PRAVILNIK
O NAČINU, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA IZBOR PROJEKATA U KULTURI KOJI SE FINANSIRAJU I SUFINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA

("Sl. list grada Šapca i opština: Bogatić, Vladimirci i Koceljeva", br. 21/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju namena, način, merila i kriterijumi za izbor projekata iz oblasti kulture i umetnosti koji svojim kvalitetom doprinose razvoju i prezentaciji kulture i umetnosti, a finansiraju se, odnosno sufinansiraju iz budžeta grada Šapca (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Izbor projekata u kulturi koji se finansiraju, odnosno sufinansiraju sredstvima iz budžeta Grada vrši se na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: konkurs) ili bez raspisivanja konkursa.

Visina sredstava za namene iz stava 1. ovog člana određuje se Odlukom o budžetu Grada.

Član 3

Konkurs za izbor projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih, odnosno stručnih i naučnih istraživanja u kulturi Grada, raspisuje Gradonačelnik (u daljem tekstu: Gradonačelnik), najmanje jednom godišnje, za svaku narednu budžetsku godinu najkasnije do 1. oktobra tekuće godine.

Pravo učešća na konkursu iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika imaju ustanove kulture, izuzev ustanova kulture čiji je osnivač Grad, udruženja u kulturi, umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi kojima je taj status utvrđen u skladu sa Zakonom, kao i drugi subjekti u kulturi čije je sedište, odnosno prebivalište na teritoriji Grada.

Član 4

Konkurs sprovodi Komisija za Izbor projekata iz oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada (u daljem tekstu: Komisija) koju obrazuje i imenuje Gradonačelnik.

Komisija iz stava 1. ovog člana ima predsednika i 2 člana koji se imenuju iz reda lica koja su svojom profesionalnom delatnošću ili radom u oblasti kulture dala značajan doprinos razvoju i unapređivanju umetničkog i kulturnog stvaralaštva u Gradu.

Član 5

Konkurs se objavljuje u sredstvima javnog informisanja. Konkurs sadrži:

- naziv projekata i oblast kulturne delatnosti za koje se sprovodi konkurs,

- moguće učesnike na konkursu,

- rok za podnošenje prijave na konkurs,

- način prijavljivanja na konkurs,

- obrazac prijave na konkurs,

- merila i kriterijume za dodelu sredstava, i

- dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz prijavu na konkurs.

Član 6

Prijava na konkurs podnosi se Gradskoj upravi (u daljem tekstu: Uprava) na obrascu prijave koji je sastavni deo konkursa. Obrazac prijave biće dostupan svim učesnicima konkursa, u vidu formulara na VEB sajtu Grada.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs, prijave upućene faksom ili elektronskom poštom, kao i prijave onih učesnika na konkursu, koji su u prethodnoj godini ostvarili pravo na finansiranje, odnosno sufinansiranje projekata sredstvima iz budžeta Grada, a nisu podneli izveštaj o realizaciji projekta, komisija iz člana 4. ovog pravilnika neće razmatrati.

Član 7

Učesnici na konkursu iz člana 3. ovog pravilnika, uz prijavu i dokumentaciju koju je potrebno priložiti, podnose i projekat.

Projekat sadrži:

- naziv projekta,

- osnovne podatke o učesniku na konkursu (naziv, sedište, odnosno prebivalište, matični broj i poreski identifikacioni broj),

- cilj projekta,

- opis projekta (značaj projekta, mesto, vreme, način realizacije i očekivani rezultati projekta),

- finansijski plan projekta (pregled pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom, sa iznosom sredstava neophodnih za realizaciju tih aktivnosti i specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih prihoda, sredstava iz budžeta Grada i drugih izvora), i

- podatke o odgovornoj osobi za realizaciju projekta i korišćenje sredstava.

