-3. ove odluke (zelene površine javne namene) poverava Javnom komunalnom preduzeću "Komunalne službe" Požarevac, koje je i osnovano za obavljanje ove vrste komunalne delatnosti, a po planu i programu koji izrađuje Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a koji donosi Skupština Grada.

Član 123

Uređenje zelenih površina javne namene vrši se prema investiciono tehničkoj dokumentaciji, a održavanje i zaštita prema godišnjem programu, a nadzor u izvođenju poverenih poslova Javnom komunalnom preduzeću "Komunalne službe" na uređenju, održavanju i zaštiti zelenih površina javne namene vrši Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 124

Zelene površine iz člana 121. tačka 2. i 3. ove odluke, uređuju i održavaju preduzeća i druga pravna lica i fizička lica, koja koriste te površine ili objekte, koji im pripadaju.

Zelene površine javne namene iz člana 121. tačka 1. alineja 4-6. uređuju se po planu i programu Javnog preduzeća Direkcija za izgradnju grada Požarevca, potom se predaju korisnicima.

Korisnici su dužni da se prilikom održavanja pridržavaju obima i dinamike radova propisanih od strane Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca (radovi koje je potrebno izvoditi na osnovu sastava i kategorizacije zelene površine).

Član 125

Preduzeća i druga pravna i fizička lica koja održavaju zelenu površinu dužna su da obezbede:

- trajnost, odnosno kontinuitet u obavljanju poverenih poslova,

- određeni kvalitet obavljenih poslova;

- stalno unapređivanje zelenih površina u pogledu funkcionalnosti, estetskih, higijenskih i drugih kvaliteta;

- red prvenstva u obavljanju poverenih poslova u slučaju havarija, elementarnih nepogoda i sl;

- mere na zaštiti zelenih površina.

Član 126

Pod uređenjem zelenih površina javne namene u smislu odredaba ove odluke podrazumeva se podizanje novih i rekonstrukcija postojećih zelenih površina, opremanje urbanim mobilijarom u skladu sa urbanističkim planom.

Pod održavanjem zelenih površina javne namene podrazumeva se:

- nega i obnova biljnog materijala,

- kresanje drveća i košenje trave,

- opremanje i čišćenje parkova, skverova, i drugih javnih površina (pored i oko stambenih zgrada),

- održavanje staza, puteva i inventara, koji joj pripadaju i

- održavanje čistoće.

Pod zaštitom zelenih površina javne namene podrazumeva se:

- zaštita od biljnih bolesti i štetočina,

- mehaničkih oštećenja koja mogu nastati od strane životinja ili ljudi,

- elementarnih nepogoda, havarija,

- nenamenskog korišćenja i sl.

Član 127

Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca dužna je da vodi evidenciju o neuređenim i uređenim zelenim površinama, o stanju, broju i vrstama biljnog materijala, objekata i uređaja na zelenim površinama javne namene, kao i promenama na istim.

Član 128

Zelena površina javne namene (uređena ili neuređena) može se koristiti samo u svrhu za koju je namenjena.

Izuzetno, ako je to u opštem interesu, nadležni odeljenje za komunalne poslove može odobriti da se zelene površine javne namene koriste za sportske manifestacije, priredbe, dečije zabavne igre i slične svrhe.

Korisnik iz stava 2. ovog člana dužan je da pre korišćenja zelenih površina javne namene uplati odgovarajuću naknadu za zauzeće i dovođenje u prvobitno stanje nadležnom javnom preduzeću, a po cenovniku Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada na koju je data saglasnost od strane Skupštine grada Požarevca.

Član 129

Na zelenoj površini javne namene, kao i na zemljištu koje je predviđeno za zelenu površinu, mogu se podizati samo objekti i uređaji i izvoditi drugi radovi, koji su predviđeni urbanističkim planom i na osnovu odobrenja organa uprave nadležnog za poslove urbanizma.

Investitor koji po odobrenju gradi ili izvodi druge radove na zelenoj površini javne namene, dužan je da nakon završetka radova istu dovede u prvobitno stanje.

Raskopavanje zelenih površina vrši se na osnovu saglasnosti Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Član 130

Zelenu površinu ispred svojih dvorišta ili poslovnog prostora mogu urediti vlasnici objekata, odnosno stanari stambenih zgrada, uz odobrenje nadležnog odeljenja za urbanizam, a na osnovu uslova i saglasnosti Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca.

