ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU SNABDEVANJA TOPLOTNOM ENERGIJOM

("Sl. list opštine Subotica", br. 29/2008 i "Sl. list grada Subotice", br. 26/2009 i 55/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuju se uslovi i način sigurnog i kvalitetnog snabdevanja toplotnom energijom i međusobni odnosi između energetskog subjekta i kupaca toplotne energije.

Definicija pojmova

Član 2

Pojmovi koji se koriste u ovoj Odluci, a nisu sadržani u Zakonu o energetici, imaju sledeće značenje:

1) toplotna podstanica - je skup uređaja koji svojim radom obezbeđuju isporuku toplote u unutrašnje toplotne instalacije i uređaje kupca, a predstavlja mesto predaje toplotne energije sa primarne na sekundarnu mrežu;

2) unutrašnje toplotne instalacije i uređaji - priključeni su na toplotnu podstanicu i upotrebljavaju se za različite vrste grejanja: radijatorsko, konvektorsko i podno grejanje, grejanje toplim vazduhom, provetravanje i dr.;

3) merno mesto - je mesto u toplotnoj podstanici, gde je postavljen merač toplotne energije;

4) predajno mesto - je, po pravilu, merno mesto gde jedan energetski subjekat predaje toplotnu energiju drugom energetskom subjektu, odnosno kupcu;

5) obračunsko mesto - je objekat (zgrada, stan, poslovni prostor) za koje energetski subjekt ispostavlja račun;

6) toplotno brojilo - je merni uređaj koji ispunjava zakonske uslove i koji neposredno meri isporučenu toplotnu energiju i preko koga se vrši obračunavanje isporučene toplotne energije kupcu;

7) delitelj troškova isporučene toplotne energije (alokator ili sekundarno toplotno brojilo) - je uređaj koji omogućava raspodelu potrošnje toplotne energije, koja je isporučena preko zajedničkog merača toplote u zajedničkoj toplotnoj podstanici za više kupaca;

8) distributivna mreža - je vrelovodna mreža koja predstavlja sistem povezanih uređaja i instalacija koji su namenjeni distribuciji toplotne energije do kupca;

9) odobrenje za priključenje - je akt koji izdaje energetski subjekt, a po zahtevu za priključenje na distributivni sistem.

Član 3

Energetski subjekt koji snabdeva toplotnom energijom kupce dužan je da planira i sprovede svoj plan razvoja, koji je usklađen sa planom razvoja energetike koji donosi nadležni organ lokalne samouprave.

Planovi razvoja toplifikacione mreže i gasifikacione mreže moraju biti međusobno usklađeni.

Član 4

Energetski subjekt, kao operater distributivnog sistema, donosi Pravila o radu distributivnog sistema, uz pribavljenu saglasnost nadležnog organa lokalne samouprave.

II SNABDEVANJE TOPLOTNOM ENERGIJOM

Proizvodnja toplotne energije

Član 5

Proizvodnju i snabdevanje toplotnom energijom na teritoriji Grada Subotice vrši Javno komunalno preduzeće "Subotička toplana" Subotica (u daljem tekstu: Toplana), kao energetski subjekt, koje je lokalna samouprava osnovala za obavljanje energetskih delatnosti:

- proizvodnja toplotne energije,

- distribucija toplotne energije,

- upravljanje distributivnim sistemom i

- snabdevanje kupaca toplotnom energijom.

Toplana je dužna posedovati i obnavljati licence za navedene energetske delatnosti.

Član 6

Toplana je dužna da energetske delatnosti iz oblasti toplotne energije obavlja u skladu sa Odlukom o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća "Subotička toplana" Subotica, ovom Odlukom i drugim aktima, u skladu sa Zakonom.

Toplana, kao snabdevač kupaca toplotnom energijom obezbeđuje toplotnu energiju iz sopstvenih izvora.

Oprema Toplane

Član 7

Toplotnu opremu koju koristi Toplana za obavljanje delatnosti čini skup objekata, uređaja i postrojenja međusobno povezanih u jedinstvenu tehničko-tehnološku celinu, a čiji su glavni konstituenti:

- uređaji za skladištenje, obradu, merenje i regulaciju snabdevanja primarnom energijom i vodom,

- proizvodni izvori,

- merni uređaji za preuzetu toplotnu energiju iz proizvodnih izvora koji su u sastavu Toplane,

- postrojenje za obezbeđenje protoka i pritiska,

- vrelovodna mreža,

- toplotne podstanice, i

- merni uređaji za isporučenu toplotnu energiju kupcima u toplotnim podstanicama.

III KUPAC TOPLOTNE ENERGIJE

Član 8

Kupac toplotne energije je svako pravno ili fizičko lice, kojem Toplana prodaje i isporučuje toplotnu energiju. Kupac može biti i zajednica pravnih i fizičkih lica, koji su priključeni na zajedničko mesto preuzimanja toplotne energije.

O prodaji toplotne energije zaključuje se pismeni Ugovor.

Član 9

Toplotna oprema kupca je sva oprema koja se nalazi iza priključnih ventila za pumpe na sekundarnoj strani toplotne podstanice, uključujući i alokatore i sekundarna toplotna brojila.

Toplana će preuzimati priključke i toplotne podstanice od investitora, bez naknade. Preuzeti priključci i toplotne podstanice biće osnovno sredstvo Toplane, uz obavezu održavanja istih.

Ukoliko kupac ne zaključi ugovor iz stava 2. ovog člana, odgovoran je za održavanje toplotne instalacije i opreme, te je dužan da obezbedi da ista bude uvek u tehnički i funkcionalno ispravnom stanju.

Uslovi za priključenje na distributivnu mrežu

Član 10

Ukoliko postoje uslovi za priključenje, Toplana će na zahtev investitora, u roku koji nije duži od 15 dana, izdati saglasnost za priključenje objekta na sistem snabdevanja objekta toplotnom energijom.

Saglasnost za priključenje određuje priključnu snagu i opšte i posebne tehničke uslove za unutrašnju instalaciju i toplotnu podstanicu.

