ODLUKA
O UREĐENJU MIRUJUĆEG SAOBRAĆAJA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 9/2010 i 27/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se mirujući saobraćaj na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: grad), zaštita, održavanje i korišćenje površina namenjenih ovoj vrsti saobraćaja.

Član 2

Pod mirujućim saobraćajem u smislu ove odluke podrazumeva se:

1. privremeno zaustavljanje vozila na stajalištima, raskrsnicama i drugim saobraćajnim površinama;

2. smeštanje vozila na otvorenim površinama - parkiranje;

3. smeštanje vozila u objekte - garažiranje.

Član 3

Pod privremenim zaustavljanjem vozila podrazumeva se zaustavljanje na javnoj saobraćajnoj površini radi utovara ili istovara robe, ulaska ili izlaska putnika i čekanja zelenog svetla na raskrsnicama, odnosno čekanja radi prolaska raskrsnica ili uključenja na javni put.

Pod parkiranjem vozila podrazumeva se ostavljanje vozila na određeno vreme, ograničeno ili neograničeno, na površini specijalno za to određenoj na kolovozu, kolovozu i trotoaru ili na posebnim površinama, odnosno u objektima.

Parkiranje može biti sa kontrolom ulaza i izlaza vozila ili bez nje.

Pod garažiranjem vozila podrazumeva se ostavljanje vozila u objekat specijalno namenjen za to - garažu.

Garaža može biti pojedinačna, za smeštaj jednog do dva vozila i kolektivna, za smeštaj većeg broja vozila.

Javna garaža može biti samo kolektivna i izgrađuje se u centralnim delovima grada ili u blizini značajnog objekta ili površine.

Član 4

Mesto za parkiranje (u daljem tekstu: parking) po pravilu se kombinuje sa zelenim površinama.

Član 5

Potrebna površina za parkiranje vozila podrazumeva površinu parking mesta i potrebne manevarske površine.

Član 6

Dimenzije parking mesta i manevarskih površina moraju biti u skladu sa važećim propisima i standardima.

Parking namenjen vozilu kojim upravlja osoba sa invaliditetom (parking za invalida) ima po pravilu i dodatnu traku od 1,50 m sa leve strane.

II PLANIRANJE MIRUJUĆEG SAOBRAĆAJA

Član 7

Poslove planiranja i razvoja mirujućeg saobraćaja na teritoriji grada obavlja organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja - Agencija za saobraćaj (u daljem tekstu: Agencija).

Član 8

Pod upravljanjem mirujućim saobraćajem u smislu ove odluke, podrazumevaju se opremanje i naplata za korišćenje javnih površina za parkiranje vozila, njihova zaštita i održavanje u cilju stvaranja i obezbeđenja uslova za bezbedno, nesmetano i funkcionalno korišćenje.

Član 9

Poslove upravljanja iz člana 8. ove odluke vrši Javno komunalno preduzeće "Higijena" Pančevo (u daljem tekstu: preduzeće), u skladu sa zakonom.

Član 10

Obezbeđenje uslova za mirujući saobraćaj - parkiranje vozila, određuje se kao osnovni uslov za funkcionisanje saobraćajnog sistema na teritoriji Grada i od posebnog je interesa za Grad.

Za izgradnju i opremanje javnih površina za potrebe mirujućeg saobraćaja, Gradsko veće će formirati poseban fond ili će se izgradnja parkinga vršiti u sklopu rekonstrukcije, odnosno izgradnje ulice.

Član 11

Prilikom izgradnje stambenih zgrada sa više od četiri stambene jedinice i poslovnih objekata, investitor je dužan da obezbedi 1,2 parking mesta po stambenoj jedinici, odnosno 1,5 parking mesta na. svakih 100 m2 površine poslovnog prostora, na sopstvenoj parceli.

Član 12

Preduzeće je dužno da evidenciju o korišćenju parkirališta vodi na način koji obezbeđuje određivanje pokazatelja vremenske koncentracije vozila na njima i to:

1. srednje vreme zadržavanja vozila na parkiralištu (sati/vozilo);

2. koeficijent dnevne izmene vozila (vozilo/mesta/dan).

Član 13

Normativi u planiranju kapaciteta za parkiranje (broj parking mesta), srazmerni su vrsti i intenzitetu urbanističkih sadržaja (stanovanje, proizvodnja, poslovanje, trgovine, restorani i drugo) i koriguju se u skladu sa promenom individualnog stepena motorizacije i odnosom korišćenja automobila i javnog gradskog prevoza putnika.

Član 14

Površine i objekti, namenjeni parkiranju vozila planiraju se u skladu sa projektnim standardima i elementima parkirališta.

III PRIVREMENO ZAUSTAVLJANJE VOZILA

Član 15

Vozač je u zoni raskrsnice dužan da vožnju prilagodi uslovima saobraćaja na njoj u cilju pravovremenog zaustavljanja vozila.

Vozač sme proći semaforisanu raskrsnicu samo ako mu je to zelenim svetlom dozvoljeno.

