ODLUKA
O IZMENAMA I DOPUNAMA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA EKSPLOATACIJE KOLUBARSKOG LIGNITSKOG BASENA

("Sl. glasnik RS", br. 93/2011)

1. Pristupa se manjim izmenama i dopunama Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena ("Službeni glasnik RS", broj 122/08), a u skladu sa članom 48. stav 8. Zakona o planiranju i izgradnji.

2. Izmene i dopune Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena (u daljem tekstu: Prostorni plan) biće zasnovane na rešenjima i smernicama Prostornog plana Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), Strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2015. godine ("Službeni glasnik RS", broj 44/05), kao i na rešenjima i smernicama drugih strateških dokumenata na republičkom i lokalnom nivou, kojim se utvrđuju pravci razvoja, uređenja i zaštite Kolubarskog lignitskog basena.

3. Izmene i dopune Prostornog plana podrazumevaju proširenje obuhvata područja Prostornog plana za dve katastarske opštine na teritoriji opštine Aranđelovac, i to: Darosava i Progoreoci, u cilju formiranja vodnih retenzija u srednjem toku reke Peštan za odbranu površinskih kopova od površinskih voda. Pored proširenja područja Prostornog plana pod manjim izmenama i dopunama Prostornog plana podrazumeva se proširenje područja površinskog kopa "Radljevo" u opštini Ub (bez promene granica Prostornog plana), kao i manje izmene etapnog izmeštanja delova infrastrukturnih sistema u zoni rudarskih aktivnosti.

U okviru manjih izmena i dopuna Prostornog plana potrebno je izraditi i definisati pravila uređenja i pravila izgradnje, odnosno, planskih rešenja za regulaciju sledećih lokacija: (a) zona vodnih retenzija u srednjem toku reke Peštan (delovi teritorije gradske opštine Lazarevac i opštine Aranđelovac), (b) lokacija za odlaganje jalovine sa kopa "Radljevo" u unutrašnjem odlagalištu kopa "Tamnava - Istočno polje".

Izmena i dopuna Prostornog plana podrazumeva dopunu planskih rešenja u pojedinim delovima obuhvata Prostornog plana (za koje su posle usvajanja Prostornog plana doneti odgovarajući urbanistički planovi). Ova dopuna, podrazumeva definisanje novih etapnih rešenja za delove infrastrukturnih sistema sa pravilima građenja i uređenja prostora, koja nisu definisana u međuvremenu donetim urbanističkim planovima, i to:

- etapno izmeštanje manje deonice državnog puta drugog reda broj R 201 u delu KO Zeoke, KO Burovo i KO Šopić;

- sistem za prečišćavanje otpadnih voda u KO Baroševac;

- etapno izmeštanje crpne stanice sa cevovodom tehničke vode i servisnom saobraćajnicom od reke Kolubare do pogona "Prerade" u Vreocima;

- nova lokacija za prečišćavanje otpadnih voda iz pogona "Prerade".

4. Rok za izradu i donošenje Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

5. Izmene i dopune Prostornog plana finansiraće JP "Elektroprivreda Srbije" i PD RB "Kolubara".

6. Odluka o nepristupanju izrade strateške procene uticaja izmena i dopuna Prostornog plana područja Kolubarskog lignitskog basena ("Službeni glasnik RS", broj 84/11), je sastavni deo ove odluke.

7. Nacrt Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama gradskih opština: Lazarevac i Obrenovac, zgradama skupština opština Ub, Lajkovac i Aranđelovac.

8. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove infrastrukture, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rudarstva i energetike, zaštite životne sredine, zaštite prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće, po potrebi, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga svoga rada nosiocu izrade Prostornog plana.

Nadležni organ, odnosno organizacija ustupiće postojeće kopije topografskog i katastarskog plana, odnosno digitalne zapise, katastar podzemnih instalacija i ortofoto snimke, nosiocu izrade izmena i dopuna Prostornog plana, bez naknade u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".