UPUTSTVO
O POPUNJAVANJU OBRAZACA ZA EVIDENTIRANJE KREDITNIH POSLOVA SA INOSTRANSTVOM

("Sl. glasnik RS", br. 89/2011)

 

I OPŠTA ODREDBA

1. Ovim uputstvom propisuje se način popunjavanja obrazaca za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom predviđenih Odlukom o evidentiranju kreditnih poslova sa inostranstvom.

II KREDITNO ZADUŽENJE

Prijava kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2)

2. Na ovom obrascu evidentiraju se krediti i zajmovi u devizama i dinarima koje rezidenti - dužnici uzimaju od nerezidenata (kreditno zaduženje). Podaci o bankarskim garancijama, avalima i drugim oblicima jemstva i jemstvima i drugim sredstvima obezbeđenja koje banka, rezident - pravno lice i preduzetnik daju po kreditnom zaduženju drugog rezidenta u inostranstvu evidentiraju se na prijavi tog kreditnog zaduženja, popunjavanjem obeležja br. 19 na Obrascu KZ-2.

Na prijavi kreditnog zaduženja evidentiraju se i obaveze prema inostranstvu po aktiviranoj stranoj garanciji ili jemstvu po poslu u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Republika), koje se izmiruju sa odloženim rokom i/ili kamatom. Uz prijavu kreditnog zaduženja za ovu vrstu kreditnog posla (šifre 11 i 12 u obeležju br. 21) ne podnosi se plan korišćenja (Obrazac KZ-3A), ni specifikacija (Obrazac KZ-7).

3. U zaglavlje Obrasca KZ-2, u osenčeno polje "Vrsta prijave" upisuje se "1" za okvirnu, ili "2" za konkretnu prijavu.

Okvirna prijava podnosi se ako u kreditnom poslu učestvuje više rezidenata - korisnika kredita, od kojih neki imaju sedište i na teritoriji autonomne pokrajine, ako ugovor obuhvata više vrsta kreditnih poslova, ako u kreditnom poslu učestvuje više rezidenata - dužnika, kao i u drugim slučajevima kad je potrebno celovito praćenje kreditnog posla. Po jednom zaključenom kreditnom poslu može se podneti samo jedna okvirna prijava i potreban broj konkretnih prijava. Kod okvirne prijave obavezno se popunjavaju obeležja br. 1 i 2, obeležje br. 4 (osim kad se okvirna prijava podnosi zbog postojanja više dužnika), kao i obeležja br. 6, 10 i 23. U obeležje br. 10 upisuje se ukupan iznos kredita. Ako postoji više nerezidenata - kreditora/dobavljača, u obeležju br. 24 navode se svi oni, sa odgovarajućim iznosom učešća u ugovorenom iznosu kredita. Uz okvirnu prijavu ne podnosi se plan korišćenja (Obrazac KZ-3A), ni specifikacija (Obrazac KZ-7). Podaci iz okvirne prijave kreditnog zaduženja ne dostavljaju se Narodnoj banci Srbije u elektronskom obliku.

4. Obeležje br. 1 popunjava Narodna banka Srbije, tako što upisuju datum i šestocifreni broj iz registra kreditnih zaduženja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Registar zaduženja), koji se vodi prema sedištu rezidenta - korisnika po kreditnom poslu pod kojim je prijava kreditnog zaduženja evidentirana, s tim što je prva cifra:

- 6 - za rezidente - korisnike kredita s teritorije Republike van autonomnih pokrajina;

- 7 - za kreditno zaduženje Republike, kao i za kreditno zaduženje drugih subjekata uz garanciju Republike - ako se platni promet po tom zaduženju vrši preko Narodne banke Srbije;

- 8 - za rezidente - korisnike kredita s teritorije autonomne pokrajine.

U osenčeno polje 3 upisuje se šestocifreni broj pod kojim se okvirna prijava, ako postoji, vodi u Registru zaduženja, a koji se određuje na isti način kao i broj konkretne prijave.

5. U obeležje br. 2 upisuje se datum kad su rezident - dužnik i nerezident - kreditor/dobavljač zaključili ugovor, sa osam cifara (ddmmgggg).

6. U obeležje br. 3 upisuje se "1" ako se kredit koristi na revolving osnovi, odnosno uz mogućnost rezidenta - dužnika da već iskorišćeni deo kredita otplati i ponovo iskoristi, s tim što dug po kreditu nikada ne može biti veći od ugovorenog iznosa. U ostalim slučajevima upisuje se "2".

7. U obeležje br. 4 upisuje se matični broj pod kojim je rezident - dužnik upisan u registar koji vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: Agencija), odnosno broj koji dodeljuje Republički zavod za statistiku za subjekte koji nisu upisani u navedeni registar, kao i naziv i sedište rezidenta - dužnika. Ako je dužnik Republika, odnosno autonomna pokrajina, u ovo polje upisuje se jedna od sledećih šifara:

- 7 - Republika sa autonomnim pokrajinama,

- 7.1 - Republika van autonomnih pokrajina,

- 8 - autonomna pokrajina.

U osenčeno polje 2 upisuju se šifre sektorske pripadnosti:

- 1 - državni dug,

- 2 - državno-garantovani dug,

- 3 - privatni dug.

U osenčeno polje 3 upisuju se šifre sektorske pripadnosti:

- 1 - Republika,

- 2 - autonomna pokrajina,

- 3 - Narodna banka Srbije,

- 4 - lokalna samouprava,

- 5 - javno preduzeće,

- 6 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 7 - banka,

- 8 - privredno društvo u privatnoj svojini,

- 9 - pravno lice iz finansijskog sektora,

- 10 - preduzetnik,

- 11 - ustanova,

- 12 - udruženje,

- 13 - ogranak stranog pravnog lica.

Ako su u osenčeno polje 3 upisane šifre od 5 do 7 ili šifre 9 i 11 - u osenčeno polje 4 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu pravnog lica, s dve decimale.

Osenčeno polje 5 ne popunjava se za rezidente - dužnike koji su upisani u registar koji vodi Agencija, već se podatak preuzima iz baze podataka Agencije. Za pravna lica koja nisu upisana u navedeni registar, upisuje se oznaka privredne grane, u skladu sa uredbom Vlade o klasifikaciji delatnosti (u daljem tekstu: Uredba).

Osenčena polja 6 i 7 popunjavaju se samo ako je dužnik privredno društvo, preduzetnik ili ogranak stranog pravnog lica. U ova polja upisuje se ukupan izvoz rezidenta - dužnika, prekursiran u evre prema kursu na dan izvoza i iskazan u apsolutnom iznosu, i to u polje 6 upisuje se iznos izvoza ostvaren u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj je prijava kreditnog zaduženja podneta na evidentiranje, a u polje 7 - iznos izvoza ostvaren od 1. januara do datuma podnošenja prijave kreditnog zaduženja na evidentiranje.

8. U obeležje br. 5, u osenčeno polje 1 upisuje se "1" ako postoji jedan rezident - korisnik, ili "2" ako ih je više. Ako po kreditnom poslu postoji samo jedan rezident - korisnik, osenčena polja 2 i 3 u ovom obeležju popunjavaju se kao osenčena polja 1 i 5 u obeležju br. 4, na način opisan u tački 7. ovog uputstva, a ako ih je više, osim u slučaju da se na evidentiranje dostavlja okvirna prijava, uz prijavu se podnosi specifikacija na Obrascu KZ-7, a osenčena polja 2 i 3, kao i polje "Naziv", ne popunjavaju se.

9. U obeležje br. 6, u osenčeno polje 1 upisuje se "1" ako je kreditni posao zaključen s jednim nerezidentom - kreditorom/dobavljačem, ili "2" ako je zaključen s dva ili više njih. Ako po kreditnom poslu postoji samo jedan nerezident - kreditor/dobavljač, u osenčeno polje 2 upisuje se šifra tog nerezidenta iz šifarnika nerezidenata po kreditnim poslovima sa inostranstvom koji se vodi u Narodnoj banci Srbije i dostavlja bankama (u daljem tekstu: Šifarnik nerezidenata). Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra konkretnog nerezidenta - kreditora/dobavljača, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra. U polje "Naziv" upisuju se naziv i sedište nerezidenta - kreditora/dobavljača.

U osenčeno polje 3 upisuje se šifra međusobne povezanosti nerezidenta - kreditora/dobavljača i rezidenta - dužnika:

- 1 - nerezident - kreditor/dobavljač, vlasnik više od 50% udela u kapitalu rezidenta - dužnika;

- 2 - nerezident - kreditor/dobavljač, vlasnik od 10 do 50% udela u kapitalu rezidenta - dužnika;

- 3 - nerezident - kreditor/dobavljač, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu rezidenta - dužnika;

- 4 - rezident - dužnik, vlasnik više od 50% udela u kapitalu nerezidenta - kreditora/dobavljača;

- 5 - rezident - dužnik, vlasnik od 10 do 50% udela u kapitalu nerezidenta - kreditora/dobavljača;

- 6 - rezident - dužnik, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu nerezidenta - kreditora/dobavljača;

- 7 - rezident - dužnik i nerezident - kreditor/dobavljač posredno su povezani preko osnivača;

- 8 - ne postoji svojinska povezanost nerezidenta - kreditora/dobavljača i rezidenta - dužnika.

U osenčeno polje 4 upisuje se šifra međusobne povezanosti nerezidenta - kreditora/dobavljača i banke u Republici:

- 1 - nerezident - kreditor/dobavljač povezan je s bankom sa sedištem u Republici kao član iste bankarske grupe;

- 2 - nerezident - kreditor/dobavljač nije povezan s bankom sa sedištem u Republici, odnosno nije član iste bankarske grupe.

Ako je u osenčeno polje 4 upisana šifra "1", u osenčeno polje 5 upisuje se matični broj banke u Republici s kojom je nerezident - kreditor/dobavljač povezan.

Ako je kreditni posao zaključen s više nerezidenata - kreditora/dobavljača, uz Obrazac KZ-2 podnosi se specifikacija na Obrascu KZ-7, a osenčena polja od 2 do 5 i polje "Naziv" ne popunjavaju se. Na navedeni način postupa se i kad je potrebno evidentirati sindicirani robni ili finansijski kredit ili zajam u kome grupa stranih kreditora preko agenta odobrava kredit rezidentu - dužniku, kao i takav kredit u kome učestvuju banke u Republici.

10. U obeležje br. 7, u osenčeno polje 1 upisuje se šifra vrste stranih osiguravajućih agencija:

- 1 - strana državna osiguravajuća agencija,

- 2 - međunarodna osiguravajuća agencija,

- 3 - strana privatna osiguravajuća agencija.

U osenčeno polje 2 upisuje se šifra strane osiguravajuće agencije na način opisan u tački 9. ovog uputstva.

11. U obeležje br. 8, u osenčeno polje upisuje se "1" ako su ugovorne strane u kreditnom poslu predstavnici vlada, ili drugih subjekata po ovlašćenju vlada. U ostalim slučajevima upisuje se "2".

12. U obeležje br. 9 Narodna banka Srbije upisuje šifru sporazuma ako je u pitanju kredit za refinansiranje duga i naziv tog sporazuma. U ostalim slučajevima ovo obeležje se ne popunjava.

13. U obeležje br. 10 upisuje se šifra valute iz šifarnika objavljenog na Internet stranici Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Šifarnik valuta), kao i ugovoreni iznos kredita, s dve decimale. U obeležje br. 11 upisuje se šifra valute otplate iz Šifarnika valuta, kao i iznos kreditnog zaduženja u valuti otplate u kojoj se prikazuju planovi i realizacija po kreditnom zaduženju, s dve decimale. U ovoj valuti iskazani su svi iznosi po kreditnoj prijavi.

14. U obeležje br. 12 upisuje se "1" ako su po kreditnom poslu ugovoreni troškovi, a vrsta i iznos troškova upisuju se u obeležje br. 24. Ako troškovi nisu ugovoreni, u obeležje br. 12 upisuje se "2".

15. U obeležje br. 13 upisuju se šifra i naziv kamatne stope, i to:

- 1 - bez kamate,

- 2 - fiksna kamata,

- 3 - dve fiksne kamate,

- 4 - promenljiva kamata,

- 5 - ostalo.

Ako je kredit zaključen uz kamatu po fiksnoj stopi, popunjava se samo osenčeno polje 2. Ako je kredit zaključen s dve fiksne kamatne stope, u osenčeno polje 2 upisuje se kamata koja će se prva primenjivati, a u osenčeno polje 3 - kamata koja će se primenjivati u drugom kamatnom periodu. Istovremeno, u obeležje br. 24 potrebno je upisati periode i osnovice na koje će se primenjivati ove dve kamatne stope. U slučaju da je kredit zaključen s promenljivom kamatnom stopom, u osenčeno polje 2 upisuje se fiksni deo kamatne stope (marža) ako postoji, a u osenčeno polje 3 - promenljivi deo kamatne stope na dan zaključenja ugovora o kreditu. Ako marža ne postoji, u osenčeno polje 2 upisuje se "0,0000". Kod kredita zaključenih sa specifičnom kamatnom stopom (šifra "ostalo") popunjavaju se osenčeno polje 2 ili oba osenčena polja (zavisno od toga kakva je kamatna stopa ugovorena), a u obeležje br. 24 upisuju se dopunski podaci o toj vrsti kamatne stope. Ako je kredit zaključen bez kamate (šifra 1), osenčena polja 2 i 3 ne popunjavaju se. Kamata se upisuje s četiri decimale.

16. Obeležje br. 14 popunjava se ako je ugovorena promenljiva kamatna stopa, tako što se upisuju šifra i naziv kamatne stope, i to:

- 11 - LIBOR 1M,

- 12 - LIBOR 3M,

- 13 - LIBOR 6M,

- 14 - LIBOR 1Y,

- 21 - EURIBOR 1M,

- 22 - EURIBOR 3M,

- 23 - EURIBOR 6M,

- 24 - EURIBOR 1Y,

- 30 - PIBOR,

- 40 - PRIME RATE,

- 50 - AKA,

- 70 - DOMESTIC,

- 90 - ostalo,

- 91 - NIBOR,

- 92 - CIBOR,

- 93 - STIBOR,

- 96 - ATMARKETRATE.

