ODLUKA

O USTANOVI SUDA ZA SUĐENJE ZLOČINA I PRESTUPA PROTIV SRPSKE NACIONALNE ČASTI

("Sl. glasnik Srbije", br. 1/45)

U vreme kada je Srbija bila pod fašističkom okupacijom, kada je srpski narod prolazio najteže godine svoje istorije, u vreme kad su najbolji sinovi i kćeri srpskog naroda s oružjem u ruci i svima sretstvima vodili nepoštednu borbu protiv okupatora, braneći slobodu svog naroda i čast srpskog imena, kada se srpski narod borio na život i smrt sa fašističkim okupatorima, našli su se u srpskom narodu kapitulanti i izrodi koji su, bilo iz lične ili socijalne sebičnosti, bilo iz kukavičluka, na ovaj ili onaj način sarađivali sa okupatorom, služili u njegovom aparatu ili mu činili usluge raznih oblika. Na taj način oni su izdali svoj narod i ukaljali svoje nacionalno ime i čast.

Obnavljajući svoju oslobođenu zemlju, srpski narod ne može ostaviti bez kazne ove zločine i prestupe kojima su njihovi počinitelji naneli štetu i sramotu srpskom narodu.

Na osnovu toga Velika antifašistička narodno-oslobodilačka skupština Srbije donosi sledeću

ODLUKU

1. Ustanovljava se specijalni Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti, koji će preko svojih odeljenja na celoj teritoriji Srbije suditi svakom licu koje je za vreme neprijateljske okupacije počinilo zločin ili prestup protiv srpske nacionalne časti.

2. Ovaj Sud sudiće za one zločine i prestupe učinjene protiv nacionalne časti koji se ne mogu kvalifikovati kao veleizdaja ili kao pomaganje okupatoru u vršenju ratnih zločina.

3. Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti sudiće na kaznu gubitka nacionalne časti, koja u sebi uključuje gubitak građanske časti; na kaznu lakog ili teškog prisilnog rada i na kaznu konfiskovanja imovine. Gubitak nacionalne časti može biti vremen ili doživotan, a kazna prisilnog rada može biti najviše do deset godina.

4. U slučaju da se u toku ispitivanja dela utvrdi da se radi o težem zločinu koji traži smrtnu kaznu, Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti oglasiće se nenadležnim i uputiti krivca nadležnom sudu.

5. Antifašistička skupština narodnog oslobođenja Srbije, odnosno njeno pretsedništvo izdaće potrebne zakonske odluke, u kojima će se bliže odrediti krivice koje će suditi Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti, uređenje suda i postupak.

6. Sud za suđenje zločina i prestupa protiv srpske nacionalne časti bira Velika antifašistička narodno-oslobodilačka skupština i sastoji se od 27 članova.