U slučajevima kada semaforski uređaji nisu u funkciji, vozač je dužan da poštuje režim saobraćaja na raskrsnici utvrđen saobraćajnim znakovima ili znake ovlašćenog lica Ministarstva unutrašnjih poslova koje reguliše saobraćaj na raskrsnici.

Na semaforskim raskrsnicama na teritoriji grada vrši se video nadzor.

Član 16

Privremeno zaustavljeno vozilo u zoni raskrsnice ili pre uključivanja na javni put, može se pokrenuti samo u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje bezbednost saobraćaja na putevima.

Član 17

Zaustavljanje vozila radi utovara i istovara robe, odnosno snabdevanja regulisano je posebnom odlukom.

Član 18

Vozilo se može zaustaviti ili parkirati samo na mestima gde ne ugrožava bezbednost i protočnost saobraćaja u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada.

Zaustavljanje i parkiranje vozila nije dozvoljeno na površinama javne namene koje nisu predviđene za parkiranje vozila.

IV PARKIRALIŠTA

Član 19

Parkirališta mogu biti javna i privatna.

Član 20

Javno parkiralište je deo javne saobraćajne površine ili posebno izgrađen objekat na njoj namenjen za parkiranje vozila, koju kao stalnu, privremenu ili povremenu posebnim aktom odredi Agencija i za koju utvrdi regulaciju saobraćaja.

Javno parkiralište može biti posebno - sa naplatom i opšte, bez naplate naknade za korišćenje.

Javno parkiralište mora biti označeno propisanom saobraćajnom signalizacijom.

Izuzetno, deo javnih parkirališta može se privremeno koristiti za druge namene (za potrebe auto škole, zabavnih i sportskih manifestacija, radi izgradnje objekata i slično), na osnovu odobrenja Agencije i plaćanje:

• lokalne komunalne takse za privremeno korišćenje opštih parkirališta

• naknade preduzeću za privremeno korišćenje posebnih parkirališta, čiji iznos utvrđuje preduzeće, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Član 21

Privatno parkiralište je površina ili posebno izgrađen objekat u vlasništvu fizičkog ili pravnog lica, namenjen za parkiranje vozila vlasnika i trećih lica.

Površina ili objekat iz stava 1. ovog člana vlasnik može ustupiti na upravljanje preduzeću, uz prethodnu saglasnost Agencije.

Privatno parkiralište mora biti obeleženo propisanom saobraćajnom signalizacijom.

Za parkiralište iz stava 1. ovog člana, Agencija utvrđuje regulaciju saobraćaja.

Član 22

Stalna parkirališta su javne garaže, posebno izgrađene javne površine namenjene za parkiranje vozila i saobraćajne površine - delovi kolovoza i trotoara i druge izgrađene površine posebno određene i obeležene za parkiranje.

Privremena parkirališta su privremeno utvrđene i uređene javne površine koje se, do privođenja nameni u skladu sa urbanističkim planom i planom tehničkog regulisanja saobraćaja, koriste za parkiranje vozila.

Povremena parkirališta su javne površine u neposrednoj blizini objekata u kojima se održavaju sportske, kulturne, umetničke i druge priredbe i skupovi, za vreme njihovog trajanja.

Član 23

Na posebnim parkiralištima može da se vrši kontrola ulaska i izlaska vozila postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Na posebnim parkiralištima može da se vrši video nadzor.

Raskopavanje posebnih parkirališta radi izvođenja građevinskih radova, polaganja podzemne infrastrukture i slično, vrši se isključivo na osnovu saglasnosti preduzeća, u okviru koje se određuju uslovi raskopavanja, visina naknade zbog privremenog obustavljanja naplate, način njenog plaćanja i drugo.

Član 24

Naknadu za parkiranje na posebnom parkiralištu ne plaćaju osobe sa invaliditetom, ako koriste parkiralište na mestima utvrđenim u članu 31. ove odluke.

Član 25

Javna parkirališta mogu se koristiti, zavisno od vrste vozila za parkiranje: putničkih automobila, autobusa, teretnih motornih vozila i priključnih vozila, motocikala, bicikala sa motorom, tricikala, bicikala i drugo.

Vrstu javnog parkirališta, parking zone i dozvoljeno vreme parkiranja određuje posebnim aktom Agencija na osnovu plana tehničkog regulisanja saobraćaja, odnosno na osnovu predloga preduzeća.

Član 26

Posebna parkirališta moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: parking zonu, radno vreme, maksimalno dozvoljeno vreme parkiranja u kontinuitetu i oznaku vozila kojem je parkiranje dozvoljeno.

V ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE PARKIRALIŠTA

Član 27

Preduzeće je dužno da redovno čisti, održava, uređuje, oprema i obeležava posebna parkirališta.

Javna parkirališta se obeležavaju najmanje dva puta godišnje - u proleće i jesen.

Sredstva za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana na posebnim parkiralištima obezbeđuju se iz sredstava naplate naknade za njihovo korišćenje i budžeta grada.

Preduzeće ne odgovara za nastala oštećenja na vozilu i za krađu vozila i predmeta iz vozila parkiranog na javnom parkiralištu, osim ukoliko je vozilo parkirano na javnim parkiralištima iz člana 28. ove odluke.

