AKCIONI PLAN
ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA U GRADU POŽAREVCU ZA PERIOD OD 2011. DO 2013. GODINE

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 6/2011)

 

1. UVOD

"Požarevac - Grad sporta"

Cilj Strategije je da Grad Požarevac do 2013. godine postane:

- grad u kojem je sport dostupan svakome, a naročito deci i omladini;

- grad sa razvijenom sportskom infrastrukturom;

- grad vrhunskih sportskih dostignuća;

- grad u kojem je sport činilac razvoja;

- grad gde se neguju sportski talenti;

- grad u kojem su prava i obaveze sportskih subjekata garantovani pravnim normama;

- grad koji zauzima bitno mesto na sportskoj mapi Republike Srbije.

Veliki značaj Strategije ogleda se i u definisanju sledećih prioriteta:

- sport dece i omladine;

- razvoj sportske infrastrukture;

- vrhunski i kvalitetni sport.

Akcionim planom za sprovođenje Strategije (u daljem tekstu: Akcioni plan) postiže se dalja razrada navedenih prioriteta, koja se pre svega ogleda u definisanju aktivnosti i planiranih rokova.

Strategija definiše 16 strateških ciljeva, koji su predstavljali ideje vodilje pri sastavljanju Akcionog plana:

- razvoj i unapređenje fizičkog vežbanja dece u predškolskim ustanovama, jačanje školskog i univerzitetskog sporta i uspostavljanje funkcionalnog sistema školskih i univerzitetskih sportskih takmičenja;

- sistemsko planiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata i uspostavljanje pravnog mehanizma za očuvanje namene postojećih sportskih objekata;

- stvaranje uslova za vrhunsko sportsko postignuće;

- uspostavljanje transparentnog sistema finansiranja sporta iz javnih i privatnih izvora i kontrola korišćenja dodeljenih sredstava;

- uspostavljanje mehanizama za povećanje obima bavljenja sportom svih građana u okviru i van sportskih organizacija;

- depolitizaciju sporta;

- unapređenje stručnog rada u sportu;

- unapređenje zdravstvene zaštite svih učesnika u sportu;

- ustanovljenje sistema praćenja razvoja sporta;

- unapređenje postojećeg sistema obrazovanja stručnog i naučnog kadra za potrebe sporta i podsticanje primene naučnih rezultata u sportskoj praksi;

- unapređenje uslova za masovnije učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima;

- unapređenje prostornih, stručnih i administrativnih kapaciteta zavoda za sport;

- podsticanje masovnosti ženskog sporta kroz maksimalno poštovanje rodne i polne ravnopravnosti;

- smanjenje svih oblika nasilja u sportu i povećanje bezbednosti na sportskim priredbama;

- jačanje uloge javnih glasila u promociji bavljenja sportom;

- promovisanje volonterizma u sportu.

Ostvarenje strateških ciljeva postizaće se preko većeg broja specifičnih ciljeva. S obzirom na razuđenost i raznovrsnost celokupnog sistema sporta, kao i na podelu nadležnosti između većeg broja institucija, Strategija je definisala 12 strateških oblasti kojima je pokriven celokupan sistem sporta u Gradu Požarevcu. Unutar strateških oblasti postavljeni su specifični ciljevi i aktivnosti za postizanje istih. Jedan broj predviđenih aktivnosti doprinosi ostvarivanju specifičnih ciljeva iz dve i više strateških oblasti, čime se postiže visok stepen efikasnosti.

U pregledu zacrtanih ciljeva po strateškim oblastima navedeni su specifični ciljevi, kratak opis aktivnosti koje su usmerene ka ostvarenju specifičnih ciljeva i predviđeni rokovi.

U tabelarnom prikazu aktivnosti izvršena je sistematizacija specifičnih ciljeva, aktivnosti, nadležnosti i indikatora pomoću kojih će se vršiti praćenje sprovođenja Akcionog plana i navedeni su rokovi.

Akcioni plan definiše aktivnosti i rokove kojima će se ostvarivati ciljevi Strategije, sistematizuje ih i stavlja ih na uvid svim učesnicima u procesu i zainteresovanim stranama.

2. REALIZACIJA CILJEVA PO STRATEŠKIM OBLASTIMA

2.1. SPORT DECE I OMLADINE

Jedan od tri prioriteta koji određuje Strategija je razvoj sporta dece i omladine, koji će se ostvariti ustanovljenjem stabilnog i savremenijeg sistema sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama, u saradnji sa relevantnim institucijama. Proces ustabiljenja i osavremenjivanja ovog sistema počeće izradom analiza postojećeg stanja a nastaviće se definisanjem ciljeva predškolskog, školskog i visokoškolskog sporta na osnovu kojih će se sastaviti predlog za unapređenje rada u ovoj oblasti.

Posebna pažnja će se posvetiti promociji sporta dece i omladine, putem svih dostupnih kanala komunikacije.

Akcenat će biti na promociji ideje o besplatnom sportu, odnosno da se deci priušte kvalitetni sportski programi bez obaveze samofinansiranja istih.

