ODLUKA
O NAČINU UPRAVLJANJA TOKOVIMA GOTOVINE

("Sl. glasnik RS", br. 89/2011)

Opšta odredba

1. Ovom odlukom propisuje se način upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem (u daljem tekstu: gotov novac) i uplatom Narodnoj banci Srbije gotovog novca, postupanje s novčanicama koje su obojene upozoravajućom bojom i koje su oštećene, kao i sortiranje (prerada) gotovog novca u bankama.

Snabdevanje banaka gotovim novcem

2. Banke se gotovim novcem snabdevaju i gotov novac uplaćuju u filijalama Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: filijale) (Prilog 1).

3. Banka zahtev za isplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev za isplatu) dostavlja Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove s gotovinom (u daljem tekstu: Sektor) u elektronskoj formi, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema (Prilog 2). Sadržina zahteva za isplatu u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom kojim se uređuje elektronska razmena podataka između banaka i Narodne banke Srbije u vezi s trezorskim poslovima, a sadržina i forma zahteva u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 2.

Zahtev za isplatu u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati zakonski predstavnik i zastupnik banke, odnosno lice koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: odgovorno lice u banci).

4. Banka zahtev za isplatu podnosi dan pre dana isplate gotovog novca - do 16,00 časova, a može ga podneti i na sam dan isplate - do 15,00 časova.

O mogućnosti realizacije isplate, Sektor će banku obavestiti elektronski, odnosno u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Zahtev za isplatu ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

5. Banka na dan isplate gotovog novca, i to do 15,00 časova, sredstva sa svog računa prenosi na račun Narodne banke Srbije otvoren za te namene br. 908 0000000098101 70.

Banka je dužna da, na osnovu obaveštenja Sektora, zahtev za isplatu uskladi s nalogom za prenos sredstava. U slučaju ove neusklađenosti - gotov novac neće se isplatiti.

6. Gotov novac preuzima lice u banci koje je za to ovlašćeno (u daljem tekstu: ovlašćeno lice u banci) i koje je navedeno u zahtevu za isplatu, koje je dužno da licu u filijali koje je ovlašćeno da predaje/ preuzima gotov novac (u daljem tekstu: ovlašćeno lice u filijali) da na uvid ličnu kartu ili pasoš (ličnu ispravu) radi identifikacije.

Gotov novac preuzima se nalogom - specifikacijom za isplatu gotovog novca (Prilog 3).

7. Ovlašćeno lice u banci dužno je da preuzeti gotov novac prebroji u prisustvu ovlašćenog lica u filijali i utvrdi njegovu brojnu tačnost, kao i da tačnost primljenog iznosa potvrdi svojim potpisom na nalogu - specifikaciji za isplatu gotovog novca (u dva primerka).

8. Ako ovlašćeno lice u banci gotov novac ne preuzme do 15,30 časova - Sektor će nepreuzeti iznos sredstava uplatiti na račun banke na kraju radnog vremena Sektora (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz tačke 5. stav 1. ove odluke sredstva prenese u vremenu od 15,00 do 16,30 časova - Sektor će povraćaj tih sredstava na račun banke izvršiti na kraju radnog vremena Sektora (u 16,30 časova).

Ako banka na račun Narodne banke Srbije iz stava 2. ove tačke sredstva prenese posle 16,30 časova - Sektor će povraćaj tih sredstava na račun banke izvršiti narednog radnog dana, i to na početku radnog vremena RTGS sistema utvrđenog Dnevnim terminskim planom.

Uplata gotovog novca

9. Banka zahtev za uplatu gotovog novca (u daljem tekstu: zahtev za uplatu) dostavlja Sektoru u elektronskoj formi, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema (Prilog 4). Sadržina zahteva za uplatu u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom iz tačke 3. stav 1. ove odluke, a sadržina i forma zahteva u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 4.

Zahtev za uplatu u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

10. Banka zahtev za uplatu podnosi dan pre dana uplate gotovog novca - do 16,00 časova, a može ga podneti i na sam dan uplate - do 13,00 časova.