Član 28

Autobusu, teretnom motornom vozilu, priključnom vozilu, kombinovanom automobilu i radnoj mašini dozvoljeno je parkiranje isključivo na mestima namenjenim za parkiranje tih vozila, osim teretnih vozila maksimalne dozvoljene mase 2.500 kilograma, tipa JEEP, PICK-UP i slično, koja mogu da koriste javna parkirališta u skladu sa odredbama ove odluke.

Parkirališta iz stava 1. ovog člana moraju biti ograđena, sa izgrađenim sanitarnim čvorom i kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

U naknadu za korišćenje javnog parkirališta iz stava 2. ovog člana uračunavaju se i troškovi čuvanja vozila.

Član 29

Vozilima fizičkih i pravnih lica, kojima ista obavljaju javni prevoz i prevoz za sopstvene potrebe, dozvoljeno je parkiranje isključivo na javnim parkiralištima iz člana 25., odnosno 28. ove odluke ili na obezbeđenim parkiralištima u skladu sa uslovima propisanim zakonom kojim se uređuje javni prevoz u drumskom saobraćaju odnosno prevoz putnika i stvari za sopstvene potrebe i posebnim aktima grada.

Član 30

Posebna parkirališta mogu da se koriste za parkiranje vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Fizičko lice, kao korisnik u smislu ove odluke, je korisnik vozila ili vlasnik, ako korisnik vozila nije identifikovan.

VI ZNAK PRISTUPAČNOSTI LICA SA INVALIDITETOM

Član 31

Znak pristupačnosti je znak kojim se obeležava vozilo kojim upravlja, ili se u njemu nalazi lice sa invaliditetom.

Pravo na znak pristupačnosti ima lice sa invaliditetom čiji su ekstremiteti bitni za upravljanje vozilom oštećeni najmanje 60%, ostala invalidna lica sa najmanje 70% invalidnosti, lica sa oštećenjem karlice, lica sa više od 50% oštećenja vida, lica na dijalizi, lica obolela od distrofije, paraplegije, kvadriplegije i cerebralne paralize, koja za kretanje koriste invalidska kolica, ratni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata do IV grupe invalidnosti i roditelji, odnosno staraoci invalidne dece sa oštećenjima donjih ekstremiteta i karlice kao i slepe dece, pod uslovom da pohađaju školu, fakultet ili da su smeštena u ustanovu za dnevni boravak ili da idu na rehabilitaciju ili redovan lekarski pregled.

Lica koja poseduju važeća dokumenta i dokaze o invaliditetu izdata od nadležnih organa drugih lokalnih samouprava na teritoriji Republike Srbije ili od nadležnih organa drugih država, imaju pravo da vozila kojima upravljaju ili se nalaze u njima, besplatno parkiraju na posebno obeleženim mestima za parkiranje vozila lica sa invaliditetom na području Grada.

Vozila lica sa invaliditetom mogu biti obeležena međunarodnim znakom invalida, a pravo na parkiranje mogu ostvariti samo na osnovu znaka pristupačnosti.

Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja lice sa invaliditetom iz stava 2. ovog člana ili se to lice nalazi u vozilu i ličnije dokument lica sa invaliditetom.

Pravo koje proizilazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti lice koje nije lice sa invaliditetom.

Član 32

Znak pristupačnosti omogućuje parkiranje vozila kojima se prevoze lica sa invaliditetom na mesta za parkiranje na javnim površinama koja su u tu svrhu posebno označena.

Agencija je dužna da na javnim parkiralištima odredi mesta za parkiranje licima iz stava 1. ovog člana.

Broj mesta za parkiranje iz stava 2. ovog člana ne može biti manji od 5% od ukupnog broja mesta na javnim parkiralištima.

Član 33

Znak pristupačnosti izdaje Agencija posebnim rešenjem na osnovu zahteva lica sa invaliditetom. Uz zahtev prilažu se dve fotografije dimenzija 30x35 mm i rešenje o procentu telesnog oštećenja, odnosno invaliditeta izdato od institucije koja je nadležna za utvrđivanje procene telesnog oštećenja, odnosno invaliditeta.

Agencija izdaje rešenje iz stava 1. ovog člana na ime lica sa invaliditetom iz člana 31. stav 2. ove odluke za period od tri godine.

Član 34

Agencija vodi evidenciju o izdatim znakovima pristupačnosti i karton evidencije.

Oblik i sadržaj evidencije o izdatim znakovima pristupačnosti i karton evidencije dati su u prilogu 1. i 2. ove odluke i čine njen sastavni deo.

Član 35

Znak pristupačnosti je pravougaonog oblika dimenzija 100x180 mm, plave je boje sa ivicom bele boje širine 5 mm. Na sredini, u gornjem delu znaka, je simbol u boji grada Pančeva.

Na levom delu znaka je u beloj boji određeno mesto za fotografiju i mesta za upisivanje podataka, a u desnom delu ucrtan je međunarodni simbol lica sa invaliditetom u beloj boji. Ispod međunarodnog simbola lica sa invaliditetom upisan je tekst slovima bele boje "Znak pristupačnosti daje pravo na korišćenje parking mesta rezervisanog za vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom". Fotografija lica koje je ostvarilo pravo na znak pristupačnosti mora biti u donjem desnom delu overena malim pečatom Agencije.