2.2. ŽENE U SPORTU

Unaprediće se sistem istraživanja o ženskom sportu i uložiće se napori da se ostvari rodna i polna ravnopravnost i masovnost ženskog sporta.

Poboljšaće se uslovi u kojima žene obavljaju sportske aktivnosti.

Sufinansiraće se troškovi takmičenja kako u ekipnim tako i u pojedinačnim sportovima.

Dodatno će se nagraditi svaki veći uspeh naših sportistkinja.

2.3. VRHUNSKI I KVALITETNI SPORT

Vrhunski i kvalitetni sport su jedan od prioriteta Strategije, s obzirom da je ovo javnosti najvidljiviji deo sistema sporta, a samim tim i zamajac koji pokreće ceo sistem i promoviše sport kao zdrav način života, a ima i veliki značaj u promociji grada.

Nastaviće se sa redovnim finansiranjem klubova koji se takmiče na republičkom nivou, stipendiranjem vrhunskih sportista, programom nagrada i priznanja za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta.

Izradiće se program koji će omogućiti bolji sistem finansiranja i podrške klubovima, ali i kontrolu kako se sredstva troše, te način da se klubovi čiji pravac nije u skladu sa napredovanjem, usmere na pravi put.

Nastojaće se da se klubovi prevashodno oslanjaju na domaće sportiste, pogotovo iz svojih mlađih kategorija, koji će s posebnim motivima braniti boje kluba.

2.4. REKREATIVNI SPORT

Kako bi se unapredio sistem rekreativnog sporta pristupiće se definisanju i sistematizaciji potreba rekreativnog sporta. U saradnji sa relevantnim faktorima formiraće se radna grupa za unapređenje rekreativnog sporta koja će sprovesti analizu ove oblasti i na osnovu nje izraditi preporuke za unapređenje rada na ovom polju.

Ideja "Sport za sve" biće iskorišćena radi promocije rekreativnog sporta, koja će se sprovoditi kroz sve dostupne kanale komunikacije.

Pokrenuće se konkursi za finansiranje i sufinansiranje programa iz oblasti rekreativnog sporta kako bi se omogućilo da se u unapređenje rekreativnog sporta uključe i one organizacije koje do sada nisu imale mogućnosti za to, a imaju kvalitetne programe.

2.5. SPORT OSOBA SA INVALIDITETOM

Obaviće se precizna analiza postojećeg stanja sporta osoba sa invaliditetom i utvrdiće se broj sportista i rekreativaca sa invaliditetom i identifikovaće se udruženja iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom koje će biti partneri u procesu unapređenja sporta osoba sa invaliditetom.

Na osnovu analiza izradiće se preporuke za efikasnije funkcionisanje udruženja iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom.

Iniciraće se i podržati organizacija edukativnih aktivnosti za trenere - sportske stručnjake koji će biti usmereni na rad sa osobama sa invaliditetom i stvoriće se uslovi za uspostavljanje stalne saradnje sa sportskim organizacijama osoba sa invaliditetom.

2.6. FINANSIRANJE SPORTA

Uspostaviće se efikasniji sistem finansiranja sporta. Prvi korak će predstavljati izrada precizne analize stanja u oblasti finansiranja sporta, na osnovu koje će se izraditi preporuke za unapređenje sistema finansiranja sporta, u saradnji sa relevantnim finansijskim institucijama.

Uslov za ostvarenje transparentnosti sistema finansiranja u sportu je i uspostavljanje sistema kontrole utroška budžetskih sredstava sportskih organizacija, na svim nivoima, putem jedinstvenog softvera. Neophodno je i omogućiti konstantnu edukaciju i obuku korisnika budžetskih sredstava, o namenskom utrošku budžetskih sredstava i dostavljanju izveštaja o utrošku istih.

2.7. MEDICINA U SPORTU I DOPING U SPORTU

Unaprediće se zdravstvena zaštita sportista i rekreativaca. Polaznu tačku unapređenja ove oblasti predstavljaće analiza dostupnosti usluga sportske medicine i kvalitetu istih, na osnovu koje će se u saradnji sa stručnjacima MZ i UMSS, pre svega doktorima specijalistima sportske medicine, izraditi vodiče dobre prakse i stručno metodološka uputstva vezana za oblast specifičnih lekarskih pregleda sportista.

Predvideće se obaveza redovnog sportskog lekarskog pregleda za sve učesnike u sportu u internim pravilnicima saveza i uskladiće se interni pravilnici saveza sa propisima MZ koji regulišu obavezne sportske lekarske preglede za sve učesnike u sportu.

Unaprediće se stručna i naučnoistraživačka delatnost u oblasti sportske medicine uz sprovođenje programa edukacije sportskih radnika, lekara specijalista sportske medicine i sportista o štetnosti i neželjenim efektima dopinga i o alternativama dopingu - suplementaciji.

2.8. OBRAZOVANJE I NAUKA U SPORTU

Povećaće se broj sportskih stručnjaka i stručnjaka iz drugih oblasti, koji obavljaju stručni rad u sportu.