Uređenjem i održavanjem javne površine se ne stiče pravo korišćenja istog prostora.

Član 131

Javno komunalno preduzeće "Komunalne službe" Požarevac dužno je da se sa zelene površine javne namene uklanja stabla ili delove stabala, koja su oštećena od elementarnih nepogoda ili saobraćajnih udesa, oštećenih suvih i dotrajalih, ako ugrožavaju život ljudi, individualne stambene i poslovne objekte, normalno odvijanje saobraćaja.

Član 132

Uklanjanje zdravih stabala sa zelene površine javne namene, osim kada se zemljište uređuje radi privođenja nameni prema urbanističkom planu, vrši se na osnovu rešenja za seču koje izdaje nadležno odeljenje za urbanizam.

Rešenjem iz stava 1. ovog člana, utvrđuju se uslovi, način izvođenja radova i visine naknade za uređenje zelenila.

Visina naknade utvrđuje se na osnovu vrednosti stabala koja se uklanjaju i troškova sadnje novih stabala a po cenovniku Javnog preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca na koji je data saglasnost Skupštine grada Požarevca.

Sredstva od naknade uplaćuju se na račun za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a mogu se koristiti samo za sadnju novih sadnica ili uređenja zelenih površina javne namene.

Član 133

Investitor je dužan da za svako zdravo isečeno stablo uplati naknadu za sadnju najmanje dve sadnice.

Član 134

Izvođenje radova na postojećim podzemnim infrastrukturnim instalacijama, koji iziskuje raskopavanje zelene površine javne namene, ne mogu se preduzeti bez prethodno pribavljene saglasnosti Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca i rešenja nadležnog odeljenja za urbanizam.

Troškovi za dovođenje javne zelene površine u prvobitno stanje padaju na teret investitora radova.

Ukoliko se radovi na javnoj zelenoj površini izvode bez odobrenja nadležnog organa organ nadležan za poslove komunalne inspekcije zabraniće izvođenje radova i naložiće dovođenje te površine u prvobitno stanje.

Član 135

Na izgradnji novih ili rekonstrukciji postojećih trotoara ne može se izvoditi bez prethodne saglasnosti Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca o postojećem drvoredu (u smislu zaštite i obnove) ili mogućnosti sadnje novog drvoreda.

Član 136

Na trotoarima na kojima postoji drvored ili se planira novi, potrebno je ostaviti zemljani prostor prečnika najmanje 1,20 m radi aeracije i zalivanja drvorednih sadnica.

Ista površina se može prekriti metalnim rešetkama ili rizlom, tako da omogućava zalivanje i aeraciju korenovog sistema sadnice.

Član 137

Podzemne instalacije na javnim zelenim površinama postavljaju se na udaljenosti koja neće smetati rastu drveća.

Iznad postojećeg drvoreda ne sme se postavljati elektro, TT instalacija i ostale instalacije telekomunikacije (KDS i sl.).

Iznad postojećih podzemnih instalacija ne sme se saditi drveće.

Drveće i rastinje u blizini i ispod vazdušnih vodova mora se održavati tako da ne ometa eksploataciju istih.

Član 138

Na javnim zelenim površinama zabranjeno je:

- kretanje van staze, sedenje i ležanje na travnjacima, sem u park-šumama i spomen-parkovima;

- klizanje, smučanje, sankanje, igranje fudbala i sl. sem u park-šumama i spomen-parkovima;

- kretanje i parkiranje vozila;

- pranje i servisiranje vozila;

- loženje vatre i paljenje stabala;

- stajanje i ležanje na klupama, stolicama i stolovima, premeštanje klupa, stolica, korpi za otpatke i dečijih rekvizita sa mesta na koja su postavljeni;

- oštećenje zelenih površina (kidanje cveća, lišća, lomljenje grana, šiblja, istezanje armature i sl.) oštećenje inventara, ograda, staza, instalacija i rekvizita;

- penjanje na drveće, ograde i dr.;

- istovar materijala, robe, ambalaže, otpadaka i sl.;

- kopanje zemlje;

- upotreba vazdušnih pušaka i drugog oružja, praćki:

- uništavanje gnezda i hranilica za ptice i divljači;

- postavljanje košnica, panoa, kamp-kućica i sl. bez rešenja nadležnog organa;

- seča stabala bez odobrenja nadležnog odeljenja za urbanizam.