Član 11

Toplana će odobriti priključenje objekta kupca, ako utvrdi da uređaji i instalacije objekta koji se priključuje ispunjava uslove propisane saglasnošću za priključenje, Pravilima o radu distributivnog sistema, Zakonom, tehničkim i drugim propisima kojima se uređuju uslovi i način eksploatacije tih objekata.

Član 12

Toplana je dužna izdati odobrenje za priključenje objekta rešenjem, u roku od 30 dana od dana prijema pismenog zahteva, ukoliko su ispunjeni uslovi iz člana 11. ove Odluke i ispunjene ugovorne obaveze, na zahtev pravnog ili fizičkog lica čiji se objekat priključuje.

Protiv rešenja iz prethodnog stava ovog člana može se podneti žalba u roku od 15 dana od dana dostavljanja odobrenja, Upravnom odboru Toplane.

Član 13

Toplana je dužna da priključi objekat kupca na sistem snabdevanja toplotnom energijom u roku od 30 dana od dana izdavanja odobrenja za priključenje.

Priključenje objekta vrši se isključivo van grejne sezone.

Izuzetno, priključenje objekta izvršiće se i u toku grejne sezone, ukoliko je investitor tokom gradnje obezbedio vrelovodni priključak.

Radove na priključenju izvodi isključivo Toplana.

Član 14

Merni uređaj, odnosno toplotna podstanica predstavlja mesto predaje energije i mesto razgraničenja odgovornosti za predatu energiju između Toplane i kupca.

Izuzetno, kog individualnih kupaca, koji su priključeni na zajedničku podstanicu (grupa građana) mesto predaje predstavlja kraj cevovoda do ulaznih ventila u stambenu zgradu svakog kupca.

Početak isporuke toplotne energije

Član 15

Po završenom priključenju objekta kupca, a pre početka isporuke toplotne energije, kupac je dužan da zaključi Ugovor o privremenoj isporuci toplotne energije sa Toplanom.

Period privremene isporuke toplotne energije ograničen je potrebama trajanja ispitivanja i podešavanja unutrašnjih instalacija, odnosno periodom verifikacije ispravnosti, funkcionalnosti i bezbednosti instalacija i ne može biti duži od 3 meseca.

Privremena isporuka toplotne energije može se obustaviti ukoliko se utvrde nedostaci koji bitno utiču na funkcionalnost, ispravnost i bezbednost instalacija ili čije otklanjanje nije izvršeno u propisanom roku.

Član 16

Period privremene isporuke toplotne energije može se odobriti i na duži period od 3 meseca, ako bi se ovim ograničenjem ugrozila bezbednost instalacija i objekta u celini i u slučajevima priključenja privremenih objekata, gradilišta, kao objekata kojima je odobren probni rad na duži period.

Član 17

Isporuka toplotne energije počeće ukoliko su ispunjeni sledeći uslovi:

- zaključen Ugovor o prodaji toplotne energije i

- pribavljena upotrebna dozvola za objekat, odnosno instalaciju.

Toplana i kupac zapisnički potvrđuju početak rada, odnosno početak isporuke toplotne energije.

Član 18

Zabranjeno je samovlasno priključenje objekata, uređaja i instalacija na distributivnu mrežu.

Zabranjeno je korišćenje toplotne energije bez ili mimo mernih uređaja, ili suprotno uslovima utvrđenim Ugovorom, ovom Odlukom, opštim, posebnim i tehničkim uslovima.

Zaključivanje Ugovora o prodaji toplotne energije

Član 19

Ugovor o prodaji toplotne energije zaključuje se u pismenoj formi između Toplane i kupca.

Ukoliko kupac ne zaključi, odnosno odbije zaključivanje Ugovora u pismenoj formi, Toplana mu neće isporučivati toplotnu energiju.

Ukoliko Ugovor iz stava 1. ovog člana, iz opravdanih razloga, nije zaključen u pismenoj formi, smatra se da je ugovorni odnos nastao danom početka isporuke toplotne energije.

U takvom slučaju Toplana i kupci su nedvosmisleno odgovorni za nastale obaveze po osnovu isporuke toplotne energije, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 20

Ugovor o prodaji toplotne energije sadrži:

- podatke energetskog subjekta i kupca,

- vreme priključenja,

- predajno mesto (merno mesto),

- izvedena instalisana snaga i ukupna zatvorena grejana površina,

- uvršćenost u tarifni sistem za preuzimanje toplotne energije,

- način i rokovi plaćanja,

- reklamacije,

- trajanje Ugovora i uslove za produženje ugovora i

- druge podatke koji su bitni za ovu vrstu ugovora.

Član 21

Ugovor o prodaji toplotne energije zaključuje se na neodređeno vreme, osim ako se ugovorne strane ne dogovore drugačije.

Kupac može pismeno otkazati ugovor o prodaji toplotne energije, s otkaznim rokom od 30 dana, pre početka grejne sezone, ali najkasnije do 15. septembra.

Ukoliko se kupac isključuje iz sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom skidanjem grejnih tela u stanu ili poslovnom prostoru, dužan je da pismeno obavesti Toplanu o tome da je grejna tela na propisan način skinuo.

Ovlašćeno lice Toplane nakon kontrole sačinjava zapisnik o nađenom stanju.

Kupac se smatra isključenim sa danom sačinjavanja zapisnika.

Član 22

Ukoliko se kupac ponovo odluči za kupovinu toplotne energije na istom predajnom mestu, u roku koji je kraći od 24 meseca, od dana isključenja, dužan je pre ponovnog uključenja otkloniti sve nedostatke zbog kojih je bio isključen i platiti 40% troškova priključenja kao novi kupac.

Ukoliko je kupac isključen sa sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom duže od 24 meseca smatra se da se odrekao prvobitnog priključka, te za novo priključenje plaća sve troškove priključenja kao novi kupac.

Kupac koji je isključen sa sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom, može biti ponovo uključen ukoliko postoje tehnički i termo-energetski uslovi za priključenje.

Član 23

Ukoliko kupac ne plaća uredno račune za isporučenu toplotnu energiju, a sam ne želi da otkaže preuzimanje toplotne energije, Toplana će o svom trošku, izvršiti isključenje takvog kupca iz sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom. Prilikom ponovnog uključenja kupac je dužan da snaša sve troškove iz člana 22. stav 1. i 2. ove Odluke.