17. U obeležje br. 15 upisuje se "1" ako je ugovorena interkalarna kamata, a "2" ako nije.

18. U obeležje br. 16 upisuje se ukupan broj rata korišćenja, planirani broj rata otplate glavnice i planirani broj rata otplate kamate po kreditnom zaduženju. Ovo obeležje ne popunjava se za kratkoročne bankarske kreditne linije i kreditna zaduženja koja se koriste na revolving osnovi.

19. U obeležje br. 17 upisuje se broj godina za period u kome rezident - dužnik po kreditnom poslu ne vrši otplatu glavnice (period od prvog korišćenja do prve otplate glavnice), a u osenčeno polje 2 - broj meseci za deo perioda koji je kraći od godinu dana.

20. U obeležje br. 18 upisuje se period trajanja kreditnog zaduženja (period od prvog korišćenja do poslednje otplate po kreditnom zaduženju), i to broj godina i broj meseci za deo perioda koji je kraći od godinu dana, s tim što se za svaki dan započetog meseca upisuje ceo mesec.

21. U obeležje br. 19, u osenčeno polje 1 upisuje se matični broj pod kojim je banka - garant ili rezident - pravno lice - jemac po kreditnom zaduženju upisano u registar koji vodi Agencija, odnosno broj koji dodeljuje Republički zavod za statistiku za subjekte koji nisu upisani u navedeni registar, kao i naziv i sedište garanta/jemca. Ako je garanciju izdala Republika, odnosno autonomna pokrajina, osenčeno polje popunjava se na način opisan u tački 7. ovog uputstva. Ako je ugovorom o kreditnom zaduženju predviđeno više instrumenata ili davalaca obezbeđenja, u osenčeno polje 1 upisuju se matični broj i naziv davaoca sredstva obezbeđenja najveće vrednosti, dok se podaci o ostalim davaocima i sredstvima obezbeđenja upisuju u obeležje br. 24. Osenčena polja 2 i 3 popunjavaju se na način opisan u tački 7. ovog uputstva, a u osenčeno polje 4 upisuje se šifra sredstva obezbeđenja:

- 1 - jemstvo,

- 2 - garancija,

- 3 - menični aval,

- 4 - garancija ili jemstvo za ispunjenje meničnih obaveza - neprenosiva,

- 5 - garancija ili jemstvo za ispunjenje meničnih obaveza - prenosiva,

- 6 - menica,

- 7 - hipoteka,

- 8 - zaloga na pokretnoj stvari,

- 9 - zaloga na potraživanju,

- 10 - obezbeđenje koje daje nerezident,

- 11 - ostalo,

- 12 - zaloga na akcijama koje su u vlasništvu rezidenta,

- 13 - zaloga na udelima koji su u vlasništvu rezidenta.

Osenčena polja 1, 2 i 3 ne popunjavaju se ako sredstvo obezbeđenja po kreditnom zaduženju daje nerezident.

22. U obeležje br. 20 upisuje se matični broj pod kojim je supergarant upisan u registar koji vodi Agencija, kao i naziv i sedište supergaranta. Ako je supergaranciju izdala Republika, odnosno autonomna pokrajina, osenčeno polje popunjava se na način opisan u tački 7. ovog uputstva.

23. U obeležje br. 21 upisuju se šifra i naziv vrste kreditnog posla, i to:

- 1 - komercijalni zajam;

- 2 - robni kredit/zajam;

- 3 - finansijski kredit/zajam;

- 4 - kratkoročna bankarska kreditna linija;

- 5 - izdavanje dužničkih hartija od vrednosti rezidenata u inostranstvu;

- 6 - subordinirani kredit/zajam;

- 10 - dinarski kredit/zajam;

- 11 - obaveza prema inostranstvu po aktiviranoj stranoj garanciji ili jemstvu pribavljenom po bankarskom poslu u Republici;

- 12 - obaveza prema inostranstvu po aktiviranoj stranoj garanciji ili jemstvu pribavljenom po poslu između dva rezidenta - pravna lica u Republici;

- 13 - zaduženje rezidenta - pravnog lica koje je Republika osnovala posebnim zakonom radi finansiranja izvoza.

Ako je jednim ugovorom o kreditnom poslu predviđeno više vrsta kreditnog zaduženja - evidentira se okvirna prijava, kao i više konkretnih prijava (za svaku vrstu posebna).

24. U obeležje br. 22, u osenčeno polje 1 upisuje se "1" ili "2", zavisno od toga da li je namena kredita jedna ili ih je više. Ako se kredit koristi samo za jednu namenu, u osenčeno polje 2 upisuju se šifra i naziv namene kreditnog zaduženja, i to:

- 2 - kredit za likvidnost banke;

- 10 - prodaja (konverzija) za dinare;

- 12 - podsticanje poljoprivrede - EBRD krediti (WHR);

- 13 - finansiranje poljoprivredne proizvodnje;

- 20 - oprema;

- 21 - rezervni delovi za investiciono održavanje;

- 22 - primljeni avans po izvoznom poslu;

- 23 - vraćanje avansa primljenog po izvoznom poslu;

- 30 - sirovine i repromaterijal;

- 31 - rezervni delovi za tekuće održavanje;

- 40 - usluge;

- 41 - montaža, inženjering, licence i druga prava industrijske svojine (know how), projekti i studije;

- 50 - izvođenje investicionih radova;

- 51 - oprema - investicioni radovi;

- 60 - široka potrošnja - uvoz robe;

- 71 - otplata ranije korišćenih kredita iz inostranstva;

- 74 - pretvaranje gotovinskog posla u kredit;

- 81 - druga ulaganja u inostranstvu;

- 83 - kupovina i zakup nekretnina za devize u zemlji;

- 91 - kupovina domaćih hartija od vrednosti koje glase na stranu valutu;

- 92 - uplata deviznog depozita kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti;

- 95 - vraćanje uplaćenog stranog kapitala koji ne povećava osnovni kapital nerezidentu - članu društva sa ograničenom odgovornošću;

- 96 - direktna investicija u inostranstvu (sticanje najmanje 10% učešća ili glasačkih prava).

Ako se kredit koristi za više namena, uz prijavu kreditnog zaduženja podnosi se specifikacija na Obrascu KZ-7, a osenčeno polje 2 i polje "Naziv" ne popunjavaju se.

Ako se na Obrascu KZ-2 evidentira komercijalni zajam, u obeležje br. 22 upisuje se šifra 20, 21, 30, 31, 40, 41, 50, 51 ili 60 - ako je posao uvoza prvobitno ugovoren kao kreditni posao. Ako je uvozni posao naknadno postao kreditni posao tako što je posle izvršenog uvoza aneksom ugovora ili drugim dokumentom dogovoren rok plaćanja duži od godinu dana ili kamata po uvozu sa ugovorenim rokom plaćanja kraćim od godinu dana - u obeležje br. 22 upisuje se šifra "74". Ako se na ovom obrascu evidentira komercijalni zajam po izvoznom poslu sa avansnom naplatom, u obeležje br. 22 upisuje se šifra "22".

25. U obeležje br. 23 upisuje se matični broj pod kojim je banka - garant, odnosno banka preko koje se vrši platni promet po kreditnom zaduženju upisana u registar koji vodi Agencija, kao i naziv i sedište te banke.

26. Dopunski podaci u vezi sa obeležjima se u obeležje br. 24 upisuju onako kako je to kod pojedinih obeležja naznačeno, uz navođenje broja obeležja, a upisuju se i druge značajne pojedinosti koje nisu obuhvaćene posebnim obeležjima. Ako se na Obrascu KZ-2 evidentira komercijalni zajam, u ovo obeležje upisuju se i broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - dužnik vodi u skladu s propisom o vršenju kontrole deviznog poslovanja, izveštavanju i evidenciji koju vode rezidenti i nerezidenti.

27. U obeležju br. 25 ovlašćeno lice dužnika i banke preko koje se Obrazac KZ-2 podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju ga i overavaju pečatom Narodne banke Srbije.

Plan korišćenja po kreditnom zaduženju (Obrazac KZ-3A)

28. Ovaj obrazac podnosi se istovremeno s prijavom kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2). Ne podnosi se za kratkoročne bankarske kreditne linije i kredite koji se koriste na revolving osnovi, kao ni za obaveze prema inostranstvu nastale po aktiviranoj stranoj garanciji ili jemstvu po poslu u Republici koje se izmiruju sa odloženim rokom i/ili kamatom (šifre 11 i 12 u obeležju br. 21 Obrasca KZ-2), a ne dostavlja se uz okvirnu prijavu (šifra 1 u zaglavlju Obrasca KZ-2).

29. Iznad gornje margine obrasca, u gornjem desnom uglu upisuje se broj strane u slučaju da sve stavke plana korišćenja ne mogu stati na jednu stranu. Na samom obrascu popunjavaju se obeležja 1-4, 7, 8, 10, 14 i 16, a ostala se ne popunjavaju.

30. Obeležja br. 1 i 2 popunjava Narodna banka Srbije. U obeležje br. 2 upisuje se broj prijave iz osenčenog polja 2 u obeležju br. 1 na Obrascu KZ-2. U obeležje br. 3 uvek se upisuje "1", kao redni broj dokumenta.

31. U obeležje br. 4 upisuje se šifra valute otplate iz obeležja br. 11 Obrasca KZ-2. Iznos u koloni 7 iskazuje se u toj valuti, s dve decimale.

32. U obeležje br. 7 (kolona 1) upisuje se redni broj stavki plana, počev od broja 1. Ako sve stavke plana ne mogu stati na jednu stranu, redni brojevi se nastavljaju na sledećoj strani.

33. U obeležje br. 8, u kolonu 2 upisuje se broj 1 (plan), a u kolonu 3 - broj 11 (novo). U obeležje br. 10, u kolonu 6 upisuje se datum plana korišćenja, a u kolonu 7 - iznos plana, s dve decimale. Dve stavke plana korišćenja ne mogu imati isti datum. U obeležje br. 14 (kolona 11) unosi se kratka napomena ili dopunski podatak u vezi s planom korišćenja po kreditnom zaduženju.

34. U obeležju br. 15 navedene su vrste poslovnih promena za obeležje br. 8.

35. U obeležju br. 16 ovlašćeno lice dužnika i banke preko koje se Obrazac KZ-3A podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

Realizacija korišćenja, plan i realizacija otplate po kreditnom zaduženju (Obrazac KZ-3B)

36. Na jednom Obrascu KZ-3B podnose se na evidentiranje poslovne promene iz obeležja br. 15 tog obrasca koje se odnose na istu vrstu korišćenja, otplate glavnice i kamate ili na isti sporazum za refinansiranje duga (ako se otplata vrši kreditom za refinansiranje po sporazumu).

37. Obeležje br. 1 popunjava Narodna banka Srbije. U obeležje br. 2 rezident - dužnik upisuje broj prijave iz osenčenog polja 2 u obeležju br. 1 na Obrascu KZ-2, a u obeležje br. 3 - redni broj dokumenta prema redosledu ispostavljanja u okviru jedne prijave kreditnog zaduženja.

38. U obeležje br. 4 upisuje se šifra valute otplate iz obeležja br. 11 Obrasca KZ-2.

39. U obeležje br. 5 upisuju se šifra i naziv vrste korišćenja, i to:

- 1 - redovno korišćenje;

- 2 - korišćenje kredita za refinansiranje duga po sporazumu;

- 3 - fiktivno korišćenje;

- 4 - pripis kamate glavnici;

- 5 - korišćenje kredita za otplatu ranije korišćenog kredita;

- 6 - korišćenje dinarskog kredita - sredstva iz primarne prodaje dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti;

- 7 - korišćenje dinarskog kredita - sredstva iz tekućih transakcija;

- 8 - korišćenje dinarskog kredita - sredstva iz kapitalnih transakcija dozvoljenih zakonom kojim se uređuje devizno poslovanje (u daljem tekstu: Zakon).

Kod korišćenja kredita za refinansiranje duga po sporazumu, u ovo obeležje upisuje se šifra "2", a kod prijave koja se refinansira, kao vrsta otplate u obeležje br. 6 upisuje se šifra "2". Kod korišćenja kredita za otplatu ranije korišćenog kredita po ugovoru, ali ne po sporazumu - u ovo obeležje upisuje se šifra "1", a kod prijave koja se otplaćuje, kao vrsta otplate u obeležje br. 6 upisuje se šifra "1", s tim što se u oba slučaja u obeležje 14 (kolona 11) tog obrasca unosi napomena da se kreditno zaduženje otplaćuje kreditom za otplatu ranije korišćenog kredita, uz navođenje broja pod kojim je ovaj kredit evidentiran u Narodnoj banci Srbije. Ako je vrsta korišćenja "pripis kamate glavnici", takvo korišćenje ne povećava iznos kredita iz obeležja br. 10 i 11 Obrasca KZ-2.

40. U obeležje br. 6 upisuju se šifra i naziv vrste otplate, i to:

- 1 - redovna otplata,

- 2 - otplata kreditom za refinansiranje po sporazumu,

- 3 - fiktivna otplata,

- 4 - pretvaranje duga u akcije (ulog),

- 6 - otplata ranije korišćenog kredita novim kreditom,

- 7 - otplata po rešenju o prebijanju dugovanja i potraživanja sa inostranstvom.

Ako se kredit otplaćuje kreditom za refinansiranje po sporazumu, u osenčeno polje "Sporazum" Narodna banka Srbije upisuje šifru sporazuma za refinansiranje duga. Ako je otplata izvršena po rešenju o prebijanju dugovanja i potraživanja sa inostranstvom, u obeležje br. 14 (kolona 11) upisuju se broj i datum rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija. Ovo polje ne popunjava se ako se kredit otplaćuje novim kreditom za otplatu ranije korišćenog kredita.

41. U obeležje br. 7 (kolona 1) upisuje se redni broj promene, počev od broja 1.

42. U obeležje br. 8, u kolonu 2 upisuje se "1" ako se na evidentiranje podnosi plan, a "2" ako se podnosi realizacija. U kolonu 3 upisuju se šifre iz obeležja br. 15 ovog obrasca.

43. U obeležje br. 9, u kolonu 4 upisuje se datum realizacije promena iz obeležja br. 8, sa osam cifara (ddmmgggg), a u kolonu 5 - iznos realizacije, s dve decimale. Dve realizacije otplate glavnice ili redovne kamate mogu imati isti datum samo ako se odnose na različite tranše korišćenja i različite datume planova. Realizacija otplate redovne, zatezne i interkalarne kamate prikazuje se u tri stavke koje imaju isti datum realizacije, zbog različite vrste poslovne promene.

44. U obeležje br. 10, u kolonu 6 upisuju se datumi plana korišćenja, plana otplate glavnice i plana otplate redovne kamate, a u kolonu 7 - iznos plana, s dve decimale. Dve stavke plana korišćenja i plana otplate glavnice i kamate po jednoj realizaciji korišćenja ne mogu imati isti datum. Planovi otplate po različitim tranšama korišćenja mogu imati iste datume, jer se za svako korišćenje (tranšu) podnosi poseban plan otplate glavnice i plan otplate kamate.

45. U obeležje br. 11 (kolona 8) upisuje se stanje obaveza po glavnici i kamati na nivou kredita posle izvršene poslovne promene 2,11, 2,21, 2,31, 2,41, 2,51 ili 2,61, kao i kod poslovne promene 1,31, koje su navedene u obeležju br. 8 (kolone 2 i 3).

46. Plan korišćenja (poslovna promena 1,11) evidentira se na ovom obrascu kad se povećava ugovoreni iznos kreditnog zaduženja ili menja datum plana, odnosno kad se daje novi plan posle storniranja prethodnog. Ako se na evidentiranje podnosi storno plana korišćenja kao celine, kolone 4-8 ne popunjavaju se. Kod izmene plana korišćenja zbog povećanja ili smanjenja iznosa jedne stavke bez izmene ugovorenog iznosa kreditnog zaduženja, u kolonu 6 upisuje se datum plana koji se menja, a u kolonu 7 - iznos promene u odnosu na prethodni plan, s tim što se kod smanjenja navodi predznak minus (-). Istovremeno se druga stavka plana stornira (poslovna promena 1,12) ili menja (poslovna promena 1,13) za taj iznos.

47. Kod realizacije korišćenja (poslovna promena 2,11), u kolone 4 i 5 upisuju se datum i iznos realizacije korišćenja, u kolone 6 i 7 datum i iznos plana koji je realizovan, a u kolonu 8 - novo stanje obaveza po glavnici. Izuzetno, kolone 6 i 7 ne popunjavaju se za realizacije kod kojih se ne dostavlja plan korišćenja. Kad je realizacija plana korišćenja delimična, u kolonu 7 upisuje se deo iznosa stavke plana koji je realizovan, a ostatak nerealizovanog plana automatski i dalje ostaje u planu. U slučaju greške u prikazivanju realizacije korišćenja (datum ili iznos), pogrešno prikazanu realizaciju treba stornirati i dostaviti novu. Kod storniranja realizacije korišćenja, automatski se storniraju planovi otplate glavnice i kamate koji se odnose na to korišćenje - ako nije bilo realizacija po tim planovima. Ako je realizacija bilo, najpre se moraju stornirati te realizacije, a zatim se stornira realizacija korišćenja.

48. Plan otplate glavnice (poslovna promena 1,21) podnosi se uz realizaciju korišćenja ili storno prethodnog plana otplate, i za svaku njegovu stavku popunjavaju se kolone 4, 6 i 7. Ako se na evidentiranje podnosi izmena iznosa pojedinačne stavke plana (poslovna promena 1,23), u kolone 6 i 7 upisuju se datum plana koji se menja i razlika između novog i prethodnog iznosa plana, s predznakom minus (-) u slučaju smanjenja. Ako se na evidentiranje podnosi storno plana otplate glavnice kao celine (poslovna promena 1,22), kolone 4-7 ne popunjavaju se, a ako se podnosi storno plana otplate za određeno korišćenje, u kolonu 4 upisuje se datum realizacije korišćenja, dok se ostale kolone (5-7) ne popunjavaju.

49. Kod plana otplate kamate (poslovna promena 1,31) koji se podnosi uz realizaciju korišćenja ili storno prethodnog plana otplate, za svaku stavku popunjavaju se kolone 4, 6, 7, 8 i 9, pri čemu se u kolonu 8 upisuje iznos planirane kamate koji se sabira s prethodnim iznosom. Kod podnošenja na evidentiranje storna plana otplate kamate (poslovna promena 1,32, koja se odnosi na pojedinačnu stavku plana), popunjavaju se kolone 4, 6 i 7 s predznakom minus (-), a u kolonu 8 upisuje se novo stanje obaveza po kamati. Na isti način postupa se i kod evidentiranja izmene plana otplate kamate (poslovna promena 1,33), s tim što iznos u koloni 7 ima predznak minus (-) samo ako se smanjuje iznos planirane kamate. Ako se na evidentiranje podnosi storno preostalog (nerealizovanog) plana otplate kamate kao celine (poslovna promena 1,32), u kolonu 8 upisuje se stanje obaveze nula (0,00), a kolone 4-7 ne popunjavaju se.

50. Kod realizacije otplate glavnice (poslovna promena 2,21) koja se odnosi na pojedinačnu stavku plana, popunjavaju se kolone 4-8, kao i kolona 10. Kod realizacije zbirne otplate glavnice koja se odnosi na sve stavke planova koje imaju isti datum plana u koloni 6 - ne popunjava se kolona 10, a u kolonu 8 upisuje se novo stanje obaveza po glavnici. Ako se zbirna realizacija odnosi na otplatu celog kredita, ne popunjavaju se kolone 6 i 10, a u kolonu 8 upisuje se stanje nula (0,00). Kad je u pitanju zbirna realizacija koja se odnosi na otplatu cele tranše, ne popunjava se kolona 6, ali se popunjavaju kolone 8 i 10. Pri tom se u svim slučajevima zbirne realizacije u kolonu 7 upisuje zbirni iznos stavki planova koje su realizovane. Kad se prikazuje delimična realizacija plana otplate glavnice, u kolonu 7 upisuje se deo iznosa stavke plana koji se realizuje, dok ostatak nerealizovanog plana automatski i dalje ostaje u planu, a kolona 10 se obavezno popunjava. U slučaju greške u prikazivanju realizacije otplate glavnice (datum ili iznos), pogrešno prikazanu realizaciju treba stornirati i dostaviti novu.

51. Kod realizacije otplate redovne kamate (poslovna promena 2,31), kolone 4-8 i kolona 10 popunjavaju se na isti način kao u slučaju realizacije otplate glavnice, a popunjava se i kolona 9.

52. Ako se na evidentiranje podnosi realizacija otplate zatezne kamate (poslovna promena 2,61) i interkalarne kamate (poslovna promena 2,51), popunjavaju se samo kolone 4, 5, 8 i 9, s tim što se u kolonu 8 upisuje prethodno stanje obaveza po redovnoj kamati. Kod realizacije otplate troškova (poslovna promena 2,41) popunjavaju se kolone 4, 5 i 8, s tim što se u kolonu 8 upisuje zbirno stanje plaćenih troškova, a u kolonu 11 - vrsta troškova (npr. commitment fee, arrangement fee, management fee i ostalo). U slučaju greške u prikazivanju realizacije otplate zatezne i interkalarne kamate i otplate troškova (datum ili iznos), pogrešno prikazanu realizaciju treba stornirati i dostaviti novu.

53. U obeležje br. 12 (kolona 9) upisuje se kamatna stopa koja je primenjena za izračunavanje plana otplate kamate ili realizacije otplate kamate, s četiri decimale. U ostalim slučajevima ovo obeležje se ne popunjava. Primenjena kamatna stopa koja se upisuje u ovo obeležje jednaka je zbiru fiksnog i promenljivog dela ako je ugovorena promenljiva kamatna stopa.

54. Obeležje br. 13 (kolona 10) popunjava se samo kod evidentiranja realizacije otplate jedne rate ili dela rate glavnice ili kamate po pojedinačnom korišćenju. U kolonu 10 unosi se datum korišćenja (tranše) po kome se vrši otplata.

55. U obeležje br. 14 (kolona 11) unose se napomene u vezi s poslovnim promenama navedenim u prethodnim kolonama. U obeležju br. 15 navedene su vrste poslovnih promena za obeležje br. 8 (kolone 2 i 3) ovog obrasca.

56. Obeležje br. 16. popunjava Narodna banka Srbije.

Izmena, odnosno storno ili gašenje prijave kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-5)

57. Ovaj obrazac podnosi se na evidentiranje kad je potrebno izmeniti, stornirati ili ugasiti ranije evidentiranu prijavu kreditnog zaduženja. Izmena prijave vrši se kad je potrebno evidentirati izmenu sadržaja pojedinih obeležja na prijavi kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2), a na osnovu naknadnog dogovora kreditora i dužnika. Storno ili gašenje prijave vrši se u slučaju raskida ugovora o kreditnom poslu. Ako po kreditnom zaduženju nije evidentirana ni realizacija korišćenja ni realizacija otplate troškova kredita - prijava se stornira, čime se automatski storniraju i plan korišćenja na Obrascu KZ-3A i specifikacije koje su podnete uz prijavu na Obrascu KZ-7. Ako je po kreditnom zaduženju evidentirana realizacija otplate troškova bez realizacije korišćenja, prijava se gasi.

58. U zaglavlju Obrasca KZ-5 upisuje se "x" u odgovarajuće osenčeno polje, zavisno od toga da li je u pitanju izmena, storniranje ili gašenje prijave. Iznad gornje margine ovog obrasca, u desnom gornjem uglu upisuje se broj strane u slučaju da sve promene ne mogu stati na jednu stranu. U obeležje br. 1 upisuje se broj prijave iz osenčenog polja 2 u obeležju br. 1 Obrasca KZ-2 pod kojim se prijava vodi u Registru zaduženja.

59. U obeležje br. 2 upisuje se redni broj dokumenta prema redosledu njegovog ispostavljanja u okviru jedne prijave kreditnog zaduženja. U obeležje br. 3 upisuje se datum promene, sa osam cifara, a u obeležje br. 4 (kolona 1) - redni broj promene sadržaja obeležja i polja na Obrascu KZ-2. Ako sve izmene ne mogu stati na jednu stranu, redni brojevi se nastavljaju na sledećoj strani.

60. U obeležje br. 5 (kolona 2) upisuje se broj obeležja iz Obrasca KZ-2 koje se menja. Na Obrascu KZ-5 mogu se menjati sva obeležja Obrasca KZ-2, uključujući i šifru valute u obeležjima br. 10 i 11, pod uslovom da po prijavi kreditnog zaduženja nije evidentirana realizacija korišćenja. Ako jeste, promena valute u ovim obeležjima ne može se izvršiti na Obrascu KZ-5, već se vrši na Obrascu KZ-3B prijave po kojoj se menja valuta, uz navođenje šifre vrste otplate "3" ("fiktivna otplata"). Istovremeno se evidentira nova prijava kreditnog zaduženja na obrascima KZ-2 i KZ-3A, uz navođenje nove valute, a na Obrascu KZ-3B te nove prijave u obeležje br. 5 upisuje se šifra korišćenja "3" ("fiktivno korišćenje") i formira dug po novoj prijavi u novoj valuti otplate.

Pri izmeni sadržaja obeležja na prijavi kreditnog zaduženja koja je evidentirana do 1. juna 2009. godine - upisuju se brojevi obeležja i polja sa Obrasca KZ-2 na kome je kreditno zaduženje prvobitno evidentirano.

61. U obeležje br. 6 (kolona 3) upisuje se broj osenčenog polja u obeležju Obrasca KZ-2 koje se menja. U obeležje br. 7, u kolonu 4 upisuje se stari sadržaj osenčenog polja iz Obrasca KZ-2, a u kolonu 5 - naziv tog polja ako postoji. U obeležje br. 8, u kolonu 6 upisuje se novi sadržaj osenčenog polja iz Obrasca KZ-2, a u kolonu 7 - naziv tog polja ako postoji. U obeležje br. 9 upisuju se podaci o osnovu za podnošenje Obrasca KZ-5 (npr. ispravka greške u unetim podacima, izmena ili raskid ugovora o kreditu), kao i drugi dopunski podaci u vezi s pojedinim obeležjima ovog obrasca.

62. U obeležju br. 10 ovlašćeno lice dužnika i banke preko koje se Obrazac KZ-5 podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

Specifikacija uz prijavu kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-7)

63. Ovaj obrazac podnosi se ako po kreditnom poslu ima više rezidenata - korisnika kredita (osim kad se podnosi okvirna prijava), više nerezidenata - kreditora/dobavljača ili više namena kreditnog zaduženja. Na ovom obrascu se, zbog postojanja više nerezidenata - kreditora/dobavljača, evidentira i sindicirani robni ili finansijski kredit ili zajam, koji grupa stranih kreditora odobrava rezidentu - dužniku preko agenta. Na isti način postupa se i kad u takvom kreditu ili zajmu učestvuju i banke u Republici, u kom slučaju se u ovom obrascu navode njihov naziv i iznos učešća.

