PRAVILNIK

O USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR KORISNIKA NOVČANE POMOĆI ZA NABAVKU GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

("Sl. list grada Kraljeva", br. 15/2011)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se uslovi i kriterijumi za rangiranje i izbor korisnika novčane pomoći za nabavku građevinskog materijala (u daljem tekstu: pomoć), način formiranja konačne liste korisnika, postupak javnog oglašavanja, potrebna dokumentacija, prava i obaveze korisnika i postupak rada Komisije, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje procedure dodele pomoći i kontrole namenskog utroška sredstava.

Član 2

Pravo na pomoć mogu da ostvare porodice interno raseljenih lica koje imaju boravište na teritoriji grada Kraljeva, nalaze se u iznajmljenom privatnom smeštaju, a započeli su ili su u fazi završetka izgradnje objekata za stanovanje, kao i porodice koje žive u neuslovnom stambenom objektu sopstvenog vlasništva, a ispunjavaju i ostale osnovne uslove predviđene ovim pravilnikom.

Pod privatnim smeštajem biće tretirane porodice interno raseljenih lica sa KiM koje se nalaze u tzv. "neformalnim kolektivnim centrima" u Vitanovcu, Vrbi i Adranima.

Član 3

Pravo na pomoć mogu da ostvare porodice iz člana 2. ovog pravilnika ako podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ispunjavaju sledeće osnovne uslove:

1. da su zvanično registrovani kao interno raseljeni lica;

2. da su državljani Republike Srbije;

3. da imaju prijavljeno boravište na teritoriji grada Kraljeva;

4. da su smešteni u iznajmljenom privatnom smeštaju;

5. da su započeli ili su u fazi završetka izgradnje objekta za stanovanje ili žive u neuslovnom stambenom objektu sopstvenog vlasništva za koji je neophodno potrebna adaptacija;

6. da se radi isključivo o stambenom objektu bez poslovnog dela čija ukupna površina ne prelazi osnovne stambene potrebe porodičnog domaćinstva;

7. da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne poseduju nepokretnosti u Srbiji van KiM ili drugoj državi na osnovu koje bi mogli da reše svoje stambeno pitanje;

8. da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu ušli u posed svoje obnovljene ili neoštećene imovine na KiM čime su mogli da reše svoje stambeno pitanje;

9. da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u neki drugi integracioni ili povratnički program za rešavanje stambenih potreba kojim su mogli da reše svoje stambeno pitanje;

10. da poseduju parcelu sa započetom gradnjom;

11. da poseduju neophodnu dokumentaciju i odobrenje za izgradnju objekta odnosno dokaz (potvrdu) da se objekat nalazi na lokaciji na kojoj nije zabranjena gradnja.

Član 4

Pomoć je jednokratna i bezpovratna, odobrava se u građevinskom materijalu neophodnom za obezbeđivanje osnovnih uslova stanovanja u iznosu opredeljenih novčanih sredstava, a maksimalna vrednost dodeljene pomoći može biti 440.000,00 dinara po porodici.

Pravo namenskog raspolaganja sredstvima za pomoć ima Grad.

Član 5

Sredstva iz člana 4. namenjena su za izgradnju ili adaptaciju objekata za stanovanje.

Član 6

Pravo na pomoć u građevinskom materijalu imaju pod jednakim uslovima svi podnosioci zahteva koji ispunjavaju osnovne uslove predviđene članom 3. ovog pravilnika i poseduju potrebnu dokumentaciju, a red prvenstva se utvrđuje na osnovu kriterijuma predviđenih ovim pravilnikom.

Prednost pri utvrđivanju reda prvenstva imaće oni podnosioci zahteva koji do sada nisu bili uključeni u neki drugi integracioni ili povratnički program.

Član 7

Postupak za dodelu pomoći sprovodi Komisija na osnovu podnetog zahteva i priložene dokumentacije.

Zahtev za dodelu pomoći podnosi se Komisiji, a predaje u kancelariji Povereništva za izbeglice u roku od 15 dana od dana javnog oglašavanja.

Proveru dokumentacije vrši Komisija u saradnji sa nadležnim službama gradske uprave i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije (u daljem tekstu: Komesarijat).

Član 8

Uz zahtev za dodelu pomoći, podnosilac je dužan da dostavi sledeću dokumentaciju:

- legitimaciju raseljenog lica i karton prijave boravka za sebe i članove porodičnog domaćinstva;

- ličnu kartu za sebe i punoletne članove porodičnog domaćinstva;

- izjavu overenu u gradskom organu uprave ili opštinskom sudu da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva ne poseduju nepokretnosti u Srbiji van KiM ili drugoj državi a kojom mogu da reše svoje stambeno pitanje;

- izjavu overenu u gradskoj upravi ili opštinskom sudu da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu ušli u posed svoje obnovljene ili neoštećene imovine na KiM, istu nisu otuđili ili zamenili čime su mogli da reše svoje stambeno pitanje;

- izjavu overenu gradskom organu uprave ili opštinskom sudu da podnosilac zahteva i članovi njegovog porodičnog domaćinstva nisu uključeni u neki drugi integracioni ili povratnički program za rešavanje stambenih potreba kojim mogu da reše svoje stambeno pitanje;

- izvod iz zemljišnih knjiga, ugovor overen u sudu ili drugi akt kojim se dokazuje pravo svojine;

- potvrda nadležnog organa o legalizaciji objekta ili podnet zahtev za legalizaciju, odnosno uverenje ili potvrda nadležnog organa da se plac na kome je izgrađen ili započet objekat nalazi na području koje je namenjeno za individualnu stambenu izgradnju;

- potvrda poslodavca o visini zarade, dokaz o visini iznosa penzije ili drugi odgovarajući dokument o visini primanja podnosioca zahteva i članova njegovog porodičnog domaćinstva odnosno potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje;

- izvodi iz matične knjige rođenih za maloletnu decu;

- nalaz i izveštaj lekara ili Rešenje o utvrđivanju invalidnosti podnosioca zahteva ili članova njegovog porodičnog domaćinstva;

- odgovarajući nalaz, odnosno dokument kojim se dokazuje da je podnosilac zahteva ili neko od članova njegovog porodičnog domaćinstva žrtva seksualnog ili porodičnog nasilja.