Član 24

Kupac je dužan otkazati Ugovor o prodaji toplotne energije, ako trajno prestaje da koristi stan odnosno poslovne prostorije, zbog otuđenja ili iseljenja iz istih.

U slučaju iz stava 1. ovog člana kupac je dužan da dostavi Toplani pismeni otkaz Ugovora o prodaji toplotne energije, najkasnije 15 dana od dana nastale promene.

Otkaz Ugovora sadrži:

- ime i prezime, JMBG i adresu dotadašnjeg kupca,

- ime i prezime, JMBG i adresu novog kupca,

- dokaz o prenosu vlasništva, odnosno prava korišćenja,

- broj i adresu obračunskog mesta.

Do dostavljanja pismenog otkaza za sve obaveze iz zaključenog Ugovora o prodaji toplotne energije, odgovoran je dotadašnji kupac.

Član 25

Izuzetno, u slučaju da kupac ne dostavi Toplani otkaz ugovora iz člana 24. ove Odluke, a Toplana proverom utvrdi postojanje novog kupca, istog će uvesti u evidenciju kupaca, ukoliko stambeni odnosno poslovni prostor ispunjava uslove predviđene Zakonom o planiranju i izgradnji.

Novi kupac ima obavezu da snaša sve troškove za isporučenu toplotnu energiju od dana sticanja prava na uselenje u stan, odnosno poslovni prostor.

IV EVIDENCIJA KUPACA

Član 26

Za potrebe poslovanja sa kupcima Toplana vodi i ažurira evidenciju kupaca.

Evidencija kupaca koja se odnosi na fizička lica, sadrži sledeće podatke:

- ime i prezime, JMBG i adresu,

- podatke o zaposlenju,

- matični broj kupca,

- podatke o objektu koji je priključen na distributivnu mrežu,

- podatke o grejnoj instalaciji i grejanoj površini i

- broj i datum zaključenja Ugovora o prodaji.

Evidencija kupaca koja se odnosi na pravna lica (uključujući i skupštinu zgrade i samostalne preduzetnike), sadrži sledeće podatke:

- poslovno ime i sedište,

- ime, prezime i funkcija odgovornog lica,

- broj tekućeg računa,

- poreski identifikacioni broj,

- matični broj,

- tačan naziv i adresu objekta koji je priključen na distributivnu mrežu,

- podatke o grejnoj instalaciji i grejanoj površini,

- matični broj kupca i

- broj i datum zaključenja Ugovora o prodaji.

V SNABDEVANJE I KVALITET ISPORUČENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 27

Toplana je obavezna da kupcima isporučuje toplotnu energiju kontinuirano u potrebnim količinama za rad toplotnih uređaja kupca, prema Ugovoru o prodaji toplotne energije i ovoj Odluci.

Član 28

Toplana je dužna da kupcu isporučuje toplotnu energiju za grejanje prostora u toku grejne sezone, ukoliko Ugovorom nije drugačije ugovoreno.

Član 29

Grejna sezona počinje 15. oktobra tekuće godine, a završava se 15. aprila naredne godine.

Toplana će isporučivati kupcima toplotnu energiju i u periodu od 1. do 14. oktobra i 16. do 30. aprila, ukoliko spoljna temperatura tri dana uzastopno u 21 čas bude 12° C ili niža od toga.

Član 30

U toku grejne sezone grejni dan traje po pravilu od 6,00 do 21,00 čas i u tom periodu održavaju se propisane temperature grejanog prostora.

Toplana je obavezna da isporučuje toplotnu energiju takvih parametara koja će omogućiti ambijentalnu temperaturu grejanih prostorija u skladu sa standardom SRPS U. J 5.600, sa dozvoljenim odstupanjem od +/- 1° C, ukoliko su instalacije kod kupca ispravne, pravilno dimenzionisane, održavane i ako objekat ispunjava uslove SRPS U. J 5.600.

Član 31

Ukoliko se uslovi snabdevanja toliko promene, da su potrebne izmene, prepravke ili zamene na toplotnoj opremi Toplane ili kupca sve troškove koji nastanu u ovom slučaju Toplana snosi za svoju opremu, a kupac za svoju.

Ako kupac ne preuzme troškove prepravke svoje toplotne opreme ili ako prepravka nije izvršena pravovremeno i vremenski nije usklađena sa radovima na toplotnoj opremi Toplane, Toplana nije dužna isporučivati toplotnu energiju sve dok se ne ispune svi uslovi za pouzdan i pravilan rad u novim uslovima.

VI UTVRĐIVANJE KOLIČINE ISPORUČENE (PRODATE) TOPLOTNE ENERGIJE

Član 32

Svako predajno mesto mora biti snabdeveno toplotnim brojilom.

Nabavku i postavljanje toplotnog brojila na predajnom mestu vrši Toplana, o trošku kupca.

Tip, veličinu i način postavljanja brojila određuje Toplana, u skladu sa tehničkim pravilima.

Toplotno brojilo mora ispunjavati sve zahteve propisane Zakonom i drugim propisima.

Član 33

Kod svih kategorija kupaca, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, ugrađuju se uređaji za raspodelu troškova isporučene toplotne energije (alokatori ili sekundarno toplotno brojilo), koji će služiti za raspodelu, obračun i naplatu toplotne energije.

U novoizgrađenim objektima, kao i na novoizgrađenim grejnim instalacijama kupaca, koji se snabdevaju toplotnom energijom iz zajedničke toplotne podstanice, obavezna je ugradnja alokatora ili sekundarnog toplotnog brojila.

U objektima koji su priključeni na distributivnu mrežu Toplane, alokatori će se ugraditi ukoliko svi kupci toplotne energije u tom objektu prihvate ugradnju.

Izuzetno od prethodnog stava ovog člana, u opravdanim slučajevima (odsustvo vlasnika, nerešeni imovinsko-pravni odnosi, nedostatak novčanih sredstava i sl.) alokatori će se ugraditi samo kod dela kupaca, ali ne manje od 75% od ukupnog broja kupaca koji se snabdevaju toplotnom energijom iz zajedničke podstanice.