Kroz stručne seminare i druge edukativne programe usavršavaće se nedovoljno stručan kadar koji već obavlja stručni rad sa sportistima.

Istražiće se situacija u klubovima u vezi sa kadrovima koji obavljaju stručni rad i sprovodiće se šestomesečne kontrole klubova po ovom pitanju, u nastojanju da sa sportistima rade isključivo, za to, adekvatno obrazovan i obučen kadar.

Uspostaviće se sistem obrazovanja zaslužnih, kako bi se motivisali sportisti da svoja iskustva upotpune teorijskim znanjem i nastave da unapređuju stručni rad u sportu.

Biće sprovedena kategorizacija i licenciranje sportskih stručnjaka i unaprediće se sistem usavršavanja stručnog kadra u oblasti sporta. Ovom cilju će doprineti i uspostavljen sistem finansijske podrške stručnom i naučnom radu iz oblasti sporta.

2.9. SPREČAVANJE NASILJA U SPORTU

Aktivnosti na sprečavanju nasilja na sportskim terenima uskladiće se sa trendovima, a jedan od prvih koraka na tom putu biće organizacija konferencije sa temama sprečavanja nasilja na sportskim terenima.

Kroz niz promotivnih akcija pružiće se adekvatna alternativa nasilnom ponašanju na sportskim priredbama.

Pratiće se i analizirati sve pojave nasilja u sportu.

2.10. JAVNA GLASILA I SPORT

Organizovanjem radnih sastanaka generalnih sekretara saveza i predstavnika klubova sa predstavnicima medija, kao i pokretanjem internet sajtova saveza i klubova, obezbediće se veća dostupnost podataka o radu i planovima saveza i klubova.

U saradnji sa relevantnim institucijama omogućiće se značajnija promocija sporta kao zdravog načina života i približiti sport građanima.

2.11. SPORTSKI OBJEKTI

Kroz analizu stanja i kategorizaciju sportskih objekata, kao i definisanjem prioriteta u adaptaciji istih, zatim pripremom plana izgradnje sportskih objekata za period od pet godina, stvoriće se uslovi za sistemsko planiranje izgradnje i adaptacije sportskih objekata i njihovo finansiranje.

2.12. VOLONTERIZAM U SPORTU

Promovisaće se ideja volonterizma kroz promotivne kampanje i edukaciju, uz podsticanje učešća dece, omladine i starih u sportu kroz volonterski rad.

Uspostaviće se jedinstvena volonterska mreža za oblast sporta, kako bi se zadovoljile potrebe za volonterima pri organizaciji budućih sportskih manifestacija.

3. TABELARNI PRIKAZ AKTIVNOSTI ZA PERIOD 2011-2013.

3.1. SPORT DECE I OMLADINE

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Uspostavljen stabilan sistem sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama

Formiranje radne grupe koja će se baviti sistemom sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama

- formirana radna grupa koja će se baviti sistemom sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama

MOS, MP, UPFK, AVU, SSP, KSP

MOS, MP, JLS

Do kraja 2011.

10.000,00

Analiza stanja u predškolskom, školskom i visokoškolskom sportu

- urađena i objavljena analiza stanja u predškolskom, školskom i visokoškolskom sportu

MOS, MP, UPFK, AVU, SSP, KSP

MOS, MP, JLS

Do kraja 2011.

10.000,00

Analiza sportske opreme i rekvizita, sportskih terena i sala u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama

- ustanovljene potrebe predškolskih ustanova, škola i univerziteta za sportskom opremom i rekvizitima i prostornim kapacitetima

MOS, MP, UPFK, AVU, SSP, KSP

MOS, MP, JLS

Do kraja 2011.

10.000,00

Uspostavljen stabilan sistem sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama

Izrada predloga jedinstvenog sistema takmičenja u školskom sportu u skladu sa republičkim preporukama

- urađen i objavljen predlog jedinstvenog sistema takmičenja u školskom sportu u skladu sa republičkim preporukama

MOS, MP, UPFK, AVU, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Izrada predloga za unapređenje sporta u predškolskim ustanovama u skladu sa republičkim preporukama

- urađen i objavljen predlog za unapređenje sporta u predškolskim ustanovama u skladu sa republičkim preporukama

MOS, MP, UPFK, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Izrada predloga za unapređenje visokoškolskog sporta u skladu sa republičkim preporukama

- urađen i objavljen predlog za unapređenje visokoškolskog sporta u skladu sa republičkim preporukama

MOS, MP, UPFK, SSP, AVU, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Promovisan sport dece i omladine

Raspisivanje konkursa za finansiranje kampanja promocije sporta u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama, na godišnjem nivou

- broj finansiranih kampanja

MP, UPFK, SSP, AVU, KSP

MOS, JLS

Mart 2012. i kontinuirano

400.000,00 na godišnjem nivou

Pokretanje internet sajta i štampanog lista sa temama sporta i rekreacije dece i omladine

