ODLUKA
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2012. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 93/2011)

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2012. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu 1. januara 2012. godine.

 

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2012. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike Narodne banke Srbije je postizanje ciljane inflacije, čime se doprinosi održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

2. Monetarna politika Narodne banke Srbije u 2012. godini zasnivaće se na Memorandumu Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji1 i Memorandumu Narodne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije od 2010. do 2012. godine2.

______________
1 Memorandum Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji usvojen je na sednici Monetarnog odbora Narodne banke Srbije 22. decembra 2008. godine.
2 Memorandum Narodne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije od 2010. do 2012. godine usvojen je na sednici Monetarnog odbora Narodne banke Srbije 14. decembra 2009. godine.

3. Cilj monetarne politike Narodne banke Srbije u 2012. godini izražen je numerički - kao godišnja procentualna promena indeksa potrošačkih cena: ciljana inflacija postepeno se smanjuje sa 4,5% ± 1,5 p.p. s kraja prethodne godine na 4,0% ± 1,5 p.p. na kraju 2012. godine. Budući da je utvrđen u vidu kontinuirano opadajuće vrednosti (s dozvoljenim odstupanjem) godišnjih promena potrošačkih cena - cilj za inflaciju određen je za svaki mesec, što doprinosi odgovornosti i kredibilitetu monetarnih vlasti, a time i stabilizaciji inflacionih očekivanja.

4. Tokom 2012. godine Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosiće odluke o monetarnoj politici koje će biti usmerene na postizanje niske i stabilne inflacije u srednjem roku. Cilj za inflaciju se postepeno smanjuje sa 4,5% ± 1,5 p.p. na 4,0% ± 1,5 p.p. do kraja 2012. godine. Utvrđena putanja ciljeva za inflaciju do 2012. godine usklađena je s potrebom postizanja srednjoročne stabilnosti cena i odražava nameru da se ta stabilnost postigne postepenim smanjenjem inflacije, bez izazivanja makroekonomskih poremećaja.

5. Narodna banka Srbije nastojaće da cilj utvrđen za inflaciju ostvari pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike - kamatne stope, koja se primenjuje u sprovođenju glavnih operacija na otvorenom tržištu. Visina te stope će se menjati na dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja i projekcije inflacije. Pored toga, Narodna banka Srbije će koristiti sve druge instrumente iz svoje nadležnosti da bi se cilj utvrđen za inflaciju na srednji rok ostvario.

6. Delujući transparentno i odgovorno prema javnosti, Narodna banka Srbije se obavezala na komunikaciju s javnošću na sledeći način: a) saopštenjima za javnost, b) konferencijama za štampu, v) izveštajem o inflaciji i g) drugim publikacijama.

7. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Intervencije na deviznom tržištu Narodna banka Srbije sprovodiće radi smanjenja prekomernih dnevnih oscilacija kursa i/ili stimulisanja obima prometa s ciljem nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, kao i radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i cena na domaćem tržištu.

8. Narodna banka Srbije će u 2012. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca.

9. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi strategiju dinarizacije koja se zasniva na tri stuba: na očuvanju makroekonomske stabilnosti, na razvoju dinarskog novčanog tržišta i tržišta kapitala i na razvoju instrumenata zaštite od deviznog rizika. Povećanje stepena dinarizacije doprineće većoj efikasnosti transmisionog mehanizma monetarne politike, kao i smanjenju osetljivosti privrede i stanovništva na promene kursa dinara.

10. U slučaju potrebe, Narodna banka Srbije će samostalno, kao i u saradnji s Vladom RS, preduzimati neophodne mere radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema.

11. U režimu ciljanja inflacije značajna je koordinacija monetarne i fiskalne politike. Narodna banka Srbije će i u 2012. godini sarađivati s Vladom RS. Vlada RS se Sporazumom o ciljanju (targetiranju) inflacije3 obavezala da će sprovoditi održivu i predvidivu fiskalnu politiku u skladu s ciljanom inflacijom.

______________
3 Sporazum Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije o ciljanju (targetiranju) inflacije usvojen je na sednici Vlade 19. decembra 2008. godine.

12. U slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje duže od šest uzastopnih meseci - Narodna banka Srbije će Vladu RS pismeno obavestiti o razlozima tog odstupanja, merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati na utvrđeni cilj.