Sekundarno toplotno brojilo može da se ugradi, na zahtev kupca, a u skladu sa tehničkim uslovima Toplane. Uz zahtev kupac je dužan da dostavi saglasnost Skupštine zgrade.

Za raspodelu troškova isporučene toplotne energije u objektu može se ugraditi samo jedna vrsta uređaja - alokatori ili sekundarno toplotno brojilo.

Troškove ugradnje alokatora i sekundarnog toplotnog brojila snaša kupac, odnosno investitor.

Alokatori i sekundarno toplotno brojilo predstavljaju opremu kupca, koji je dužan da iste održava.

Član 34

Sve radove u vezi sa popravkom i zamenom neispravnih mernih uređaja, nakon preuzimanja od kupaca, kao i nakon isteka garantnog roka obavlja Toplana ili od nje ovlašćeno lice i snosi nastale troškove.

Član 35

Isporučena toplotna energija meri se neposredno.

U slučaju nemogućnosti registrovanja, odnosno očitavanja utroška toplotne energije na toplotnom brojilu (neispravnost, oštećenje, nemogućnost pristupa i drugo) isporučena toplotna energija određuje se računskim putem, prema površini zatvorene stambene prostorije.

Član 36

Količina toplotne energije, utvrđuje se neposredno na osnovu očitavanja toplotnog brojila postavljenog na mernom mestu u toplotnoj podstanici.

Član 37

Podatke sa mernih uređaja očitava Toplana, osim ako te poslove Ugovorom ne prenese na drugi privredni subjekt.

Član 38

Kupac je obavezan da Toplani ili od nje ovlašćenom licu obezbedi pristup do mernih uređaja radi očitavanja potrošnje i nadzora nad ispravnošću uređaja.

VII UTVRĐIVANJE CENE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 39

Isporučena toplotna energija meri se mernim uređajima.

Za isporučenu i prodatu toplotnu energiju Toplani pripada naknada u novcu.

Naknadu plaćaju kupci na način i u rokovima predviđenim ovom Odlukom.

Član 40

Cene toplotne energije za kupce su regulisane i iste utvrđuje Upravni odbor Toplane.

Na cenu toplotne energije za kupce saglasnost daje nadležni organ osnivača.

Cene toplotne energije za kvalifikovane kupce su slobodne i iste se utvrđuju ugovorom o prodaji.

Član 41

A. Merenje utroška toplotne energije kod stambenih kupaca

Isporučena i centralno izmerena toplotna energija u određenom vremenskom periodu za stambene kupce u višespratnim objektima, se raspoređuje na svaku stambenu jedinicu iz tog višespratnog objekta.

Raspodela utrošene toplotne energije na svakog stambenog kupca u višespratnim objektima se vrši na osnovu odnosa zbirne zatvorene površine pojedine stambene jedinice i zbira zatvorenih površina svih stambenih jedinica u tom višespratnom objektu. Zatvorena površina pojedine stambene jedinice se izražava u celim brojevima, a vrednost u m2 se zaokružava do 0,50 m2 naniže, a od 0,51 m2 naviše.

B. Merenje utroška toplotne energije kod "grupe građana"

Isporučena i centralno izmerena toplotna energija u toplotnoj podstanici u određenom vremenskom periodu za "grupu građana" se pojedinačno obračunava raspodelom na svaki stambeni objekat kupca iz te grupe građana.

Centralno izmerena toplotna energija za grupu građana pre pojedinačnog obračuna se umanjuje za 11% na ime toplotnog gubitka u toplovodnom razvodu.

Raspodela utrošene toplotne energije na svaki stambeni objekat kupca iz grupe građana se vrši na osnovu odnosa zbirne zatvorene površine pojedinog stambenog objekta i zbira zatvorenih površina svih stambenih objekata u toj grupi građana. Zatvorena površina pojedine stambene jedinice se izražava u celim brojevima, a vrednost u m2 se zaokružava do 0,50 m2 naniže, a od 0,51 m2 naviše.

C. Merenje utroška toplotne energije kod poslovnih kupaca

Isporučena i centralno izmerena toplotna energija u određenom vremenskom periodu za poslovne kupce, priključenih na centralnu (zajedničku) toplotnu podstanicu se obračunava raspodelom na svakog poslovnog kupca sa te podstanice.

Raspodela utrošene toplotne energije na svakog poslovnog kupca priključenog na zajedničku podstanicu se vrši na osnovu odnosa zbirne instalisane snage trošila pojedinog poslovnog kupca i zbira instalisanih snaga trošila svih poslovnih kupaca priključenih na predmetnu toplotnu podstanicu.

D. Merenje utroška toplotne energije kod kombinovane kategorije potrošnje

Isporučena i centralno izmerena toplotna energija unutar objekta kupaca sa kombinovanim karakterom potrošnje energije preko centralne - zajedničke - toplotne podstanice za određeni vremenski period sa raspodelom - posebno se obračunava za stambene, a posebno za poslovne kupce.

Raspodela utrošene toplotne energije posebno za stambene i posebno za poslovne kupce priključenih na zajedničku podstanicu se vrši na osnovu zbirne instalisane snage svih trošila ugrađenih unutar instalacije centralnog grejanja kod poslovnih kupaca u odnosu na zbirnu instalisanu snagu svih kupaca priključenih na zajedničku podstanicu.

Raspodela utrošene toplotne energije iz pripadajućeg dela za stambene kupce se vrši posebno za svakog stambenog kupca na osnovu odnosa zbirne zatvorene površine pojedine stambene jedinice i zbira zatvorenih površina svih stambenih jedinica priključenih na predmetnu zajedničku toplotnu podstanicu.

Zatvorena površina pojedine stambene jedinice se izražava u celim brojevima, a vrednost u m2 se zaokružava do 0,50 m2 naniže, a od 0,51 m2 se zaokružava naviše.

