PRAVILNIK

O NAČINU PRIPREME I DISTRIBUCIJE BESPLATNIH OBROKA

("Sl. list grada Beograda", br. 47/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom se uređuje način pripreme i distribucije besplatnih obroka za korisnike na teritoriji grada Beograda koji su pravo na besplatni obrok ostvarili u skladu sa odredbama Odluke o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda.

Član 2

O pravu na besplatan obrok iz člana 1. rešava Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, a na osnovu kriterijuma utvrđenih Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti Beograda.

Član 3

Izbor pružaoca usluge pripreme i distribucije besplatnih obroka vrši se u postupku javne nabavke.

Postupak iz stava 1. sprovodi organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove socijalne zaštite (u daljem tekstu: organizaciona jedinica).

Član 4

Organizaciona jedinica kao naručilac usluge, zaključuje ugovor sa ponuđačem čija je ponuda izabrana kao najpovoljnija (u daljem tekstu: pružalac usluge), o načinu pripreme i distribucije besplatnih obroka.

Priprema besplatnih obroka

Član 5

Pružalac usluga priprema besplatne obroke u skladu sa jelovnikom i u ugovorenom kvalitetu i kvantitetu.

Jelovnik određuje organizaciona jedinica preko nadležnih institucija, uz poštovanje propisanih standarda i normativa.

Jelovnik je baziran na zadovoljavanju 50% dnevnih potreba odrasle osobe.

U skladu sa jelovnikom, svaki korisnik, svaki radni dan u nedelji dobija topli obrok, sa sledovanjem hleba od 300 grama, a subotom, nedeljom, verskim i državnim praznicima suvi obrok.

Besplatan obrok se priprema od svežih, konzervisanih ili smrznutih namirnica.

Distribucija besplatnih obroka

Član 6

Usluga distribucije besplatnih obroka podrazumeva dopremanje obroka do punktova za izdavanje besplatnih obroka, određenih od strane organizacione jedinice i izdavanje obroka korisnicima.

Obroci se do punktova dopremaju na način koji obezbeđuje ispunjenost tehničkih i higijensko-sanitarnih uslova shodno odredbama Zakona o bezbednosti hrane ("Službeni glasnik RS", broj 41/09).

Broj punktova i lokacija istih određuje se prema broju korisnika.

Član 7

Izdavanje obroka korisnicima vrši se na osnovu spiskova koje sačinjava Gradski centar za socijalni rad u Beogradu za svaki punkt posebno.

Spiskovi sadrže podatke o imenu i prezimenu, adresi stanovanja korisnika kao i predviđeno mesto za svojeručni potpis kao potvrdu da je korisnik preuzeo obrok.

Član 8

Izdavanje obroka korisnicima vrši se jednom dnevno preko mreže punktova određenih od strane organizacione jedinice.

Član 9

Izdavanje besplatnih obroka se vrši svakog dana u periodu od 8 do 12 časova.

Za svaki pojedinačni punkt organizaciona jedinica utvrđuje posebno vreme izdavanja obroka.

Pisano obaveštenje o utvrđenom vremenu iz stava 2. istaknuto je na svakom punktu.

Član 10

Broj i raspored punktova na teritoriji gradskih opština određuje se u zavisnosti od broja i potreba korisnika, uz poštovanje principa teritorijalne pristupačnosti i dostupnosti usluge korisnicima.

Određeni punktovi ispunjavaju neophodne higijensko-sanitarne uslove za promet hrane shodno odredbama Zakona o bezbednosti hrane ("Službeni glasnik RS", broj 41/09).

Kontrola pripreme i distribucije besplatnih obroka

Član 11

Organizaciona jedinica, preko nadležnih institucija, obezbeđuje redovnu sanitarno-higijensku kontrolu ispravnosti objekata, opreme i lica angažovanih na pripremi i distribuciji obroka, shodno odredbama Zakona o bezbednosti hrane ("Službeni glasnik RS", broj 41/09), kao i propisanih nutritivnih vrednosti obroka.

Član 12

Kontrolu broja isporučenih besplatnih obroka sprovodi Gradski centar za socijalni rad u Beogradu (u daljem tekstu: centar).

Centar je dužan da na osnovu donetih rešenja o priznatom pravu na besplatne obroke, sačinjava spiskove korisnika i da ih redovno petnaestodnevno revidira.

Spiskove iz stava 2. centar dostavlja organizacionoj jedinici i pružaocu usluge petnaestodnevno.

O svakoj izvršenoj kontroli centar dostavlja izveštaj organizacionoj jedinici.

Član 13

Organizaciona jedinica, preko nadležnih institucija koje raspolažu sa odgovarajućim stručnim kadrovima, vrši kontrolu pripreme i distribucije besplatnih obroka, a u cilju praćenja realizacije ugovora.

Član 14

Pružalac usluge je obavezan da zapisnički konstatuje prigovore na kvantitet, kvalitet, ispravnost obroka, vreme distribucije ili nesavesno postupanje pružaoca usluge upućenih od strane korisnika prava i zapisnik dostavi organizacionoj jedinici.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".