ODLUKA

O IZRADI PROSTORNOG PLANA PODRUČJA POSEBNE NAMENE MULTIFUNKCIONALNOG EKOLOŠKOG KORIDORA TISE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2011)

1. Pristupa se izradi Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise (u daljem tekstu: Prostorni plan).

2. Cilj donošenja Prostornog plana je: utvrđivanje planskih rešenja kojima će se obezbediti zaštita, uređenje i razvoj ekološkog koridora Tise; očuvanje ekosistemskih usluga prirodnih i poluprirodnih područja, stvaranje uslova za povećanje nivoa socio-ekonomske razvijenosti područja; postizanje racionalne organizacije i uređenja prostora, usklađivanjem njegovog korišćenja sa mogućnostima i ograničenjima u raspolaganju prirodnim i stvorenim vrednostima i sa potrebama dugoročnog socijalnog i ekonomskog razvoja; obezbeđenje prostornih uslova za realizaciju koncepta trajno održivog (uravnoteženog) razvoja, posebno za razvoj turizma, rekreacije, svih oblika ruralnog razvoja i drugih aktivnosti komplementarnih funkciji ekološkog koridora; stvaranje uslova za razvoj infrastrukture, posebno za rehabilitaciju plovnog puta Tise sa razvojem nautičkog turizma, koji bi bili u funkciji ukupnog razvoja priobalja Tise; završetak izgradnje i rekonstrukcija objekata za zaštitu od poplava prema usvojenim kriterijumima za celokupnu odbrambenu liniju u APV; uređenje režima i zaštita priobalja od unutrašnjih voda (sistemi za odvodnjavanje viškova atmosferskih voda, upotrebljenih komunalnih i industrijskih voda); definisanje mera za obezbeđenje adekvatne prevencije, minimiziranja, monitoringa i kontrole svih oblika zagađivanja i degradacije životne sredine; definisanje mera za sprečavanje i zaštitu od vanrednih situacija; definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje svih prirodnih vrednosti kroz zaštitu predela, zaštićenih područja i područja planiranih za zaštitu i prirodnih resursa.

3. Utvrđuje se preliminarna granica obuhvata planskog dokumenta, a konačna granica obuhvata planskog dokumenta će se definisati Konceptom, izuzetno Nacrtom plana.

Područje obuhvaćeno preliminarnom granicom obuhvata delove teritorije grada Kikinde i grada Zrenjanina i delove opština Novi Kneževac, Čoka, Novi Bečej, Titel, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, i to: katastarske opštine Đala, Srpski Krstur i Novi Kneževac na teritoriji opštine Novi Kneževac; katastarske opštine Sanad, Čoka, Jazovo, Ostojićevo i Padej na teritoriji opštine Čoka; katastarsku opštinu Iđoš na teritoriji grada Kikinda; katastarske opštine Bočar, Novo Miloševo, Novi Bečej i Kumane na teritoriji opštine Novi Bečej; katastarske opštine Taraš, Taraš 1, Srpski Elemir, Srpski Aradac, Slovački Aradac, Mužlja, Lukino Selo, Belo Blato i Knićanin na teritoriji grada Zrenjanina; katastarske opštine Titel i Mošorin na teritoriji opštine Titel; katastarske opštine Đurđevo, Žabalj i Čurug na teritoriji opštine Žabalj; katastarske opštine Bečej i Bačko Petrovo Selo na teritoriji opštine Bečej; katastarske opštine Mol i Ada na teritoriji opštine Ada; katastarske opštine Senta i Batka na teritoriji opštine Senta i katastarske opštine Adorjan, Kanjiža i Martonoš na teritoriji opštine Kanjiža.

Površina područja obuhvaćenog preliminarnom granicom planskog dokumenta iznosi 283528 ha.

Grafički prikaz preliminarne granice obuhvata planskog dokumenta je sastavni deo ove Odluke.