Raspodela utrošene toplotne energije iz pripadajućeg dela za poslovne kupce se vrši posebno za svakog poslovnog kupca na osnovu odnosa zbirne instalisane snage trošila kod pojedinog poslovnog kupca i zbira instalisane snage trošila kod svih poslovnih kupaca priključenih na predmetnu zajedničku toplotnu podstanicu.

Mesečni obračun utroška energije kod poslovnih kupaca se vrši alternativno i putem instalisane snage:

Q x h x t x f x c

Obračunski izraz rezultira mesečnim i dinarskim iznosom utrošene toplotne energije, gde je:

Q = instalisana snaga unutrašnje grejne instalacije (kW)

h = broj časova grejanja dnevno (h/dan)

t = broj dana u obračunskom mesecu (dan/mesec)

c = jedinična dinarska cena 1,00 kWh toplotne energije (din/kWh)

Korekcioni faktor dobija se na sledeći način:

 

f = 

tu - ts

 , gde je

tu - tp

 

tu = projektovana unutrašnja temperatura prostorije,

ts = prosečna spoljna temperatura u obračunskom mesecu dobijena od nadležnog meteorološkog organa,

tp = najniža spoljna temperatura na osnovu koje je projektovana unutrašnja instalacija grejanja, koja ne može biti niža od ( - ) 20°C (minus 20 stepeni Celzijusovih).

Alternativni vid obračuna će se primenjivati u prelaznom vremenskom periodu, a prelazni vremenski period je period u kojem svi potrošači toplotne energije treba da obezbede i omoguće obračun utroška te energije putem merenja, saglasno Zakonu o energetici.

U slučaju kvara na mernom instrumentu kada merenje ne funkcioniše duže od 24 časa u nekom obračunskom vremenskom intervalu, utrošena toplotna energija se obračunava putem uporednog obračunskog perioda.

Uporedni obračunski period je onaj period u kojem temperaturski spoljni vremenski uslov i unutrašnji temperaturski parametar grejanog prostora se podudaraju, sa vrednostima iz onog perioda u kojem merenje nije funkcionisalo.

E. Ugradnja individualnih kalorimetara

Kod svih kategorija kupaca, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, može se ugraditi individualno toplotno brojilo koji će služiti za obračun i naplatu utrošene toplotne energije.

F. Korekcija utroška toplotne energije

Do završetka grejne sezone 2011/2012 godine kod kupaca kod kojih isporučena i izmerena toplotna energija prelazi 220 kWh/m2, na nivou poslovne godine, odnosno 40 kWh/m2 mesečno, više izmerena količina toplotne energije neće se naplaćivati.

Član 42

Ukoliko su u objektu koji se snabdeva toplotnom energijom iz zajedničke toplotne podstanice ugrađeni alokatori kod svih kupaca, raspodela utrošene toplotne energije vrši se na taj način što se 20% toplotne energije izmerene putem toplotnog brojila u podstanici, raspoređuje na sve kupce srazmerno ukupno zatvorenoj površini stana, a 80% na osnovu podataka očitanih sa predmetnih uređaja.

Ako u objektu koji se snabdeva toplotnom energijom iz zajedničke toplotne podstanice nisu ugrađeni alokatori kod svih kupaca, raspodela utrošene toplotne energije izmerene putem toplotnog brojila u podstanici, vrši se na sledeći način:

Od ukupno izmerene količine toplotne energije računskim putem, odredi se pripadajući deo energije za kupce koji nemaju ugrađene alokatore, na osnovu instalisane snage grejnih tela, a po formuli:

Energija = Q x h x t x f

gde je:

Q = instalisana snaga grejnog tela (kW),

h = broj časova grejanja dnevno,

t = broj dana u obračunskom mesecu,

f = korekcioni faktor, koji se dobija na sledeći način:

 

F = 

tu - ts

 , gde je

tu - tp

 

tu = projektovana unutrašnja temperatura prostorije,

ts = prosečna spoljna temperatura u obračunskom mesecu dobijena od nadležnog meteorološkog organa,

tp = najniža spoljna temperatura na osnovu koje je projektovana unutrašnja instalacija grejanja, koja ne može biti niža od -20°C

Razlika između ukupno izmerene toplotne energije putem toplotnog brojila u podstanici i toplotne energije koja je određena za kupce koji nemaju alokatore, predstavlja deo energije koji pripada kupcima koji imaju ugrađene alokatore.

Ovako određena količina toplotne energije za kupce koji imaju ugrađene alokatore raspoređuje se tako što se 20% toplotne energije raspoređuje na sve kupce srazmerno ukupno zatvorenoj površini stana, a 80% na osnovu podataka očitanih sa predmetnih uređaja.

Član 42a

Ukoliko kupac ima ugrađeno sekundarno toplotno brojilo, raspodela utrošene isporučene toplotne energije vrši se na taj način što se registrovana vrednost na sekundarnom brojilu uvećava do 10%, na ime gubitaka u sekundarnom cevnom razvodu.

Kod kupaca koji nemaju ugrađeno sekundarno toplotno brojilo, raspodela utrošene toplotne energije vrši se na taj način što se od ukupne količine toplotne energije izmerene putem toplotnog brojila u podstanici oduzme ukupna količina toplotne energije koja je registrovana na svim sekundarnim toplotnim brojilima, uvećana za gubitke u sekundarnom cevnom razvodu i tako dobijena razlika raspodeljuje se na svaki stan srazmerno njegovoj površini, odnosno instalisanoj snazi u poslovnim prostorijama.

Član 42b

Za Kupca koji namerno ošteti ili fizički ukloni alokator, pripadajući deo utrošene toplotne energije će se odrediti računskim putem, na osnovu instalisane snage grejnih tela, a po formuli iz člana 42. stav 2. alineja 1.

Član 42c

Obračun isporučene toplotne energije vrši se primenom utvrđene i odobrene cene.

Cena toplotne energije sastoji se iz fiksnog i varijabilnog dela.

Obračun i naplata fiksnog dela cene vrši se 12 meseci, a varijabilnog dela samo u mesecima u kojima se vrši isporuka toplotne energije.

Kupci koji su isključeni sa sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom dužni su da plaćaju fiksni deo cene, do isteka poslovne godine u kojoj se vrši isključenje.