- pokrenut sajt i štampani list sa temama sporta i rekreacije dece i omladine

SSP, KSP

MOS, JLS

Mart 2012. i kontinuirano

300.000,00 na godišnjem nivou

- Ustanoviti sistem takmičenja dece i omladine u okviru predškolskih i školskih ustanova (školski sport)
- Rešiti pitanje nadoknade za rad van nastavnih aktivnosti vaspitačima, nastavnicima i profesorima

- ustanovljen sistem takmičenja na svim nivoima do školskih olimpijskih igara
- rešeno pitanje nadoknade za rad van nastavnih aktivnosti vaspitačima, nastavnicima i profesorima

SSP, MP, JLS, OKS, SSS, MOS

MOS, JLS, OKS

2011. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

- Uspostaviti sistem održavanja sala i terena i nabavke rekvizita i opreme
- Omogućiti veći broj termina u salama klubovima koji su od posebnog značaja za grad

Uspostavljen sistem održavanja sala i terena i nabavke rekvizita i opreme
- Veći broj termina dostupan klubovima koji su od posebnog značaja za grad

MP, UŠS, UPFK, SSP, KSP, sportski klubovi

MP, MOS, JLS

Septembar 2011. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

Formirati udruženje za školski sport, koje bi se bavilo svim aktivnostima vezanim za školski sport

Formirano udruženje za školski sport

MP, UPFK, SSP, KSP

MP, MOS, JLS

Januar 2012. i kontinuirano

500.000,00 na godišnjem nivou

Promovisan sport dece i omladine

Uspostaviti sistem rada u okviru sportskih klubova koji predviđa da:
- stručni rad sa mlađim kategorijama obavljaju isključivo licencirani treneri koji moraju dobiti adekvatnu nadoknadu za rad
- klubovi koji se finansiraju iz budžeta moraju imati mlađe kategorije uključene u trenažni i takmičarski proces i ne mogu naplaćivati članarinu od svojih maloletnih članova niti od njihovih roditelja, osim u posebnim slučajevima koji će se jasno definisati pravilnicima
- klubovi moraju da podnose posebne izveštaje o opredeljenim i utrošenim sredstvima za mlađe kategorije, a od ukupnog iznosa koji im se iz budžeta opredeli, za mlađe kategorije moraju da usmere najmanje 10%, a ukoliko se utvrdi da se određeni klub ne pridržava ovih obaveza neće moći da ostvari pravo na budžetska sredstva

- Uspostavljen sistem rada u okviru sportskih klubova vezan za mlađe kategorije
- Posebni izveštaji klubova

JLS, KSP, SSP

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

10.000.000,00 na godišnjem nivou

3.2. ŽENE U SPORTU

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski resursi

Razvijen sistem istraživanja o ženskom sportu

Sprovođenje istraživanja o ženskom sportu i procentualnom učešću žena u sportskim aktivnostima

- sprovedeno i objavljeno istraživanje

MOS, SSP

MOS, JLS

Decembar 2011.

10.000,00

Ostvarena ravnopravnost i masovnost ženskog sporta

Afirmacija ženskih klubova i podsticaj žena za bavljenje sportom

- povećan broj žena u sportu

MOS, SSP

MOS, JLS

2011. i kontinuirano

100.000,00 na godišnjem nivou

Izrada analize zastupljenosti i angažovanja žena u sportskim udruženjima i institucijama

- objavljena Analiza zastupljenosti i angažovanja žena u sportskim udruženjima i institucijama

MOS, SSP

MOS, JLS

Decembar 2011.

10.000,00

Podrška ženskim klubovima i sportistkinjama u pojedinačnim sportovima

Obezbeđivanje boljih uslova za obavljanje sportskih aktivnosti i sufinansiranje troškova takmičenja

- adekvatni uslovi za obavljanje sportskih aktivnosti i broj sufinansiranih sportistkinja

MOS, SSP

MOS, JLS

2011. i kontinuirano

1.000.000,00 na godišnjem nivou

3.3 VRHUNSKI I KVALITETNI SPORT

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Ustanovljen sistem podrške vrhunskom i kvalitetnom sportu

Stipendiranje vrhunskih i kvalitetnih sportista

- broj stipendiranih sportista - iznos određen za stipendije na godišnjem nivou

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS, OKS, SSS, SSP

2011. i kontinuirano

3.000.000,00 na godišnjem nivou

Program nagrada i priznanja za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta

- broj dodeljenih priznanja i nagrada - iznos dodeljen za priznanja i nagrade, na godišnjem nivou

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS, OKS, SSS, SSP

2011. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

Program finansiranja sporta kroz budžetski fond, uz napomenu da će sredstva biti dodeljena na osnovu kategorizacije i kriterijuma za raspodelu sredstava i odluke o posebnom značaju sportova i klubova za grad, a po programu koji su sportske organizacije dužne da dostave pri konkurisanju, uz obavezu dostavljanja finansijskog izveštaja iz prethodne godine

- broj finansiranih programa iz budžetskog fonda - iznos budžetskog fonda, na godišnjem nivou