Obrazac KZ-7 dostavlja se:

1) uz prijavu kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2) - ako je osnovnim ugovorom predviđeno da u kreditnom poslu učestvuje više rezidenata - korisnika kredita ili više nerezidenata - kreditora/dobavljača ili ima više namena kreditnog zaduženja;

2) uz izmene prijave kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-5) - ako je naknadnim izmenama ugovora predviđeno da u kreditnom poslu učestvuje više rezidenata - korisnika kredita ili više nerezidenata - kreditora/dobavljača ili ima više namena kreditnog zaduženja;

3) nezavisno od drugih obrazaca - ako se naknadno menjaju samo podaci s prethodno evidentirane specifikacije.

Izmena podataka na Obrascu KZ-7 vrši se podnošenjem novog Obrasca KZ-7. Na navedeni način postupa se i ako banka u Republici kupi potraživanje od nerezidenta - učesnika u sindiciranom robnom ili finansijskom kreditu ili zajmu koji se odobrava rezidentu, kao i ako nerezidentu proda svoje potraživanje po ovom osnovu.

Storno podataka na Obrascu KZ-7 vrši se podnošenjem novog Obrasca KZ-7. Storniranjem prijave na Obrascu KZ-5 automatski se storniraju i specifikacije koje su podnete uz prijavu.

Pri izmeni ili stornu podataka na Obrascu KZ-7 koji je evidentiran do 1. juna 2009. godine, upisuje se broj obeležja s tog obrasca na kome je specifikacija uz prijavu kreditnog zaduženja prvobitno evidentirana.

64. Iznad gornje margine obrasca, u gornjem desnom uglu upisuje se broj strane u slučaju da podaci ne mogu stati na jednu stranu, dok se u obeležje br. 1 upisuje broj prijave iz osenčenog polja 2 u obeležju br. 1 Obrasca KZ-2. Ovo obeležje popunjava podnosilac, osim ako se specifikacija podnosi uz novu prijavu kreditnog zaduženja, kada ga popunjava Narodna banka Srbije.

65. U obeležje br. 2 upisuje se redni broj dokumenta prema redosledu ispostavljanja u okviru jedne prijave kreditnog zaduženja, a u obeležje br. 3 upisuje se "5" za specifikaciju rezidenata - korisnika kredita, "6" - za specifikaciju nerezidenata - kreditora/dobavljača ili "22" - za specifikaciju namena kreditnog zaduženja.

66. U obeležje br. 4 upisuju se šifra valute i iznos koji je jednak zbiru iznosa iz kolone 5 ovog obrasca. Ovaj iznos jednak je iznosu iz obeležja br. 10 Obrasca KZ-2 samo kod prvog podnošenja specifikacije.

67. U obeležje br. 5 (kolona 1) upisuje se redni broj stavke specifikacije, odnosno redni broj promene, a u obeležje br. 6 (kolona 2) - oznaka za poslovnu promenu iz obeležja br. 14 ovog obrasca.

68. Obeležje br. 7 obrasca koji se podnosi radi evidentiranja specifikacije rezidenata - korisnika kredita popunjava se na način opisan u tački 7. ovog uputstva. Ako se evidentira specifikacija nerezidenata - kreditora/dobavljača, ovo obeležje popunjava se na način opisan u tački 9. ovog uputstva. Ako se na evidentiranje dostavlja specifikacija namena kreditnog zaduženja, u obeležje br. 7 upisuje se šifra namene, na način opisan u tački 24. ovog uputstva.

69. U obeležje br. 8 (kolona 4) upisuju se naziv i sedište rezidenta - korisnika ili nerezidenta - kreditora/dobavljača iz Šifarnika nerezidenata ili naziv namene kreditnog zaduženja. U ovo obeležje upisuju se i naziv i sedište banke u Republici - učesnika u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu koji se odobrava rezidentu.

70. U obeležje br. 9 (kolona 5), u slučaju poslovne promene "1" upisuje se učešće rezidenta - korisnika, nerezidenta - kreditora/dobavljača ili namene kreditnog zaduženja, s dve decimale. U slučaju poslovne promene "2", upisuje se učešće u iznosu kreditnog zaduženja za stavku koja se stornira s predznakom minus (-), uz istovremeno povećanje učešća preostalih stavki za isti iznos. U slučaju poslovne promene "3", u ovu kolonu upisuje se razlika između novog i prethodnog učešća u iznosu kreditnog zaduženja, s tim što se ova razlika u slučaju smanjenja prikazuje s predznakom minus (-). Na navedeni način postupa se i kad je potrebno evidentirati učešće, storno ili izmenu iznosa učešća banke u Republici koja učestvuje u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu ili zajmu koji grupa stranih kreditora odobrava rezidentu.

71. Obeležje br. 10 (kolona 6) popunjava se kao i osenčeno polje 5 u obeležju 4 na prijavi kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2), na način opisan u tački 7. ovog uputstva. Ovo obeležje popunjava se samo ako je u obeležju br. 3 ovog obrasca upisana šifra "5" (specifikacija rezidenata - korisnika kredita).

72. Ako po kreditnom poslu ima više nerezidenata - kreditora/dobavljača, obeležje br. 11 (kolona 7) i obeležje br. 12 (kolone 8 i 9) popunjavaju se kao i osenčena polja od 3 do 5 u obeležju 6 na prijavi kreditnog zaduženja (Obrazac KZ-2), na način opisan u tački 9. ovog uputstva.

73. U obeležje br. 13 unose se dopunski podaci koji su u vezi s pojedinim obeležjima, kao i druge značajne pojedinosti specifične za konkretnu specifikaciju a nisu obuhvaćene posebnim obeležjima.

74. U obeležju br. 14 navedene su poslovne promene koje se mogu koristiti na ovom obrascu.

75. U obeležju br. 15 ovlašćeno lice dužnika i banke preko koje se Obrazac KZ-7 podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

III KREDITNO ODOBRENJE U DEVIZAMA

Prijava kreditnog odobrenja (Obrazac KO-2)

76. Na ovom obrascu evidentiraju se krediti i zajmovi u devizama koje rezidenti - kreditori odobravaju nerezidentima u skladu sa Zakonom (kreditno odobrenje).

Obrazac KO-2 podnosi se i radi evidentiranja učešća banke u Republici u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu ili zajmu koji grupa stranih kreditora odobrava nerezidentu, s tim što se u obeležju br. 18 ovog obrasca navodi da je reč o učešću u takvom kreditu. Na ovaj način postupa se i kad banka u Republici kupi potraživanje od nerezidenta - učesnika u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu koji se odobrava nerezidentu i na taj način naknadno postane kreditor tog nerezidenta - dužnika.

77. Obeležje br. 1 popunjava Narodna banka Srbije, tako što upisuju datum i šestocifreni broj iz registra kreditnih odobrenja Narodne banke Srbije koji se vodi prema sedištu rezidenta - kreditora po kreditnom poslu (u daljem tekstu: Registar odobrenja) pod kojim je prijava kreditnog odobrenja evidentirana, s tim što je prva cifra:

- 6 - za rezidente - kreditore s teritorije Republike van autonomnih pokrajina;

- 7 - za zajmove koje odobri Republika;

- 8 - za rezidente - kreditore s teritorije autonomne pokrajine.

78. U obeležje br. 2 upisuje se datum kad su rezident - kreditor i nerezident - dužnik zaključili ugovor o kreditu, sa osam cifara (ddmmgggg).

79. U obeležje br. 3 upisuju se šifra i naziv vrste prijave kreditnog odobrenja, i to:

- 1 - redovna prijava,

- 2 - prijava za refinansiranje potraživanja,

- 4 - avansno plaćanje uvoza,

- 5 - kredit koji nerezidentu odobrava rezident - pravno lice koje je Republika osnovala posebnim zakonom radi finansiranja izvoza.

Ako se na Obrascu KO-2 evidentira komercijalni zajam po poslu uvoza unapred plaćene robe ili usluge po kome je prvobitno ili naknadno ugovoren rok uvoza duži od godinu dana ili kamata po unapred plaćenom uvozu sa ugovorenim rokom uvoza kraćim od godinu dana, u obeležje br. 3 upisuje se šifra 4, u obeležje br. 7, u prvo osenčeno polje, upisuje se šifra 1, a u drugo osenčeno polje - odgovarajuća šifra namene (2, 11, 12, 13 ili 14). Kad se evidentira komercijalni zajam po poslu izvoza robe i usluga po kome je prvobitno ili naknadno ugovoren rok naplate duži od godinu dana ili kamata po izvršenom izvozu sa ugovorenim rokom naplate kraćim od godinu dana - u obeležje br. 3 upisuje se šifra 1, u obeležje br. 7 u prvo osenčeno polje, šifra 1, a u drugo osenčeno polje odgovarajuća šifra namene (2, 11, 12, 13 ili 14). Na ovaj način postupa se i kada je posao izvoza/uvoza prethodno evidentiran na PI ili PA obrascima, a naknadno je ugovoren rok duži od godinu dana ili kamata, s tim što se u obeležje br. 18 u tom slučaju upisuje broj prethodno evidentirane prijave, kao i datum aneksa na osnovu kog se vrši evidentiranje komercijalnog zajma.

80. U obeležje br. 4, u osenčeno polje 1 upisuje se matični broj pod kojim je rezident - kreditor (banka, pravno lice ili preduzetnik) upisan u registar koji vodi Agencija, odnosno broj koji dodeljuje Republički zavod za statistiku za subjekte koji nisu upisani u ovaj registar, kao i naziv i sedište rezidenta - kreditora. Ako je kreditor Republika, odnosno autonomna pokrajina, u ovo polje upisuje se jedna od sledećih šifara:

- 7 - Republika sa autonomnim pokrajinama,

- 7.1 - Republika van autonomnih pokrajina,

- 8 - autonomna pokrajina.

U osenčeno polje 2 upisuju se šifre sektorske pripadnosti:

- 1 - javno preduzeće,

- 2 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 3 - banka,

- 4 - privredno društvo u privatnoj svojini,

- 5 - pravno lice iz finansijskog sektora,

- 6 - preduzetnik,

- 7 - Republika,

- 8 - autonomna pokrajina,

- 9 - lokalna samouprava,

- 10 - Narodna banka Srbije,

- 11 - ustanova.

Ako su u osenčeno polje 2 upisane šifre od 1 do 3, šifra 5 ili šifra 11 - u osenčeno polje 3 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu pravnog lica, s dve decimale. Osenčeno polje 4 ne popunjava se za pravna lica i preduzetnike koji su upisani u registar koji vodi Agencija, već se podatak preuzima iz baze podataka Agencije. Za pravna lica koja nisu upisana u navedeni registar, upisuje se oznaka privredne grane, u skladu sa Uredbom.

U osenčena polja 5 i 6 upisuje se ukupan izvoz rezidenta - kreditora, prekursiran u evre prema kursu na dan izvoza i iskazan u apsolutnom iznosu, i to u polje 5 - iznos izvoza ostvaren u periodu od 1. januara do 31. decembra godine koja prethodi godini u kojoj je prijava kreditnog odobrenja podneta na evidentiranje, a u polje 6 - iznos izvoza ostvaren od 1. januara do datuma podnošenja prijave kreditnog odobrenja na evidentiranje. Polje "Izvršen izvoz" popunjava se samo ako je rezident - kreditor privredno društvo ili preduzetnik.

U osenčeno polje 7 upisuje se iznos dobiti ostvarene poslovanjem rezidenta - pravnog lica u inostranstvu (dobit po osnovu direktnog ulaganja rezidenta u inostranstvu) do kog se odobrava finansijski zajam nerezidentu (iznos koji je jednak vrednosti finansijskog kredita koji se odobrava ili veći od te vrednosti), prekursiran u evre prema kursu na dan 31. decembra godine u kojoj je dobit ostvarena, u apsolutnom iznosu. U polje 8 upisuje se poslednja godina u kojoj je dobit ostvarena, s četiri cifre. Ako je dobit ostvarena u više različitih godina, ostale godine navode se u obeležju br. 18. Navedena polja popunjavaju se samo ako se na evidentiranje podnosi prijava finansijskog zajma koji rezident - pravno lice odobrava nerezidentu.

81. U obeležje br. 5 upisuje se šifra nerezidenta - dužnika iz Šifarnika nerezidenata. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra konkretnog nerezidenta - dužnika, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra. U polje "Naziv" upisuju se naziv i sedište nerezidenta - dužnika.

U osenčeno polje 2 upisuje se šifra međusobne povezanosti nerezidenta - dužnika i rezidenta - kreditora:

- 1 - nerezident - dužnik, vlasnik više od 50% udela u kapitalu rezidenta - kreditora,

- 2 - nerezident - dužnik, vlasnik od 10% do 50% udela u kapitalu rezidenta - kreditora,

- 3 - nerezident - dužnik, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu rezidenta - kreditora,

- 4 - rezident - kreditor, vlasnik više od 50% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika,

- 5 - rezident - kreditor, vlasnik od 10% do 50% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika,

- 6 - rezident - kreditor, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika,

- 7 - rezident - kreditor i nerezident - dužnik posredno su povezani preko osnivača,

- 8 - ne postoji svojinska povezanost nerezidenta - dužnika i rezidenta - kreditora.

U osenčeno polje 3 upisuje se šifra međusobne povezanosti nerezidenta - dužnika i drugog pravnog lica u Republici:

- 1 - nerezident - dužnik, vlasnik više od 50% udela u kapitalu drugog pravnog lica sa sedištem u Republici;

- 2 - nerezident - dužnik, vlasnik od 10% do 50% udela u kapitalu drugog pravnog lica sa sedištem u Republici;

- 3 - nerezident - dužnik, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu drugog pravnog lica sa sedištem u Republici;

- 4 - drugo pravno lice sa sedištem u Republici, vlasnik više od 50% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika;

- 5 - drugo pravno lice sa sedištem u Republici, vlasnik od 10% do 50% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika;

- 6 - drugo pravno lice sa sedištem u Republici, vlasnik manje od 10% udela u kapitalu nerezidenta - dužnika;

- 7 - drugo pravno lice sa sedištem u Republici i nerezident - dužnik posredno su povezani preko osnivača;

- 8 - ne postoji svojinska povezanost nerezidenta - dužnika i drugog pravnog lica sa sedištem u Republici.