Tekstualni deo upisuje se na levoj strani znaka pristupačnosti, ispod fotografije, u za to određena mesta bele boje, koja sadrže

• serijski broj znaka

• pun naziv Agencije

• broj rešenja

• ime i prezime i adresa lica

• rok važenja.

Znak pristupačnosti prikazan je u prilogu 3. ove odluke i čini njen sastavni deo.

Znak pristupačnosti mora imati zaštitni kod i broj.

Znak pristupačnosti izrađuje se od odgovarajućeg materijala koji mora imati određenu zaštitu i mogućnost plastificiranja nakon lepljenja fotografije lica sa invaliditetom i upisivanje podataka.

Znak pristupačnosti stavlja se ili privremeno lepi u donji desni ugao prednjeg vetrobranskog stakla vozila.

Član 36

Mesto rezervisano za parkiranje lica sa invaliditetom iz člana 31. stav 2. ove odluke, obeležava se horizontalnom signalizacijom u skladu sa propisima, sa simbolom koji označava mesto za parkiranje rezervisano za lica sa invaliditetom.

Mesto iz stava 1. ovog člana mora biti obeleženo i vertikalnim saobraćajnim znakom koji označava parkiralište i dopunskom tablom koja označava mesto za parkiranje rezervisano za lica sa invaliditetom.

Član 37

Na parking mestu za vozila lica sa invaliditetom zabranjeno je parkiranje vozila koja nemaju znak pristupačnosti, odnosno ne ispunjavaju uslove propisane članom 31. stav 3. ove odluke.

Zabrana iz stava 1. ovog člana je trajna, iznosi 24 sata dnevno.

Korišćenje parking mesta namenjenih licima sa invaliditetom kontrolišu ovlašćeno lice Agencije, komunalna inspekcija, ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove komunalne policije (u daljem tekstu: komunalni policajac) i ovlašćeno lice Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 38

Vozilo nepropisno parkirano u smislu člana 37. stav 1. ove odluke, ukloniće se i premestiti na određenu lokaciju u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima Grada.

Imena vozača koji su parkirali vozilo na parking mestu iz člana 37. ove odluke objavljuju se u javnim medijima.

Član 39

Za invalidna lica čija je mogućnost kretanja ograničena (lica sa najmanje 80% invaliditeta, lica sa senzorskim oštećenjima, lica u invalidskim kolicima), obezbeđuju se pristupna mesta ispred javnih objekata ili u njihovoj neposrednoj blizini, na osnovu posebnog akta Agencije.

VII REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 40

Ia javnom parkiralištu iz člana 20. ove odluke Agencija može odobriti rezervaciju parking mesta od 00 - 24 sata.

Na posebnim parkiralištima broj parking mesta iz stava 1. ovog člana ne može biti veći od 20% od ukupnog broja mesta u određenoj zoni.

Odobrenje iz prethodnog stava izdaje se na zahtev korisnika, na godinu dana.

Na zahtev korisnika odobrenje za rezervaciju parking mesta može se produžiti.

Izuzetno, zbog promene saobraćajnih uslova, odobrenje iz stava 2. ovog člana može trajati kraće od godinu dana, s tim da se korisniku obezbedi drugo parking mesto u neposrednoj blizini.

Član 41

Rezervisano parking mesto može se odobriti:

1. državnim, odnosno pokrajinskim organima i pravnim licima važnim za Republiku Srbiju, odnosno Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, organima Grada i pravnim licima važni za Grad, pod uslovom da zgrade u kojima obavljaju delatnost nemaju dvorište ili neki drugi prostor za parkiranje, ili ako se u neposrednoj blizini ne nalazi javna garaža;

2. ambasadama i konzulatima;

3. hotelima;

4. fizičkom, pravnom licu i preduzetniku.

Član 42

Korisnici iz člana 41. tačke 1. ove odluke mogu dobiti dva rezervisana parking mesta, a ministarstva do pet parking mesta.

Za korisnike iz člana 41. tačke 2. ove odluke broj rezervisanih parking mesta se ne ograničava.

Korisnici iz člana 41. tačke 3. ove odluke mogu dobiti do sedam rezervisanih parking mesta.

Korisnici iz člana 41. tačke 4. ove odluke mogu dobiti do dva rezervisana parking mesta.

Član 43

Za rezervisana parking mesta na javnim parkiralištima plaća se naknada.

Naknadu iz stava 1. ovog člana za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima utvrđuje Gradsko veće.

Naknadu iz stava 1. ovog člana za rezervaciju parking mesta na posebnim parkiralištima utvrđuje preduzeće, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Visina naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuje se prema korisnicima i prema zoni u kojoj se nalazi rezervisano parking mesto.

Sredstva ostvarena naknadom iz stava 2. ovog člana pripadaju budžetu Grada i koriste se za uređenje i zaštitu javnih saobraćajnih površina na teritoriji Grada.

Sredstva ostvarena naknadom iz stava 3. ovog člana pripadaju preduzeću i koriste se za uređenje, održavanje, zaštitu i opremanje posebnih parkirališta.