Član 42d

Za stambene kupce fiksni deo cene obračunava se množenjem jedinične cene RSD/m2 i ukupne zatvorene grejane površine stana (m2), a varijabilni deo cene množenjem jedinične cene RSD/kWh i isporučene i izmerene količine toplotne energije iskazane u kWh.

Za poslovne kupce fiksni deo cene obračunava se množenjem jedinične cene RSD/kW i veličine instalisane snage grejnih tela (kW), a varijabilni deo množenjem jedinične cene RSD/kWh i isporučene i izmerene količine toplotne energije iskazane u kWh.

Član 43

Naplata vrednosti isporučene i preuzete toplotne energije vrši se na osnovu fakture, koju Toplana izdaje kupcu mesečno.

Kupci su dužni svoju mesečnu obavezu da uplate u roku koji je naveden u fakturi.

Ukoliko kupac ne plati svoju obavezu u roku, obračunava se kamata u skladu sa Zakonom.

Konačan obračun isporučene i preuzete toplotne energije u poslovnoj godini, Toplana ce uručiti kupcima do 28.02. naredne godine.

Član 44

Ukoliko kupci toplotne energije dva meseca ili duže, ne vrše plaćanje za isporučenu toplotnu energiju, Toplana će ih isključiti sa sistema snabdevanja toplotnom energijom.

Kupci iz prethodnog stava su dužni da omoguće radnicima Toplane ulazak u objekat, radi isključenja grejanja, te da obezbede nesmetan rad, u vreme koje Toplana odredi, pismenim obaveštenjem.

VIII REKLAMACIJA KUPACA

Član 45

Kupac može reklamirati:

- temperaturu u objektu,

- obračun toplotne energije i

- druge usluge koje mu Toplana pruža.

Član 46

Reklamaciju kupac dostavlja u pismenoj formi.

Izuzetno, reklamaciju tehničke prirode, kupac može da dostavi putem telefona za prijem reklamacija.

Reklamaciju na ispostavljeni račun, konačan obračun ili Ugovor, kupac je dužan da dostavi u roku od pet dana i ista ne odlaže blagovremeno plaćanje računa.

Reklamacija na visinu temperature u objektu, ukoliko je opravdana, uvažava se od momenta podnošenja iste.

Član 47

U slučaju nastanka tehničkih ili drugih smetnji u isporuci toplotne energije za koje je odgovorna Toplana, Toplana je dužna da pristupi otklanjanju istih odmah, a najkasnije u roku od 24 časa.

Član 48

Toplana je dužna da evidentira svaku reklamaciju kupca.

Reklamacije tehničke prirode, Toplana je dužna da evidentira i da po istim postupi u roku od 24 časa, a najduže u roku od dva dana, tako što će zapisnički utvrditi stanje na licu mesta i odmah pristupiti otklanjanju nedostataka, ukoliko tehničke mogućnosti to dozvoljavaju.

Zapisnik sadrži podatke o objektu kupca, izmerenim temperaturama, površini objekta, instalisanoj snazi, stanju grejnih tela, stanju građevinskog objekta, vreme i datum merenja, parametre u podstanici, a po potrebi i druge neophodne podatke.

Zapisnik potpisuje predstavnik Toplane i podnosilac reklamacije.

Član 49

Kada se putem zapisnika sačinjenog u skladu sa ovom Odlukom utvrdi da je zagrevanje prostorija ispod temperature propisane ovom Odlukom, Toplana pristupa otklanjanju nedostataka, ukoliko su nedostaci na njenoj strani.

Ukoliko kupac ne bude u stanu u zakazano vreme ili ne omogući službenim licima Toplane ulazak u stan reklamacija se smatra neosnovanom.

Merenje temperature u prostorijama vrši se na 1,2 m od poda na sredini prostorije, u vreme trajanja grejnog dana.

Na zahtev nadležne inspekcije Toplana je dužna da vrši merenje temperature u vreme i prostorijama koje inspektor odredi.

U slučaju neopravdane reklamacije, troškove Toplane snosi podnosilac zahteva, odnosno kupac.

Visina troškova se utvrđuje po cenovniku Toplane.

IX NEOVLAŠĆENO KORIŠĆENJE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 50

Zabranjeno je neovlašćeno priključivanje objekata, uređaja ili instalacija na sistem daljinskog snabdevanja toplotnom energijom.

Zabranjeno je korišćenje toplotne energije mimo mernih uređaja, mimo uslova utvrđenih Ugovorom o prodaji toplotne energije ili mimo odobrenih tehničkih uslova.

Član 51

Toplana će, bez odlaganja, isključiti sa sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom kupca koji:

- preuzima toplotnu energiju po odredbama člana 50. ove Odluke,

- utiče na merne uređaje na štetu toplane,

- koristi toplotnu energiju suprotno Ugovoru o prodaji toplotne energije,

- neovlašćeno proširuje grejna tela,

- u drugim slučajevima kada kupac ne postupa prema uputstvima i zahtevima Toplane, a njegovo ponašanje može da prouzrokuje štetu za druge kupce i Toplanu.

X OBUSTAVA ISPORUKE TOPLOTNE ENERGIJE

Član 52

Toplana će obustaviti isporuku toplotne energije kupcu ukoliko se kupac ne pridržava odredbi Ugovora o prodaji toplotne energije i ove Odluke, a posebno u slučaju kada:

- ne vrši plaćanja dva meseca,

- se konstatuje da kupac drži neispravne instalacije,

- ošteti svoju ili opremu Toplane tako da je ugrožen rad sistema daljinskog grejanja i ako smeta u snabdevanju toplotnom energijom drugim kupcima,

- ne omogući Toplani siguran pristup i rad u prostoru u kome je toplotna oprema kupca,

- pismeno ne obavesti Toplanu o vlasničkim, statusnim i drugim promenama, koje utiču na odnose između kupca i Toplane.

Pre obustave isporuke toplotne energije kupcu mora biti dostavljena pismena opomena u kojoj je određen rok za otklanjanje uočenih nepravilnosti i nedostataka.