82. U obeležje br. 6 upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, kao i iznos iz ugovora o kreditu, bez decimala. U ovoj valuti iskazani su svi iznosi po kreditnoj prijavi.

83. U obeležje br. 7, u osenčeno polje 1 upisuju se šifra i naziv vrste kreditnog posla, i to:

- 1 - komercijalni zajam,

- 2 - robni kredit/zajam,

- 3 - finansijski kredit/zajam,

- 6 - subordinirani kredit/zajam.

Ako je jednim ugovorom o kreditnom poslu predviđeno više vrsta kreditnog odobrenja, za svaku vrstu kreditnog odobrenja evidentira se posebna prijava, pri čemu se u obeležju br. 18 svake kreditne prijave navode brojevi pod kojima su evidentirane ostale kreditne prijave po konkretnom ugovoru o kreditnom poslu.

U osenčeno polje 2 upisuju se šifra i naziv namene kreditnog odobrenja, i to:

- 2 - usluge,

- 3 - direktna investicija u Republici,

- 4 - izmirivanje obaveza u Republici,

- 5 - kupovina domaćih dugoročnih dužničkih hartija od vrednosti,

- 6 - plaćanje u inostranstvu,

- 7 - ostalo,

- 8 - kupovina i zakup nepokretnosti u Republici,

- 11 - oprema,

- 12 - sirovine i repromaterijal,

- 13 - široka potrošnja,

- 14 - poljoprivredni proizvodi.

Ako je kredit odobren za više namena, u ovom polju navode se podaci o pretežnoj nameni kredita, dok se u obeležje br. 18 unose podaci o ostalim namenama.

84. U obeležje br. 8 upisuje se "1" ako su po kreditnom poslu ugovoreni troškovi, a u obeležje br. 18 - vrsta i iznos troškova. Ako po kreditnom poslu nisu ugovoreni troškovi, u ovo polje upisuje se "2".

85. U obeležje br. 9 upisuje se "1" ako je ugovorena interkalarna kamata, odnosno "2" ako nije ugovorena.

86. U obeležje br. 10 upisuju se šifra i naziv kamatne stope, i to:

- 1 - bez kamate,

- 2 - fiksna kamata,

- 3 - dve fiksne kamate,

- 4 - promenljiva kamata,

- 5 - ostalo.

Ako je kredit zaključen uz kamatu po fiksnoj stopi, popunjava se samo osenčeno polje "prva stopa". Ako je kredit zaključen s dve fiksne kamatne stope, u osenčeno polje "prva stopa" upisuje se kamata koja će se prva primenjivati, a u osenčeno polje "druga stopa" - kamata koja će se primenjivati u drugom kamatnom periodu. Istovremeno je u obeležje br. 18 potrebno upisati periode i osnovice na koje će se primenjivati ove dve kamatne stope. U slučaju da je kredit zaključen s promenljivom kamatnom stopom, u osenčeno polje "prva stopa" upisuje se fiksni deo kamatne stope (marža) ako postoji, a u osenčeno polje "druga stopa" - promenljivi deo kamatne stope na dan zaključenja ugovora o kreditu. Ako marža ne postoji, u osenčeno polje "prva stopa" upisuje se "0,0000". Kod kredita zaključenih sa specifičnom kamatnom stopom (šifra "ostalo") popunjava se prvo polje ili oba polja, zavisno od toga kakva je kamatna stopa ugovorena, a u obeležje br. 18 upisuju se dopunski podaci o toj vrsti kamatne stope. Kamata se upisuje s četiri decimale.

87. U obeležje br. 11 upisuju se šifra i naziv promenljive kamatne stope, i to:

- 11 - LIBOR 1M,

- 12 - LIBOR 3M,

- 13 - LIBOR 6M,

- 14 - LIBOR 1Y,

- 21 - EURIBOR 1M,

- 22 - EURIBOR 3M,

- 23 - EURIBOR 6M,

- 24 - EURIBOR 1Y,

- 30 - PIBOR,

- 40 - PRIME RATE,

- 50 - AKA,

- 70 - DOMESTIC,

- 90 - ostalo,

- 91 - NIBOR,

- 92 - CIBOR,

- 93 - STIBOR,

- 96 - ATMARKETRATE.

88. U obeležje br. 12 upisuje se broj godina za period u kome nerezident - dužnik ne vrši otplatu kredita (period od prvog korišćenja do prve naplate glavnice po kreditu) i broj meseci za period koji je kraći od godinu dana.

89. U obeležje br. 13 upisuje se period trajanja kredita (period od prvog korišćenja do konačne naplate), i to broj godina i broj meseci za period koji je kraći od godinu dana.

90. U obeležje br. 14, u osenčeno polje "Matični broj" upisuje se matični broj pod kojim je banka preko koje se vrši platni promet po kreditnom odobrenju upisana u registar koji vodi Agencija. U polje "Naziv" upisuju se naziv i sedište te banke.

91. U obeležje br. 15 upisuje se "1" ako se kredit odobrava na revolving osnovi, odnosno uz mogućnost nerezidenta - dužnika da već iskorišćeni deo kredita otplati i ponovo iskoristi, s tim što potraživanje po kreditu nikada ne može biti veće od ugovorenog iznosa. U ostalim slučajevima upisuje se "2".

92. U obeležje br. 16, u osenčeno polje 1 upisuje se "1" ili "2", zavisno od toga da li se kredit odobrava uz osiguranje od rizika ili bez takvog osiguranja. Ako je u osenčeno polje 1 upisana šifra "1", u osenčeno polje 2 upisuje se šifra:

- 1 - agencija Republike,

- 2 - agencija strane države,

- 3 - osiguravajuće društvo u Republici,

- 4 - osiguravajuće društvo u inostranstvu,

- 5 - ostalo.

93. U obeležje br. 17 upisuju se šifra i naziv sredstva obezbeđenja, i to:

- 1 - garancija strane banke,

- 2 - menica,

- 3 - Promissory note,

- 4 - ostalo,

- 5 - zaloga na akcijama/udelima u vlasništvu nerezidenta.

94. U obeležje br. 18 dopunski podaci u vezi sa obeležjima upisuju se onako kako je to kod pojedinih obeležja naznačeno, uz navođenje broja tog obeležja, kao i druge značajne pojedinosti koje nisu obuhvaćene posebnim obeležjima. U ovo obeležje upisuju se i broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - kreditor po komercijalnom zajmu vodi u skladu s propisom kojim se uređuje vršenje kontrole deviznog poslovanja, izveštavanje i evidencija koju vode rezidenti i nerezidenti.

95. U obeležju br. 19 ovlašćeno lice kreditora i banke preko koje se Obrazac KO-2 podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

Plan korišćenja po kreditnom odobrenju (Obrazac KO-3A)

96. Obrazac KO-3A podnosi se na evidentiranje uz prijavu kreditnog odobrenja (Obrazac KO-2). Ovaj obrazac ne podnosi se za kredite koji se koriste na revolving osnovi.

97. Iznad gornje margine Obrasca KO-3A, u gornjem desnom uglu upisuje se broj strane u slučaju da sve stavke plana korišćenja ne mogu stati na jednu stranu. Na Obrascu KO-3A popunjavaju se obeležja br. 1-4, 7, 8, 11, 13 i 15, a ostala se ne popunjavaju.

98. Obeležja br. 1 i 2 popunjava Narodna banka Srbije. U obeležje br. 2 upisuje se broj prijave iz obeležja br. 1 Obrasca KO-2, a u obeležje br. 3 uvek se upisuje "1", kao redni broj dokumenta.

99. U obeležje br. 4 upisuje se šifra valute iz prvog osenčenog polja u obeležju br. 6 Obrasca KO-2.

100. U obeležje br. 7 (kolona 1) upisuje se redni broj stavke plana, počev od broja 1. Ako sve stavke plana ne mogu stati na jednu stranu, redni brojevi se nastavljaju na sledećoj strani.

101. U obeležje br. 8, u kolonu 2 upisuje se broj 1 (plan), a u kolonu 3 - broj 11 (novo).

102. U obeležje br. 11, u kolonu 7 upisuje se datum plana korišćenja, a u kolonu 8 - iznos plana, bez decimala. Dve stavke plana korišćenja ne mogu imati isti datum.

103. U obeležje br. 13 (kolona 10) unosi se kratka napomena ili dopunski podatak u vezi s planom korišćenja po kreditnom odobrenju.

104. U obeležju br. 14 navedene su vrste poslovnih promena za obeležje br. 8 (kolone 2 i 3), i to: 1 - plan, 11 - novi plan korišćenja.

105. U obeležju br. 15 ovlašćeno lice kreditora i banke preko koje se Obrazac KO-3A podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

Realizacija korišćenja, plan i realizacija naplate po kreditnom odobrenju (Obrazac KO-3B)

106. Na Obrascu KO-3B evidentiraju se poslovne promene čije su šifre navedene u obeležju br. 14 ovog obrasca. Na jednom Obrascu KO-3B podnose se na evidentiranje poslovne promene koje se odnose na istu vrstu korišćenja ili istu vrstu naplate glavnice i kamate.

107. Obeležje br. 1 popunjava Narodna banka Srbije.

108. U obeležje br. 2 podnosilac dokumenta upisuje broj prijave iz obeležja br. 1 Obrasca KO-2, a u obeležje br. 3 - redni broj dokumenta prema redosledu ispostavljanja u okviru jedne prijave kreditnog odobrenja.

109. U obeležje br. 4 upisuje se šifra valute iz prvog osenčenog polja obeležja br. 6 Obrasca KO-2.

110. U obeležje br. 5 upisuju se šifra i naziv vrste korišćenja, i to:

- 1 - redovno korišćenje,

- 3 - fiktivno korišćenje,

- 4 - pripis kamate glavnici.

Korišćenje po šifri 4 ("pripis kamate glavnici") povećava samo stanje potraživanja po glavnici, a ne povećava ugovoreni iznos kreditnog odobrenja iz obeležja br. 6 Obrasca KO-2.

Šifra 3 ("fiktivno korišćenje") koristi se ako se stanje potraživanja po glavnici povećava bez odobravanja nove tranše kredita.

111. U obeležje br. 6 upisuju se šifra i naziv vrste naplate, i to:

- 1 - redovna naplata,

- 3 - fiktivna naplata,

- 4 - pretvaranje potraživanja u akcije (ulog),

- 6 - naplata robom po plaćenom avansu,

- 7 - naplata po rešenju o prebijanju dugovanja i potraživanja sa inostranstvom.

Ako je naplata izvršena po rešenju o prebijanju dugovanja i potraživanja sa inostranstvom, u obeležje br. 13 (kolona 10) upisuju se broj i datum rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija.

112. U obeležje br. 7 (kolona 1) upisuje se redni broj promene, počev od broja 1, a u obeležje br. 8 u kolonu 2 upisuje se "1" ako se na evidentiranje podnosi plan, a "2" ako se podnosi realizacija. U kolonu 3 upisuju se šifre iz obeležja br. 14 koje se odnose na korišćenje, na naplatu glavnice, kamate (redovne, interkalarne i zatezne) i troškova. U slučaju storniranja poslovnih promena, ceo red se popunjava na isti način kao i kod poslovne promene koja se stornira, s tim što se iznos navodi s predznakom minus (-).

113. U obeležje br. 9 (kolona 4) upisuje se redni broj realizacije korišćenja na koji se odnosi poslovna promena iz obeležja br. 8, osim ako je u pitanju naplata glavnice ili kamate koja se odnosi na više korišćenja, ili naplata zatezne kamate, odnosno troškova.

114. U obeležje br. 10, u kolonu 5 upisuje se datum realizacije promena iz obeležja br. 8, sa osam cifara (ddmmgggg), a u kolonu 6 - iznos realizacije, bez decimala. Dve realizacije naplate glavnice ili naplate redovne kamate mogu imati isti datum ako se odnose na različite tranše korišćenja, odnosno na različite planove naplate po istom korišćenju. U svim drugim slučajevima dve realizacije iste vrste ne mogu imati isti datum realizacije.

115. U obeležje br. 11, u kolonu 7 upisuje se datum plana korišćenja, naplate glavnice i naplate redovne kamate, a u kolonu 8 - iznos plana, bez decimala. Dve stavke plana korišćenja ne mogu imati isti datum, što važi i za planove naplate glavnice i kamate po jednoj realizaciji korišćenja.

116. U obeležje br. 12 (kolona 9) upisuje se stanje potraživanja na nivou kredita, posle izvršene poslovne promene 2,11, 2,21, 2,31, 2,41, 2,51 ili 2,61, kao i kod poslovne promene 1,31, koje su navedene u obeležju br. 8 (kolone 2 i 3). Stanje potraživanja povećava se u odnosu na prethodno stanje kod realizacije korišćenja, plana naplate kamate i realizacije naplate troškova, a smanjuje kod realizacije naplate glavnice i kamate. Kod realizacije naplate zatezne i interkalarne kamate, stanje potraživanja se ne menja u odnosu na stanje po redovnoj kamati. Nakon storniranja promena koje su uticale na promenu stanja potraživanja, iznos se vraća na prethodni nivo.

117. Plan korišćenja (poslovna promena 1,11) evidentira se na ovom obrascu kad se poveća ugovoreni iznos kreditnog odobrenja, odnosno kad se daje novi plan koji sledi nakon prethodnog storniranja ili umanjenja plana, a u okviru postojećeg ugovorenog iznosa kreditnog odobrenja. Storno plana korišćenja (poslovna promena 1,12) popunjava se u slučaju smanjenja ugovorenog iznosa kreditnog odobrenja ili promene datuma plana. Izmena plana (poslovna promena 1,13) popunjava se u slučaju promene iznosa za planirani datum, s tim što se prikazuje razlika u odnosu na prethodni iznos, s predznakom minus (-) u slučaju smanjenja.