O mogućnosti realizacije uplate, Sektor će banku obavestiti elektronski, odnosno u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema.

Zahtev za uplatu ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

11. Banka gotov novac uplaćuje kao opticajni (bez razdvajanja na podoban, odnosno nepodoban) i kao vanopticajni.

Banka može uplaćivati gotov novac svakog radnog dana - do 14,30 časova.

12. Gotov novac uplaćuje ovlašćeno lice u banci navedeno u zahtevu za uplatu, koje je dužno da ovlašćenom licu u filijali da na uvid ličnu ispravu radi identifikacije.

13. Posle prijema gotovog novca na blagajni, nalog - specifikaciju za uplatu gotovog novca (Prilog 5), koji se izrađuje u dva primerka, ovlašćeno lice u filijali overava potpisom i pečatom i predaje ga ovlašćenom licu u banci na potpis.

14. Ovlašćeno lice u banci može prisustvovati brojanju gotovog novca koji se uplaćuje ako prethodno za to podnese pismeni zahtev Sektoru, a Sektor obaveštava banku o datumu, vremenu i mestu brojanja tog novca. Ovaj zahtev ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

15. Za iznos uplaćenog gotovog novca Sektor istog dana odobrava račun banke.

Narodna banka Srbije zadržava pravo korekcije računa banke za eventualne razlike između deklarisane i sortiranjem (preradom) utvrđene vrednosti primljenog gotovog novca.

16. Ako se pri sortiranju gotovog novca iz tačke 11. ove odluke utvrde razlike (manjak ili višak) ili se ekspertizom ustanovi postojanje falsifikata - postupa se na način utvrđen uputstvom iz tačke 31. te odluke.

Postupanje s novčanicama obojenim upozoravajućom bojom i sa oštećenim novčanicama

17. Banka može predati filijalama svoje novčanice i novčanice primljene od svojih klijenata, i to:

- novčanice obojene upozoravajućom bojom (ALERT COLOUR) kojom se vrši hemijska zaštita novčanica u transportu, odnosno kojom se novčanice oboje u slučaju nasilnog otvaranja pakovanja gotovog novca (novčanice obojene upozoravajućom bojom);

- novčanice koje su nagorele, nagrižene, progorele, oštećene truljenjem ili dejstvom hemikalija, čija površina podnetog dela ili više delova koji nesumnjivo potiču od iste novčanice iznosi manje od 51% površine ispravne novčanice (oštećene novčanice).

Banka zahtev za predaju novčanica iz stava 1. ove tačke (u daljem tekstu: zahtev za predaju) dostavlja Sektoru elektronski, a može ga dostaviti i u pismenoj formi u slučaju prekida rada elektronskog sistema (Prilog 6). Sadržina zahteva za predaju u elektronskoj formi utvrđena je uputstvom iz tačke 3. stav 1. ove odluke, a sadržina i forma zahteva za predaju u pismenoj formi utvrđene su u Prilogu 6.

Zahtev za predaju u pismenoj formi mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Zahtev za predaju ne mogu podnositi organizacioni delovi banke.

Novčanice iz stava 1. ove tačke predaju se u filijali uz podnošenje izjave o poreklu novčanica (Prilog 7), čija su sadržina i forma utvrđene u tom prilogu.

18. Pri preuzimanju novčanica iz tačke 17. stav 1. ove odluke, ovlašćeno lice u filijali podatke sa ovih novčanica upoređuje s podacima upisanim u izjavi o poreklu tih novčanica i u zahtevu za predaju, i na primercima ove izjave potpisom i pečatom potvrđuje da su ti podaci identični. Ako utvrdi da ovi podaci nisu identični, ovlašćeno lice u filijali neće primiti te novčanice.