Rok ne može biti kraći od tri dana od dana dostavljanja opomene.

Član 53

Toplana privremeno obustavlja isporuku toplotne energije po prethodnom obaveštenju (dopis, dnevna glasila, radio):

- zbog održavanja, odnosno otklanjanja smetnji u radu na sopstvenoj toplotnoj opremi,

- ako kupac u roku kojeg odredi Toplana, ne zaključi pismeni Ugovor o prodaji toplotne energije,

- ako istekne rok za probni rad toplotne opreme kupca, a kupac nije dobio upotrebnu dozvolu.

Član 54

Toplana privremeno obustavlja isporuku toplotne energije i bez prethodnog obaveštavanja:

- ako se odstrani žig sa mernih ili regulacionih uređaja u priključnoj podstanici,

- ako se menjaju hemijske ili fizičke karakteristike zagrevne vode,

- ako se uzima zagrevna voda iz toplovodne mreže daljinskog sistema grejanja,

- ako toplotna oprema ugrožava okolinu,

- ako zbog pomanjkanja toplotne energije radi kvara izvora i ostale opreme, ne uvažava uputstvo o ograničenju preuzimanja toplote.

Član 55

Ponovna isporuka toplotne energije po obustavi iz člana 52, 53. i 54. počeće kad se otklone razlozi za obustavu, uz obavezu plaćanja nastalih troškova Toplani.

XI POSTUPANJE TOPLANE U NEPREDVIĐENIM OKOLNOSTIMA

Član 56

Pod nepredviđenim okolnostima u snabdevanju i isporuci toplotne energije podrazumevaju se: poremećaj na tržištu energije, poremećaj u funkcionisanju sistema usled havarija, elementarnih nepogoda, kao i druge okolnosti koje onemogućavaju uredno snabdevanje kupaca toplotnom energijom, a iste nisu izazvane krivicom Toplane.

Član 57

U slučajevima iz člana 56. ove Odluke Toplana obaveštava organe lokalne samouprave o nastalim okolnostima i poremećaju u funkcionisanju sistema i predlaže mere koje treba preduzeti za normalno funkcionisanje sistema snabdevanja toplotnom energijom.

Član 58

Skupština grada ili od nje ovlašćeni organ, na predlog nadležnog organa Toplane može privremeno, dok traje poremećaj u funkcionisanju distributivnog sistema, a u toku grejne sezone, izmeniti ili ograničiti snabdevanje kupaca u pogledu trajanja grejne sezone, grejnog dana, visine temperature u prostorijama, kao i prioritet u snabdevanju.

Član 59

U slučaju preduzimanja mera iz člana 56. ove Odluke nadležni organ osnivača i Toplana dužni su da o tome obaveste kupca putem sredstava javnog informisanja, kao i vreme do kada ograničenja traju.

XII OBAVEZE TOPLANE I KUPCA

Član 60

Toplana je dužna da:

- snabdeva kupca toplotnom energijom za rad toplotne opreme kupca sa priključnom snagom iz ugovora o prodaji toplotne energije,

- obaveštava kupca o obustavama isporuke toplotne energije putem sredstava javnog informisanja,

- po izlivu vode iz grejne instalacije da isključi priključnu podstanicu sa vrelovodne mreže,

- organizuje dežurnu službu u toku grejne sezone za neprekidan prijem reklamacija i blagovremeno intervenisanje u slučaju kvarova na svojoj opremi i po reklamacijama kupaca,

- obaveštava kupce o stanju sistema daljinskog grejanja i planovima njegovog razvoja, ukupnoj potrošnji i dinamici potrošnje toplotne energije, cenama i promenama cene toplotne energije i usluga i drugim elementima od interesa za kupce,

- da pre početka grejne sezone obavesti kupce o punjenju unutrašnje instalacije putem oglasne table i lokalnih medija,

- osavremenjava sisteme merenja i regulacije, koji će omogućavati da kupac plaća po osnovu sopstvene potrošnje, a u cilju što racionalnijeg korišćenja toplotne energije.

Član 61

Toplana ima pravo proveravanja i postavljanja opreme u podstanici, radi ispunjavanja radnih uslova, koji proizilaze iz projektne dokumentacije kupčeve toplotne opreme i ugovora o snabdevanju toplotom kao i tehničkim uslovima za priključenje na toplovodnu mrežu bez obzira na promenu kvaliteta grejanja kod kupaca.

Član 62

Kupac je dužan da:

- odgovara za normalno rukovanje (rad) i održavanje svoje toplotne opreme,

- ne menja postavljene protoke i temperature na opremi u toplotnoj podstanici,

- ne menja bez pismene saglasnosti Toplane svoju toplotnu opremu, koja bi mogla prouzrokovati promene rada njegove toplotne opreme,

- obezbedi da je toplotna podstanica u zatvorenom prostoru u svakom trenutku dostupna ovlašćenim zaposlenima Toplane,

- održava prostor i pomoćnu opremu, te pristup do prostorija, gde je njegova toplotna podstanica tako, da Toplani budu obezbeđeni radni uslovi, koji važe za radne prostore,

- prati obaveštenja Toplane o smetanjama pri snabdevanju toplotom, ustanovljenim na predajnom mestu,

- odgovara za štetu i posledice, koje su nastale zbog radne onesposobljenosti njegove toplotne opreme,

- sa rukovanjem toplotne opreme kupca se ne bave drugi kupci ili snabdevači,

- ne preprodaje isporučenu toplotnu energiju,

- omogući priključenje toplotne opreme trećeg lica na priključni toplovod, ako isti podnosi dodatno opterećenje i ukoliko je to treće lice izmirilo finansijske obaveze priključenja,

- u toplotnoj podstanici omogući Toplani priključivanje uređaja za daljinski prenos podataka o radnim parametrima opreme, bez odštetnog zahteva za postavljanje takvog uređaja,

- obavesti Toplanu o kvaru uređaja,

- odgovara za štetu Toplani, koja je nastala zbog neovlašćene intervencije kupca na toplotnoj opremi,

- izmiruje plaćanje svojih obaveza u skladu sa ovom odlukom i ugovorom o prodaji toplotne energije,

- da ne dozvoli pristup trećim licima u toplotnu podstanicu.