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS

2011. i kontinuirano

90.000.000,00 na godišnjem nivou

Uspostavljen sistem podrške, kontrole i relativnog usmeravanja u vrhunskom i kvalitetnom sportu

Izrada programa podrške, kontrole i relativnog usmeravanja klubova koji se takmiče u republičkom rangu takmičenja

- izrađen i objavljen program podrške, kontrole i relativnog usmeravanja klubova koji se takmiče u republičkom rangu takmičenja

MOS, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2012. i kontinuirano

 

Pokrenut niz turnira pod nazivom "Trofej Požarevca"

Utvrditi u kojim sportovima i u kojim terminima će se održavati "Trofej Požarevca"

- broj održanih turnira

MOS, SSS, SSP, KSP, JLS, granski savezi, klubovi

MOS, SSS, SSP, granski savezi

Septembar 2011. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

LJKI promovisane i podignute na viši nivo

LJKI kao poseban brend grada promovisati i dići na viši nivo

Zaštiti Ljubičevski višeboj kao jedinstveno takmičenje u svetu

- promovisane LJKI viši nivo organizacije - zaštićen Ljubičevski višeboj kao jedinstveno takmičenje u svetu

TOP, KD, SSP, JLS, KSP, KSS, ergela

MOS, JLS

2011. definisati jasan koncept
2012. isprobati koncept
2013. jubilarne igre

12.000.000 na godišnjem nivou

3.4. REKREATIVNI SPORT

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski resursi

Definisane i sistematizovane potrebe rekreativnog sporta

Formiranje radne grupe za unapređenje rekreativnog sporta

- formirana radna grupa za unapređenje rekreativnog sporta

MOS, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Decembar 2011.

 

Istraživanje o stanju rekreativnog sporta

- sprovedeno i objavljeno istraživanje o stanju rekreativnog sporta

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS

Decembar 2011.

10.000,00

Definisanje i sistematizovanje potrebe rekreativnog sporta

- objavljene potrebe rekreativnog sporta

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS

Januar 2012.

100.000,00

Promocija rekreativnog sporta

Podrška organizaciji akcija i kampanja koje služe aktiviranju pojedinaca u rekreativnom vežbanju

- broj realizovanih kampanja na godišnjem nivou

MOS, SSP, KSP, MK

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

100.000,00 na godišnjem nivou

Priprema godišnjeg kalendara rekreativnih manifestacija u okviru asocijacije "Sport za sve"

- usvojen i objavljen godišnji kalendar rekreativnih manifestacija

MOS, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2012. i kontinuirano

 

Izrada nacrta memoranduma o saradnji sa medijima

- potpisan memorandum o saradnji sa medijima

MOS, MK,

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2012.

 

Uspostavljen sistem podrške programima iz rekreativnog sporta

Organizacija konkursa za finansiranje i sufinansiranje programima iz rekreativnog sporta na godišnjem nivou

- broj realizovanih programa

MOS, SSP, KSP, SZS, NVO

MOS, JLS, SZS

2012. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

3.5. SPORT OSOBA SA INVALIDITETOM

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Stvoreni uslovi za masovnije učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima

Analiza postojećeg stanja sporta osoba sa invaliditetom

- urađena analiza postojećeg stanja sporta osoba sa invaliditetom

MOS, MZ, SSP, Udruženja osoba sa invaliditetom iz oblasti sporta

MOS, JLS

Mart 2012.

15.000,00

Utvrđivanje broja sportista i rekreativaca osoba sa invaliditetom

- utvrđen broj osoba sa invaliditetom - sportista i rekreativaca

MOS, SSP, Udruženja osoba sa invaliditetom iz oblasti sporta

MOS, JLS

Mart 2012.

15.000,00

Stvoreni uslovi za masovnije učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima

Rad na preporukama za efikasnije funkcionisanje udruženja iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom (vrhunski i rekreativni sport)

- izrađene preporuke za efikasnije funkcionisanje udruženja iz oblasti sporta osoba sa invaliditetom (vrhunski i rekreativni sport)

MOS, MZ, SSP, Udruženja osoba sa invaliditetom iz oblasti sporta

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Stvoreni uslovi za uključenje većeg broja stručnjaka iz oblasti sporta - trenera, u rad sa sportistima osoba sa invaliditetom

Organizovanje edukativnih aktivnosti za trenere - sportske stručnjake osoba sa invaliditetom

- broj održanih stručnih skupova i seminara za trenere osoba sa invaliditetom - broj učesnika na stručnim skupovima i seminarima za trenere osoba sa invaliditetom

MOS, SSP, KSP

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

150.000,00 na godišnjem nivou

Uključivanje većeg broja sportista sa invaliditetom u adekvatna takmičenja

Izraditi program takmičenja

- broj uključenih sportista - izveštaji sa takmičenja

MOS, SSP, KSP, POK

MOS, JLS, POK

2011. i kontinuirano

600.000,00 na godišnjem nivou

3.6. FINANSIRANJE SPORTA

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski resursi

Stvoreni uslovi za uspostavljanje efikasnog sistema finansiranja sporta

Analiza postojećeg stanja finansiranja sporta

- urađena stručna analiza postojećeg stanja finansiranja sporta

MOS, SSP, KSP, JLS

MOS, JLS

Mart 2012.

