PRAVILNIK
O USLOVIMA, NAČINU KORIŠĆENJA I RASPOLAGANJA PUTNIČKIH AUTOMOBILA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 8/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom regulišu se uslovi, način korišćenja i raspolaganja putničkih automobila u Gradskoj upravi grada Jagodine (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 2

Putničkim automobilima raspolaže Gradska uprava u skladu sa ovim Pravilnikom.

II USLOVI I NAČIN KORIŠĆENJA PUTNIČKIH AUTOMOBILA

Član 3

Putnički automobili mogu se koristiti pod uslovima predviđenim ovim Pravilnikom u sledećim slučajevima:

- za dostavljanje materijala, poziva i drugih dokumenata kada je u pitanju hitnost i blagovremenost dostave, kao i za obilazak mesnih zajednica i mesnih kancelarija,

- za funkcionere Skupštine grada i zaposlene radi obavljanja službenih poslova,

- za prevoz građana sa teritorije grada Jagodina do zdravstvenih centara u Republici Srbiji na osnovu predloga ovlašćenog lica (imena lica koja se prevoze obavezno se moraju nalaziti na putnom nalogu vozača, a po okončanoj vožnji ista moraju potpisati da je prevoz izvršen),

- u drugim opravdanim slučajevima uz prethodnu saglasnost načelnika Gradske uprave ili načelnika odeljenja u čijem sastavu je vozni park Gradske uprave.

Član 4

Putničkim automobilima mogu upravljati vozači zaposleni u Gradskoj upravi grada Jagodina.

Član 5

Svakom vozaču izdaje se nalog da preuzme vozilo određene marke, registarskih tablica, broja motora i broja šasije zajedno sa pratećom opremom.

Nalog za preuzimanje vozila izdaje načelnik Gradske uprave, a preuzimanje vozila vrši se između ekonoma Gradske uprave i vozača.

Nalogom se utvrđuju obaveze vozača i odgovornost za korišćenje vozila.

Član 6

Putnički automobili mogu se koristiti isključivo za vršenje službenih poslova u okviru radnog vremena, a izuzetno i posle radnog vremena u slučajevima kada njihova upotreba znači brže, ekonomičnije, efikasnije i sigurnije obavljanje poslova Gradske uprave.

Član 7

Korišćenje putničkih automobila u privatnom vlasništvu za službene potrebe iz člana 3. ovog Pravilnika odobrava se izuzetno kada nije moguće obaviti službeni put sredstvima javnog saobraćaja ili Gradske uprave i kada je to ekonomski opravdano.

Odobrenje za korišćenje automobila u privatnom vlasništvu daje i potpisuje načelnik Gradske uprave.

Naknada za korišćenje sopstvenog automobila u službene svrhe isplaćuje se u iznosu od 10% propisane cene za jedan litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Zaposlenom se ne priznaju troškovi potrošenog motornog goriva, opravke i održavanja vozila, a priznaju se troškovi putarine i parkinga.

Član 8

O ustupanju putničkih automobila drugim ustanovama, preduzećima i državnim organima na korišćenje odlučuje Gradsko veće.

Član 9

Vozači putničkih automobila zadužuju se platnim kompanijskim karticama za bezgotovinsku nabavku motornog goriva ili drugim sredstvima plaćanja za nabavku motornog goriva, a na osnovu normativa za vozilo kojim upravlja. Normativ za gorivo utvrđuje komisija koju imenuje načelnik Gradske uprave.

Vozač putničkog automobila dužan je da pravda svakog 01-og i 16-og u mesecu utrošak goriva na posebnim obrascima, uz koje prilaže sve račune o kupovini goriva i tako popunjeni obrazac predaje Odeljenju za privredu, budžet i finansije-ekonomatu, uz prethodnu saglasnost načelnika Gradske uprave.

Član 10

Putnički automobili mogu se koristiti za obavljanje poslova predviđenih u članu 3. ovog Pravilnika na osnovu putnog naloga za vozilo izdatog od ovlašćenog lica.

Putni nalog za vozilo iz prethodnog stava i korišćenje vrste vozila određuje i potpisuje načelnik Gradske uprave ili lice koje on ovlasti.

Putni nalog za vozilo mora imati potpis odgovornog lica za tehničku ispravnost vozila.

Odgovorno lice za overu tehničke ispravnosti vozila određuje načelnik Gradske uprave.

Član 11

Putni nalog za vozilo popunjava vozač putničkog automobila, a overava načelnik Gradske uprave.

Ovlašćuje se načelnik Gradske uprave da utvrdi obrazac putnog naloga.

Član 12

Vozači putničkih automobila dužni su da vode evidenciju pređene kilometraže i opis pređene relacije i to posebno za svaki automobil kroz putni nalog za vozilo.

Član 13

Obavezuju se vozači putničkih automobila da po završetku posla parkiraju službeni putnički automobil na mestu određenom za parkiranje, bez obzira da li je posao završen u radnom vremenu ili posle radnog vremena.

Parkiranje putničkih automobila Gradske uprave van mesta za parkiranje može se izvršiti samo izuzetno uz odobrenje načelnika Gradske uprave.

Član 14

Svi vozači putničkih automobila dužni su da sve nepravilnosti blagovremeno prijave načelniku Odeljenja u čijem sastavu je vozni park Gradske uprave.

Načelnik Odeljenja je dužan da o svim nepravilnostima, bez odlaganja obavesti načelnika Gradske uprave.

Član 15

Evidenciju o opravci službenih automobila dužan je da vodi šef odseka za opšte poslove Gradske uprave i da o svakoj opravci vozila obaveštava načelnika Gradske uprave.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Korisnici putničkih automobila i vozači, koji se ne pridržavaju odredaba ovog Pravilnika, odgovaraju za povredu radne discipline i dužni su da nadoknade svaku štetu koja bude izazvana nemarnim ili namernim postupanjima.

Član 17

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima, načinu korišćenja i raspolaganja putničkih automobila br. 110-9/05-01 od 25.03.2005. godine.

Član 18

Ovaj Pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina".