REŠENJE
O OSNIVANJU SLUŽBE ZA BUDŽETSKU INSPEKCIJU

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 10/2011)

I

Osniva se Služba za budžetsku inspekciju koja je nadležna za sprovođenje inspekcije nad:

- direktnim i indirektnim korisnicima sredstava budžeta lokalne samouprave,

- javnim preduzećima osnovanim od strane lokalne samouprave,

- pravnim licima i drugim subjektima kojima su direktno ili indirektno doznačena sredstva budžeta lokalne samouprave za određenu namenu, pravnim licima i drugim subjektima koji su učesnici u poslu koji je predmet kontrole i subjektima koji koriste sredstva budžeta lokalne samouprave po osnovu zaduživanja, subvencija, ostale pomoću u bilo kom obliku, donacija, dotacija i dr.

II

Funkcija budžetske inspekcije - Služba za budžetsku inspekciju grada Jagodina je kontrola primene zakona u oblasti materijalno - finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava korisnika budžetskih sredstava, organizacije, preduzeća, pravnih lica i drugih subjekata iz prethodnog člana ovog Rešenja.

III

Ako se u postupku inspekcije utvrde nezakonitosti Služba za budžetsku inspekciju grada Jagodina, rešenjem nalaže mere za njihovo otklanjanje i preduzima druge zakonom utvrđene postupke.

Protiv rešenja iz prethodnog stava može se izjaviti žalba nadležnom izvršnom organu grada Jagodina u roku od 8 dana od dana prijema rešenja.

IV

Rad Službe za budžetsku inspekciju je nezavisan i samostalan, a njen rad, ovlašćenja i obeležja urediće se Pravilnikom koji donosi Gradsko veće na predlog gradonačelnika, a u roku od 30 dana od dana osnivanja Službe.

V

Budžetske inspektore postavlja načelnik Gradske uprave na predlog gradonačelnika.

Službom budžetske inspekcije rukovodi načelnik Službe.

Služba za budžetsku inspekciju ima na raspolaganju odgovarajuće resurse (osoblje, prostor i opremu), koji obezbeđuju vršenje njene funkcije.

VI

Služba za budžetsku inspekciju obavezna je da čuva tajnost službenih i poslovnih podataka.

VII

Budžetski inspektori imaju pristup svim podacima, dokumentima, izveštajima i informacijama potrebnim za obavljanje funkcija kod korisnika budžetskih sredstava, organizacija, preduzeća, pravnih lica i subjekata nad kojima se vrši inspekcija.

Služba za budžetsku inspekciju dostavlja nadležnom organu lokalne samouprave izveštaj o izvršenoj inspekciji sa nalazima i predlogom mera.

Služba za budžetsku inspekciju dostavlja Skupštini grada zapisnik o sprovedenoj inspekciji korisnika iz stava 1. ovog člana, radi upoznavanja i preduzimanja odgovarajućih mera iz njene nadležnosti.

VIII

Ovo Rešenje objaviće se u "Službenom glasniku grada Jagodina".