Član 44

Na osnovu odobrenja za rezervisano parking mesto sklapa se ugovor o zakupu.

Ugovor o zakupu za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima zaključuju korisnik i Agencija, u ime Grada.

Ugovor o zakupu za rezervaciju parking mesta na posebnim parkiralištima zaključuju korisnik i preduzeće.

Ugovorom o zakupu iz stava 2. i stava 3. ovog člana, uređuju se odnosi između korisnika i Grada, odnosno korisnika i preduzeća, u skladu sa uslovima iz ove odluke i opštim propisima o zakupu.

Uređivanje i opremanje rezervisanih parking mesta vrši preduzeće.

Troškove uređivanja i opremanja rezervisanih parking mesta na opštim parkiralištima snosi Grad.

Član 45

Zone i broj parking mesta za utvrđivanje naknade za rezervaciju prostora za parkiranje na javnim parkiralištima, određuje Agencija posebnim aktom.

Član 46

Rezervisano parking mesto posebno se označava horizontalnom signalizacijom plave boje.

Zabranjeno je neovlašćeno zaustavljanje i parkiranje na rezervisanim parking mestima iz stava 1. ovog člana.

Član 47

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, vojske, Gradske uprave i komunalnih službi ne plaćaju naknadu za korišćenje javnih parkirališta za vreme intervencije.

Izuzetno, Agencija može odobriti rezervaciju parking mesta u trajanju od 24 sata državnim organima, organima Grada, hitnoj pomoći i slično bez naknade.

VIII ORGANIZACIJA I NAČIN NAPLATE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE PARKIRALIŠTA

1. Uvod

Član 48

Kontrolu parkiranja na posebnim parkiralištima vrši preduzeće.

Član 49

Posebna parkirališta kategorišu se u tri zone, tako da je prva zona najbliža centru grada, a druga i treća zona koncentrično se šire prema periferiji.

Zone iz stava 1. ovog člana utvrđuje Agencija u skladu sa članom 7. ove odluke, ili na predlog preduzeća.

Član 50

Javna parkirališta moraju biti označena saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisom o bezbednosti saobraćaja.

Posebna parkirališta moraju imati oznaku zone i maksimalno dopušteno vreme trajanja parkiranja u kontinuitetu.

Član 51

Posebna parkirališta označava preduzeće.

Oznake posebnih parkirališta za prvu zonu su crvene, za drugu zonu žute, a za treću zelene boje.

2. Opšti uslovi ugovora o korišćenju parkirališta

Član 52

Za parkiranje se plaća naknada u svim zonama u vremenu koje odredi Gradsko veće, na predlog preduzeća.

Za vreme trajanja naplate parkiranja, korišćenje parkirališta ograničava se na 2 sata u prvoj, 4 sata u drugoj i neograničeno u trećoj zoni.

Član 53

Za naplatu parkiranja koristi se parking karta.

Na parking karti nalaze se oznake grada Pančeva i preduzeća, parking zone, serijski broj i druge oznake kojima se određuju datum i vreme početka korišćenja parkirališta.

Izgled parking karte određuje preduzeće.

Izgled karte može da se prilagodi automatizovanoj prodaji.

Preduzeće je dužno da prodaju karata organizuje na dostupan način.

Korisnik može uslugu parkiranja platiti još i putem mobilne telefonije ili može uslugu parkiranja platiti naknadno po nalogu za plaćanje dnevne parking karte, na način i pod uslovima propisanim članom 58. ove odluke.

Član 54

Boja parking karte odgovara boji zone iz člana 51. ove odluke i može se koristiti samo u odgovarajućoj zoni.

Parking karte prve zone su crvene boje i za korišćenje parkirališta važe jedan odnosno dva sata.

Za korišćenje parkirališta u drugoj zoni su četiri vrste parking karata (žute boje) i važe: jedan, dva, tri i četiri sata.

Za korišćenje parkirališta u trećoj zoni karte su zelene boje i ima ih tri vrste: jedna važi jedan sat, druga dva i treća važi neograničeno u toku dana.

Član 55

Cenu parking karte za pojedine zone određuje Gradsko veće na osnovu predloga preduzeća.

Povlašćenu naknadu za parkiranje vozila na posebnom parkiralištu preduzeće će utvrditi fizičkom licu koje stanuje unutar zone ili ima status invalida u skladu sa posebnim propisima i pravnom licu odnosno preduzetniku koje unutar zone obavlja delatnost.

Preduzeće iz stava 1. ovog člana je dužno da vodi evidenciju o vozilima iz stava 2. ovog člana.

Fizičko lice iz stava 2. ovog člana ima pravo na kupovinu dve povlašćene karte za parkiranje, a pravno lice ili preduzetnik najviše tri.

Član 56

Pravilno korišćenje parkirališta (isticanje parking karte i vreme zadržavanja), kontrolišu ovlašćena lica preduzeća (u daljem tekstu: kontrolori).

Kontrolori koriste odgovarajuću tehničku opremu koja omogućuje evidentiranje mesta, vreme parkiranja, registarske oznake vozila i ispisivanje naloga za plaćanje doplatne karte, u skladu sa ovom odlukom.