VI UKLANJANJE SNEGA SA POVRŠINA JAVNE NAMENE

Član 139

Sneg i led sa saobraćajnih površina (trotoar i kolovoz) čisti, uklanja i poledicu posipa industrijskom solju ili peskom preduzeće kome te poslove poveri Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, a u skladu sa programom rada zimske službe.

Program iz stava 1. ovog člana, donosi Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca, koja isti dostavlja Odeljenju za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Požarevca.

Gradsko veće grada Požarevca daje saglasnost na program iz stava 2. ovog člana.

Član 140

Svi vlasnici ili korisnici stambenog, poslovnog i drugog prostora su dužni da redovno čiste sneg sa površina neposredno oko svojih objekata do ivice trotoara sa kolovozom ili javnim parkiralištem i da ga gomilaju na ovu liniju do odnošenja koje će obaviti preduzeće kome JP Direkcija za izgradnju poveri te poslove.

U slučaju ne pridržavanja propisane obaveze, uklanjanje će sprovesti organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije preko drugog lica, na teret izvršenika.

Zabranjeno je prilikom čišćenja javne površine izbacivati sneg i led na kolovoz.

Zabranjeno je razbijanje leda mehaničkim putem.

Član 141

Kada sneg i led na krovovima zgrada, usled otapanja ili većeg nagomilavanja, počne da predstavlja očiglednu pretnju po život i imovinu ljudi, komunalnih objekata, uređaja, vodovoda i instalacija, vlasnik ili korisnik objekta poslovnog prostora kao i predstavnik vlasnika stambenog i poslovnog prostora je dužan da o svom trošku organizuje, uz primenu svih mera bezbednosti uklanjanje ovih nanosa.

Kada nije moguće uklanjanje snega i leda sa krovova zgrada, lica iz stava 1. ovog člana dužna su da blagovremeno postave odgovarajuće oznake upozorenja o opasnosti od obrušavanja snega i leda sa krovova.

U slučaju ne pridržavanja propisanih mera uklanjanje će sprovesti organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije preko drugog lica, na teret izvršenika.

Član 142

Subjekti koji upravljaju ili trajno koriste javne površine posebne namene ili posebne površine u javnoj upotrebi (železničke, autobuske stanice, stajališta, javna parkirališta, pijace, groblja, školska dvorišta, dvorišta predškolskih, bolničkih, ustanova i sl.) su obavezni da uklanjaju sneg i da prikupljeni sneg odnosi zimska služba kojoj poslove poveri Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca.

Član 143

Za uklanjanje snega i leda ispred objekata u izgradnji i gradilišta, odgovoran je izvođač radova.

U slučaju ne pridržavanja propisane obaveze, uklanjanje će sprovesti organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije preko drugog lica, na teret izvršenika.

VII JAVNA RASVETA I PRIVREMENI PRIKLJUČCI NA ELEKTRIČNU MREŽU

Član 144

Sve ulice na teritoriji gradskih naselja noću moraju biti osvetljene. Sijalična mesta za javnu rasvetu moraju biti raspoređena tako da omogućavaju potpuno osvetljavanje ulica.

Rasveta ne sme biti postavljena na način kojim se ometa bezbedno odvijanje saobraćaja.

Član 145

O osvetljavanju ulica i održavanju mreže javne rasvete u ispravnom i funkcionalnom stanju stara se Javno preduzeće Direkcija za izgradnju grada Požarevca u okviru utvrđenog programa.

Član 146

Radovi na postavljanju osvetljenja u vreme državnih praznika, gradskih i opštinskih manifestacija izvode se prema programu koji donosi nadležni organ Skupštine grada Požarevca.

Inspekcijski nadzor u vezi sa primenom odredbi sadržani u stavu 1. ovog člana vrši organ uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Član 147

U vreme održavanja državnih i verskih praznika, gradskih i opštinskih manifestacija, organizator je dužan da, preko Javnog preduzeća Direkcije za izgradnju grada Požarevca i PD za distribuciju električne energije, korisnicima privremeno zauzete površine javne namene po rešenjima nadležnog organa uprave, omogući propisan i bezbedan privremeni priključak na izvor električne energije za vreme trajanja odobrenja.

