PRAVILNIK
ZA NAKNADU PUTNIH TROŠKOVA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI I INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 8/2011)

 

I NAKNADA PUTNIH TROŠKOVA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE U ZEMLJI

Član 1

Ovim Pravilnikom uređuje se pravo za naknadu putnih troškova za službeno putovanje u zemlji - dnevnice, troškovi smeštaja, troškovi prevoza, izgubljene zarade i ostali troškovi (u daljem tekstu: putni troškovi).

Član 2

Pravo na putne troškove imaju sva izabrana, postavljena i imenovana lica i zaposleni.

Član 3

Naknade za prevoz iz člana 2. ovog Pravilnika priznaju se kao stvarni troškovi prevoznih karata po priloženim računima uz putni nalog.

Član 4

Načelnik Gradske uprave izdaje putni nalog licu za službeno putovanje u zemlji pre nego što on pođe na službeno putovanje.

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži ime i prezime lica koje putuje, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, vrstu smeštaja, napomenu o tome da li su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana, iznos dnevnice i eventualno umanjenje dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna troškova.

Član 5

Putni troškovi u celini priznaju se prema priloženim računima - autobuska, avionska ili vozna karta, odnosno računi prevoznika u javnom saobraćaju.

Član 6

Lica iz člana 2. ovog Pravilnika imaju pravo na ishranu za vreme provedeno na službenom putu - dnevnice u iznosu od 5% od prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za statistiku.

Umanjenje dnevnice za 80% vrši se kada je licu obezbeđena ishrana na službenom putu.

Član 7

Pravo na punu dnevnicu ostvaruje se ukoliko je službeno putovanje trajalo od 12 do 24 časa.

Ukoliko se na putu provede duže od 8 časova, a manje od 12 časova, korisnik ima pravo na pola dnevnice.

Korisnik nema pravo na dnevnicu ukoliko na putu provede manje od 8 časova.

Vreme obračuna se računa od časa polaska do časa povratka sa službenog puta.

Korisnici iz člana 2. ovog Pravilnika imaju rok od 3 dana da podnesu putni nalog Odeljenju za privredu, budžet i finansije.

Član 8

Troškovi smeštaja priznaju se do njihovog stvarnog iznosa prema priloženom hotelskom računu, osim u hotelima de lux kategorije.

Član 9

Naknadu izgubljene zarade, za vreme odsustvovanja sa rada, zbog prisustvovanja sednicama Skupštine grada, Gradskog veća i radnih tela (saveti, komisije i dr.) imaju lica iz člana 2. ovog Pravilnika osim zaposlenih u Gradskoj upravi.

Za zaposlena lica određuje se naknada izgubljene zarade u visini 1/2 neoporezive dnevnice.

Za nezaposlena i penzionisana lica pored naknade izgubljene zarade u visini od 1/2 neoporezive dnevnice isplaćuje se i 1/2 neoporezive dnevnice.

Član 10

Ostali troškovi koji nastanu u vezi sa službenim putovanjem (rezervacija karata, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) naknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

II NAKNADA PUTNIH TROŠKOVA ZA SLUŽBENO PUTOVANJE U INOSTRANSTVO

Član 11

Pravo na naknadu putnih troškova za službeno putovanje u inostranstvo imaju sva izabrana, postavljena i imenovana lica i zaposleni.

Član 12

Troškovi službenog putovanja u inostranstvo koji se naknađuju su:

- troškovi smeštaja,

- troškovi ishrane - dnevnice i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvo,

- troškovi prevoza radi izvršenja službenog posla,

- ostali troškovi.

Član 13

Putni nalog za službeno putovanje u inostranstvo pre nego što lice pođe na službeni put izdaje načelnik Gradske uprave.

Nalog za službeni put sadrži sledeće: ime i prezime lica upućenog na službeni put, naziva države i mesto u koje se putuje, cilj putovanja, datum polaska i datum povratka s putovanja, kategoriju hotela gde je obezbeđen smeštaj, napomenu da li je obezbeđen besplatan smeštaj i ishrana ili nije, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje, iznos akontacije, podatke o tome ko snosi troškove službenog putovanja i način obračuna.

Član 14

Troškovi smeštaja priznaju se u visini plaćenog hotelskog računa za prenoćište i doručak, a izuzetno troškovi prenoćišta i doručka u hotelu prve kategorije (pet zvezdica) se ne priznaju, nego se upućenom licu naknađuju troškovi u iznosu koji je jednak iznosu dnevnice, propisan za tu zemlju i mesto.

Član 15

Dnevnica - izdaci za ishranu i lični prevoz u mestu (gradski prevoz) priznaje se u iznosima koji su utvrđeni u Spisku dnevnica po stranim državama.

Dnevnica se umanjuje u sledećim slučajevima:

- ako je obezbeđena besplatna ishrana - za 60%,

- ako je obezbeđen samo besplatan doručak - za 10%,

- ako je obezbeđen samo besplatan ručak - za 30%,

- ako je obezbeđena samo besplatna večera - za 20%,

- ako su u cenu avionske karte, zbog prekida putovanja, uračunati troškovi za ishranu i prenoćište - za 60%,

- ako su u cenu karte za putovanje brodom uračunati i troškovi za ishranu i prenoćište - za 60%.

Član 16

Dnevnice određene za stranu državu u koju se službeno putuje obračunavaju se od časa prelaska granice Srbije, a dnevnice određene za stranu državu iz koje se dolazi - do časa prelaska granice Srbije.

Član 17

Za obračun dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo svaka 24 časa provedena na službenom putovanju računaju se kao jedna dnevnica, ostatak vremena duži od 12 časova takođe se računa kao jedna dnevnica, a ostatak vremena od 8 do 12 časova računa se kao pola dnevnice odnosno ne računa se dnevnica za vreme manje od 8 časova.

Član 18

Na službenom putovanju u inostranstvo izdaci za prevoz obračunavaju se u visini podnete putne karte za javni saobraćaj.

Član 19

Izdaci za pribavljanje putničkih isprava, vakcinaciju i lekarske preglede u vezi sa službenim putovanjem u inostranstvo obračunavaju se u stvarnim iznosima, a priznaju se uz podnošenje računa. Uz podnošenje računa priznaju se i obračunavaju izdaci koji nastanu u vezi sa prevoženjem, prenošenjem, unošenjem i iznošenjem službene pošte, izdaci u vezi sa korišćenjem telefona, telegrama i telefaksa i ostali izdaci koji su neophodni za obavljanje određenih poslova.

Član 20

Po povratku sa službenog putovanja u inostranstvo računovodstvenoj službi podnosi se putni obračun i prilažu odgovarajući računi u roku od 7 dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Ako je u dokumentu o nastanku troškova koji se prilaže uz obračun iskazan iznos u nacionalnoj valuti u kojoj nije utvrđena dnevnica za tu državu, za obračun i priznavanje izdataka uz dokument se prilaže i pismeni dokaz o kursu nacionalne valute u odnosu na valutu u kojoj je utvrđena dnevnica za tu državu, a ako se pismeni dokaz o kursu nacionalne valute ne priloži uz dokument o obračunu putnih troškova, izdaci po tom dokumentu se ne priznaju.

Član 21

Isplata putnih troškova po ovom Pravilniku vrši se iz sredstava određenih Odlukom o budžetu grada Jagodine.

Član 22

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".