ODLUKA
O OTVARANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA UPRAVLJANJE SREDSTVIMA NACIONALNOG UČEŠĆA REPUBLIKE SRBIJE U SPROVOĐENJU INSTRUMENTA PRETPRISTUPNE POMOĆI EVROPSKE UNIJE

("Sl. glasnik RS", br. 85/2011)

1. Otvara se budžetski fond za upravljanje sredstvima nacionalnog učešća Republike Srbije u sprovođenju Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Evropske unije (u daljem tekstu: Fond) kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora u okviru razdela Ministarstva finansija.

2. Fond se otvara za potrebe upravljanja finansijskim sredstvima za realizaciju obaveza preuzetih u skladu sa Zakonom o potvrđivanju Okvirnog sporazuma između Republike Srbije i Komisije Evropskih zajednica o pravilima za saradnju koja se odnose na finansijsku pomoć Evropske zajednice Republici Srbiji u okviru sprovođenja pomoći prema pravilima IPA ("Službeni glasnik RS - Međunarodni ugovori", broj 124/07).

3. Sredstva za finansiranje Fonda obezbeđuju se iz:

1) aproprijacija obezbeđenih u okviru budžeta za tekuću godinu,

2) namenskih prihoda budžeta, koji su definisani kao namenski prihodi Fonda, a naročito iz:

(1) prihoda od povraćaja sredstava od strane Evropske unije na ime troškova koji su nastali u slučaju kada su ugovorne obaveze finansirane iz sredstava nacionalnog učešća u slučaju privremene neraspoloživosti sredstava EU, i

(2) prihoda od kamata koje se ostvaruju na sredstvima EU.

4. Sredstva Fonda namenjena su za transfer sredstava radi pokrića troškova nacionalnog sufinansiranja, finansiranja troškova ugovornih obaveza u slučaju privremene neraspoloživosti sredstava EU, povraćaja sredstava Evropskoj komisiji u slučaju neregularnosti, kao i za nadoknadu troškova nastalih u vezi sa pomenutim transakcijama za IPA programe.

5. Fond se otvara na neodređeno vreme.

6. Fondom upravlja Ministarstvo finansija.

7. Stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda, obavlja Ministarstvo finansija, u skladu sa zakonom, aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i drugim propisima.

8. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".