Za vreme obavljanja poslova na kontroli parkirališta kontrolori imaju status službenog lica.

Fizička lica su dužna da kontroloru omoguće nesmetano vršenje posla.

Član 57

Isticanjem parking karte na vozilu, odnosno zaustavljanjem vozila na parking mestu ako parking karta nije istaknuta, vozač, odnosno vlasnik vozila zaključuje sa preduzećem ugovor o korišćenju parkirališta, prihvatajući opšte uslove ugovora propisane ovom odlukom.

Parking karta je isprava kojom korisnik parkirališta dokazuje da je platio odgovarajuću naknadu prema zoni parkiranja i da se na parkiralištu zadržava u okviru dozvoljenog vremena.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana isključuje se čuvanje vozila i odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 58

Korisniku parking mesta koji:

1. ne istakne parking kartu na vetrobransko staklo vozila,

2. koristi parking kartu koja ne odgovara zoni parkiranja,

3. prekorači dozvoljeno vreme parkiranja,

4. u parking kartu unese netačne podatke o vremenu korišćenja parkiranja ili na drugi način dovede u zabludu kontrolora,

5. ne plati korišćenje parking prostora ni na jedan od pomenutih načina izdaje se nalog za plaćanje dnevne karte.

Korisnik iz stava 1. ovog člana može do kraja radnog dana parkirati vozilo u svim zonama na teritoriji Grada, neograničeno vreme.

Član 59

U slučajevima iz člana 58. ove odluke, plaća se dnevna parking karta u iznosu koji odredi preduzeće, uz prethodnu saglasnost Gradskog veća.

Član 60

Nalog za plaćanje dnevne karte izdaje kontrolor i na odgovarajući način ga pričvršćuje za vozilo, čime se smatra da je nalog uručen.

Korisnik parkirališta dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati dnevnu kartu u roku od osam dana na način naznačen u nalogu.

Član 61

Ako korisnik parkirališta ne plati dnevnu kartu, preduzeće će naplatu izvršiti putem suda.

Član 62

Korisnikom parkirališta koji podleže plaćanju dnevne karte, smatra se vlasnik vozila koji je evidentiran u odgovarajućim evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova, prema registarskoj oznaci vozila.

Član 63

Organizacija i način naplate parkiranja ne odnose se na korišćenje rezervisanih parking mesta na javnim parkiralištima.

Član 64

Sredstva prikupljena od naplate parkiranja vode se na posebnom kontu preduzeća i koriste se za pokriće troškova poslovanja u obavljanju delatnosti upravljanja javnim parkiralištima i razvoj mirujućeg saobraćaja.

Član 65

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji i oznakama parking mesta,

2. parkiranje na parking mestu namenjenom drugom korisniku,

3. ometanje korišćenja parkirališta obavljanjem bilo kakve delatnosti na njemu, vršenje usluga prevoza lica i stvari ili drugih usluga sa ili iz vozila, parkiranog ili zaustavljenog na javnom parkiralištu,

4. parkiranje neregistrovanih vozila,

5. ostavljanje ili parkiranje neispravnih ili havarisanih vozila,

6. parkiranje priključnih vozila bez sopstvenog pogona, kao i ostavljanje drugih stvari i predmeta,

7. postavljanje ograda ili drugih zapreka,

8. pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja ili oštećivanja javnih parkirališta,

9. obavljanje svake druge radnje koja je u suprotnosti sa odredbama ove odluke.

Član 66

Izuzetno od člana 65. tačke 3, bašta ugostiteljskog objekta (u daljem tekstu: bašta) može se, uz prethodnu saglasnost Agencije, postaviti na trotoaru i delu trotoara uređenog za parkiranje (niša za parkiranje), odnosno na parking površini koja je denivelisana u odnosu na kolovoz.

Bašta se ne može postaviti na:

1. kolovozu i delu kolovoza uređenog za parkiranje (niša za parkiranje)

2. parking površini izvan ulice.

Veličina, izgled i drugi uslovi za postavljanje bašte uređuju se posebnim aktima Grada.

IX POVLAŠĆENE I MESEČNE NAKNADE ZA KORIŠĆENJE POSEBNIH PARKIRALIŠTA

Član 67

Na posebnim parkiralištima može se odobriti povlašćena ili mesečna naknada odnosno izdati povlašćena ili mesečna parking karta.

Na kartama iz stava 1. ovog člana su oznake grada i preduzeća, parking zone, serijski broj i druge potrebne oznake.

Karte iz prethodnog stava ovog člana mogu se izdavati i u elektronskom obliku.

Izgled povlašćene i mesečne parking karte određuje preduzeće.

Boja karti iz stava 1. ovog člana odgovara boji zone i može se koristiti samo u odgovarajućoj zoni.