10.000,00

Izrada nacrta propisa iz oblasti finansiranja organizacija u oblasti sporta

- usvojeni odgovarajući propisi iz oblasti finansiranja sportskih udruženja (standardi)

MOS, JLS, SSP, KSP

MOS, JLS

Mart 2012.

10.000,00

Stvoreni uslovi za uspostavljanje sistema kontrole utroška budžetskih sredstava sportskih organizacija

Izrada internih akata dokumenta kojim će se sportska udruženja navesti da na kraju svake budžetske godine dostave izveštaj o pravdanju budžetskih sredstava, urađen i overen od strane ovlašćene revizorske institucije

- usvojen dokument kojim će se sportska udruženja navesti da na kraju svake budžetske godine dostave izveštaj o pravdanju budžetskih sredstava, urađen i overen od strane ovlašćene revizorske institucije

MOS, MF

MOS

Mart 2012.

5.000,00

Organizacija stručnih skupova o finansiranju sportskih organizacija, praćenju i kontroli trošenja budžetskih sredstava

- broj održanih stručnih skupova o finansiranju sportskih organizacija - broj relevantnih učesnika na stručnim skupovima - predstavnika sportskih organizacija

MOS, SSP, JLS, KSP

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

200.000,00 na godišnjem nivou

3.7. MEDICINA U SPORTU I DOPING U SPORTU

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Uvid u stanje zdravstvene zaštite sportista i rekreativaca

Izrada analize o dostupnosti usluga sportske medicine i kvalitetu istih

- objavljena analiza o dostupnosti usluga sportske medicine i kvalitetu istih

MOS, UMSS, SSP, KSP

MOS, JLS

Januar 2012.

50.000,00

Povećan broj sportista i rekreativaca koji se redovno podvrgavaju sportskom lekarskom pregledu

Uključivanje obaveze redovnog sportskog lekarskog pregleda za sve učesnike u sportu u interne pravilnike granskih sportskih saveza, usklađene sa propisima MZ koji regulišu ovu oblast

- obavezan sportski lekarski pregled naveden u takmičarskim pravilnicima granskih sportskih saveza, u skladu sa propisima

MOS, SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Edukovani sportski radnici o dopingu i suplementaciji

Edukacija sportskih radnika o štetnosti i neželjenim efektima dopinga i o alternativama dopingu - suplementaciji Protokol o saradnji sa republičkim zavodom za sport

- broj održanih seminara - broj prisutnih sportista, lekara i sportskih stručnjaka na seminarima - broj izdatih publikacija o štetnosti i neželjenim efektima dopinga i o suplementaciji - potpisan protokol o saradnji sa republičkim zavodom za sport

ADAS, MZ, UMSS, SSP

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

300.000,00 na godišnjem nivou

Formirana lekarska ordinacija opremljena i stručno osposobljena za pregled sportista

Formiranje lekarske ordinacije opremljene i stručno osposobljene za pregled sportista
Protokol o saradnji sa RZS i sa lokalnim zdravstvenim ustanovama

- broj pregledanih sportista

MZ, MOS, RZS, JLS, ZU

MOS, MZ, JLS

Mart 2012.

5.000.000,00

Obezbeđen besplatan šestomesečni zdravstveni pregled za sve registrovane sportiste, u skladu sa Zakonom o sportu

Raspisivanje tendera

- broj pregledanih registrovanih sportista

MZ, MOS, RZS, JLS, ZU

MOS, MZ, JLS

Mart 2012.

5.000.000,00

3.8. OBRAZOVANJE I NAUKA U SPORTU

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Povećan broj sportskih stručnjaka i stručnjaka u sportu u klubovima na svim nivoima

Izrada predloga izmene pravilnika o licenciranju kadra u sportskim klubovima u skladu sa modernizacijom obrazovnog sistema

- izrađen i objavljen predlog izmene pravilnika o licenciranju kadra u sportskim klubovima u skladu sa modernizacijom obrazovnog sistema

SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Decembar 2011.

 

Usavršavanje postojećeg kadra koji obavlja aktivnost u sportu, kroz stručne seminare i druge edukativne programe

- broj organizovanih stručnih seminara - broj učesnika na stručnim seminarima

SSP, UPFK, AVU

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

500.000,00 na godišnjem nivou

Uspostavljen uvid i kontrola kadrova koji obavljaju stručni rad u sportu

Izrada analize stanja u klubovima vezane za kadar koji obavlja stručni rad, i šestomesečna kontrola od strane SSP

- objavljena analiza - šestomesečni izveštaji SSP o kontrolama

SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Decembar 2011. i kontinuirano na 6 meseci

 

Unapređen sistem podrške obrazovanja - stipendiranja zaslužnih sportista

Izrada predloga za unapređenje sistema obrazovanja - stipendiranja zaslužnih sportista

- izrađen predloga za unapređenje sistema obrazovanja - stipendiranja zaslužnih sportista

SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Januar 2012.

