ODLUKA
O REGRESIRANJU TROŠKOVA BORAVKA DECE U PREDŠKOLSKOJ USTANOVI "PČELICA"

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 8/2011)

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se regresiranje troškova celodnevnog i poludnevnog boravka dece iz materijalno ugroženih porodica i dece sa smetnjama u razvoju koja pohađaju redovnu vaspitnu grupu (u daljem tekstu: deca sa smetnjama u razvoju), a ne ostvaruju pravo na dečji dodatak i dece smeštene u hraniteljske porodice, koja ne ostvaruju pravo na dečji dodatak, u Predškolskoj ustanovi "Pčelica" u Sremskoj Mitrovici (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

Član 2

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi dece iz materijalno ugroženih porodica, imaju deca iz porodica koje, u skladu sa odredbama Zakona o socijalnoj zaštiti, ostvaruju pravo na novčanu socijalnu pomoć.

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, imaju i deca sa smetnjama u razvoju i deca smeštena u hraniteljske porodice - koja ne ostvaruju pravo na dečji dodatak.

Član 3

O pravima iz člana 2. ove Odluke, na osnovu podnetog zahteva, u prvom stepenu rešava nadležna Gradska uprava.

Član 4

Po žalbi na rešenje iz člana 3. ove Odluke, u drugom stepenu rešava Gradsko veće.

Član 5

Zahtev za regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi podnosi jedan od roditelja.

Podnosilac zahteva mora da ima prebivalište na području grada Sremska Mitrovica.

Uz zahtev za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, i dokaza o prebivalištu, podnosilac zahteva prilaže:

- Rešenje Centra za socijalni rad "Sava", o ostvarivanju prava na novčanu socijalnu pomoć (odnosno, dokaz o smeštaju u hraniteljsku porodicu, ili mišljenje Interresorne komisije, kada su u pitanju deca sa smetnjama u razvoju),

- Potvrdu Predškolske ustanove o upisu deteta,

- Uverenje nadležnog Centra za socijalni rad, da neposredno brine o detetu (kada su u pitanju deca iz materijalno ugroženih porodica i deca sa smetnjama u razvoju).

Član 6

Sredstva za ostvarivanje prava na regresiranje troškova boravka dece iz materijalno ugroženih porodica i dece sa smetnjama u razvoju i dece smeštene u hraniteljske porodice - koja ne ostvaruju pravo na dečji dodatak, u Predškolskoj ustanovi, obezbeđuju se u budžetu grada.

Član 7

Mesečni izveštaj o boravku dece za koju su doneta rešenja o priznavanju prava na regresiranje troškova, Predškolska ustanova dostavlja nadležnoj Gradskoj upravi najkasnije do 3. u mesecu, za prethodni mesec.

Sredstva za regresiranje troškova Predškolskoj ustanovi, obračunavaju se na osnovu broja dece sa priznatim pravom iz člana 2. ove Odluke, broja dana koje je svako od njih prethodnog meseca provelo u Predškolskoj ustanovi i cene usluga koju plaća korisnik.

Član 8

Pravo na regresiranje troškova boravka u Predškolskoj ustanovi, ostvareno u skladu sa Zakonom i ovom Odlukom, priznaje se od dana podnetog zahteva, do isteka tekuće školske godine.

Član 9

Stupanjem na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o regresiranju troškova boravka dece iz materijalno ugroženih porodica u Predškolskoj ustanovi ("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 3/08)

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".