Član 68

Pravo na povlašćenu parking kartu ima:

1. fizičko lice koje ima prebivalište u zoni u kojoj se obavlja naplata parkiranja i vozilo registrovano na svoje ime na teritoriji grada Pančeva, što dokazuje ličnom kartom odnosno uverenjem o prebivalištu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i važećom saobraćajnom dozvolom ili vozilo koristi na osnovu ugovora o lizingu što dokazuje ugovorom i važećom saobraćajnom dozvolom,

2. pravno lice, odnosno preduzetnik koji koristi poslovni prostor u zoni u kojoj se obavlja naplata parkiranja, ima vozilo registrovano na pravno lice, odnosno ima vozilo registrovano na svoje ime ako je preduzetnik, ili ima vozilo koje koristi na osnovu ugovora o lizingu, što dokazuje:

- ugovorom o zakupu odnosno izvodom iz zemljišnih knjiga o vlasništvu poslovnog prostora,

- važećom saobraćajnom dozvolom,

- ugovorom o lizingu i važećom saobraćajnom dozvolom.

Pravo na mesečnu parking kartu ima:

1. fizičko lice koje ima prebivalište na teritoriji grada Pančeva koje je vlasnik, odnosno korisnik vozila registrovanog na teritoriji grada Pančeva, što dokazuje ličnom kartom odnosno uverenjem o prebivalištu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i važećom saobraćajnom dozvolom ili vozilo koristi na osnovu ugovora o lizingu što dokazuje ugovorom i saobraćajnom dozvolom;

2. pravno lice, odnosno preduzetnik koji ima sedište na teritoriji grada Pančeva, ima vozilo registrovano na pravno lice, odnosno ima vozilo registrovano na svoje ime ako je preduzetnik, ili ima vozilo koje koristi na osnovu ugovora o lizingu, što dokazuje ugovorom o lizingu i važećom saobraćajnom dozvolom.

Pored lica iz stava 1. i stava 2. ovog člana, pravo na povlašćenu, odnosno mesečnu parking kartu imaju i lica koja svojim internim aktom utvrdi preduzeće.

Mesečna parking karta izdaje se za drugu ili treću zonu.

Član 69

Povlašćenu i mesečnu parking kartu korisnik može koristiti isključivo za vozilo i zonu za koju je izdata, bez obezbeđenja mesta za parkiranje.

Član 70

Visinu naknade za povlašćenu i mesečnu parking kartu određuje Gradsko veće na osnovu predloga preduzeća.

Naknada sadrži porez na dodatu vrednost.

X PARKIRANJE VOZILA KOJIM SE PREVOZE OPASNE MATERIJE

Član 71

Vozilima kojima se prevoze opasne materije nije dozvoljeno parkiranje na teritoriji grada, osim na kontrolisanim i odgovarajuće obeleženim i opremljenim prostorima za parkiranje.

Prostore za parkiranje iz stava 1. ovog člana određuje Gradsko veće, na osnovu predloga Koordinacionog tela za bezbednost saobraćaja.

Član 72

Vozač koji je zbog kvara na vozilu, saobraćajne nezgode, utovara ili istovara, ili iz drugog opravdanog razloga prinuđen da vozilo sa opasnom materijom zaustavi na kolovozu ili na parkiralištu u naselju na teritoriji grada, dužan je da preduzme sve mere da zaustavljeno ili parkirano vozilo ne dovede u opasnost druga vozila i okolinu, a koje su propisane zakonom kojim se uređuje prevoz opasnih materija.

XI POSEBNE ODREDBE O KORIŠĆENJU JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 73

Na posebnim parkiralištima na teritoriji Grada, trudnica ili član zajedničkog domaćinstva, imaju pravo parkiranja bez plaćanja naknade, osim na mestima rezervisanim za invalide.

Akt o ispunjenosti uslova za lica iz stava 1. ovog člana izdaje Agencija na osnovu zahteva za odobrenje besplatnog parkiranja za trudnice (u daljem tekstu: zahtev). Uz zahtev dostavlja se medicinska i druga dokumentacija (trudnička knjižica, saobraćajna dozvola, lične karte budućih roditelja ili člana zajedničkog domaćinstva). Ukoliko adrese ili prezimena nisu ista, majka je isključivi korisnik prava iz stava 1. ovog člana.

Pravo iz stava 1. ovog člana ograničeno je na jedno vozilo po domaćinstvu.

Član 74

Akt iz člana 73. stav 2. ove odluke izdaje se na period od devet meseci, računajući od dana naznačenog u zahtevu i mora se nalaziti u vozilu.

Uz akt iz prethodnog stava ovog člana Agencija izdaje posebnu nalepnicu - znak za označavanje vozila trudnice sa brojem registarske oznake vozila nosioca prava i rokom važenja. Nalepnica mora biti istaknuta u prednjem desnom uglu vetrobranskog stakla vozila.

Član 75

Nalepnica iz stava 2. prethodnog člana ove odluke je bele boje, dimenzija 12,4 x 8,4 cm, sa zaštitnim elementima i neprovidna, uokvirena plavom bojom sa grbom grada u standardnim bojama i tekstom "GRAD PANČEVO" ispod kojeg je tekst "Agencija za saobraćaj" u vrhu nalepnice.

Ispod teksta stava 1. ovog člana je simbol trudnice - roda u letu sa zavežljajem u kome se nalazi beba, ispod kog je tekst "Besplatan parking", ispod kog je uokviren tekst "važi do", ispod koga je tekst "za vozilo".

