PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 81/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 76/10, 6/11 i 64/11).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.

 

PLAN
IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležavaće se događaji, jubileji, datumi iz nacionalne ili svetske istorije, značajni sportski događaji i druge manifestacije, kao što su:

1) 1. zimske olimpijske igre mladih - Insbruk 2012;

2) Lunarni horoskop: Godina zmaja;

3) Umetnost;

4) Vaskrs;

5) Nauka;

6) Zajedničko izdanje Srbija - Slovačka: Jan Konijarek

7) 25. Beogradski maraton;

8) Evropa - poseti Srbiju;

9) Fauna;

10) Evropska zaštita prirode;

11) 175 godina od početka izgradnje Saborne crkve Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu;

12) 30. olimpijske igre - London 2012;

13) Velikani srpske književnosti;

14) Muzejski eksponati;

15) Radost Evrope;

16) Dan marke;

17) Božić.

1. 1. Zimske olimpijske igre mladih - Insbruk 2012

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se sportovi u kojima učestvuju mladi na prvim zimskim olimpijskim igrama ovakve vrste.

2. Lunarni horoskop: Godina zmaja

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 2012. godina kao Godina zmaja u lunarnom horoskopu.

3. Umetnost

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se arhitektura:

a) 100 godina Gradske kuće u Subotici;

Gradska kuća u Subotici predstavlja jedinstveni spomenik kulture i izvanredan primer umetničkog pravca secesije u Srbiji.

4. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

5. Nauka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se jubileji tri obrazovne ustanove u Srbiji:

a) 75 godina Muzičke akademije u Beogradu

Muzička akademija u Beogradu je osnovana 1937. godine (danas Fakultet muzičke umetnosti). Nastava na Akademiji se odvija na 11 odseka: kompozicija, dirigovanje, solo pevanje, klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, muzikologija, opšta muzička pedagogija, poliinstrumentalni odsek, etnomuzikologija i kamerna muzika.

b) 75 godina Akademije likovnih umetnosti u Beogradu

Akademija likovnih umetnosti osnovana je 1937. godine (danas Fakultet likovnih umetnosti). Organizacija nastave na Akademiji odvija se na tri odseka: Slikarskom, Grafičkom i Vajarskom.

v) 150 godina Gimnazije u Požarevcu

Gimnazija u Požarevcu je osnovana 1862. godine Ukazom knjaza Mihaila. Đaci ove gimnazije su bili i poznati akademici i naučnici.

6. Zajedničko izdanje Srbija - Slovačka: Jan Konijarek

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se život i umetničko delo osnivača modernog slovačkog vajarstva Jana Konijareka, koji je živeo i radio u Srbiji od 1906 -1918. godine. Bio je predavač u gimnaziji u Čačku, kao i vojnik srpske vojske u 1. svetskom ratu.

7. 25. Beogradski maraton

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 25. Beogradski maraton koji predstavlja najznačajniju tradicionalnu sportsku manifestaciju u Srbiji.

8. Evropa - poseti Srbiju

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, kao i u drugim evropskim zemljama, obeležiće se turističke lepote i destinacije naše zemlje sa pozivom stranim turistima da posete Republiku Srbiju.

9. Fauna

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se životinjski svet u Republici Srbiji.

10. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se zaštićene prirodne oblasti u Srbiji.

11. 175 godina od početka izgradnje Saborne crkve Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se veliki jubilej Saborne crkve u Beogradu, koja spada u red najznačajnijih kulturno-umetničkih spomenika srpskog naroda. Monumentalan spomenik srpske crkvene arhitekture izrađen u dva stilska pravca - klasičnom baroku i klasicizmu.

12. 30. Olimpijske igre - London 2012

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Letnje olimpijske igre u Londonu i odgovarajući sportovi.

13. Velikani srpske književnosti

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se život i delo naših pisaca:

a) 150 godina od rođenja Vojislava Ilića

Vojislav Ilić je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika. Najpoznatije pesme ovog velikog srpskog pesnika su: "Anđeo mira", "U poznu jesen", "Zimsko jutro", "Grm", "Domovina" i "Sveti Sava".

b) 150 godina od rođenja Janka Veselinovića

Janko Veselinović je jedan od najpoznatijih srpskih književnika. Najpoznatija dela, ovog velikog srpskog pisca su: "Slike iz seoskog života", "Poljsko cveće" i "Hajduk Stanko".

v) 225 godina od rođenja Vuka Karadžića

Vuk Karadžić je najznačajnija ličnost srpske književnosti 19. veka. Bio je filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika.

14. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se bogatstvo eksponata koje čuvaju naši muzeji (Muzej primenjene umetnosti i Etnografski muzej).

15. Radost Evrope

Izdavanje ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica posvećeno je odabranim dečijim crtežima i slikama sa konkursa Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Radost Evrope".

16. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na XI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja Dana marke prepusti nacionalnim poštanskim upravama. Prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom "Dan marke", obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

17. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. AVALSKI TORANJ

 

Avalski televizijski toranj izgrađen je 1965. godine na osnovu projekta arhitekata Uglješe Kovačevića i Slobodana Jovića i konstruktora akademika Milana Krstića. Avalski toranj je u NATO bombardovanju Republike Srbije razoren 29. aprila 1999. godine. Radovi na rekonstrukciji Avalskog tornja započeti su 2005. godine, a završeni 2009. godine. Televizijski toranj je otpočeo sa radom 29. aprila 2010. godine.

2. DIGITALNA SRBIJA

 

Digitalna škola predstavlja niz aktivnosti usmerenih na opremanje digitalnih kabineta u svim osnovnim školama u Republici Srbiji savremenim personalnim računarima pomoću kojih će đaci pored informatike, na interaktivan i deci zanimljiv način, moći da uče i ostale nastavne predmete u uslovima za učenje kakvi su dostupni njihovim vršnjacima u zemljama Evropske unije.

3. DIGITALNA TELEVIZIJA

 

Proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala zemaljske televizije je trenutno aktuelan za sve države u svetu, otpočeo je i naročito je bitan za našu zemlju, uzevši u obzir da polovina stanovništva Srbije ima samo mogućnost prijema signala zemaljske televizije. Prednosti digitalne TV između ostalih naprednih funkcija u odnosu na analognu, je da omogućava bolju sliku i zvuk, kao i više programa sa elektronskim programskim vodičem. Zbog efikasnog načina prenosa i obrade signala, deo spektra namenjen emitovanju zemaljskog TV signala u analognom domenu, biva oslobođen i moguće ga je koristiti za druge usluge, posebno iz oblasti interneta.