UREDBA

O USLOVIMA, NAČINU I POSTUPKU OTUĐENJA ILI DAVANJA U ZAKUP GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA U JAVNOJ SVOJINI REPUBLIKE SRBIJE, ODNOSNO AUTONOMNE POKRAJINE

("Sl. glasnik RS", br. 67/2011 i 85/2011)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se postupak, uslovi i način otuđenja i davanja u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine i uslovi za utvrđivanje cene građevinskog zemljišta koje se otuđuje, odnosno zakupnine građevinskog zemljišta, kao i uslovi pod kojima vlasnici građevinskog zemljišta u javnoj svojini građevinsko zemljište mogu otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine ili otuđiti ili dati u zakup bez naknade kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", br. 72/09, 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11, u daljem tekstu: Zakon), po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini.

Član 2

Otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini na kome je vlasnik Republika Srbija, odnosno autonomna pokrajina, sprovodi Republička direkcija za imovinu Republike Srbije (u daljem tekstu: Direkcija), odnosno organ koga odredi autonomna pokrajina (u daljem tekstu: nadležni organ), u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Član 3

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup radi izgradnje objekata, u skladu sa planskim dokumentom na osnovu koga se može izdati informacija o lokaciji, odnosno lokacijska dozvola, u skladu sa Zakonom.

Član 4

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine otuđuje se ili se daje u zakup po tržišnim uslovima, u skladu sa Zakonom i ovom uredbom.

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave može se dati u zakup bez naknade, ako je predmet zakupa građevinsko zemljište na kome je po važećem planskom dokumentu planirana izgradnja objekata sportske infrastrukture (sportski tereni, atletske staze i sl.), osim objekata visokogradnje.

Član 5

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda javnim oglasom, u skladu sa članom 96. stav 10. Zakona.

Član 6

Izuzetno, građevinsko zemljište u javnoj svojini može se otuđiti ili dati u zakup bez naknade, kada se radi o ispunjavanju ugovornih obaveza nastalih do dana stupanja na snagu Zakona, po osnovu ugovora u kome je Republika Srbija jedna od ugovornih strana ili kada se radi o međusobnom raspolaganju između vlasnika građevinskog zemljišta u javnoj svojini, odnosno između Republike Srbije, autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom, o čemu, na predlog Direkcije, odnosno nadležnog organa, odlučuje Vlada.

Akt Vlade iz stava 1. ovog člana je osnov za provođenje promene u javnoj knjizi o evidenciji nepokretnosti i prava.

Član 7

Rok na koji se građevinsko zemljište u javnoj svojini daje u zakup ne može biti duži od 99 godina.

Član 8

Građevinsko zemljište u javnoj svojini otuđuje se ili se daje u zakup licu koje ponudi najvišu cenu ili najviši iznos zakupnine za to zemljište, koja se ne može naknadno umanjivati, u skladu sa Zakonom.

Član 9

Zahtev za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije ili autonomne pokrajine podnosi se Direkciji, odnosno nadležnom organu.

Na predlog Direkcije, odnosno nadležnog organa odlučuje Vlada.

Direkcija, odnosno nadležni organ donosi rešenje o otuđenju ili davanju u zakup, u roku od osam dana od dana donošenja akta Vlade iz stava 2. ovog člana.

Izuzetno, kada se otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta iz stava 1. ovog člana vrši neposrednom pogodbom, u skladu sa Zakonom i propisima donetim na osnovu Zakona, o zahtevu za otuđenje ili davanje u zakup odlučuje rešenjem Republička direkcija za imovinu Republike Srbije, odnosno nadležni organ.

Rešenje iz st. 3. i 4. ovog člana je konačno.

Na osnovu konačnog rešenja iz st. 3. i 4. ovog člana, ugovor o otuđenju, odnosno zakupu građevinskog zemljišta, u ime Republike Srbije zaključuje direktor Direkcije, odnosno lice koga ovlasti autonomna pokrajina.

Član 10

Građevinsko zemljište u javnoj svojini Republike Srbije, odnosno autonomne pokrajine može se otuđiti ili dati u zakup po ceni, odnosno zakupnini, koja je manja od tržišne cene, odnosno zakupnine ili otuđiti ili dati u zakup građevinsko zemljište bez naknade, ako se radi o građevinskom zemljištu koje je po planskom dokumentu predviđeno kao zemljište za izgradnju objekata u funkciji realizacije projekata ekonomskog razvoja, odnosno za izgradnju objekata koji su od posebnog značaja za realizaciju privrednog razvoja Republike Srbije ili lokalnog ekonomskog razvoja, čijom realizacijom se povećava broj zaposlenih u privredi i srazmerno uvećavaju javni prihodi.

Član 11

Početni iznos cene za otuđenje, odnosno početni iznos zakupnine za davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, utvrđuje se u visini tržišne vrednosti po metru kvadratnom građevinskog zemljišta, koja se utvrđuje na osnovu procene Ministarstva finansija - Poreska uprava.

U slučaju ponovljenog nadmetanja ili prikupljanja ponuda, kao i kada se na oglas niko ne prijavi, početni iznos iz stava 1. ovog člana umanjuje se za 30%, a u slučaju sledećeg nadmetanja umanjuje se za 50 %, bez obaveze ponovnog upućivanja predloga Vladi.

Odredba stava 2. ovog člana ne odnosi se na postupak davanja građevinskog zemljišta u zakup.

Član 12

Lice koje je u skladu sa Zakonom i ovom uredbom pribavilo građevinsko zemljište u svojinu, odnosno kome je građevinsko zemljište dato u zakup, dužno je da isplati utvrđenu cenu građevinskog zemljišta, odnosno zakupninu, u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju, odnosno ugovora o zakupu, a u slučaju plaćanja u ratama rok od 15 dana se odnosi na uplatu prve rate.

Član 13

Zakupac plaća zakupninu u ratama.

Zakupac može zakupninu platiti u 36 rata, tako da se prva rata od 10% utvrđene zakupnine plati u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora, a preostali iznos u 35 jednakih mesečnih rata, s tim da se u tom slučaju visina zakupnine preračunava u evrima na dan zaključenja ugovora, sa obavezom otplate dospelih rata u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan plaćanja.

Član 14

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".