PRAVILNIK
KOJIM SE PROPISUJE PRIJAVLJIVANJE PODATAKA O STICANJU, ODNOSNO OTUĐENJU AKCIJA KAO I O VREDNOSTI OBAVLJENIH STICANJA, ODNOSNO OTUĐENJA ZA KOJE NIJE OBAVEZNO PRIJAVLJIVANJE

("Sl. glasnik RS", br. 89/2011)

Član 1

(1) Ovim pravilnikom se propisuje:

1. bliža sadržina i način prijavljivanja podataka iz člana 84. stav 3. Zakona o tržištu kapitala ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 31/2011, u daljem tekstu: Zakon), koja se odnose na sticanja ili otuđenja za sopstveni račun akcija izdavaoca od strane lica iz člana 84. st. 1. i 2. Zakona, a koje su uključene na regulisano tržište, odnosno MTP u Republici, kao i o sticanju drugih finansijskih instrumenata povezanih sa akcijama;

2. vrednost obavljenih sticanja, odnosno otuđenja u toku godine za koja nije obavezno prijavljivanje saglasno članu 84. stav 6. Zakona.

Član 2

(1) Lica iz člana 84. st. 1. i 2. Zakona dužna su da prijave Komisiji za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: Komisija) sva sticanja ili otuđenja za sopstveni račun akcija u kome lica iz stava 1. člana 84. Zakona obavljaju rukovodeće dužnosti, a koje su uključene na regulisano tržište, odnosno MTP u Republici, kao i sticanje i otuđenje i drugih finansijskih instrumenata povezanih sa akcijama, u roku od pet dana od dana predmetnog sticanja ili otuđenja.

(2) Obaveštenje o prijavljivanju sadrži sledeće podatke:

1. ime lica koje obavlja dužnost rukovodioca kod izdavaoca ili, ukoliko je primenjivo, ime lica koje je blisko povezano sa tim licem;

2. razlog obaveštavanja;

3. naziv izdavaoca;

4. opis finansijskog instrumenta;

5. prirodu transakcije (npr. sticanje ili otuđenje);

6. datum i mesto transakcije;

7. cenu i obim transakcije;

8. druge informacije u vezi sa navedenim sticanjem ili otuđenjem;

9. ime i prezime, e-mail i poštanska adresa i telefonski broj lica koje dostavlja podatke;

10. datum dostavljanja obaveštenja i potpis podnosioca obaveštenja (overa pečatom ako prijavu dostavlja pravno lice).

(3) Informacije iz stava 2. ovog ovog člana dostavljaju se Komisiji za hartije od vrednosti u pisanoj formi, putem faksa, na obrascu (INS), koji je sastavni deo ovog pravilnika, a dostupan je i na internet stranicama Komisije, i to na sledeće načine:

- poštom, telefaksom i u izuzetnim slučajevima i putem telefona, pod uslovom da se, čim se za to stvore uslovi, izvrši dostavljanje u pismenom obliku.

(4) Pored dostave obaveštenja o prijavljivanju iz stava 2. ovog člana u pismenoj formi isto se dostavlja i u elektronskoj formi, a format dostavljanja biće definisan posebnim uputstvom Komisije.

Vrednost obavljenih sticanja, odnosno otuđenja

Član 3

Lica iz st. 1. i 2. člana 84. Zakona nisu obavezna da prijave pojedinačna sticanja, odnosno otuđenja koja ne prelaze iznos od 100.000 dinara ali, ukoliko zbir vrednosti pojedinačnih sticanja odnosno otuđenja u toku jedne kalendarske godine pređe iznos od 500.000 dinara, ova lica su obavezna da prijave sva pojedinačna sticanja odnosno otuđenja obavljena do tog trenutka, kao i da nastave da, do isteka te kalendarske godine, prijavljuju nova sticanja, odnosno otuđenja, bez obzira na njihov iznos.

Član 4

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o prodaji hartija od vrednosti na koje se odnose privilegovane informacije ("Službeni glasnik RS", br. 100/2006 i 116/2006).

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac INS

 

OBAVEŠTENJE

1. IME I PREZIME LICA KOJE OBAVLJA DUŽNOST RUKOVODIOCA I IME I PREZIME (NAZIV) LICA KOJE JE BLISKO POVEZANO SA TIM LICEM

Ime i prezime (Naziv):

 

JMBG (ili drugi IB):

 

2. RAZLOG OBAVEŠTAVANJA

 

3. NAZIV IZDAVAOCA

Naziv izdavaoca:

 

Matični broj izdavaoca:

 

4. OPIS FINANSIJSKOG INSTRUMENTA

Identifikaciona oznaka

 

finansijskog instrumenta:

 

5. PRIRODA TRANSAKCIJE (sticanje ili otuđenje)

Priroda transakcije:

 

6. PODACI O TRANSAKCIJI

Datum transakcije:

 

Mesto transakcije:

 

Cena transakcije:

 

Količina:

 

7. DRUGE INFORMACIJE U VEZI SA NAVEDENIM STICANJEM/ OTUĐENJEM


8. PODACI O PODNOSIOCU OBAVEŠTENJA

Ime i prezime

Mejl

Adresa

Telefon

(Naziv)

 

 

 

 

 

 

 

 

9. POTPIS PODNOSIOCA OBAVEŠTENJA (OVERA PEČATOM)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto

 

Datum

 

Podnosilac

 

Potpis