PRAVILNIK
O NADZORU NAD STRUČNIM RADOM U OBLASTI SPORTA

("Sl. glasnik RS", br. 92/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se način i postupak obavljanja stručnog nadzora u oblasti sporta, mere za otklanjanje uočenih nedostataka, uslovi za imenovanje stručnog sportskog nadzornika, obrazac i način izdavanja legitimacije stručnog sportskog nadzornika i druga pitanja od značaja za sprovođenje stručnog nadzora u oblasti sporta.

Način i postupak obavljanja stručnog nadzora

Član 2

Stručni nadzor nad stručnim radom u oblasti sporta (u daljem tekstu: stručni nadzor) vrši se u svakoj organizaciji u oblasti sporta i nad radom svakog sportskog stručnjaka i stručnjaka u sportu (u daljem tekstu: sportski stručnjak) koji obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije.

Stručni nadzor vrši Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije (u daljem tekstu: Republički zavod), a na teritoriji autonomne pokrajine - Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta (u daljem tekstu: Pokrajinski zavod) kao povereni posao.

Član 3

Stručni nadzor sprovode stručni sportski nadzornici.

Za sprovođenje svakog konkretnog stručnog nadzora određuje se, sa liste stručnih sportskih nadzornika, po pravilu, jedan stručni sportski nadzornik.

Listu stručnih sportskih nadzornika utvrđuje zavod iz člana 2. ovog pravilnika.

Lista stručnih sportskih nadzornika utvrđuje se po oblastima sportskih aktivnosti i delatnosti i sportskim zvanjima.

Član 4

U okviru stručnog nadzora stručni sportski nadzornik ostvaruje uvid i ocenjuje da li su mere, metode, sredstva, aktivnosti i postupci koji se primenjuju u stručnom radu u oblasti sporta (u daljem tekstu: stručni postupci) u skladu sa:

1) savremenim dostignućima sportskih i drugih nauka i važećim, odnosno utvrđenim stručno sportskim doktrinama i uputstvima;

2) utvrđenim planom stručnog rada;

3) utvrđenim ciljevima u pogledu stepena fizičke, tehničke i taktičke pripremljenosti sportiste koja se želi postići;

4) propisanim uslovima za obavljanje stručnog rada u sportu i obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti;

5) savremenim standardima utvrđenim sportskim pravilima nadležnog granskog sportskog saveza;

6) propisanim načinom obavljanja stručnog rada u oblasti sporta.

U okviru stručnog nadzora stručni sportski nadzornik proverava i da li se stručni rad obavlja od strane lica koje ispunjava uslove u skladu sa Zakonom o sportu.

Član 5

U zavisnosti od vrste stručnog rada u sportu, stručni nadzor vrši se:

1) posmatranjem obavljanja stručnog rada, odnosno izvođenja pojedinih stručnih postupaka;

2) neposrednom, odnosno ličnom proverom pojedinih primenjenih metoda i stručnih postupaka;

3) razgovorom sa licem ovlašćenim za zastupanje organizacije i sportskim stručnjakom o pitanjima vezanim za obavljanje stručnog rada;

4) učešćem u izvođenju, odnosno obavljanju pojedinih stručnih postupaka;

5) pregledom, odnosno analizom propisanih planova i evidencija vezanih, odnosno od značaja za stručni rad u sportu;

6) pregledom, odnosno analizom dokumentacije o licima povređenim prilikom obavljanja sportskih aktivnosti;

7) uvidom da li postoji, kakvog je kvaliteta i da li se sprovodi unutrašnji nadzor nad stručnim radom i plan stručnog usavršavanja sportskih stručnjaka;

8) proverom obezbeđenosti propisanih uslova za obavljanje sportskih aktivnosti i delatnosti, od neposrednog značaja za stručni rad;

9) proverom izvršenja predloženih mera iz prethodno obavljenog nadzora nad stručnim radom;

10) pribavljanjem informacija od sportista i drugih lica o stručnom radu sportskog stručnjaka, odnosno o stručnom radu u organizaciji;

11) uvidom u opis poslova i zadataka, prava i obaveza, kao i odgovornosti sportskog stručnjaka u organizaciji u oblasti sporta;

12) stručnim savetovanjem sportskih stručnjaka i organizacija u oblasti sporta;

13) proverom ispunjenosti pedagoških i metodičko-didaktičkih zahteva i merila u izvođenju obuke i treninga;

14) proverom stručne upotrebe sportskih pomagala i opreme.