Zabranjeno je samovoljno otvaranje poklopaca stubova javne rasvete, kandelabera, razvodnih ormara i sličnih uređaja i priključenje na njih, kao i razvlačenje oštećenih razvodnih kablova i utičnica iz bilo kog izvora električne energije do mesta privremenog zauzeća dela površine javne namene.

VIII NAKNADA ZA USLUGE PREDUZEĆA ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE

Član 148

Javnom komunalnom preduzeću "Komunalne službe" Požarevac kome su povereni poslovi, pripada naknada za usluge čišćenja površina javne namene, za iznošenje i deponovanje kućnog smeća i fekalija i smeća sa površina javne namene.

Naknada za čišćenje površina javnog saobraćaja i za iznošenje smeća i snega sa ovih površina plaća se po ugovoru sa Javnim preduzećem Direkcijom za izgradnju grada Požarevca.

Za iznošenje smeća sa javnih površina koje ne spadaju u površine iz stava 2. ovog člana naknadu plaćaju preduzeća i druga pravna lica, odnosno pojedinci koji te površine koriste, odnosno održavaju.

Naknadu za iznošenje smeća iz poslovnih zgrada i prostorija koje se koriste za obavljanje privredne delatnosti snose preduzeća, druga pravna lica i pojedinci koji ove zgrade i prostorije koriste.

Vlasnici, odnosno zakupci stanarskog prava, vlasnici privatnih stambenih zgrada i stanova, korisnici i zakupci, odnosno korisnici poslovnih zgrada i prostorija, sa područja gradova Požarevca i Kostolca, obavezni su da plaćaju naknadu za iznošenje smeća, registrovanom komunalnom preduzeću.

Registrovano komunalno preduzeće je obavezno da uklanja sve divlje deponije sa područja gradova Požarevca i Kostolca, uz posebnu naknadu koju obezbeđuje osnivač.

Član 149

Osnovica za utvrđivanje naknade za čišćenje i iznošenje smeća sa površina javne namene je metar kvadratni površine javne namene i cena usluge po metru kvadratnom.

Osnovica za utvrđivanje naknade za izvršenu uslugu iznošenja i deponovanja smeća pravnim i fizičkim licima je metar kvadratni neto površine stambenih objekata, pomoćnih i privremenih objekata, garaža, ostava, letnjih kuhinja, prostorija za smeštaj ogreva, prostorija za smeštaj kućnih ljubimaca u delovima grada gde je to dozvoljeno (golubovi i sl.), trotoara oko istih objekat i prostorija, poslovnih zgrada i poslovnih prostorija i trotoara i betoniranih - asfaltnih (uređenih) površina poslovnog kruga pravnog lica.

Pod površinom koja čini osnovicu za obračun naknade za izvršenu uslugu, iznošenja smeća pravnim i fizičkim licima, koja se bave privrednom delatnošću, podrazumeva se i neuređena ili delimično uređena površina u sastavu poslovnog kruga, ako se trajno, privremeno ili povremeno koristi za obavljanje privredne delatnosti.

Kod stambenih i poslovnih objekata sa više etaža, svaka etaža se evidentira posebno, a osnovicu za obračun čini zbirna površina.

Površine iz stava 1, 2. i 3. ovog člana utvrđuju se ugovorom o iznošenju i deponovanju smeća između korisnika i davaoca usluga, tj. registrovanog komunalnog preduzeća.

Davalac usluga može da na teritoriji seoskih naselja sa mesnom zajednicom i žiteljima naselja ugovori da se na ime mesečne novčane naknade po domaćinstvu za iznošenje smeća plaća fiksni - paušalni iznos.

Član 150

Cena naknade po metru kvadratnom površine utvrđuje se na način propisan članom 149. ove odluke, formira se i utvrđuje na način propisan zakonom, opštim aktima preduzeća koje vrši uslugu iznošenja smeća, uz pribavljenu saglasnost Skupštine grada Požarevca.

Član 151

Obavezi plaćanja naknade za iznošenje i deponovanje smeća podležu sva pravna i fizička lica koja poseduju ili koriste stambene i poslovne objekte na području gradova Požarevca i Kostolca i za koje je obuhvaćen bilo koji vid iznošenja i deponovanja smeća ili samo deponovanje smeća.

Član 152

Korisnik komunalne usluge dužan je da plaća utvrđenu cenu usluge.