118. Kod realizacije korišćenja (poslovna promena 2,11), u kolonu 4 upisuje se broj realizacije korišćenja, u kolone 5 i 6 datum i iznos realizacije korišćenja, u kolone 7 i 8 datum i iznos plana korišćenja koji je realizovan, a u kolonu 9 - novo stanje potraživanja po glavnici. Izuzetno, kolone 7 i 8 ne popunjavaju se ako je u pitanju realizacija korišćenja koja nije imala prethodni plan. Uz svaku realizaciju korišćenja prikazuje se plan naplate glavnice i kamate. Kad je realizacija plana korišćenja delimična, u kolonu 8 upisuje se deo iznosa stavke plana koji je realizovan, dok ostatak nerealizovanog plana automatski i dalje ostaje u planu. U slučaju greške u prikazivanju realizacije korišćenja (datum ili iznos), pogrešno prikazanu realizaciju treba stornirati i dostaviti novu. Kod storniranja realizacije korišćenja, automatski se storniraju planovi naplate glavnice i naplate kamate dostavljeni uz to korišćenje - ako nije bilo realizacija po tim planovima. Ako je realizacija bilo, najpre se moraju stornirati te realizacije, a zatim se stornira realizacija korišćenja.

119. Plan naplate glavnice (poslovna promena 1,21) evidentira se uz realizaciju korišćenja, kao i kad je prethodno dati plan storniran ili umanjen. Ako se na evidentiranje podnosi poslovna promena koja se odnosi na pojedinačnu stavku plana, popunjavaju se kolone 4, 7 i 8. Kod storniranja prethodno datog plana, popunjavaju se datum i iznos, s tim što se kod storniranja celokupnog iznosa plana datum ne popunjava. Kod izmene iznosa, popunjava se datum, kao i iznos za koji se prethodni iznos menja, s predznakom minus (-) u slučaju smanjenja.

120. Kod plana naplate kamate (poslovna promena 1,31), obrazac se popunjava na isti način kao i kod plana naplate glavnice, s tim što se popunjava i kolona 9, zavisno od toga da li promena povećava ili smanjuje vrednost potraživanja po kreditnoj prijavi.

121. Kod realizacije naplate glavnice (poslovna promena 2,21), koja se odnosi na jednu stavku plana, popunjavaju se kolone 4-9, a ako se odnosi na više korišćenja sa istim datumom plana naplate - popunjavaju se kolone 5-9, s tim što se u kolonu 7 upisuje datum plana, a u kolonu 8 - ukupan planirani iznos za taj datum. Ako se realizacija naplate glavnice odnosi na naplatu svih stavki planova glavnice za jednu tranšu, popunjavaju se kolone 4-6, 8 i 9, s tim što se u kolonu 8 upisuje ukupan planirani iznos naplate glavnice, a ako se odnosi na naplatu svih stavki planova glavnice za jedan kredit - popunjavaju se kolone 5, 6, 8 i 9. Iznosi u kolonama 6 i 8 moraju biti jednaki u svim navedenim slučajevima. Ako je realizacija delimična, ostatak nerealizovanog plana automatski ostaje u planu.

122. Kod realizacije naplate redovne kamate (poslovna promena 2,31) obrazac se popunjava na isti način kao i kod realizacije naplate glavnice, s tim što se iznos realizovane naplate može razlikovati u odnosu na planirani. Stanje potraživanja nakon realizacije naplate umanjuje se za iznos planirane kamate.

123. Ako se na evidentiranje podnosi realizacija naplate zatezne kamate (poslovna promena 2,61) interkalarne kamate (poslovna promena 2,51) - popunjavaju se samo kolone 5, 6 i 9.

124. Kod realizacije naplate troškova (poslovna promena 2,41) popunjavaju se kolone 5, 6 i 9, a u kolonu 10 upisuje se vrsta troškova (npr. commitment fee, arrangement fee, management fee i ostalo). U slučaju greške u prikazivanju realizacije naplate troškova (datum ili iznos), pogrešno prikazanu realizaciju treba stornirati i dostaviti novu.

125. U obeležje br. 13 (kolona 10) unosi se kratka napomena ili dopunski podatak koji se odnosi na jednu ili više poslovnih promena na istom obrascu. U ovo obeležje obavezno se upisuje kamatna stopa koja je primenjena za izračunavanje plana ili realizacije naplate kamate.

126. U obeležju br. 14 navedene su vrste poslovnih promena po kreditnom poslu za obeležje br. 8 (kolone 2 i 3) ovog obrasca.

127. Obeležje br. 15. popunjava Narodna banka Srbije.

Izmene, storno ili gašenje prijave kreditnog odobrenja (Obrazac KO-5)

128. Obrazac KO-5 podnosi se na evidentiranje kad je potrebno izmeniti, stornirati ili ugasiti ranije evidentiranu prijavu kreditnog odobrenja. Izmena prijave kreditnog odobrenja (Obrazac KO-2) vrši se kad je potrebno evidentirati izmenu sadržaja pojedinih obeležja na prijavi, a na osnovu naknadnog dogovora kreditora i dužnika. Storno ili gašenje prijave vrši se u slučaju raskida ugovora o kreditnom poslu. Ako po kreditnom odobrenju nije evidentirana realizacija, prijava se stornira, a time se automatski stornira i plan korišćenja na Obrascu KO-3A. Ako je po kreditnom odobrenju evidentirana realizacija, prijava se gasi, a istovremeno se na Obrascu KO-3B stornira ostatak plana korišćenja u slučaju da kredit nije iskorišćen u celosti.

Ovaj obrazac podnosi se i kada banka u Republici nerezidentu proda deo potraživanja po osnovu učešća u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu koji grupa stranih kreditora odobrava nerezidentu.

129. U zaglavlju Obrasca KO-5, u prvom osenčenom polju zaokružuje se odgovarajući broj, zavisno od toga da li je u pitanju izmena, storno ili gašenje prijave. Iznad gornje margine obrasca, u gornjem desnom uglu upisuje se broj strane u slučaju da sve promene ne mogu stati na jednu stranu. U obeležje br. 1, u osenčeno polje "Broj prijave" upisuje se broj prijave iz obeležja br. 1 Obrasca KO-2.

130. U obeležje br. 2 upisuje se redni broj dokumenta koji predstavlja redosled ispostavljanja dokumenta u okviru jedne prijave kreditnog odobrenja. U obeležje br. 3 upisuje se datum aneksa, odnosno raskida ugovora, odnosno ugovora kojim je banka u Republici prodala nerezidentu deo potraživanja po osnovu učešća u sindiciranom finansijskom ili robnom kreditu koji grupa stranih kreditora odobrava nerezidentu, sa osam cifara (ddmmgggg). U obeležje br. 4 (kolona 1) upisuje se redni broj promene sadržaja obeležja i polja u Obrascu KO-2. Ako sve izmene ne mogu stati na jednu stranu, redni brojevi se nastavljaju na sledećoj strani.

131. U obeležje br. 5 (kolona 2) upisuje se broj obeležja iz Obrasca KO-2 koje se menja. Na Obrascu KO-5 mogu se menjati sva obeležja Obrasca KO-2, uključujući i valutu u obeležju br. 6, pod uslovom da po prijavi kreditnog odobrenja nije evidentirana realizacija. Ako jeste, promena valute u obeležju br. 6 ne može se izvršiti na Obrascu KO-5, već se vrši na Obrascu KO-3B prijave po kojoj se menja valuta, uz navođenje šifre vrste naplate "3" ("fiktivna naplata"). Istovremeno se na Obrascu KO-2 i Obrascu KO-3A evidentira nova prijava kreditnog odobrenja, uz navođenje nove valute, a na Obrascu KO-3B te nove prijave u obeležje br. 5 upisuje se šifra korišćenja "3" ("fiktivno korišćenje") i formira potraživanje po novoj prijavi u novoj valuti naplate.

Pri izmeni sadržaja obeležja na prijavi kreditnog odobrenja koja je evidentirana do 1. novembra 2009. godine upisuje se broj obeležja i polja sa Obrasca KO-2 na kome je kreditno odobrenje prvobitno evidentirano.

132. U obeležje br. 6 (kolona 3) upisuje se broj osenčenog polja u obeležju koje se menja na Obrascu KO-2. U obeležju br. 7, u kolonu 4 upisuje se sadržaj osenčenog polja iz Obrasca KO-2 koji se menja, a u kolonu 5 - naziv ako postoji. U obeležju br. 8, u kolonu 6 upisuje se novi sadržaj osenčenog polja u Obrascu KO-2, a u kolonu 7 - naziv tog polja ako postoji. U obeležje br. 9 unosi se objašnjenje zbog čega se podnosi Obrazac KO-5 (ispravka greške ili izmena ugovora o kreditu ili raskid ugovora) i drugi dopunski podaci koji su u vezi s pojedinim obeležjima.

133. U obeležju br. 10 ovlašćeno lice kreditora i banke preko koje se Obrazac KO-5 podnosi na evidentiranje overavaju i potpisuju taj obrazac. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju datum kad je obrazac podnet na evidentiranje i datum kada je overen, potpisuju obrazac i overavaju ga pečatom Narodne banke Srbije.

IV GARANCIJE I JEMSTVA PO KREDITNOM POSLU IZMEĐU DVA NEREZIDENTA U INOSTRANSTVU

Prijava o garanciji/jemstvu po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu (Obrazac G-1)

134. U polje "Vrsta prijave" upisuje se šifra "1" za novu prijavu, a šifra "2" za izmenu prethodno evidentirane prijave. Ako je u ovo polje upisana šifra "2", upisuje se broj pod kojim je prijava evidentirana kod Narodne banke Srbije.

135. U obeležje br. 1 (kolona 1) upisuje se šifra "1" za bankarsku garanciju, aval ili drugi oblik jemstva banke po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu, šifra "2" za supergaranciju, a šifra "3" za jemstvo ili drugo sredstvo obezbeđenja koje daje rezident - pravno lice po takvom poslu.

136. U obeležje br. 2 (kolona 2) upisuje se matični broj pod kojim su banka - garant ili rezident - pravno lice - jemac upisani u registar koji vodi Agencija, a u obeležje br. 3 (kolona 3) - naziv garanta ili jemca.

137. U obeležje br. 4 (kolona 4) upisuje se šifra sektorske pripadnosti:

- 6 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 7 - banka,

- 8 - privredno društvo u privatnoj svojini,

- 9 - pravno lice iz finansijskog sektora.

U kolonu 5 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu pravnog lica, s dve decimale. Ova kolona se ne popunjava ako je u kolonu 4 upisana šifra "8".

138. U obeležje br. 5, u kolonu 6 upisuje se iznos dobiti ostvarene poslovanjem rezidenta - pravnog lica u inostranstvu (dobit po osnovu direktnog ulaganja rezidenta u inostranstvu) do kog se daje jemstvo ili drugo sredstvo obezbeđenja po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu, prekursiran u evre prema kursu na dan 31. decembra godine u kojoj je dobit ostvarena, u apsolutnom iznosu. U kolonu 7 upisuje se poslednja godina u kojoj je dobit ostvarena, s četiri cifre. Ako je dobit ostvarena u više različitih godina, ostale godine se navode u obeležju br. 16. Ovo obeležje se ne popunjava ako je u kolonu 4 upisana šifra "7".

139. U obeležje br. 6 (kolona 8) upisuje se šifra valute garancije ili jemstva iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 7 (kolona 9) - iznos garancije ili jemstva, s dve decimale.

140. U obeležje br. 8, u kolonu 10 upisuje se šifra nerezidenta - korisnika garancije ili jemstva iz Šifarnika nerezidenata. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra konkretnog nerezidenta, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra. U kolonu 11 upisuju se naziv i sedište tog nerezidenta. U obeležje br. 9, u kolonu 12 na isti način upisuje se šifra nerezidenta - nalogodavca po garanciji ili jemstvu, a u kolonu 13 - naziv i sedište tog nerezidenta.

141. U obeležje br. 10 (kolona 14) upisuje se datum do kog važi garancija/jemstvo, sa osam cifara (ddmmgggg), a u obeležje br. 11 (kolona 15) - troškovi po garanciji ili jemstvu, s dve decimale.

142. U obeležje br. 12, u kolonu 16 upisuje se šifra, a u kolonu 17 - naziv sredstva obezbeđenja naplate koje je garant ili jemac pribavio od nerezidenta:

- 1 - garancija strane banke,

- 2 - menica,

- 3 - Promissory note,

- 4 - ostalo,

- 5 - zaloga na akcijama/udelima u vlasništvu nerezidenta.

143. U obeležje br. 13 (kolona 18) upisuje se šifra valute kreditnog posla po kome se daje garancija ili jemstvo iz Šifarnika valuta. U obeležje br. 14, u kolonu 19 upisuje se iznos glavnice, s dve decimale, a u kolonu 20 - iznos kamate po kreditu, s dve decimale. U obeležje br. 15 (kolona 21) upisuje se rok trajanja tog kreditnog posla.

144. U obeležje br. 16 podnosilac prijave upisuje dopunske podatke u vezi sa obeležjima, i to onako kako je to kod pojedinih obeležja naznačeno, zatim broj i datum odluke organa upravljanja banke ili pravnog lica na čije poslovanje utiče država o davanju garancije ili jemstva, kao i druge značajne pojedinosti koje nisu obuhvaćene posebnim obeležjima. U obeležje br. 17, u donjem desnom delu prijave upisuje se datum podnošenja prijave, a ovlašćeno lice podnosioca prijave overava i potpisuje Obrazac G-1 na za to određenom mestu. Ovlašćena lica Narodne banke Srbije upisuju broj prema redosledu iz registra garancija samo kad je u pitanju nova prijava, kao i datum evidentiranja prijave.