Član 6

Sprovođenju stručnog nadzora prisustvuje lice ovlašćeno za zastupanje ili lice zaduženo za unutrašnji nadzor nad stručnim radom u organizaciji u oblasti sporta i sportski stručnjak nad čijim se radom vrši stručni nadzor.

O vršenju stručnog nadzora vodi se zapisnik koji potpisuju lice iz stava 1. ovog člana i stručni sportski nadzornik.

Na osnovu zapisnika iz stava 2. ovog člana stručni sportski nadzornik sastavlja izveštaj koji dostavlja organizaciji u oblasti sporta u kojoj je vršen stručni nadzor, sportskom stručnjaku nad čijim radom je vršen nadzor i sportskom inspektoru.

Član 7

Pre sastavljanja izveštaja stručni sportski nadzornik obavezno razmatra utvrđeno stanje sa licima iz člana 6. stav 1. ovog pravilnika.

Izveštaj o obavljenom nadzoru sadrži:

1) pravni osnov za obavljanje stručnog nadzora;

2) podatke o stručnom sportskom nadzorniku;

3) naziv i sedište organizacije u oblasti sporta u kojoj je obavljen stručni nadzor;

4) naziv registra u koji je organizacija u oblasti sporta u kojoj je obavljen stručni nadzor upisana i pod kojim brojem;

5) ime, prezime i funkciju lica ovlašćenog za zastupanje organizacije i ime i prezime lica zaduženog u organizaciji za unutrašnji nadzor nad stručnim radom;

6) ime, prezime, stepen stručne spreme, odnosno osposobljenosti i poslove na kojima je sportski stručnjak angažovan;

7) mesto, vreme i trajanje stručnog nadzora;

8) podatke o licima koja su prisustvovala stručnom nadzoru;

9) opis utvrđenog stanja, odnosno najvažnije nalaze o stručnom radu i uslovima za njegovo obavljanje, sa detaljnim opisom uočenih nedostataka (nalaz);

10) ocenu o stručnom radu i obezbeđenim uslovima (mišljenje);

11) predlog mera za unapređivanje stručnog rada i mera za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

Član 8

Stručni sportski nadzornik proverava da li su sprovedene mere i otklonjeni uočeni nedostaci. Ako utvrdi da mere nisu sprovedene, odnosno da nedostaci nisu otklonjeni, stručni sportski nadzornik je obavezan da izveštaj o tome dostavi ministru.

Organizacija u oblasti sporta i sportski stručnjak nad čijim stručnim radom je sproveden stručni nadzor imaju pravo da, u skladu sa Zakonom o sportu, u roku od sedam dana od dostavljanja stručnog nalaza, podnesu prigovor ministru.

Član 9

Stručni nadzor može biti redovan i vanredan.

Redovan stručni nadzor se vrši stalno, u skladu sa godišnjim planom nadzora.

Redovan stručni nadzor planira se po organizacijama u oblasti sporta, vodeći računa o svim oblastima sportskih aktivnosti i delatnosti.

Vanredni stručni nadzor obavlja se u slučaju pismene pritužbe na rad sportskog stručnjaka, inicijative odgovarajućeg nacionalnog sportskog saveza, kao i na osnovu saznanja koja upućuju na njegovu potrebu.

Vanredni stručni nadzor može se sprovesti i na zahtev sportskog stručnjaka radi dopunskog vrednovanja njegovog rada.

Pritužba, odnosno inicijativa iz stava 4. ovog člana mora biti obrazložena.

Član 10

Nadležni zavod je dužan da blagovremeno, a najkasnije osam dana pred planirani stručni nadzor, obaveštava organizaciju u oblasti sporta, odnosno sportskog stručnjaka, o vremenu obavljanja stručnog nadzora i o stručnom sportskom nadzorniku koji će obaviti stručni nadzor.

Nadležni zavod, u roku iz stava 1. ovog člana o planiranom stručnom nadzoru, obaveštava nacionalni granski sportski savez kome pripada organizacija nad čijim radom se sprovodi stručni nadzor, sportskog stručnjak nad čijim stručnim radom će se obaviti nadzor, sportskog inspektora.

Izuzetno, stručni nadzor može da se obavi i bez obaveštenja iz st. 1. i 2. ovog člana, ako to zahteva svrha nadzora.

