PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA ZA PRVI IZBOR KORISNIKA SOCIJALNOG STANOVANJA U ZAŠTIĆENIM USLOVIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 42/2011)

 

OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje prava za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, postupak izrade predloga i konačne liste reda prvenstva, organi za utvrđivanje liste reda prvenstva za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i druga pitanja od značaja za ostvarivanje navedenog prava.

Član 2

Korisnici su socijalno ugrožene izbeglice i interno raseljena lica iz kolektivnih centara na teritoriji grada Beograda (u daljem tekstu: grad) koji su zainteresovani za ovaj vid stambenog rešenja, ako ispunjavaju i jedan od sledećih uslova:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju.

Korisnici su i domaćin/ca socijalnog stanovanja i članovi njegove/njene porodice.

Član 3

Porodično domaćinstvo u smislu ovog pravilnika čine roditelji, odnosno staratelji, hranitelji, usvojitelji i deca, kao i srodnici u pravoj liniji, a u pobočnoj do drugog stepena srodstva, pod uslovom da žive u zajedničkom domaćinstvu. Zajedničko domaćinstvo jeste zajednica življenja, privređivanja i trošenja sredstava.

ORGANI ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 4

Postupak za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja po ovom pravilniku vrši Komisija koju obrazuje gradonačelnik grada Beograda. Komisija ima pet članova od kojih su dva predstavnika grada Beograda i po jedan predstavnik Komesarijata za izbeglice, UNHCR-a i Gradskog centra za socijalni rad.

Komisija radi u sednicama i odlučuje apsolutnom većinom.

Mandat Komisije traje do završetka postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Na sednici Komisije vodi se zapisnik koji potpisuju prisutni članovi komisije. Zapisnici se dostavljaju stranama čiji su predstavnici članovi Komisije.

Nakon okončanja postupka za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima, Komisija zapisnički predaje dokumentaciju o svom radu i materijal o izboru korisnika, Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu.

KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 5

Lista reda prvenstva se utvrđuje na osnovu sledećih kriterijuma i merila:

1. Socio-ekonomska ugroženost

20 bodova

- prihodi po članu porodice ne prelaze iznos nivoa socijalne sigurnosti za jednočlanu porodicu po propisima iz socijalne zaštite uvećan za 20 procenata.

Dokaz o prihodima i primanjima:

- uverenje o nezaposlenosti izdata od Nacionalne službe za zapošljavanje ili izjava data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas, da je nezaposlen i da nema primanja

- uverenje o isplaćenoj naknadi za slučaj nezaposlenosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje ne starije od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas

- potvrda poslodavca o visini primanja prethodna tri meseca koja prethode mesecu u kome je podnet zahtev na Oglas za zaposlene članove ili izjava da podnosilac odnosno član porodice ostvaruje neke povremene prihode data pred dva svedoka, overena u sudu ili opštini, ne starija od 30 dana do dana prijavljivanja na oglas

- ček od penzije, odnosno potvrda PIO o visini prihoda na ime penzije za tri meseca koja prethode mesecu u kom je podnet zahtev na oglas, odnosno uverenje nadležnog organa PIO da nisu korisnici penzije, osim u slučaju izbeglica koji dostavljaju i dokaz za pribavljanje potvrde nadležnog organa u prethodnom prebivalištu da ne ostvaruju prihode na ime penzije i overenu izjavu da lice ne ostvaruje navedene prihode.

2. Samohrani roditelj

20 bodova

Samohrani roditelj, jeste roditelj koji sa decom rođenom u braku ili van braka živi u nepotpunoj porodici odnosno ako je drugi roditelj preminuo, nepoznat ili ako mu je nepoznato prebivalište, odnosno boravište duže od šest meseci, a očigledno je napustio dete i kada drugi roditelj ne učestvuje ili nedovoljno učestvuje u izdržavanju deteta.

Detetom se smatra dete starosti do 18 godina odnosno starosti do 26 godina ako je na redovnom školovanju.

