UPUTSTVO

O NAČINU IZDAVANJA POTVRDE DA SE ODREĐENA ROBA NE PROIZVODI U ZEMLJI

("Sl. glasnik RS", br. 82/2011)

 

1. OSNOVNA ODREDBA

1.1 Ovim uputstvom uređuje se način izdavanja potvrde da se određena roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji ili se ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu, radi ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja carine ili prava na plaćanje smanjenih carinskih dažbina.

2. NAČIN IZDAVANJA POTVRDE

2.1 Potvrda da se određena roba ne proizvodi u zemlji ili se ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu, izdaje se na osnovu pisanog zahteva korisnika svojeručno potpisanog od strane ovlašćenog lica.

Zahtev iz stava 1. ove tačke, podnosi se u dva primerka, na propisanom obrascu, koji je sastavni deo ovoga uputstva. Uz zahtev se prilažu originali sledećih dokumenata:

- izjava na memorandumu, svojeručno potpisanom od strane ovlašćenog lica, da će se roba koja se uvozi koristiti isključivo za obavljanje svoje delatnosti;

- ukoliko se zahtev podnosi za robu sa više tarifnih oznaka, uz zahtev se prilaže i specifikacija robe za koju se traži potvrda u dva primerka;

- Izvod iz Agencije za privredni registar;

- profaktura, odnosno faktura za robu koja se uvozi;

- po potrebi, odgovarajući prospektni materijal za robu ili uzorak robe sa neophodnim tehničko-tehnološkim karakteristikama proizvoda koji se uvozi;

- dokaz o uplati odgovarajuće takse Komori;

- ukoliko uvoznik, popunjava obrazac iz priloga ovom uputstvu, neophodno je da priloži i pisano ovlašćenje korisnika;

2.2 Zahtev se podnosi Privrednoj komori Srbije - Birou za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata, Beograd, Resavska 13-15, preporučenom poštom ili direktno i unosi se u posebnu evidenciju.

Biro za bonitet, registar, izdavanje i overu dokumenata Komore vrši prethodnu proveru kompletnosti zahteva i priloga koji se dostavljaju uz zahtev. Ukoliko zahtev nije kompletan, podnosilac zahteva se poziva da zahtev dopuni u primerenom roku, koji ne može biti duži od sedam radnih dana. Kao datum prijema smatraće se dan kada je zahtev kompletiran.

Ukoliko u roku iz prethodnog stava podnosilac zahteva ne dostavi dopunu, zahtev će se smatrati nevažećim.

2.3 Posle uvida u zahtev i priloge, lice koje obrađuje zahtev upisuje pored svakog tarifnog broja proizvoda odgovarajuće reči "proizvodi se" ili "ne proizvodi se", "ne proizvodi se u potrebnim količinama i kvalitetu", unosi datum i overava svojim potpisom. Na osnovu toga izdaje se potvrda da se roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji, odnosno potvrda da se roba koja se uvozi ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu, odnosno obaveštenje da se roba proizvodi i ko je proizvođač.

2.4 Ukoliko roba koja se uvozi spada, po klasifikaciji delatnosti, u nadležnost više udruženja u Komori, odgovorna lica u tim udruženjima će za tu robu izvršiti overu na način iz tačke 2.3 Uputstva. Nakon potpune obrade zahteva, piše se jedna potvrda po zahtevu korisnika.

2.5 Postupanje suprotno odredbama ovog uputstva povlači radnopravnu odgovornost, u skladu sa zakonom i opštim aktima Komore.

3. SADRŽINA POTVRDE, ODNOSNO OBAVEŠTENJA

3.1 Potvrda da se roba koja se uvozi ne proizvodi u zemlji, odnosno ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu izdaje se na memorandumu Komore i sadrži:

- osnov za izdavanje, naziv i sedište, odnosno ime, prezime i adresu podnosioca zahteva;

- vrstu i karakteristike robe, kao i stav da se roba ne proizvodi u zemlji, odnosno ne proizvodi u potrebnim količinama i kvalitetu;

- obaveznu naznaku da se potvrda izdaje bez provere da li korisnik ispunjava i ostale uslove koji su propisani Carinskim zakonom;

- rok važenja potvrde, broj i datum izdavanja, potpis ovlašćenog lica i pečat.