19. Sektor obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: MUP) o pojavi novčanica obojenih upozoravajućom bojom i uz to obaveštenje prilaže izjavu o poreklu ovih novčanica, kao i fotokopiju lične isprave lica u banci koje je rukovalo gotovim novcem kada je došlo do bojenja tih novčanica, odnosno podnosioca novčanica. Posle dobijanja pismenog obaveštenja MUP-a, ako je zamena ovih novčanica moguća - Narodna banka Srbije odobrava račun banke i pismeno je obaveštava o tome.

20. Posle izvršene ekspertize u Narodnoj banci Srbije na osnovu koje se sa sigurnošću može utvrditi da je oštećena novčanica autentična i da delovi koji joj nedostaju neće moći biti zamenjeni - Narodna banka Srbije odobrava račun banke.

Ovlašćena lica u banci

21. Banka je dužna da Sektoru pismeno dostavi spisak ovlašćenih lica u banci, s deponovanim potpisima i podacima o imenima, prezimenima i jedinstvenom matičnom broju građana za ta lica. Ovaj spisak mora biti overen pečatom i mora ga potpisati odgovorno lice u banci.

Banka je dužna da, istovremeno s dostavljanjem spiska iz stava 1. ove tačke, Sektoru i elektronski dostavi (na kompakt-disku, i-mejlom na adresu ovlascena.lica@nbs.rs ili na drugi način) podatke iz tog stava o ovlašćenim licima u banci, kao i njihovu fotografiju i deponovani potpis.

Banka je dužna da o promeni ovlašćenih lica u banci obavesti Sektor najkasnije tri radna dana pre datuma isplate/uplate gotovog novca navedenog u zahtevu za isplatu/uplatu.

Sortiranje gotovog novca u bankama

22. Banka je dužna da gotov novac sortira, a da novac koji nije podoban za opticaj, kao i vanopticajni novac, odvaja, i ne sme ga isplaćivati svojim klijentima, pri čemu se pod novcem koji nije podoban za opticaj podrazumeva novac utvrđen uputstvom iz tačke 31. ove odluke.

23. Ako postoji sumnja da je gotov novac falsifikovan, banka je dužna da postupa na način predviđen odlukom kojom se uređuje postupanje s novcem za koji postoji sumnja da je falsifikovan.

24. Banka je dužna da pravnim i fizičkim licima zamenjuje gotov novac koji nije podoban za opticaj, kao i da im vanopticajni novac zamenjuju u periodu njegove zamene koji je utvrđen odlukom kojom se uređuje povlačenje gotovog novca iz opticaja.

Banka može pravnim i fizičkim licima zamenjivati gotov novac podoban za opticaj po apoenskoj strukturi.

Ostale odredbe

25. Narodna banka Srbije obavlja za banke i druge poslove u vezi s gotovim novcem, u skladu sa ugovorom koji te banke zaključe s Narodnom bankom Srbije i kojim se uređuju njihova međusobna prava i obaveze.

26. Naknade za usluge po transakcijama s gotovim novcem obračunavaju se i naplaćuju u skladu sa odlukom kojom se utvrđuje jedinstvena tarifa po kojoj Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu za izvršene usluge.

27. Ako se u postupku kontrole utvrdi da banka ne postupa u skladu sa ovom odlukom i propisima donetim na osnovu te odluke, Narodna banke Srbije će prema toj banci preduzeti mere utvrđene zakonom.

28. Imaoci računa kod Narodne banke Srbije snabdevaju se gotovim novcem i gotov novac uplaćuju kod Narodne banke Srbije pod uslovima i na način koji su ovom odlukom propisani za banke.

29. Bankom, u smislu ove odluke, smatra se banka iz člana 2. tačka 10. odredba pod a) Zakona o platnom prometu.

30. Prilozi iz ove odluke odštampani su uz tu odluku i njen su sastavni deo.

31. Za sprovođenje ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

Završne odredbe

32. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o načinu upravljanja tokovima gotovine snabdevanjem banaka novčanicama i kovanim novcem "Službeni glasnik RS", br. 116/2008, 27/2009 i 107/2009).

33. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. decembra 2011. godine.

 

Prilog 1

 

SPISAK FILIJALA NARODNE BANKE SRBIJE

 

Redni broj

Naziv

Adresa

Šifra

1.

Beograd

Beograd, Ustanička 130

111

2.

Niš

Niš, Milojka Lešjanina 19

180

3.

Novi Sad

Novi Sad, Vase Stajića 22

210

4.

Užice

Užice, Trg partizana 8

310

5.

Kragujevac

Kragujevac, Branka Radičevića 16a

340

6.

Kosovska Mitrovica

Leposavić, 24. novembra b.b.

383

 

 

Prilog 2

 

 

 

(poslovno ime banke)

 

(sedište banke)

 

(identifikacioni broj banke)

 

ZAHTEV ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1. Zahtev br.

od

 

2. Datum isplate

 

3. Iz filijale NBS

 

4. Ovlašćeno lice u banci

 

    Ime i prezime

JMBG

 

       

 

5. Banka ili izdvojena jedinica kojoj se vrši isplata

 

6. Specifikacija apoenske strukture

 

Novčanice

 

 

Iznos

 

 

Ukupno novčanice:

Kovani novac

Iznos

 

 

 

 

Ukupno kovani novac:

Ukupno za isplatu:

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6, i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS iz koje se vrši isplata, a delove zahteva obeležene rednim br. 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke za koju se vrši isplata iz filijale NBS.)

 

7. Ukupno isplata u filijali NBS:

 
   

8. Ukupno isplata po zahtevu banke:

 

9. Lice za kontakt
    Telefon
    Faks

(potpis odgovornog lica u banci)
 

(ime i prezime)

M.P.

 

 

Prilog 3

 

Narodna banka Srbije
Filijala u

(datum)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA ISPLATU GOTOVOG NOVCA

 

Za 

 

br.

 

 

 

(poslovno ime banke)

     

 

Šifra i naziv apoena

Komada

Iznos

 

 

 

 

Ukupan iznos za isplatu:

 

 

Predao (potpis ovlašćenog lica u filijali):

Primio (potpis ovlašćenog lica u banci):

1. ____________________________

M.P.

1. ____________________________

(ime i prezime)

 

(ime i prezime)

 

Prilog 4

 

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

(sedište banke)

 

 

 

(identifikacioni broj banke)

 

 

ZAHTEV
ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

1.

Zahtev br.

od

 

2.

Datum isplate

Vreme uplate

 

3.

U filijali NBS u:

 

4.

Ovlašćeno lice u banci

 

Ime i prezime

JMBG

 

 

5.

Banka ili izdvojena jedinica koja vrši uplatu

 

6.

Specifikacija amaneta

6.1.

Amaneti koji sadrže samo jedan apoen:

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

6.2.

Mešoviti amanet:**

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

Ukupno novčanica (6.1+6.2):

 

6.3.

Amaneti kovanog novca

Iznos

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

 

Ukupno kovanog novca (6.3):

 

 

 

Ukupno za uplatu (6.1+6.2.+6.3):

 

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu NBS u kojoj se vrši uplata, a delove zahteva obeležene rednim brojevima 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke koja vrši uplatu u filijali NBS.)

 

* Numerička oznaka bar-koda sa svakog amaneta, odnosno sigurnosne veze.
** Popunjava se samo u slučaju postojanja amaneta koji sadrži novčanice apoena od 1000 i od 5000 dinara.

7.

Ukupna uplata u filijali NBS:

 

8.

Ukupna uplata po zahtevu banke:

 

9.

Lice za kontakt

 

 

 

Telefon

 

(potpis odgovornog lica u banci)

Faks

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

 

M.P.

 

Prilog 5

 

Narodna banka Srbije
Filijala u

(datum)

 

NALOG - SPECIFIKACIJA
ZA UPLATU GOTOVOG NOVCA

 

Od 

 

br.