Član 11

Uz pismeno obaveštenje o sprovođenju stručnog nadzora, organizaciji u oblasti sporta, odnosno sportskom stručnjaku dostavlja se i zahtev za dostavu podataka o organizaciji (upitnik) koji se odnosi na:

1) opšte podatke o organizaciji u oblasti sporta, organizacionim delovima za sportsku obuku, sportskim ekipama (timovima), starosnoj kategoriji sportista, radnom vremenu;

2) podatke o broju polaznika sportske obuke ili broju sportista u ekipi koju određeni sportski stručnjak vodi, odnosno trenira;

3) podatke o vrsti i obimu stručnog rada, odnosno sportske obuke ili treninga;

4) podatke o zdravstvenoj zaštiti sportista;

5) podatke o angažovanim sportskim stručnjacima, uključujući podatke o stručnoj spremi, stručnom osposobljavanju i stručnom usavršavanju angažovanih sportskih stručnjaka;

6) podatke o sportskim objektima i opremi;

7) podatke o načinu vođenja evidencije o stručnom radu (sportskoj obuci, treningu i dr.);

8) ostale podatke u vezi sa stručnim radom.

Podatke iz stava 1. ovog člana organizacija u oblasti sporta, odnosno sportski stručnjak, dostavlja nadležnom zavodu najmanje tri dana pre početka stručnog nadzora.

Član 12

Pravna i fizička lica u oblasti sporta dužna su da omoguće obavljanje stručnog nadzora, u skladu sa Zakonom o sportu.

Ako lice iz stava 1. ovog člana odbije ili onemogući sprovođenje stručnog nadzora, stručni sportski nadzornik obaveštava o tome sportskog inspektora koji, saglasno zakonu, može privremeno zabraniti obavljanje sportske aktivnosti, odnosno delatnosti, sve dok se ne omogući obavljanje stručnog nadzora.

Član 13

Stručni sportski nadzornik sprovodi stručni nadzor u roku utvrđenom u nalogu za stručni nadzor, pazeći, pri tom, da svojim postupcima ne ometa redovni rad sportskog stručnjaka i organizacije nad čijim radom vrši nadzor.

Ako stručni sportski nadzornik ne može sprovesti stručni nadzor u toku jednog radnog dana, neke poslove koji dopuštaju odlaganje može obaviti i kasnije, ali najkasnije u roku od osam dana od dana kada je započeo stručni nadzor.

Mere za otklanjanje uočenih nedostataka

Član 14

Radi otklanjanja uočenih nedostataka u stručnom radu, stručni sportski nadzornik može:

1) predložiti organizaciji u oblasti sporta kod koje je angažovan sportski stručnjak nad čijim radom je vršen stručni nadzor, da sportskog stručnjaka uputi na dodatno stručno usavršavanje, odnosno da sportskog stručnjaka rasporedi, odnosno angažuje za obavljanje onih stručnih poslova za koje je osposobljen;

2) predložiti organizaciji u oblasti sporta, odnosno sportskom stručnjaku mere za unapređenje stručnog rada;

3) predložiti da se angažuje drugi sportski stručnjak za obavljanje stručnog rada umesto onog nad čijim je radom vršen stručni nadzor, sve dok se utvrđeni nedostaci ne otklone;

4) predložiti sportskom inspektoru da zabrani organizaciji u oblasti sporta, odnosno sportskom stručnjaku obavljanje određene sportske aktivnosti ili delatnosti;

5) predložiti organizaciji u oblasti sporta da utvrdi disciplinsku odgovornost ili odgovornost organa za utvrđene nedostatke u stručnom radu;

6) predložiti podnošenje prekršajne ili krivične prijave, u skladu sa zakonom.

Ukoliko stručni sportski nadzornik pri vršenju stručnog nadzora posumnja da postoji povreda antidoping pravila od strane sportskog stručnjaka ili drugog lica u organizaciji u oblasti sporta kod koje se sprovodi stručni nadzor, obavezan je da bez odlaganja o tome obavesti Antidoping agenciju Republike Srbije i sportskog inspektora.

Uslovi za imenovanje stručnog sportskog nadzornika

Član 15

Za stručnog sportskog nadzornika može biti imenovano lice koje ima najviše sportsko zvanje, najmanje pet godina rada u struci i značajne rezultate u radu.

Član 16

Za vršenje stručnog nadzora nad stručnim radom sportskog stručnjaka određuje se istaknuti sportski stručnjak sa liste stručnih sportskih nadzornika koji ima najmanje isti stepen stručne spreme, odnosno stručne osposobljenosti ili je kategorisan kao zaslužni trener u odgovarajućoj grani sporta kao i sportski stručnjak nad čijim se stručnim radom vrši nadzor.