4. Prostorni plan se sastoji iz tekstualnog i grafičkog dela. Tekstualni deo Prostornog plana sadrži: polazne osnove za izradu plana - obuhvat i opis granica područja prostornog plana, granice celina i podcelina posebne namene, obaveze, uslove i smernice iz Prostornog plana Republike Srbije i drugih razvojnih dokumenata, skraćeni prikaz i ocenu postojećeg stanja; principe, ciljeve i opštu koncepciju prostornog razvoja područja posebne namene - principe prostornog razvoja, opšte i operativne ciljeve prostornog razvoja, opštu koncepciju razvoja područja posebne namene, regionalni aspekt razvoja područja posebne namene i funkcionalne veze i međuodnose sa okruženjem; planska rešenja - zaštitu, uređenje i korišćenje prirodnih sistema, uticaj posebne namene na demografske i socijalne procese i sisteme, uticaj posebne namene na ekonomiju i privredne sisteme, prostorni razvoj saobraćaja i infrastrukturnih sistema, zaštita životne sredine, predela, kulturnog i prirodnog nasleđa, namena prostora i bilans površina posebne namene; pravila upotrebe zemljišta, pravila uređenja i pravila građenja - pravila uređenja i organizacije zemljišta sa zonama zaštite, pravila uređenja, građenja i korišćenja područja multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise; implementaciju - institucionalni okvir implementacije i učesnike u implementaciji, smernice za izradu urbanističkih planova i druge razvojne dokumentacije za područje plana, prioritetna planska rešenja i projekte, mere i instrumente za implementaciju. Tekstualni deo može sadržati i tabele, grafikone, dijagrame i dr.

Grafički deo prostornog plana čine referalne karte.

Strateška procena uticaja Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise na životnu sredinu je sastavni deo Prostornog plana.

5. Nosilac izrade Prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

6. Pripremu, koordinaciju i praćenje izrade Prostornog plana obavljaće Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

7. Obrađivač Prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička broj 6/III.

8. Rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 15 (petnaest) meseci, od dana stupanja na snagu ove Odluke.

9. Organi, organizacije i javna preduzeća, koji su ovlašćeni da utvrđuju posebne uslove za zaštitu i uređenje prostora i izgradnju objekata u fazi izrade plana, dužni su da po zahtevu nosioca izrade plana, u roku od 30 dana, dostave sve tražene podatke, bez naknade.

10. Sredstva za izradu Prostornog plana obezbeđuju se iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

11. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština gradova: Kikinda i Zrenjanin i skupština opština: Novi Kneževac, Čoka, Novi Bečej, Titel, Žabalj, Bečej, Ada, Senta, Kanjiža i u Republičkoj agenciji za prostorno planiranje, Organizacionoj jedinici za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

12. Sastavni deo ove Odluke je Odluka o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise na životnu sredinu, koja je doneta od strane Republike agencije za prostorno planiranje, Organizacione jedinice za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine broj 350-256/2011-02 od 19. septembra 2011. godine.

13. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Republička agencija za prostorno planiranje
Organizaciona jedinica za teritoriju AP Vojvodine
Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 6

Na osnovu člana 9. stav 1. i 5. Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ("Službeni glasnik RS", broj 135/04 i 88/10), člana 73. stav 2. i člana 75. Zakona o planiranju i izgradnji ("Službeni glasnik RS", broj 72/09 i 81/09 - ispravka, 64/10 - US i 24/11), člana 5. i člana 12. Statuta Republičke agencije za prostorno planiranje ("Službeni glasnik RS", broj 41/10), Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu donosi

Odluku
o izradi strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise na životnu sredinu

1. Ovom Odlukom utvrđuju se razlozi za vršenje strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise na životnu sredinu (u daljem tekstu: Strateška procena uticaja), određuju pitanja i problemi koji će se razmatrati u Strateškoj proceni uticaja, određuju elementi Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise na životnu sredinu (u daljem tekstu: Izveštaj o strateškoj proceni uticaja), određuje nosilac izrade Izveštaja o strateškoj proceni i utvrđuju njegove obaveze i određuje način učešća zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni.

2. Razlozi za vršenje Strateške procene uticaja prostornog plana na životnu sredinu su sagledavanje, procena i utvrđivanje mogućnosti značajnih štetnih uticaja na životnu sredinu na osnovu promena u prostorno-funkcionalnoj organizaciji područja koja se planiraju Prostornim planom područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise (u daljem tekstu: Prostorni plan), a koja mogu biti od uticaja na stanje životne sredine, sa procenom mera koje je potrebno preduzeti kako bi se eventualni mogući značajni štetni uticaji na životnu sredinu sprečili, otklonili ili smanjili na minimum.

