ODLUKA
O USLOVIMA I NAČINU OBAVLJANJA KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM U DINARIMA

("Sl. glasnik RS", br. 85/2011)

Opšte odredbe

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi pod kojima i način na koji međunarodna finansijska organizacija i razvojna banka ili finansijska institucija čiji je osnivač strana država (u daljem tekstu: strani kreditor) može rezidentu dužniku odobriti kredit ili zajam u dinarima (u daljem tekstu: dinarski kredit).

Ovom odlukom propisuju se i uslovi pod kojima i način na koji banka može nerezidentu odobriti kredit u dinarima.

2. U smislu ove odluke:

- međunarodna finansijska organizacija je finansijska organizacija u čijem je Republika Srbija članstvu (u daljem tekstu: Republika) ili s kojom je zaključila sporazum kojim se uređuju aktivnosti te finansijske organizacije u Republici;

- razvojna banka ili finansijska institucija čiji je osnivač strana država je ona banka, odnosno institucija čiji je osnivač članica Evropske unije ili Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD);

- rezident dužnik je banka, rezident pravno lice i preduzetnik.

3. Krediti iz ove odluke odobravaju se bez ugovaranja devizne klauzule i evidentiraju kod Narodne banke Srbije u skladu s propisom Narodne banke Srbije o evidentiranju kreditnih poslova sa inostranstvom.

Pod deviznom klauzulom iz stava 1. ove tačke podrazumeva se valutna klauzula u smislu Zakona o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: Zakon), kao i svaka druga klauzula kojom se utvrđuje zaštita od rizika promene kursa dinara.

Dinarski krediti koje strani kreditor odobrava rezidentu dužniku

4. Strani kreditor može rezidentu dužniku odobriti dinarski kredit pod uslovom da najmanje 60% vrednosti svake tranše kredita potiče iz sredstava primarne prodaje dinarskih dužničkih hartija od vrednosti bez devizne klauzule, s rokom dospeća dužim od dvanaest meseci, koje je taj strani kreditor izdao u Republici (u daljem tekstu: dinarske hartije od vrednosti).

Pod tranšom kredita iz stava 1. ove tačke podrazumeva se dinarski kredit koji se odobrava u jednoj tranši ili pojedinačna tranša po dinarskom kreditu koji se odobrava u više tranši.

Preostali deo tranše dinarskog kredita može poticati iz sredstava po osnovu tekućih i kapitalnih transakcija dozvoljenih Zakonom.

Celokupan iznos tranše dinarskog kredita može poticati iz sredstava po osnovu tekućih i kapitalnih transakcija dozvoljenih Zakonom, s tim da strani kreditor, najkasnije u roku do šest meseci od datuma uplate ove tranše, obezbedi da najmanje 60% iznosa te tranše bude pokriveno sredstvima iz primarne prodaje dinarskih hartija od vrednosti.

Ispunjenost uslova iz stava 4. ove tačke utvrđuje se na osnovu izvoda s posebnog namenskog novčanog računa stranog kreditora za uplatu dinarskih hartija od vrednosti kod banke, koji se Narodnoj banci Srbije dostavlja u roku od deset dana od dana primarne prodaje dinarskih hartija od vrednosti.

U slučaju da strani kreditor u roku iz stava 4. ove tačke ne ispuni uslov iz tog stava, svaka naredna tranša dinarskog kredita moći će se uplatiti samo ako celokupni iznos tranše potiče iz sredstava primarne prodaje dinarskih hartija od vrednosti i ako se za najmanje 60% iznosa svih prethodno uplaćenih tranši obezbede sredstva iz primarne prodaje dinarskih hartija od vrednosti.

5. Konačna otplata po svakoj tranši dinarskog kredita iz tačke 4. ove odluke može biti izvršena tek posle isteka dvanaest meseci od datuma uplate te tranše. Ako se tranša dinarskog kredita otplaćuje u više rata, otplata može početi tek posle isteka šest meseci od datuma uplate ove tranše i vrši se u srazmernim ratama do konačne otplate po toj tranši.

6. Ako se dinarski kredit odobrava za finansiranje poljoprivredne proizvodnje - rok njegove otplate može biti kraći od dvanaest meseci, s tim da otplata može početi tek posle isteka tri meseca od datuma uplate svake tranše.

7. Dinarski kredit može se refinansirati novim dinarskim kreditom odobrenim pod uslovima iz tačke 4. ove odluke.

Krediti koje banka odobrava nerezidentu u dinarima

8. Banka nerezidentu - pravnom i fizičkom licu može odobriti kredit u dinarima:

1) odobravanjem sredstava kredita na račun platne kartice kod banke u Republici;

2) uplatom sredstava kredita na račun rezidenta prodavca, odnosno zakupodavca kome nerezident treba da izvrši plaćanje po tekućem ili kapitalnom poslu dozvoljenom Zakonom.

9. Banka može, u okviru svojih redovnih aktivnosti, odobriti kredit u dinarima stranoj banci - najduže u trajanju dva radna dana, pri čemu se radnim danom smatra svaki radni dan, osim nedelje i dana praznika koji su proglašeni neradnim danima.

Završne odredbe

10. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima pod kojima i načinu na koji banka nerezidentu odobrava kredit u dinarima u Republici Srbiji ("Službeni glasnik RS", broj 16/2007).

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".