 

Uspostavljen sistem podrške stručnom i naučnom radu

Raspisivanje konkursa za stručne i naučne programe u oblasti sporta

- broj finansiranih programa

MOS, KSP

MOS, JLS

Januar 2012. i kontinuirano

500.000,00 na godišnjem nivou

3.9. SPREČAVANJE NASILJA U SPORTU

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Pokrenute aktivnosti na sprečavanju nasilja na sportskim terenima

Organizacija konferencije o sprečavanju nasilja na sportskim terenima

- organizovana konferencija o sprečavanju nasilja na sportskim terenima

MOS, MUP, JLS, SSP

MOS, JLS

Jun 2012.

50.000,00

Praćenje i analiza pojava nasilja na sportskim terenima

- izrađene godišnje analize

MOS, MUP, JLS, SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2012. i kontinuirano

 

Pružena adekvatna alternativa nasilnom navijanju

Edukacija navijača i navijačkih grupa

- broj organizovanih predavanja za navijače

MOS, JLS, SSP

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

50.000,00

Kampanja afirmacije pozitivnog klupskog navijanja

- sprovedena kampanja afirmacije pozitivnog klupskog navijanja

MOS, OKS, SSP

MOS, OKS, JLS

2012. i kontinuirano

50.000,00 na godišnjem nivou

3.10. JAVNA GLASILA I SPORT

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Obezbeđena dostupnost podataka o radu i planovima saveza i klubova

Organizovati radne sastanke generalnih sekretara saveza i klubova sa predstavnicima medija, na šestomesečnom nivou

- broj prisutnih generalnih sekretara - broj predstavnika medija - broj organizovanih sastanaka

MOS, JLS, SSP

MOS, JLS

2011. i kontinuirano

50.000,00 na godišnjem nivou

Obavezati saveze i klubove da jednom mesečno organizuju "otvorena vrata" za medije i pripremaju mesečne izveštaje za medije

- broj saveza i klubova koji redovno organizuju ove aktivnosti - broj pripadnika medija koji posećuju ove događaje - kvalitet pripremljenih materijala

MOS, JLS, SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2012. i kontinuirano

 

Obavezati saveze da vode ažurne internet sajtove i propisati minimum podataka koji moraju biti redovno ažurirani

- broj saveza koji vode ažurne internet sajtove - kvalitet internet sajtova sportskih saveza

MOS, JLS, SSP, KSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012. i kontinuirano

 

Omogućena veća promocija sporta kao zdravog načina života i približiti sport građanima

Pokretanje emisije na lokalnim TV stanicama koja će se baviti promocijom rekreativnog sporta, sporta kao zdravog načina života, informisanjem o dostupnim aktivnostima za građane

- početak emitovanja emisije - rejting emisije

MOS, JLS, SSP, KSP, TVS

MOS, JLS

Jun 2012. i kontinuirano

1.500.000,00 na godišnjem nivou

3.11. SPORTSKI OBJEKTI

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Stvoreni uslovi za sistemsko planiranje izgradnje, adaptacije i održavanja sportskih objekata i njihovo finansiranje

Analiza stanja sportskih objekata u Gradu Požarevcu

- obavljena stručna Analiza sportskih objekata

MOS, MP, JLS, SSP, KSP

MOS, JLS

Decembar 2011.

100.000,00

Kategorizacija sportskih objekata

- obavljena i objavljena kategorizacija sportskih objekata

MOS, MP, JLS, KSP, SSP

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

2011.

 

Definisanje prioriteta u adaptaciji sportskih objekata, na osnovu kategorizacije i priprema plana izgradnje sportskih objekata za period od tri godine Adaptacija i izgradnja objekata uz učešće države kao i afirmacija javnog i privatnog partnerstva
Održavanje sportskih objekata

- sastavljena lista prioriteta u adaptaciji sportskih objekata
- pripremljen i objavljen plan izgradnje sportskih objekata za period od tri godine
- adaptirani i izgrađeni objekti
- objekti koji se redovno održavaju

MOS, MP, JLS, KSP, SSP

MOS, JLS, JPP, druga ministarstva i sportski savezi

Decembar 2011.

150.000.000,00 na godišnjem nivou

3.12. VOLONTERIZAM U SPORTU

Cilj

Aktivnosti

Indikator

Nosioci aktivnosti

Izvor finansiranja

Vremenski okvir

Finansijski Resursi

Promovisan volonterizam u sportu

Promovisanje ideje volonterizma kroz edukaciju i promotivne kampanje i podsticanje učešća dece, omladine i starih u sportu kroz volonterski rad

- broj kampanja i edukativnih prezentacija

MOS, JLS, SSP, KzM

MOS, JLS

2012. i kontinuirano

100.000,00 na godišnjem nivou

Uspostavljena jedinstvena volonterska mreža za oblast sporta

Povezivanje sistema školstva, omladinskih organizacija i privrednog sektora sa sportskim organizacijama

- broj sprovedenih akcija

MOS, JLS, SSP, KzM

MOS, JLS, sponzorstva

2012. i kontinuirano

300.000,00 na godišnjem nivou

Sprovesti istraživanje o potrebama za volonterima u sportu u periodu 2012-2013.