Član 8

Projekti koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Grada moraju da ispunjavaju sledeća opšta merila:

1. umetnički kvalitet i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta,

2. dostupnost kulturnih vrednosti, odnosno umetničkog stvaralaštva građanima i mogućnost njihovog masovnog korišćenja;

Projekti iz stava 1. ovog člana, pored opštih merila moraju da ispunjavaju i najmanje jedno od sledećih posebnih merila, i to:

- doprinos za razvoj i podsticanje kulturnog i umetničkog stvaralaštva od lokalnog značaja,

- doprinos istraživanju, zaštiti, afirmaciji i prezentaciji kulturnog nasleđa,

- afirmacija kulture, odnosno umetnosti i raznolikosti kulture, odnosno umetnosti Grada u zemlji i inostranstvu,

- doprinos očuvanju, stvaranju, razvoju i predstavljanju kulture nacionalnih manjina,

- doprinos stvaranju kulturnih sadržaja namenjenih deci i mladima,

- doprinos razvoju kulturnog i umetničkog stvaralaštva osoba sa posebnim potrebama i njihova dostupnost širem krugu konzumenata,

- širenje i unapređivanje edukacije u oblasti kulture,

- kvalitet i sadržajna inovativnost ponuđenog projekta,

- nastavak višegodišnjih projekata koji su imali značajne rezultate u prethodnom periodu, i

- stvorenost i dostupnost kulturnih sadržaja javnosti i građanima.

Za konkurse u oblasti književnog stvaralaštva i izdavaštva neophodno je ispunjenje sledećih kriterijuma:

- da je prvo izdanje knjige,

- da knjiga ima umetničku, književnu i naučnu vrednost,

- da postoji kulturni i javni interes za izdavanje knjige i

- da je knjiga originalno i kreativno delo.

Član 9

Komisija po raspisanom konkursu vrši izbor projekata na osnovu sledećih kriterijuma:

1. usklađenost projekata sa svim zahtevima iz konkursa;

2. kapacitet podnosioca projekta (ostvareni rezultati rada iz prethodnih godina, materijalna i kadrovska opremljenost, stručnost kadrova uključenih u projekat i dr.);

3. održivost projekta;

4. obezbeđeno sopstveno učešće, finansijski ili drugi vid učešća, odnosno obezbeđeno sufinansiranje projekata iz drugih izvora;

5. izvodljivost projekta (projektnih aktivnosti u okviru predviđenog vremenskog perioda);

6. obezbeđeno partnerstvo;

7. realni finansijski plan za predloženi projekat.

Član 10

Komisija iz člana 4. ovog pravilnika će najkasnije u roku od 20 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava po raspisanom konkursu, na osnovu merila i kriterijuma ovog pravilnika, odlučiti o izboru projekata i istovremeno dostaviti Upravi izveštaj o odbijenim i odbačenim projektima sa obrazloženjem.

Gradonačelnik donosi odluku o raspodeli sredstava za izabrane projekte iz člana 8. ovog pravilnika, najkasnije u roku od 10 dana od dana podnošenja predloga Komisije, s tim da rok ne može biti duži od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava po raspisanom konkursu.

Za izabrane projekte iz člana 8. ovog pravilnika, zaključuju se ugovori o njihovom finansiranju odnosno sufinansiranju iz budžeta Grada, koje u ime Grada, zaključuje Gradonačelnik sa podnosiocima projekata.

Rezultati konkursa iz člana 8. ovog pravilnika, objavljuju se na sajtu Grada kao i sredstvima javnog informisanja.

Član 11

Nosilac projekta iz člana 8. ovog pravilnika, dužan je da Upravi, u roku od 15 dana po završetku projekta, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnese izveštaj o realizaciji projekta i dostavi dokaze o namenskom korišćenju sredstava.

Član 12

Grad može sredstvima iz budžeta Grada da sufinansira projekte u kulturi i bez javnog konkursa, u skladu sa članom 76. stav 4. Zakona o kulturi.

Sredstva iz budžeta Grada za sufinansiranje projekata iz stava 1. ovog člana, prenose se na osnovu ugovora koji zaključuje Gradonačelnik sa nosiocem projekta.

Ugovorom iz stava 2. ovog člana, bliže se uređuju način i rokovi za realizaciju projekta, prenos sredstava iz budžeta Grada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Nosilac projekta koji je ostvario pravo na sufinansiranje projekta iz stava 1. ovog člana, dužan je da Upravi, u roku od 15 dana po završetku projekta podnese izveštaj o realizaciji projekta i dostavi dokaze o namenskom korišćenju sredstava.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu grada Šapca.