V KRATKOROČNI OROČENI BANKARSKI DEPOZITI U DEVIZAMA

Izveštaj o kratkoročnim oročenim bankarskim depozitima u devizama s rokom otplate do godinu dana (Obrazac DE)

145. U naslov obrasca upisuje se naziv banke - podnosioca izveštaja, a u obeležje br. 1 - matični broj pod kojim je banka upisana u registar koji vodi Agencija. U obeležje br. 2 oznaka meseca upisuje se s dve cifre a oznaka godine s četiri cifre.

Depoziti koje banka uzima od strane banke (zaduženje)

146. U obeležje br. 3 (kolona 1) upisuje se broj pod kojim se u banci vodi kratkoročni oročeni depozit s rokom otplate do godinu dana, koji je uzet od strane banke. Dva depozita koja ista banka koristi u toku jedne godine ne mogu imati isti broj. U obeležje br. 4 (kolona 2) upisuje se datum kad je depozit zaključen, u formatu ddmmgggg. U obeležje br. 5 (kolona 3) upisuje se šifra strane banke - kreditora iz Šifarnika nerezidenata, kao i naziv i sedište strane banke. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra strane banke - kreditora, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra.

147. U obeležje br. 6 (kolona 4) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 7 (kolona 5) - ugovoreni iznos depozita u toj valuti, s dve decimale. U obeležje br. 8 (kolona 6) upisuje se trajanje depozita u danima, a u obeležje br. 9, u kolonu 7 - šifra kamatne stope, i to:

- 1 - bez kamate,

- 2 - fiksna kamata,

- 3 - dve fiksne kamate,

- 4 - promenljiva kamata,

- 5 - ostalo.

Ako je depozit zaključen s promenljivom kamatnom stopom, u kolonu 8 upisuje se fiksni deo kamatne stope (marža) ako postoji, a u kolonu 9 - promenljivi deo kamatne stope na dan zaključenja depozita. Ako je depozit zaključen uz kamatu po fiksnoj stopi, popunjava se samo kolona 8. Kod depozita zaključenih sa specifičnom kamatnom stopom, kolone 8 i 9 popunjavaju se zavisno od vrste kamatne stope. Kamata se upisuje s četiri decimale.

148. U obeležje br. 10 (kolona 10) upisuje se iznos depozita koji je iskorišćen u izveštajnom mesecu, u obeležje br. 11, u kolonu 11 upisuje se iznos glavnice, a u kolonu 12 - iznos kamate koja je otplaćena u tom mesecu. U obeležje br. 12 (kolona 13) upisuje se stanje duga na kraju izveštajnog meseca. Svi iznosi upisuju se s dve decimale.

Depoziti koje banka odobrava stranoj banci (odobrenje)

149. Obeležja od br. 13 do br. 22 (kolone od 14 do 26) popunjavaju se na način opisan u tač. od 146. do 148. ovog uputstva.

VI KREDITI U DINARIMA KOJE BANKA ODOBRAVA NEREZIDENTIMA

Izveštaj o kreditima u dinarima koje banka odobrava nerezidentima (Obrazac KOD)

150. U naslov obrasca upisuje se naziv, u obeležje br. 1 upisuje se matični broj banke, a u obeležje br. 2 - oznake tromesečja i godine. U obeležje br. 3 (kolona 1) upisuje se šifra vrste kredita, i to:

- 1 - kredit odobren nerezidentu - fizičkom licu uplatom na račun platne kartice kod banke u Republici;

- 2 - kredit odobren nerezidentu - fizičkom licu uplatom na račun rezidenta kome nerezident duguje po tekućem ili dozvoljenom kapitalnom poslu;

- 3 - kredit odobren nerezidentu - pravnom licu uplatom na račun platne kartice kod banke u Republici;

- 4 - kredit odobren nerezidentu - pravnom licu uplatom na račun rezidenta kome nerezident duguje po tekućem ili dozvoljenom kapitalnom poslu;

- 5 - kredit odobren stranoj banci u trajanju najduže dva dana.

151. U obeležje br. 4 (kolona 2) upisuje se broj pod kojim se u banci vodi kredit u dinarima koji je odobren nerezidentu. Dva kredita koja odobrava ista banka u toku jedne godine ne mogu imati isti broj. U kolonu 3 upisuje se datum kad je ugovor zaključen. U obeležje br. 5 (kolona 4) upisuje se šifra nerezidenta - dužnika iz Šifarnika nerezidenata, a u kolonu 5 - naziv nerezidenta. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra nerezidenta, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra.

152. U obeležje br. 6 (kolona 6) upisuje se ugovoreni iznos kredita, s dve decimale. U obeležje br. 7, u kolonu 7 upisuje se broj dana, a u kolonu 8 - broj meseci na koji je kredit odobren. U obeležje br. 8, u kolonu 9 upisuje se šifra kamatne stope:

- 1 - bez kamate,

- 2 - fiksna kamata,

- 3 - dve fiksne kamate,

- 4 - promenljiva kamata,

- 5 - ostalo.

Ako je kredit odobren s promenljivom kamatnom stopom, u kolonu 10 upisuje se fiksni deo kamatne stope (marža) ako postoji, a u kolonu 11 - promenljivi deo kamatne stope na dan zaključenja depozita. Ako je kredit odobren uz kamatu po fiksnoj stopi, popunjava se samo kolona 10. Kod kredita odobrenih sa specifičnom kamatnom stopom, kolone 10 i 11 popunjavaju se zavisno od ugovorene kamatne stope. Kamata se upisuje s četiri decimale.

153. U obeležje br. 9 (kolona 12) upisuje se iznos kredita iskorišćen u izveštajnom periodu U obeležje br. 10, u kolonu 13 upisuje se iznos glavnice, a u kolonu 14 - iznos kamate koja je naplaćena u izveštajnom periodu. U obeležje br. 11 (kolona 15) upisuje se stanje potraživanja na kraju izveštajnog perioda. Svi iznosi upisuju se s dve decimale.

VII STANJE GARANCIJE ILI JEMSTVA PO KREDITNOM POSLU IZMEĐU DVA NEREZIDENTA U INOSTRANSTVU (OBRAZAC G-2)

Izveštaj o stanju garancije/jemstva po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu (Obrazac G-2)

154. U nazivu obrasca upisuje se naziv banke - garanta, odnosno rezidenta - pravnog lica - jemca, a u obeležje br. 1 - matični broj pod kojim je garant/jemac upisan u registar koji vodi Agencija. U polje 1 ovog obeležja upisuje se šifra sektorske pripadnosti:

- 6 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 7 - banka,

- 8 - privredno društvo u privatnoj svojini,

- 9 - pravno lice iz finansijskog sektora.

U polje 2 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu banke ili pravnog lica, s dve decimale. Ova kolona ne popunjava se ako je u polje 1 upisana šifra "8".

155. U obeležje br. 2 upisuju se oznake polugodišta i godine za koje se podnosi izveštaj.

156. U obeležje br. 3 (kolona 1) upisuje se redni broj po rastućem redosledu, počev od broja 1, a u obeležje br. 4 (kolona 2) šifra:

- 1 - bankarska garancija, aval ili drugi oblik jemstva banke po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu;

- 2 - supergarancija;

- 3 - jemstvo ili drugo sredstvo obezbeđenja koje daje rezident - pravno lice po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu.

157. U obeležje br. 5 (kolona 3) upisuje se broj pod kojim je prijava o garanciji/jemstvu po kreditnom poslu između dva nerezidenta u inostranstvu evidentirana u Narodnoj banci Srbije.

158. U obeležje br. 6, u kolonu 4 upisuje se šifra nerezidenta - korisnika garancije/jemstva iz Šifarnika nerezidenata, a u kolonu 5 - naziv tog nerezidenta. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra konkretnog nerezidenta - korisnika garancije ili jemstva, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra.

159. U obeležju br. 7, kolone 6 i 7 popunjavaju se na način opisan u tački 158. ovog uputstva.

160. U obeležje br. 8, u kolonu 8 upisuje se šifra valute garancije ili jemstva iz Šifarnika valuta, a u kolonu 9 - stanje garancije ili jemstva u toj valuti, s dve decimale.

161. U obeležje br. 9 (kolona 10) upisuje se datum do koga važi garancija/jemstvo.

VIII OBAVEZE I POTRAŽIVANJA PREMA INOSTRANSTVU PO POSLOVIMA FINANSIJSKOG LIZINGA IZMEĐU REZIDENTA I NEREZIDENTA

Izveštaj o stanju obaveza prema inostranstvu po poslovima finansijskog lizinga između rezidenta i nerezidenta (Obrazac FL-1)

162. U naslov obrasca upisuje se naziv rezidenta - primaoca lizinga koji podnosi obrazac. U obeležje br. 1 upisuje se matični broj pod kojim je taj rezident upisan u registar koji vodi Agencija, odnosno broj koji dodeljuje Republički zavod za statistiku za subjekte koji nisu upisani u navedeni registar, a u osenčeno polje 1 upisuje se šifra sektorske pripadnosti:

- 5 - javno preduzeće,

- 6 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 7 - banka,

- 8 - privredno društvo u privatnoj svojini,

- 9 - pravno lice iz finansijskog sektora,

- 10 - preduzetnik,

- 11 - ustanova,

- 12 - udruženje.

Ako su u osenčeno polje 1 upisane šifre od 5 do 7 ili šifre 9 i 11 - u osenčeno polje 2 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu pravnog lica, s dve decimale. Osenčeno polje 3 ne popunjava se za rezidente - primaoce lizinga koji su upisani u registar koji vodi Agencija, već se podatak preuzima iz baze podataka Agencije. Za pravna lica koja nisu upisana u navedeni registar, upisuje se oznaka privredne grane, u skladu sa Uredbom.

163. U obeležje br. 2 upisuju se oznake tromesečja i godine za koje se podnosi izveštaj. U obeležje br. 3, u kolonu 1 upisuje se broj ugovora o finansijskom lizingu između rezidenta - primaoca i nerezidenta - davaoca lizinga, a u kolonu 2 - datum kad je ugovor zaključen.

164. U obeležje br. 4, u kolonu 3 upisuje se šifra nerezidenta - davaoca lizinga iz Šifarnika nerezidenata, a u kolonu 4 naziv nerezidenta. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra nerezidenta, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra. U kolonu 5 upisuje se šifra povezanosti nerezidenta - davaoca lizinga s licem u finansijskom sektoru u Republici, i to:

- 1 - nerezident - davalac lizinga povezan je s bankom ili drugim licem u finansijskom sektoru u Republici kao član iste bankarske grupe;

- 2 - nerezident - davalac lizinga nije povezan s bankom ili drugim licem u finansijskom sektoru u Republici, odnosno nije član iste bankarske grupe.

165. U obeležje br. 5 (kolona 6) upisuje se šifra predmeta finansijskog lizinga:

- 1 - oprema,

- 2 - postrojenje,

- 3 - vozilo,

- 4 - nepokretnost,

- 5 - ostalo.

166. U obeležje br. 6, u kolonu 7 upisuje se broj godina trajanja ugovora o finansijskom lizingu, a u kolonu 8 - broj meseci za deo perioda koji je kraći od godinu dana.

167. U obeležje br. 7 (kolona 9) upisuje se šifra valute u kojoj je ugovorena lizing naknada, iz Šifarnika valuta.

168. U obeležje br. 8, u kolonu 10 upisuje se šifra kamatne stope:

- 1 - bez kamate,

- 2 - fiksna kamata,

- 3 - dve fiksne kamate,

- 4 - promenljiva kamata,

- 5 - ostalo.

Ako je posao finansijskog lizinga ugovoren uz promenljivu kamatnu stopu, u kolonu 11 upisuje se fiksni deo kamatne stope (marža) ako postoji, a u kolonu 12 - promenljivi deo kamatne stope na dan zaključenja depozita. Ako je posao zaključen uz kamatu po fiksnoj stopi, popunjava se samo kolona 11. Kod poslova zaključenih sa specifičnom kamatnom stopom (šifra "ostalo") - kolone 11 i 12 popunjavaju se zavisno od toga kakva je kamatna stopa ugovorena. Kamata se upisuje s četiri decimale.

169. U obeležje br. 9, u kolonu 13 upisuje se iznos glavnice, u kolonu 14 iznos kamate, a u kolonu 15 - iznos troškova. Svi iznosi prikazuju se s dve decimale. U obeležje br. 10, u kolonu 16 upisuje se broj rata lizing naknade.

170. U obeležje br. 11, u kolonu 17 upisuje se iznos obaveze po glavnici, u kolonu 18 - po kamati i u kolonu 19 - po troškovima. Svi iznosi prikazuju se s dve decimale.

Izveštaj o stanju potraživanja iz inostranstva po poslovima finansijskog lizinga između rezidenta i nerezidenta (Obrazac FL-2)

171. Obrazac podnosi rezident - davalac lizinga koji je s nerezidentom - primaocem lizinga zaključio ugovor o finansijskom lizingu. U naslov obrasca upisuje se naziv rezidenta - davaoca lizinga, a u obeležje br. 1 - matični broj pod kojim je taj rezident upisan u registar koji vodi Agencija. U osenčeno polje 1 upisuje se šifra sektorske pripadnosti rezidenta - davaoca lizinga:

- 2 - privredno društvo u mešovitoj svojini,

- 4 - privredno društvo u privatnoj svojini.

Ako je u osenčeno polje 1 upisana šifra 2, u osenčeno polje 2 upisuje se procent državnog učešća u kapitalu pravnog lica, s dve decimale.

172. U obeležje br. 2 upisuju se oznake tromesečja i godine za koje se podnosi izveštaj.

173. U obeležje br. 3, u kolonu 1 upisuje se broj ugovora o finansijskom lizingu između rezidenta - davaoca i nerezidenta - primaoca lizinga, a u kolonu 2 - datum kad je ugovor zaključen.