3. U okviru Strateške procene uticaja razmatraće se sledeća pitanja i problemi u oblasti zaštite životne sredine:

- značaj Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine u kontekstu održivog razvoja;

- međusobni uticaji Tise kao ekološkog koridora od međunarodnog značaja i drugih funkcija u obuhvatu Prostornog plana;

- rešavanje problema očuvanja prirodnog nasleđa i biodiverziteta i zaštita stanovništva na području Prostornog plana, kroz definisanje odgovarajućih planskih rešenja i mera zaštite;

- rešavanje pitanja i problema kroz izradu Prostornog plana sa aspekta zaštite životne sredine, koja se odnose na postojeće i planirane infrastrukturne, industrijske, turističke i druge objekte;

- izrada katastra zagađivača u obuhvatu Prostornog plana;

- definisanje smernica za poboljšanje ekološkog statusa područja u smislu minimizacije i zaustavljanja negativnih uticaja na prirodne resurse i uvećanje pozitivnih uticaja;

- uspostavljanje jedinstvene monitoring mreže za praćenje stanja kvaliteta činilaca životne sredine.

4. Za potrebe izrade Prostornog plana pristupa se izradi izveštaja o strateškog proceni uticaja.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja će biti sledeće sadržine:

UVODNE NAPOMENE

1. POLAZNE OSNOVE

1.1. Kratak prikaz sadržaja Prostornog plana

1.2. Relevantni planski i drugi dokumenti

1.3. Analiza i ocena stanja životne sredine

1.4. Pitanja i problemi zaštite životne sredine razmatrani u Strateškoj proceni

1.5. Varijantna rešenja

1.6. Konsultacije

2. CILJEVI I INDIKATORI STRATEŠKE PROCENE

2.1. Opšti i posebni ciljevi Strateške procene

2.2. Indikatori Strateške procene

3. PROCENA MOGUĆIH UTICAJA PLANSKIH REŠENJA NA ŽIVOTNU SREDINU

3.1. Procena uticaja varijantnog rešenja na životnu sredinu

3.2. Procena uticaja Prostornog plana na životnu sredinu

3.3. Rešenja i mere za smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu

4. SMERNICE ZA IZRADU PROCENA UTICAJA NA NIŽIM HIJERARHIJSKIM NIVOIMA

5. PROGRAM PRAĆENJA STANJA ŽIVOTNE SREDINE

5.1. Opis ciljeva Prostornog plana

5.2. Indikatori za praćenje stanja životne sredine

5.3. Prava i obaveze nadležnih organa

5.4. Postupanje u slučaju pojave neočekivanih negativnih uticaja

6. METODOLOGIJA IZRADE STRATEŠKE PROCENE I TEŠKOĆE U IZRADI

7. PRIKAZ NAČINA ODLUČIVANJA

8. ZAKLJUČCI (NETEHNIČKI REZIME)

LITERATURA

5. Za nosioca izrade Izveštaja o strateškoj proceni uticaja određuje se Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, Železnička br. 6/III (u daljem tekstu: Zavod).

Za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja Zavod će formirati multidisciplinarni stručni tim u sastavu: diplomirani inženjer hortikulture, diplomirani inženjer arhitekture, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, diplomirani biolog, diplomirani inženjer elektrotehnike, diplomirani inženjer mašinstva, diplomirani inženjer saobraćaja, diplomirani ekonomista, diplomirani prostorni planer, diplomirani inženjer šumarstva, diplomirani inženjer poljoprivrede, diplomirani inženjer melioracije i po potrebi druga stručna lica kvalifikovana za analizu elemenata strateške procene uticaja.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja izradiće se istovremeno sa Nacrtom Prostornog plana, odnosno u roku od 15 (petnaest) meseci od dana stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise.

6. Učešće zainteresovanih organa i organizacija i javnosti u postupku izrade i razmatranja Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuje Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 6/IV.

Oglašavanje izlaganja na javni uvid Izveštaja o strateškoj proceni uticaja sprovodi Republička agencija za prostorno planiranje, Organizaciona jedinica za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, istovremeno sa oglašavanjem izlaganja na javni uvid Nacrta Prostornog plana, sa podacima o vremenu i mestu izlaganja na javni uvid, načinu na koji zainteresovana pravna i fizička lica mogu dostaviti primedbe, vremenu i mestu održavanja javne rasprave, kao i drugim informacijama koje su od značaja za javni uvid.

7. Sredstva za izradu Izveštaja o strateškoj proceni uticaja obezbeđuju se iz budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

8. Ovu Odluku objaviti u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".