U slučaju spora između korisnika usluge i registrovanog komunalnog preduzeća u vezi sa pružanjem komunalne usluge i načinom plaćanja, nadležan je redovni sud.

IX UKLANJANJE OBJEKATA

Član 153

Vlasnicima, odnosno korisnicima stambenih i poslovnih zgrada i prostorija na teritoriji gradova Požarevca i Kostolca, koji imaju priključene instalacije na gradski vodovod i kanalizaciju, zabranjuje se izgradnja poljskih WC-a.

Izgrađene objekte iz stava 1. ovog člana, bez dozvole nadležnog organa uprave, ruši odnosno uklanja vlasnik odnosno korisnik o svom trošku, na osnovu rešenja građevinskog inspektora u roku od 8 dana.

Član 154

Izgradnja septičkih jama, poljskih WC-a, đubrišta, objekata za držanje životinja, vrši se na osnovu posebnih propisa za izgradnju i postavljanje objekata.

X NADZOR

Član 155

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Odeljenje za inspekcijske poslove preko komunalne, građevinske, saobraćajne i inspekcije za zaštitu životne sredine i Odeljenje za poslove komunalne policije.

XI KAZNENE ODREDBE

Član 156

Novčanom kaznom u iznosu od 60.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 11, čl. 18. tačka 14. 21. 22. 25. i 27, čl. 19, čl. 20, čl. 37, čl. 69, čl. 70. čl. 86, čl. 89, čl. 100. st. 2, čl. 101. st. 6 i 8, čl. 102, čl. 106. st. 1, čl. 107, čl. 111. stav 4. i čl. 134.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 157

Novčanom kaznom u iznosu od 55.000,00 do 450.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 7, čl. 14, čl. 17. čl. 18. st. 5. 6. 17. 18. i 20, čl. 23, čl. 24, čl. 27, čl. 28, čl. 35, čl. 55, čl. 62, čl. 70, čl 74, čl. 87, čl. 94, čl. 95, čl. 97, čl. 101, st. 2.3.4 i 5, čl. 105. čl. 109. stav 4, čl. 124. čl. 125, čl. 128, čl. 129, čl. 130, čl. 131, čl. 132, čl. 133, čl. 134. čl. 135, i čl. 138.

Novčanom kaznom u iznosu od 4.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 8.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 158

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 400.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako ne postupi ili postupi suprotno odredbama člana 9, čl. 10, čl. 11, čl. 12, čl. 13, čl. 15. čl. 18. stav 1. 2. 3. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 15. 16. 19. 23. 24 i 26, čl. 22, čl. 25, čl. 26, čl. 30. st. 2. 3. i 4, čl. 31. čl. 32, st. 2. 3, čl. 33, čl. 34. čl. 36. čl. 38, čl. 40. s. 2, čl. 41. čl. 42, čl. 43, čl. 44, čl. 45, čl. 46, čl. 47, čl. 48, čl. 49, čl. 50. st. 2., čl. 51. st. 3, čl. 52, čl. 54. st. 2, čl. 56, čl. 57, čl. 58. st. 5. i 6, čl. 59. st. 2, čl. 60, čl. 61, čl. 62, čl. 63. čl. 64. čl. 65. čl. 66, čl. 67, čl. 68, čl. 69, čl. 71, čl. 72. čl. 73, čl. 75, čl. 76, čl. 78, čl. 79, čl. 80, čl. 81, čl. 88, čl. 90, čl. 91. čl. 97, čl. 98, čl. 102, čl. 104, čl. 108, čl. 110. čl. 112, čl. 113, čl. 115, čl. 117, čl. 118, čl. 120, čl. 127, čl. 136, čl. 137. čl. 138. čl. 140, čl. 141, čl. 142, čl. 143, čl. 145, čl. 147. čl. 148, čl. 152. i čl. 153.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. ovog člana.

Član 159

Za prekršaje propisane ovom odlukom nadležni inspektor može na licu mesta da naplati mandatnu kaznu:

- odgovornom licu u pravnom licu u iznosu od 5.000,00 dinara i

- fizičkom licu u iznosu od 2.500,00 dinara.

XII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 160

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o komunalnom uređenju ("Službeni glasnik grada Požarevca", br. 4/2009 i 6/2009).

Član 161

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju tačaka u okviru odeljka IV kako su one objavljene u "Sl. glasniku grada Požarevca", br. 12/2010.