174. U obeležje br. 4, kolonu 3, upisuju se šifra nerezidenta - primaoca lizinga iz Šifarnika nerezidenata. Ako u Šifarniku nerezidenata nije predviđena šifra nerezidenta, u navedeno obeležje upisuje se šifra "999999" - privremena šifra. U kolonu 4 upisuje se naziv tog nerezidenta.

175. U obeležje br. 5 (kolona 5) upisuje se šifra predmeta finansijskog lizinga na način opisan u tački 165. ovog uputstva.

176. U obeležje br. 6, u kolonu 6 upisuje se broj godina trajanja ugovora o finansijskom lizingu, a u kolonu 7 - broj meseci za deo perioda koji je kraći od godinu dana. U obeležje br. 7, u kolonu 8 upisuje se šifra kamatne stope po poslu finansijskog lizinga, a kolone 9 i 10 popunjavaju se na način opisan u tački 168. ovog uputstva.

177. U obeležje br. 8 (kolona 11) upisuje se šifra valute u kojoj je ugovorena lizing naknada, iz Šifarnika valuta.

178. U obeležje br. 9, u kolonu 12 upisuje se iznos glavnice, u kolonu 13 - iznos kamate, a u kolonu 14 - iznos troškova. Svi iznosi prikazuju se s dve decimale.

179. U obeležje br. 10, u kolonu 15 upisuje se broj rata lizing naknade.

180. U obeležje br. 11, u kolonu 16 upisuje se iznos potraživanja po glavnici na kraju izveštajnog perioda, u kolonu 17 - po kamati, a u kolonu 18 - po troškovima. Svi iznosi prikazuju se s dve decimale.

IX POSLOVI IZ ČLANA 4. ZAKONA

Izveštaj o potraživanju rezidenta po spoljnotrgovinskom prometu koje nije izmireno u roku dužem od godinu dana (Obrazac P-1)

181. Ovaj obrazac dostavlja se do konačnog izmirenja potraživanja po poslovima iz člana 4. Zakona - do naplate izvezene robe ili usluga ili do uvoza avansno plaćene robe ili usluge. U naslov obrasca upisuju se oznake tromesečja i godine za koje se izveštaj podnosi, kao i naziv rezidenta - izvoznika ili rezidenta - uvoznika koji podnosi izveštaj. U obeležje br. 1. upisuje se matični broj, PIB, telefon i ime lica za kontakt rezidenta - izvoznika ili rezidenta - uvoznika koji podnosi izveštaj.

Izvoz robe ili usluga koji nije naplaćen u roku dužem od godinu dana

182. U obeležje br. 2 (kolona 1) upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - izvoznik vodi u skladu s propisom kojim se uređuje vršenje kontrole deviznog poslovanja, izveštavanje i evidencija koju vode rezidenti i nerezidenti. U obeležje br. 3, u kolonu 2 upisuje se oznaka države nerezidenta - dužnika iz šifarnika objavljenog na Internet stranici Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: Šifarnik zemalja), a u kolonu 3 - naziv nerezidenta - dužnika kome je izvezena roba ili usluga.

183. U obeležje br. 4 (kolona 4) upisuje se vrsta izvoznog posla, u skladu s Šifarnikom osnova naplate, plaćanja i prenosa u platnom prometu sa inostranstvom (Prilog 2 uz Uputstvo za sprovođenje Odluke o uslovima i načinu obavljanja platnog prometa sa inostranstvom), koji je objavljen na Internet stranici Narodne banke Srbije.

184. U obeležje br. 5 (kolona 5) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 6 (kolona 6) - iznos potraživanja po izvozu koji nije naplaćen u roku dužem od godinu dana, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

185. U obeležje br. 7 (kolona 7) upisuju se broj i datum jedinstvene carinske isprave (JCI) (za robu ili usluge koje se carine), odnosno fakture (za usluge koje se ne carine) po kojoj je nastalo potraživanje koje nije naplaćeno u roku dužem od godinu dana.

186. U obeležje br. 8 (kolona 8) unose se drugi podaci relevantni za posao izvoza, uključujući i razloge zbog kojih naplata potraživanja nije izvršena u roku dužem od godinu dana. U ovu kolonu upisuje se i datum naplate potraživanja, a ako je potraživanje prestalo donošenjem rešenja o prebijanju dugovanja i potraživanja - u kolonu se upisuju i broj i datum rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Unapred plaćena roba ili usluga koja nije uvezena u roku dužem od godinu dana

187. U obeležje br. 9 (kolona 9) upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - uvoznik vodi u skladu s propisom iz tačke 182. ovog uputstva. U obeležje br. 10, u kolonu 10 upisuje se oznaka države nerezidenta - dužnika iz Šifarnika zemalja, a u kolonu 11 - naziv nerezidenta - dužnika kome je unapred plaćena roba ili usluga.

188. U obeležje br. 11 (kolona 12) upisuje se vrsta uvoznog posla, u skladu s šifarnikom iz tačke 183. ovog uputstva.

189. U obeležje br. 12 (kolona 13) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 13 (kolona 14) - iznos potraživanja po plaćenom avansu po kome uvoz nije izvršen u roku dužem od godinu dana, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

190. U obeležje br. 14 (kolona 15) upisuju se broj i datum naloga po kojima je izvršeno plaćanje avansa za koji uvoz nije izvršen u roku dužem od godinu dana, a u obeležje br. 15 (kolona 16) unose se drugi podaci relevantni za posao uvoza, uključujući i razloge zbog kojih uvoz unapred plaćene robe ili usluga nije izvršen u roku dužem od godinu dana. U ovu kolonu upisuje se i datum uvoza avansno plaćene robe ili usluge.

Izveštaj o obavezi rezidenta po spoljnotrgovinskom prometu koja nije izmirena u roku dužem od godinu dana (Obrazac O-1)

191. Ovaj obrazac dostavlja se do konačnog izmirenja obaveza po poslovima iz člana 4. Zakona - do plaćanja uvezene robe ili usluge ili do izvoza avansno naplaćene robe ili usluge. U naslov obrasca upisuju se oznake tromesečja i godine za koje se izveštaj podnosi, kao i naziv rezidenta - uvoznika ili rezidenta - izvoznika koji podnosi izveštaj. U obeležje br. 1 upisuje se matični broj, PIB, telefon i ime lica za kontakt rezidenta - uvoznika ili rezidenta - izvoznika koji podnosi izveštaj.

Uvezena roba ili usluga koja nije plaćena u roku dužem od godinu dana

192. U obeležje br. 2 (kolona 1) upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - uvoznik vodi u skladu s propisom iz tačke 182. ovog uputstva. U obeležje br. 3, u kolonu 2 upisuje se oznaka države nerezidenta - poverioca iz Šifarnika zemalja, a u kolonu 3 - naziv nerezidenta - poverioca kome je unapred plaćena roba ili usluga.

193. U obeležje br. 4 (kolona 4) upisuje se vrsta uvoznog posla, u skladu s šifarnikom iz tačke 183. ovog uputstva.

194. U obeležje br. 5 (kolona 5) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 6 (kolona 6) - iznos obaveze po izvršenom uvozu po kome plaćanje nije izvršeno u roku dužem od godinu dana, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

195. U obeležje br. 7 (kolona 7) upisuju se broj i datum jedinstvene carinske isprave (JCI) (za robu ili usluge koje se carine), odnosno fakture (za usluge koje se ne carine) po kojoj je nastala obaveza koja nije plaćena u roku dužem od godinu dana.

196. U obeležje br. 8 (kolona 8) unose se drugi podaci relevantni za posao uvoza, uključujući i razloge zbog kojih uvezena roba ili usluga nije plaćena u roku dužem od godinu dana. U ovu kolonu upisuje se i datum plaćanja obaveze, a ako je obaveza prestala donošenjem rešenja o prebijanju dugovanja i potraživanja, u ovu kolonu upisuju se broj i datum rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Unapred naplaćena roba ili usluga koja nije izvezena u roku dužem od godinu dana

197. U obeležje br. 9 (kolona 9) upisuju se broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - izvoznik vodi u skladu s propisom iz tačke 182. ovog uputstva. U obeležje br. 10, u kolonu 10 upisuje se oznaka države nerezidenta - poverioca iz Šifarnika zemalja, a u kolonu 11 - naziv nerezidenta - poverioca koji je unapred platio robu ili uslugu.

198. U obeležje br. 11 (kolona 12) upisuje se vrsta izvoznog posla, u skladu s šifarnikom iz tačke 183. ovog uputstva.

199. U obeležje br. 12 (kolona 13) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 13 (kolona 14) - iznos obaveze po unapred naplaćenoj robi ili usluzi koja nije izvezena u roku dužem od godinu dana, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

200. U obeležje br. 14 (kolona 15) upisuju se broj i datum naloga po kojima je izvršena naplata avansa po kome izvoz nije izvršen u roku dužem od godinu dana, a u obeležje br. 15 (kolona 16) unose se drugi podaci relevantni za posao izvoza, uključujući i razloge zbog kojih izvoz unapred naplaćene robe ili usluge nije izvršen u roku dužem od godinu dana. U ovu kolonu upisuje se i datum izvoza avansno naplaćene robe ili usluge.

Izveštaj o potraživanju rezidenta po prethodno evidentiranom poslu izvoza/uvoza unapred plaćene robe ili usluge po kome nije istekao ugovoreni rok (Obrazac P-2)

201. Ovaj obrazac dostavlja se do konačnog izmirenja potraživanja po prethodno evidentiranom poslu izvoza/uvoza unapred plaćene robe ili usluge po kome nije istekao ugovoreni rok - do naplate potraživanja po izvezenoj robi ili usluzi ili do uvoza avansno plaćene robe ili usluge. U naslov obrasca upisuju se oznake tromesečja i godine za koje se izveštaj podnosi, kao i naziv rezidenta - izvoznika ili rezidenta - uvoznika koji podnosi izveštaj. U obeležje br. 1 upisuje se matični broj, PIB, telefon i ime lica za kontakt rezidenta - izvoznika ili rezidenta - uvoznika koji podnosi izveštaj.

Prethodno evidentirani izvoz robe ili usluga sa ugovorenim dužim rokom naplate

202. U obeležje br. 2 (kolona 1) upisuje se broj pod kojim je u Narodnoj banci Srbije evidentiran kreditni posao sa inostranstvom po osnovu izvoza sa ugovorenim dužim rokom naplate, a u obeležje br. 3 (kolona 2) - broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - izvoznik vodi u skladu s propisom iz tačke 182. ovog uputstva.

203. U obeležje br. 4, u kolonu 3 upisuje se oznaka države nerezidenta - dužnika iz Šifarnika zemalja, a u kolonu 4 - naziv nerezidenta - dužnika kome je izvezena roba ili usluga.

204. U obeležje br. 5 (kolona 5) upisuje se vrsta izvoznog posla, u skladu s šifarnikom iz tačke 183. ovog uputstva.

205. U obeležje br. 6 (kolona 6) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 7 (kolona 7) - iznos nenaplaćenog potraživanja po evidentiranom kreditnom poslu sa inostranstvom iz kolone 1, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

206. U obeležje br. 8 (kolona 8) upisuje se ugovoreni rok naplate u formatu ddmmgggg.

207. U obeležje br. 9 (kolona 9) upisuju se broj i datum jedinstvene carinske isprave (JCI) (za robu ili usluge koje se carine), odnosno fakture (za usluge koje se ne carine) po kojoj je nastalo potraživanje iz kolone 7.

208. U obeležje br. 10 (kolona 10) unose se drugi podaci relevantni za posao izvoza koji je evidentiran kao kreditni posao sa inostranstvom. U ovu kolonu upisuje se i datum naplate potraživanja, a ako je potraživanje prestalo donošenjem rešenja o prebijanju dugovanja i potraživanja - u ovu kolonu upisuju se broj i datum rešenja ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Prethodno evidentirana unapred plaćena roba ili usluga sa ugovorenim dužim rokom uvoza

209. U obeležje br. 11 (kolona 11) upisuje se broj pod kojim je u Narodnoj banci Srbije evidentiran kreditni posao sa inostranstvom po osnovu unapred plaćene robe ili usluge sa ugovorenim dužim rokom uvoza, a u obeležje br. 12 (kolona 12) - broj i godina iz knjige kontrolnika koju rezident - uvoznik vodi u skladu s propisom iz tačke 182. ovog uputstva.

210. U obeležje br. 13, u kolonu 13 upisuje se oznaka države nerezidenta - dužnika iz Šifarnika zemalja, a u kolonu 14 - naziv nerezidenta - dužnika kome je unapred plaćena roba ili usluga.

211. U obeležje br. 14 (kolona 15) upisuje se vrsta uvoznog posla, u skladu s šifarnikom iz tačke 183. ovog uputstva.

212. U obeležje br. 15 (kolona 16) upisuje se šifra valute iz Šifarnika valuta, a u obeležje br. 16 (kolona 17) - iznos potraživanja po evidentiranom kreditnom poslu sa inostranstvom iz kolone 11, u toj valuti, prema stanju na kraju izveštajnog perioda.

213. U obeležje br. 17 (kolona 18) upisuje se rok uvoza u formatu ddmmgggg, a u obeležje br. 18 (kolona 19) - broj i datum naloga po kojima je nastalo potraživanje iz kolone 17.

214. U obeležje br. 19 (kolona 20) unose se drugi podaci relevantni za posao uvoza koji je evidentiran kao kreditni posao sa inostranstvom. U ovu kolonu upisuje se i datum uvoza avansno plaćene robe ili usluge.

X ZAVRŠNE ODREDBE

215. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo za popunjavanje obrazaca za evidentiranje kreditnih poslova sa inostranstvom (G. br. 3108 od 28. marta 2008. godine, G. br. 1842 od 14. januara 2009. godine, G. br. 5075 od 28. maja 2009. godine, G. br. 9957 od 26. oktobra 2009. godine i G. br. 14000 od 4. novembra 2010. godine), objavljeno na internet stranici Narodne banke Srbije.

216. Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".