3.2 Potvrda se izdaje po pravilu, u roku od 15 radnih dana od dana podnošenja zahteva, u dva primerka, jedan za korisnika, a jedan za Pisarnicu Komore.

3.3 Obaveštenje da se roba koja se uvozi proizvodi u zemlji, izdaje se na memorandumu Komore i sadrži, pored pravnog osnova i podataka o robi, informaciju o proizvođaču te robe u zemlji, kao i stav da se ne može izdati tražena potvrda da se roba ne proizvodi u zemlji.

3.4 Obaveštenje se izdaje, po pravilu, u roku od 15 radnih dana od dana podnošenja zahteva, u dva primerka, jedan za korisnika a jedan za Pisarnicu Komore.

4. IZDAVANJE POTVRDE U SPECIFIČNIM SLUČAJEVIMA

4.1 Ukoliko postoji dilema da li se određena roba proizvodi u zemlji ili ne, Komora će smatrati kao jedini validni dokument pisanu izjavu potencijalnog proizvođača da li tu robu proizvodi ili ne, datu na memorandumu i potpisanu od strane ovlašćenog lica.

4.2 U izuzetnim slučajevima može da se formira mešovita komisija sastavljena od predstavnika proizvođača, podnosioca zahteva i predstavnika Komore, koja će utvrđivati činjenice od značaja za izdavanje potvrde.

Sekretar nadležnog udruženja doneće odluku o formiranju (ad hock) mešovite komisije, sa zadatkom da utvrdi činjenice iz stava 1. ove tačke, o čemu će se sačiniti zapisnik.

4.3 Potvrda može da se izda ukoliko domaći proizvođač pismeno izjavi da nije u mogućnosti da u roku od tri meseca proizvode robu za koju se traži oslobađanje od plaćanja carine. Izjava proizvođača da tu robu ne proizvodi važi do pisanog obaveštenja proizvođača Komori, da je u mogućnosti da proizvede robu za koju je traženo oslobađanje od plaćanja carine.

4.4 Potvrda može da se izda i kada se radi o uvezenoj opremi čije tehničko-tehnološke karakteristike u okviru iste tarifne oznake, značajno odstupaju od odgovarajućih karakteristika domaće proizvodnje. Značajnim odstupanjem u ovom smislu smatra se razlika veća od 20% od tehničko-tehnoloških karakteristika uvozne opreme (zapremina, snaga, radni učinak i dr.) u odnosu na domaću opremu, što utvrđuje stručna služba nadležnog udruženja.

4.5 Uvoznik koji uvozi robu za specijalne namene i veći broj korisnika, za čiji uvoz je neophodno odobrenje nadležnog ministarstva, ima status korisnika i može mu se izdati potvrda.

5. ROK VAŽENJA POTVRDE I PODNOŠENJE PRIGOVORA

5.1 Potvrda se izdaje sa rokom važnosti od tri meseca.

5.2. Podnosilac zahteva koji je obavešten da mu se ne može izdati potvrda jer se radi o robi koja se proizvodi u zemlji, može da se podnese prigovor Komisiji za rešavanje prigovora na izdavanje zvaničnih dokumenata u roku od 15 radnih dana. Komisiju obrazuje predsednik Komore ili lice koje on ovlasti, sa mandatom od dve godine. Odluka Komisije je konačna.

6. EVIDENCIJA I ČUVANJE DOKUMENTACIJE

6.1 Komora je dužna da podnete zahteve sa dokumentacijom i izdate potvrde, odnosno obaveštenja evidentira i čuva pet godina od dana izdavanja.

6.2 Naknada za izdavanje potvrde naplaćuje se prema cenovniku koji donosi nadležni organ Komore.

7. ZAVRŠNE ODREDBE

7.1 Uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

7.2 Stupanjem na snagu ovog uputstva, prestaje da važi Uputstvo o načinu i postupku izdavanja potvrde da se određena roba ne proizvodi u zemlji, ("Službeni glasnik RS", broj 107/03), sa svim izmenama i dopunama.