Za vršenje nadzora nad stručnim radom u organizaciji u oblasti sporta određuje se stručni sportski nadzornik sa liste stručnih sportskih nadzornika, u zavisnosti od planirane vrste i predmeta nadzora.

Obrazac i način izdavanja legitimacije stručnog sportskog nadzornika

Član 17

Stručni sportski nadzornik ima legitimaciju kojom dokazuje svoj status i ovlašćenja.

Legitimaciju stručnog sportskog nadzornika izdaje Ministarstvo omladine i sporta (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Ako stručni sportski nadzornik izgubi ili na drugi način ostane bez svoje legitimacije, dužan je da o tome odmah obavesti nadležni zavod.

Stručni sportski nadzornik koji prestane da obavlja poslove nadzora predaje legitimaciju direktoru nadležnog zavoda, najkasnije u roku do tri dana od dana prestanka statusa stručnog sportskog nadzornika.

Evidenciju o legitimacijama stručnih sportskih nadzornika vodi Ministarstvo.

Član 18

Legitimacija se izdaje prema obrascu legitimacije formata 65x95 mm datom na Obrascu 1, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Prednja strana legitimacije stručnog sportskog nadzornika sadrži:

1) u gornjem delu, u sredini, Mali grb Republike Srbije;

2) ispod Malog grba, na sredini, tekst: "REPUBLIKA SRBIJA", ispod njega tekst: "Ministarstvo omladine i sporta", ispod njega tekst: "Legitimacija", ispod njega tekst: "stručnog sportskog nadzornika";

3) ispod teksta iz tačke 2) ovog stava, sa leve strane je hologram sa Malim grbom Republike Srbije, a sa desne strane, nalazi se mesto za fotografiju stručnog sportskog nadzornika, dimenzija 28 x 32 mm, preko koje se u donjem levom uglu utiskuje pečat Ministarstva;

4) ispod holograma i fotografije ispisane su reči: "IME I PREZIME", ispod kojih je označeno mesto za upisivanje imena i prezimena stručnog sportskog nadzornika;

5) ispod mesta za upisivanje imena i prezimena stručnog sportskog nadzornika, na sredini, je registarski broj legitimacije.

Poleđina legitimacije sportskog nadzornika sadrži:

1) u gornjem delu, u sredini tekst: "OVLAŠĆENJA";

2) ispod teksta: "OVLAŠĆENJA" odštampan je tekst sledeće sadržine:

"U vršenju nadzora nad stručnim radom stručni sportski nadzornik ima prava i dužnosti da obavlja nadzor nad stručnim radom pravnih i fizičkih lica u oblasti sporta i preduzima propisane mere, u skladu sa Zakonom o sportu ("Službeni glasnik RS", broj 24/11)."

3) na levoj strani, ispod teksta o pravima i dužnostima stručnog sportskog nadzornika, u zagradi su reči: "datum izdavanja", iznad kojih je označeno mesto za upisivanje datuma izdavanja legitimacije;

4) na sredini obrasca nalazi se mesto označeno za pečat ("MP"), a desno se nalazi mesto označeno za potpis ministra, ispod koga je reč: "ministar";

5) u donjem delu, levo nalazi se mesto označeno za svojeručni potpis stručnog sportskog nadzornika ispod koga su, u zagradi, navedene reči: "svojeručni potpis".

Legitimacija se oblaže providnom folijom.

Registarski broj služi za identifikaciju stručnog sportskog nadzornika.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o nadzoru nad stručnim radom u oblasti sporta ("Službeni glasnik RS", broj 18/00).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Obrazac br. 1

 

 

 


REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo omladine i sporta

_____________________________

Legitimacija
stručnog sportskog nadzornika

 

Hologram

 

 

 

MP

IME I PREZIME

_____________________________

A 000000

 

Zadnja strana

 

 

OVLAŠĆENJA

"U vršenju nadzora nad stručnim radom u oblasti sporta sportski nadzornik ima prava i dužnosti da obavlja nadzor nad stručnim radom pravnih i fizičkih lica u oblasti sporta i preduzima propisane mere, u skladu sa Zakonom o sportu ("Službeni glasnik RS", broj 24/11)."

_____________________
(datum izdavanja)

 

MP   

_____________________

 

ministar

 

_____________________
(svojeručni potpis)