Dokazuje se: izvodom iz matične knjige umrlih ili rešenjem nadležnog suda o proglašenju nestalog lica za umrlo, rešenjem ili drugim aktom nadležnog organa, izvodom iz matične knjige rođenih deteta, pravosnažnom presudom o vršenju roditeljskog prava. U drugim slučajevima roditelj daje izjavu, overenu u opštinskom organu uprave ili sudu, da se neposredno brine o detetu i da samostalno obezbeđuje sredstva za izdržavanje deteta, da u međuvremenu nije zasnovao bračnu ili vanbračnu zajednicu, da drugi roditelj nedovoljno učestvuje, odnosno učestvuje iznosom manjim od 50% od nadoknade koja je predviđena za izdržavanje deteta na porodičnom smeštaju.

3. Stara lica

10 bodova

- za jednočlano i višečlano porodično domaćinstvo koje čine stara lica.

Starim licima smatraju se lica koja su navršila 60 godina života za žene i 65 godina života za muškarce. Godine starosti dokazuju se fotokopijom važeće lične karte ili izbegličke legitimacije.

4. Porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju

- po detetu sa smetnjama u razvoju

40 bodova

Stepen ometenosti u razvoju dokazuje se rešenjem nadležnog organa koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs ili odlukom suda o lišenju poslovne sposobnosti ili produženju roditeljskog prava.

5. Porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana

- po bolesnom članu

20 bodova

Porodično domaćinstvo sa teško bolesnim članom (maligne bolesti i intrakranijalni tumori; hemofilija, teške bolesti krvi koje imaju progresivan tok; insulin zavisni dijabetes melitus (sa sekundarnim komplikacijama retinopatija, nefropatija, neuropatija); multirezistentna tuberkuloza; sistemske autoimune bolesti u odmakloj fazi i/ili sa multisistemskom disfunkcijom; genetske bolesti koje imaju progresivni tok i/ili uzrokuju težak poremećaj metabolizma; hronične psihoze sa nepotpunim remisijama i trajnim izmenama ličnosti; epilepsija sa teškim psihičkim promenama; terminalna bubrežna insuficijencija, na dijalizi i posle transplatacije; progresivna neuromišićna oboljenja; teško trajno oštećenje plućne ventilacije sa hroničnom respiratornom insuficijencijom koja ispunjava kriterijume za dugotrajnu oksigenu terapiju; teške urođene i stečene srčane mane sa teškim oštećenjem srčane funkcije (ehokardiografski ili drugim metodama utvrđena EF manje od 30% (ili 40%), druge bolesti srca sa teškim oštećenjem srčane funkcije (EF manje od 30%); bolesti koje dovode do trajnog oštećenja funkcije jetre teškog stepena (portalna hipertenzija, ascites, variksni ezofagusa) i stanja posle transplatacije jetre; težak oblik bronhijalne astme, nekontrolisana, perzistentna i pored redovne terapije; drugi teški oblici bolesti koje dovode do trajno narušenog zdravstvenog stanja.

Zdravstveno stanje se dokazuje mišljenjem odnosno izveštajem zdravstvene ustanove u kojoj je postavljena dijagnoza i/ili u kojoj se leči sa potpisom tri lekara odgovarajuće specijalnosti koji je izdat samo za svrhu konkurisanja za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima i nije stariji od šest meseci do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs i medicinskom dokumentacijom potrebnom za verifikaciju određene bolesti - otpusne liste, specijalističke nalaze, dijagnostičke testove, laboratorijske nalaze i dr.).

6. Porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem

- po članu sa potpunim gubitkom radne sposobnosti

30 bodova

- po članu sa telesnim oštećenjem i to:

100% 20 bodova

 

90% 18 bodova

 

80% 16 bodova

Invalidnost i telesno oštećenje se dokazuju rešenjem Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje koje je postalo konačno do dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs, a boduje se po povoljnijem osnovu za člana porodičnog domaćinstva.