Član 63

Toplana je dužna da organizuje informacioni servis za direktnu telefonsku komunikaciju sa kupcima toplotne energije i korisnicima energetskih usluga, a u cilju urednog prijema i evidentiranja reklamacija, kao i rad blagovremenog i istinitog informisanja korisnika o događajima u sistemu.

Informacioni servis radi 24 sata dnevno u grejnoj sezoni, a raspoloživi brojevi telefona objavljuju se u lokalnim medijima.

Član 64

Toplana i kupci su dužni da se uzajamno informišu o neispravnostima koje primete na svojoj opremi, a koje bi mogle uticati na normalan rad opreme Toplane i kupca.

XIII NADZOR

Član 65

Nadzor nad primenom odredaba ove Odluke i nad zakonitošću rada Toplane, vrši nadležni organ osnivača.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove Odluke i akata donetih na osnovu ove Odluke vrši organ uprave nadležan za inspekcijsko - nadzorne poslove, ako pojedini poslovi toga nadzora nisu Zakonom ili drugim propisima stavljeni u nadležnost drugih organizacija.

XIV KAZNENE ODREDBE

Član 66

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj Toplana ako:

1. ne donese plan razvoja usklađen sa planom razvoja energetike koji donosi lokalna samouprava, shodno članu 3. ove Odluke;

2. ne odluči po zahtevu kupca za priključenje objekta u roku iz člana 12. stav 1. ove Odluke;

3. ne priključi objekat kupca na sistem snabdevanja toplotnom energijom, shodno članu 13. stav 1. ove Odluke;

4. ne zaključi ugovor, shodno članu 19. i 20. ove Odluke;

5. ne vodi evidenciju o kupcima kako je to predviđeno članom 26. ove Odluke;

6. ne isporučuje toplotnu energiju u skladu sa ugovorom o prodaji, shodno članu 27. i 28. ove Odluke;

7. ne poštuje rok o početku i završetku grejne sezone, shodno članu 29. ove Odluke;

8. ne postupi po reklamaciji kupca, shodno odredbama člana 48. ove Odluke;

9. ne opomene kupca i ne odredi mu rok za otklanjanje nepravilnosti, shodno članu 52. stav 2. i 3. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 250,00 do 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana, odgovorno lice u Toplani.

Član 67

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara, kazniće se kupac, koji je pravno lice, za prekršaj, ako:

1. samovoljno izvrši priključenje objekta i instalacija na sistem snabdevanja toplotnom energijom, ili koristi toplotu mimo mernih uređaja i suprotno uslovima utvrđenim Odlukom (član 18. ove Odluke);

2. ne dostavi Toplani otkaz Ugovora o prodaji toplotne energije u utvrđenom roku, shodno odredbama člana 24. ove Odluke;

3. ne omogući ovlašćenim licima pristup mernim uređajima, shodno članu 38. ove Odluke;

4. ne vrši uplate mesečne obaveze grejanja, shodno članu 43. ove Odluke;

5. ne omogući ovlašćenim zaposlenima Toplane ulazak u objekat i nesmetan rad na isključenju objekta sa sistema snabdevanja toplotnom energijom, kako je to predviđeno odredbama člana 44. stav 2. ove Odluke;

6. ne omogući Toplani prilaz ili ulaz u objekat radi postupanja po reklamaciji ili otklanjanja kvarova na instalacijama, shodno članu 49. ove Odluke;

7. koristi toplotnu energiju mimo mernih uređaja, ili je priključen na sistem snabdevanja toplotnom energijom mimo saglasnosti Toplane, shodno odredbama člana 50. ove Odluke;

8. ne omogući inspekcijski nadzor, shodno odredbama člana 65. ove Odluke.

Novčanom kaznom od 250,00 do 10.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice - kupac.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 20.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana preduzetnik - kupac.

XV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 68

Ova Odluka se primenjuje za sve već zaključene i nove ugovorne odnose u vezi sa snabdevanjem toplotnom energijom.

Postupci za priključenje na toplovodnu mrežu ili izmene već priključenih toplotnih uređaja kupca, koji su pokrenuti pre stupanja na snagu ove Odluke, završiće se po odredbama do tada važeće Odluke o daljinskom snabdevanju potrošača toplotnom energijom i opštim uslovima korišćenja toplotne energije ("Službeni list Opštine Subotica", br. 13/98, 27/98, 4/99, 13/2000, 31/2001, 45a/2003 i 25/2005.).

Član 69

Kupci, koji do stupanja na snagu ove Odluke, nemaju zaključen Ugovor o prodaji toplotne energije, moraju ga zaključiti u roku od četiri godine po stupanju na snagu ove Odluke.

Kupci, koji su etažni vlasnici ili korisnici stanova, moraju u roku iz prethodnog stava sa Toplanom zaključiti pismeni Ugovor o prodaji toplotne energije, bez obzira na to da li se ugovaranje vrši sa pojedinačnim vlasnicima - korisnicima stanova, skupštinom zgrade ili kućnim savetom.

Član 70

Ugovori o isporuci toplotne energije zaključeni sa fizičkim i pravnim licima pre stupanja na snagu ove Odluke, važe do zaključenja pismenog ugovora sa kupcima po ovoj Odluci.

Član 71

Nadležni organ osnivača doneće Tarifni sistem, u roku od četiri godine od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 72

Osnivač, u saradnji sa Toplanom, odrediće kriterijume za utvrđivanje cene toplotne energije za korisnike u stanju izuzetne socijalne potrebe, u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 73

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o daljinskom snabdevanju grada toplotnom energijom i opštim uslovima korišćenja toplotne energije ("Službeni list Opštine Subotica", br. 13/98, 27/98, 4/99, 13/2000, 31/2001, 45a/2003 i 25/2005).

Član 74

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Opštine Subotica".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom

("Sl. list grada Subotice", br. 26/2009)

Član 14

Odredbe člana 42c, 42d i 43. primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

 

Samostalni član Odluke o izmenama
Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom

("Sl. list grada Subotice", br. 55/2011)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".