Dokumentacija se prilaže uz zahtev za dodelu pomoći upućen Komisiji.

Dokumentaciju predati kao fotokopiju originala, a original dokumenata podneti na uvid na zahtev Komisije.

Član 9

Ukoliko se, u toku razmatranja zahteva, pojave novi i bitni elementi od uticaja na donošenje konačne odluke o dodeli pomoći ili se utvrdi da je dokumentacija nepotpuna, Komisija zadržava pravo ponovnog razmatranja zahteva uz obavezu da o tome obavesti podnosioca zahteva.

Podnosilac zahteva je dužan da u roku od 8 dana od dana prijema obaveštenja, Komisiji naknadno dostavi nedostajuću ili dodatnu dokumentaciju ili dokaze o nastalim promenama.

Ukoliko podnosilac zahteva u naznačenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju i dokaze, njegov zahtev za dodelu pomoći biće odbijen.

Član 10

Komisija je u obavezi da terenskim posetama porodicama podnosioca zahteva izvrši uvid u faktičko stanje i o istom sačini zapisnik.

Komisija zadržava pravo da može odrediti jedno ili više stručnih lica koja će zajedno sa članovima Komisije definisati potrebne količine građevinskog materijala za svaku porodicu pojedinačno.

Član 11

Komisija se obavezuje da organizuje, a nadležna služba gradske uprave, odnosno Odeljenje za zajedničke poslove - Odsek za javne nabavke, sprovede proceduru za tendersku nabavku građevinskog materijala.

Član 12

Predsednika i članove Komisije rešenjem imenuje gradonačelnik.

Mandat Komisije, u fazi izbora korisnika pomoći traje do kraja perioda predviđenog za utvrđivanje konačne liste, a u fazi kontrole i pravdanja namenskog utroška sredstava zaključno sa dostavljanjem dokaza Komesarijatu.

Član 13

Komisija radi na sednicama i odlučuje konsenzusom.

Predsednik Komisije saziva sednicu i rukovodi radom Komisije.

Zapisnik o radu Komisije vodi zapisničar i svaki član Komisije dobija po jedan primerak zapisnika, a zapisnici i ostala dokumentacija ostaje u arhivi grada.

Član 14

Komisija obavlja sledeće poslove:

1. Razmatra i usvaja Nacrt pravilnika;

2. Objavljuje javni poziv za učešće na konkursu za dodelu pomoći;

3. Razmatra podnete zahteve;

4. Utvrđuje listu reda prvenstva i razmatra prigovore na predlog liste;

5. Usvaja konačnu listu za dodelu pomoći;

6. Donosi odluke o dodeljivanju pomoći (odluke Komisije su konačne);

7. Vrši kontrolu namenskog i zakonskog utroška sredstava i Komesarijatu dostavlja Pravilnik, konačnu listu i dokumentaciju potrebnu za pravdanje sredstava.

Član 15

Prigovor na predlog liste se podnosi Komisiji u roku od 7 dana od dana objavljivanja.

Član 16

Komisija donosi odluke o dodeljivanju pomoći i visini iznosa dodeljenih sredstava za nabavku građevinskog materijala na osnovu procene iskazanih potreba, liste reda prvenstva, odnosno konačne liste utvrđene na osnovu sledećim kriterijuma:

1. Porodice sa više generacija, odnosno sa jednim ili više članova preko 60 godina.

2. Samohrani roditelji.

3. Porodice sa trudnicom ili detetom - decom do pet godina.

4. Porodice bez redovnih mesečnih primanja ili sa nedovoljnim mesečnim primanjima (do 50% prosečne neto zarade na nivou Republike Srbije po članu domaćinstva).

5. Porodice sa članom - članovima domaćinstva sa posebnim potrebama.

6. Porodice sa članom - članovima domaćinstva sa utvrđenom invalidnošću i teškim oboljenjima.

Pomoćni kriterijumi:

- žena nosilac porodičnog domaćinstva;

- žrtve porodičnog ili seksualnog nasilja;

- porodice kidnapovanih i nestalih članova.

Član 17

Na osnovu odluke Komisije, Grad i korisnik pomoći zaključuju Ugovor kojim se regulišu međusobna prava i obaveze, kao i rok u kome je korisnik dužan da ugradi dobijeni građevinski materijal.

Član 18

Vlasnik dodeljenog građevinskog materija do ugradnje u stambeni objekat je Grad.

Po izvršenoj ugradnji u stambeni objekat, vlasnik građevinskog materijala je korisnik.

Pravo i obavezu kontrole namenskog i racionalnog korišćenja dodeljenog građevinskog materijala ima Grad, posredstvom Komisije.

Član 19

Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu grada Kraljeva".