 

 

 

(poslovno ime banke)

     

 

Amanet koji sadrži samo jedan apoen:

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

     

 

 

 

 

     

 

 

 

 

     

Mešoviti amanet:**

Broj amaneta*

Vrsta

Kategorija

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

 

 

     

 

Ukupan iznos za uplatu: _____________________________

* Numerička oznaka bâr-koda sa svakog amaneta, odnosno sigurnosne veze.
** Popunjava se samo u slučaju postojanja amaneta koji sadrži novčanice apoena od 1000 i od 5000 dinara.

 

 

Predao (potpis ovlašćenog lica u banci):

Primio (potpis ovlašćenog lica u filijali):

1. _____________________________

 

1. ___________________________

(ime i prezime)

M.P.

(ime i prezime)

 

Prilog 6

 

 

 

(poslovno ime banke)

 

 

 

(sedište banke)

 

 

 

(identifikacioni broj banke)

 

 

ZAHTEV ZA PREDAJU NOVČANICA
OBOJENIH UPOZORAVAJUĆOM BOJOM I OŠTEĆENIH NOVČANICA

 

 

1.

Zahtev br.

od

 

2.

Datum predaje

Vreme predaje

 

3.

U filijali NBS u:

 

4.

Ovlašćeno lice u banci

 

Ime i prezime

JMBG

 

 

5.

Banka ili izdvojena jedinica koja predaje novčanice

 

6.

Specifikacija novčanica

 

Serijski broj novčanice

Apoen

Komada

Iznos

 

 

 

     

 

Ukupno za predaju (6):

 

(Delove zahteva obeležene rednim br. 3, 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu Narodne banke Srbije u kojoj se predaju novčanice, a delove zahteva obeležene rednim br. 4, 5, 6 i 7 ponoviti za svaku filijalu banke koja predaje novčanice u filijali NBS.)

 

7.

 

Ukupno za predaju u filijali NBS:

 

       

8.

 

Ukupno za predaju po zahtevu banke:

 

 

9.

Lice za kontakt

 

 

 

Telefon

 

(potpis odgovornog lica u banci)

Faks

 

 

 

 

(ime i prezime)

 

M.P.

 

Prilog 7

 

Poslovno ime banke

(datum)

Sedište banke

 

Broj izjave

 

 

IZJAVA O POREKLU NOVČANICA

 

1.

Opis porekla novčanica obojenih upozoravajućom bojom (ALERT COLOUR) i/ili oštećenih novčanica

 

 

 

2.

Podaci o novčanicama:

Oznaka

Šifra

Apoen

Broj komada

Iznos

Serijski broj novčanice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Podaci o podnosiocu novčanica*:

 

 

3.1. Mesto i datum predaje:

 

 

3.2. Ime i prezime:

 

 

3.3. JMBG:

 

 

3.4. Adresa:

 

 

3.5. I-mejl adresa:

 

 

3.6. Kontakt-telefon:

 

 

Potpis podnosioca novčanice, odnosno
ovlašćenog lica u pravnom licu:

 

 

 

(ime i prezime)

 

 

Podaci o pravnom licu koje je primilo novčanice
ili kod koga je došlo do oštećenja novčanica*:

4.1. Poslovno ime i MB:

4.2. Sedište:

4.3. I-mejl adresa:

4.4. Kontakt-telefon:

 

4.

Predmetne novčanice u ime

 

primio*

 

 

(naziv i sedište banke koja je primila novčanice)

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica u banci):

 

5. Potpis odgovornog lica u banci

______________________________________
(ime i prezime)
M.P

6.

Mesto i datum predaje novčanica
Narodnoj banci Srbije:

 

 

 

 

1.

Predao (potpis ovlašćenog lica u banci):

 

2.

Primio (potpis ovlašćenog lica u filijali):

 

 

 

(ime i prezime)

(ime i prezime)

 

 

M.P.

 

* Ne popunjava se kada banka predaje svoje novčanice.
• Prilog: fotokopija lične karte ili pasoša.