7. Žrtve porodičnog nasilja

 

- po zlostavljanom članu

20 bodova

Dokazuje se sudskom presudom.

8. Porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju

- po učeniku i studentu

10 bodova

Dokazuje se Potvrdom nadležne obrazovne institucije o redovnom školovanju.

POSTUPAK ZA UTVRĐIVANJE LISTE REDA PRVENSTVA

Član 6

Komisija objavljuje Konkurs za izbor korisnika u štampanim medijima, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Zainteresovana lica podnose prijave na konkurs sa potrebnim dokazima Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, u roku od 30 dana od dana javnog oglašavanja.

Po isteku roka za podnošenje prijava na konkurs, Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu, prijave dostavlja Komisiji.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije vrši Gradski centar za socijalni rad grada Beograda.

Član 7

Komisija razmatra prijave na konkurs, vrši bodovanje u skladu sa ovim pravilnikom i na osnovu utvrđenog broja bodova sačinjava listu reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Prvenstvo se ostvaruje najvećim brojem bodova na listi reda prvenstva.

Ako dva ili više lica i porodičnih domaćinstava imaju isti broj bodova, prednost ima lice ili porodično domaćinstvo koji ima veći broj bodova po jednom od osnova po redosledu utvrđenom ovim pravilnikom i to:

1. socio-ekonomska ugroženost;

2. samohrani roditelji;

3. stara lica;

4. porodično domaćinstvo koje ima dete sa smetnjama u razvoju;

5. porodično domaćinstvo koje ima teško bolesnog člana;

6. porodično domaćinstvo koje ima člana sa telesnim oštećenjem;

7. žrtve porodičnog nasilja;

8. porodično domaćinstvo koje ima decu na školovanju. Predlog liste reda prvenstva sadrži: naziv Komisije, pravni osnov za pripremu predloga, redni broj, ime i prezime podnosioca prijave na konkurs, broj bodova po svakom kriterijumu, ukupan zbir bodova, datum utvrđivanja predloga, rok i način podnošenja prigovora.

Komisija objavljuje predlog liste reda prvenstva za prvi izbor korisnika socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima u štampanim medijima u kojima je objavljen Konkurs, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Član 8

Na predlog liste reda prvenstva podnosilac prijave može uložiti prigovor gradonačelniku grada Beograda, preko Komisije, u roku od osam dana od dana objavljivanja predloga liste reda prvenstva.

Komisija, nakon sprovedenog postupka po prigovoru, utvrđuje konačnu listu reda prvenstva u roku od 30 dana i objavljuje je u štampanim medijima u kojima je objavljen Konkurs, na oglasnim tablama gradskih opština, poverenika za izbeglice, kolektivnim centrima na teritoriji grada i odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu.

Na osnovu konačne liste reda prvenstva direktor Gradskog centra za socijalni rad donosi Rešenje o priznavanju prava na socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Gradonačelnik grada Beograda ili lice koje on ovlasti zaključuje Ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze.

Protiv konačne liste reda prvenstva ne može se ostvarivati pravna zaštita.

DOMAĆIN/CA SOCIJALNOG STANOVANJA

Član 9

Domaćin/ca socijalnog stanovanja je radno sposobno lice, član socijalno ugroženog porodičnog domaćinstva izbeglica ili interno raseljenih lica smeštenih u kolektivnom centru na teritoriji grada.

Nakon usvajanja liste reda prvenstva, a na predlog komisije, domaćina/icu socijalnog stanovanja određuje Gradski centar za socijalni rad po prethodnoj pisanoj saglasnosti domaćina.

Član 10

Rad domaćina/ce nadzire i koordinira Gradski centar za socijalni rad u Beogradu.

Međusobna prava i obaveze domaćina/ce i Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu bliže se utvrđuju Ugovorom o saradnji na realizaciji projekta.

Član 11

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".