- broj predstojećih takmičenja i sportskih manifestacija i potrebnih volontera
- broj saveza i klubova zainteresovanih za volontere

MOS, JLS, SSP, KzM

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Mart 2012.

 

Formiranje jedinstvene baze podataka volontera u sportu

- broj volontera

MOS, JLS, SSP, KzM

Ova aktivnost ne zahteva dodatno finansiranje

Jun 2012.

 

 

4. UPRAVLJANJE PROCESOM IMPLEMENTACIJE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA

Veliki broj aktivnosti navedenih u Akcionom planu predstavljaju redovne aktivnosti JLS, koje se na ovaj način sistematizuju i transparentno prikazuju kao deo celokupnog sistema sporta. Akcioni plan definiše ciljeve, ali zadržava određeni, visok nivo opštosti pri određivanju aktivnosti. To je planski urađeno s obzirom na dinamiku društvenih procesa i sistema sporta, kao i na nemogućnost preciznijeg projektovanja budžeta za naredne godine koji će biti raspoloživ sportu. Predviđeno je da se na osnovu Akcionog plana i očekivanog budžeta za sledeću godinu, pred kraj svake kalendarske godine pripremaju godišnji operativni planovi, koji će detaljnije razrađivati predviđene aktivnosti.

Partneri JLS u ostvarivanju ciljeva Akcionog plana su različiti, te će i modeli po kojima se ta partnerstva uspostavljaju biti različiti. Najviši nivo partnerstva JLS će ostvarivati sa drugim ministarstvima i taj odnos će biti partnerski i savetodavni, s obzirom na zajedničke ingerencije povodom određenog broja pitanja iz oblasti sporta.

JLS će unutar svojih organizacionih jedinica, a u skladu sa propisanom sistematizacijom, odrediti radnu grupu koja će se baviti praćenjem implementacije Akcionog plana, i sistematizacijom predvideti najmanje jedno radno mesto, a na koje će biti upošljena osoba sa adekvatnom visokom stručnom spremom, koja će se baviti samom implementacijom Strategije, i operativnim poslovima predviđenim Akcionim planom.

SKRAĆENICE

JLS

Jedinica lokalne samouprave

MOS

Ministarstvo omladine i sporta

SSP

Sportski savez Požarevca

KSP

Komisija za sport Požarevca

KzM

Kancelarija za mlade

MP

Ministarstvo prosvete

TVS

Televizijske stanice

OKS

Olimpijski komitet Srbije

MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova

AVU

Akreditovane visokoškolske ustanove

ADAS

Antidoping agencija Srbije

UPFK

Udruženje pedagoga fizičke kulture

UMSS

Udruženje za medicinu sporta Srbije

MZ

Ministarstvo zdravlja

MF

Ministarstvo finansija

MK

Medijske kuće

TOP

Turistička organizacija Požarevca

KD

Konjičko društvo

SZS

Asocijacija "Sport za sve"

POK

Paraolimpijski komitet

JPP

Javno i privatno partnerstvo

RZS

Republički zavod za sport

ZU

Zdravstvene ustanove

SPISAK UČESNIKA U PROCESU IZRADE AKCIONOG PLANA ZA SPROVOĐENJE STRATEGIJE RAZVOJA SPORTA U GRADU POŽAREVCU za period 2011. do 2013. godine.

1. Aleksandar Đokić, član gradskog Veća, predsednik komisije za sport Grada Požarevca,

2. Vojislav Pejić, član komisije za sport Grada Požarevca, koordinator tima za izradu Strategije i akcionog plana,

3. Margita Marković, član tima, prof. Fizičke kulture,

4. Slavko Korint, član komisije za sport Grada Požarevca,

5. Jovo Budimir, prof. Fizičke kulture,

6. Marija V. Milošević, direktor sportskog Centra Požarevac,

7. Petar Urošević, generalni sekretar Sportskog saveza,

8. Radiša Jotić, direktor konjičkog društva "Knez Miloš",

9. Novica Živković, savetnik Sportskog saveza,

10. Milan Pantić, sekretar Odbojkaškog saveza Braničevskog okruga,

11. Ćerimović Branislav, trener fudbala i sportski menadžer,

12. Dragan Ćirić, prof. Fizičke kulture,

13. Slobodan Jović, predsednik Sportskog saveza,

14. Darko Račić, Komisija za sport,

15. Zoran Stijaković, savetnik Sportskog saveza za školski sport,

16. Bogić Anđelić, Komisija za sport,

17. Ratomir Marković, Komisija za sport i

18. Toplica Ilić, Komisija za sport i članovi tima.

Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sporta u gradu Požarevcu za period od 2011. do 2013. godine, objaviti u "Službenom glasniku grada Požarevca".