Tekst i simbol trudnice su plave boje.

Član 76

U prvoj nedelji svake školske godine, Agencija u zonama osnovnih škola posebnim aktom određuje rezervisana parking mesta za vozila kojima se dovoze đaci koji polaze u prvi razred osnovne škole.

XII NADZOR

Član 77

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke u celini, vrši organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja (u daljem tekstu: Agencija).

Član 78

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanim ovom odlukom vrši ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove komunalne policije (u daljem tekstu: komunalni policajac) u skladu sa zakonom.

Član 78a

U vršenju komunalno-policijskih poslova, komunalni policajac prisustvom na mestu održavanja komunalnog reda sprečava njegovo narušavanje.

Komunalna policija u okviru poslova iz svoje nadležnosti sarađuje sa preduzećem, pruža pomoć ovlašćenim kontrolorima preduzeća u vršenju kontrole parkiranja, ispravnosti korišćenja javnih parkirališta i kontroli naplate korišćenja parking prostora.

Kada komunalni policajac ustanovi povredu komunalnog reda propisanog ovom odlukom, primenjuje ovlašćenja utvrđena Zakonom o komunalnoj policiji i aktima Grada.

Član 79

Pravna i fizička lica koja, na osnovu ove odluke, podležu nadzoru, dužna su da na zahtev Agencije i ovlašćenih lica iz prethodnog člana ove odluke i u datom roku dostave tačne podatke i dokumentaciju potrebne za vršenje nadzora.

XIII KAZNENE ODREDBE

1. Planiranje mirujućeg saobraćaja

Član 80

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako evidenciju o korišćenju parkirališta ne vodi na način propisan članom 12. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice preduzeća novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

2. Privremeno zaustavljanje vozila

Član 81

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj vlasnik vozila, odnosno vozač ako postupi suprotno članu 15. stav 2. i stav 3. ove odluke.

Član 82

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako vozilo zaustavi ili parkira suprotno članu 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

3. Parkirališta

Član 83

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako javno parkiralište koristi suprotno članu 20. stav 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 84

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako preuzme na upravljanje privatno parkiralište bez saglasnosti Agencije (član 21. stav 2. ove odluke).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 85

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako postupi suprotno članu 26. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

4. Održavanje i korišćenje parkirališta

Član 86

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako postupi suprotno članu 27. stav 1. i stav 2. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 87

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 28. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na mestu izvršenja prekršaja vozač novčanom kaznom od 2.500,00 dinara.

Član 88

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 23. i članu 29. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

5. Znak pristupačnosti lica sa invaliditetom

Član 89

Novačnom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj:

1. lice sa invaliditetom, ako omogući korišćenje znaka pristupačnosti drugom fizičkom licu (član 31. stav 5. ove odluke);

2. Fizičko lice ako koristi prava koja proizilaze iz znaka pristupačnosti lica sa invaliditetom (član 31. stav 6. ove Odluke).

Član 90

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 37. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na mestu izvršenja prekršaja vozač novčanom kaznom od 2.500,00 dinara.

6. Rezervacija parking mesta

Član 91

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 46. stav 2. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se na mestu izvršenja prekršaja vozač novčanom kaznom od 2.500,00 dinara.

7. Organizacija i način naplate naknade za korišćenje parkirališta

Član 92

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. prodaju parking karti ne organizuje na dostupan način (član 53. stav 5. ove odluke);

2. ne utvrdi povlašćenu naknadu za parkiranje vozila licima iz člana 55. stav 2. ove odluke na njihov zahtev;

3. ne vodi evidenciju iz člana 55. stav 3. ove odluke;

4. postupi suprotno članu 55. stav 4. ove odluke;

5. postupi suprotno članu 64. stav 1. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 93

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice - korisnik parkirališta ako:

1. postupi suprotno članu 58. ove odluke;

2. postupi suprotno članu 65. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 94

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako onemogućava i ometa kontrolora u radu (član 56. stav 4.).

8. Povlašćena i mesečna naknada za korišćenje posebnih parkirališta

Član 95

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako odobri povlašćenu ili mesečnu parking kartu licima koja ne ispunjavaju uslove iz člana 68. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 96

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 69. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

9. Parkiranje vozila kojima se prevoze opasne materije

Član 97

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 71. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 98

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj vozač ako postupi suprotno članu 72. ove odluke.

10. Posebne odredbe o korišćenju parkirališta

Član 99

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj vozač ako postupi suprotno članu 73. stav 1. i 74.

Član 100

Novačnom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako postupi suprotno članu 79. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 25.000,00 do 250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 101

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. list opštine Pančevo", broj 14/06) i Rešenje o kategorijama lica koja mogu da koriste posebno određena i obeležena parking mesta za invalide na javnim parkiralištima ("Sl. list opštine Pančevo", broj 20/06).

Izdata rešenja i nalepnice za korišćenje posebno određenih i obeleženih parking mesta za lica sa invaliditetom na javnim parkiralištima do dana stupanja na snagu ove odluke, prestaju da važe dana 31.12.2010. godine.

Član 102

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".