PRAVILNIK
O USTALJENIM TRŽIŠNIM PRAKSAMA

("Sl. glasnik RS", br. 89/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje postupak donošenja ustaljenih tržišnih praksi iz člana 75. Zakona o tržištu kapitala ("Službeni glasnik RS", broj 31/2011, u daljem tekstu: Zakon).

Član 2

(1) U slučaju mogućih promena nacionalnog zakonodavstva, Komisija za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija) će da pokrene postupak usaglašavanja sa učesnicima na tržištu.

(2) Postupak usaglašavanja organizovaće se na način da isti u najvećoj mogućoj meri odražava različitost svih učesnika na tržištu.

Faktori koje treba uzeti u obzir prilikom razmatranja tržišnih praksi

Član 3

(1) U svrhu primene odredaba člana 75. i člana 85. stav 1. tačka 1) Zakona, prilikom ocenjivanja da li može da se prihvati određena tržišna praksa, Komisija će da obezbedi da se uzmu u obzir faktori, kako sledi:

(a) nivo transparentnosti tržišne prakse u pogledu celog tržišta;

(b) potreba za očuvanjem funkcionisanja odnosa na tržištu i odgovarajućeg odnosa ponude i potražnje;

(v) do koje mere tržišna praksa ima uticaja na likvidnost i efikasnost tržišta;

(g) do koje mere praksa uzima u obzir mehanizme trgovanja relevantnog tržišta i omogućava učesnicima na tržištu da na odgovarajući i pravovremeni način reaguju na novu situaciju na tržištu koju je ta praksa stvorila;

(d) rizik koji praksa predstavlja za integritet tržišta, bilo da su regulisana ili ne, koji se odnosi na relevantni finansijski instrument u EU i u tržišnom okruženju;

(đ) ishod svake istrage tržišne prakse koju je sprovela Komisija ili drugo nadležno telo u EU i tržišnom okruženju, posebno ako su se tržišnom praksom prekršila pravila ili propisi čiji je cilj sprečavanje zloupotrebe tržišta ili kodeksa ponašanja, bilo na određenom tržištu ili na direktno ili indirektno povezanim tržištima u EU i tržišnom okruženju;

(e) strukturne karakteristike relevantnog tržišta, uključujući i činjenicu da li je tržište regulisano ili ne, vrste finansijskih instrumenata kojima se trguje i vrsta učesnika na tržištu, uključujući i meru u kojoj mali ulagači učestvuju na relevantnom tržištu.

(2) Prilikom razmatranja potrebe za zaštitom iz stava 1. tačke (b) ovog člana, Komisija će posebno analizirati uticaj tržišne prakse na glavne tržišne parametre, kao što su specifični uslovi na tržištu pre obavljanja tržišne prakse, ponderisana prosečna cena jednog trgovanja ili zadnja dnevna cena.

(3) Komisija ne polazi unapred od pretpostavke da su, tržišne prakse, posebno one koje su nove ili u su nastajanju, neprihvatljive zbog toga što nisu bile ranije prihvaćene.

(4) Komisija će redovno da vrši proveru tržišnih praksi koje je prihvatila, te će posebno da uzme u obzir značajne promene u relevantnom tržišnom okruženju, poput promena pravila trgovanja ili infrastrukture tržišta.

Postupak prihvatanja i izmena tržišne prakse

Član 4

(1) U svrhu primene odredaba člana 75. i člana 85. stav 1. tačka 1) Zakona Komisija će poštovati postupke utvrđene ovim članom prilikom postupka razmatranja da li će biti prihvaćena nova tržišna praksa ili će se nastaviti sa primenom već prihvaćene tržišne prakse.

(2) Pre nego što prihvati ili ne prihvati određene tržišne prakse, Komisija će se savetovati s odgovarajućim relevantnim telima, kao što su predstavnici izdavaoca, davalaca finansijskih usluga, potrošačima, drugim telima i učesnicima na tržištu. Postupak savetovanja obuhvata savetovanja drugih nadležnih tela, posebno kada postoje uporediva tržišta po strukturi, obimu ili vrsti transakcija.

(3) Komisija će javno da objavi svoje odluke o prihvatljivosti određene tržišne prakse, uključujući odgovarajuće opise tih praksi. Komisija će, što je pre moguće, svoje odluke da objavi na svojim internet stranicama. Objavljivanje obuhvata opis faktora koji su uzeti u obzir u određivanju da li se smatra određena praksa prihvatljivom, posebno kada su na tržištima različitih država doneseni različiti zaključci u pogledu prihvatljivosti iste prakse.

(4) Komisija će, nakon savetovanja sa predstavnicima izdavalaca, davalaca finansijskih usluga, potrošača, drugih tela i učesnika na tržištu, usvojiti Zbirku prihvaćenih tržišnih praksi, koja će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

(5) Komisija će vršiti kontinuirano ažuriranje Zbirke iz stava 4. ovog člana novim i izmenjenim tržišnim praksama po potrebi, a nakon konsultovanja sa predstavnicima izdavalaca, davalaca finansijskih usluga, potrošača, drugih tela i učesnika na tržištu.

(6) Ako je u toku nadzor ili istraga na određenim slučajevima, tada se postupci utvrđeni u st. 1. do 5. ovog člana mogu odložiti do kraja tog nadzora ili istrage i eventualnih mera i sankcija.

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".