ZAKON

O ZABRANI IZAZIVANJA NACIONALNE, RASNE I VERSKE MRŽNJE I RAZDORA

("Sl. list FNRJ", br. 56/46)

Član 1

Svako ograničenje prava kao i svako davanje povlastica i privilegije građanima Federativne Narodne Republike Jugoslavije na osnovu razlike u narodnosti, rasi i veroispovesti koje ide na to da se naruše ustavna načela ravnopravnosti građana i naroda i bratstva i jedinstva naroda Federativne Narodne Republike Jugoslavije kazniće se po ovom zakonu.

Član 2

Kao delo protiv nacionalne ravnopravnosti kazniće se i svaka agitacija, propaganda i pisanje, izdavanje, štampanje i rasturanje spisa kojima se ide na to da se izazove ili raspali nacionalna ili rasna mržnja ili razdor.

Član 3

Dela iz čl. 1 i 2 ovog zakona kazniće se lišenjem slobode od tri meseca do pet godina. Uz ovu kaznu može sud izreći i kaznu gubitka političkih prava prema Zakonu o vrstama kazni.

Član 4

Ako dela iz čl. 1 i 2 ovog zakona izazovu teže posledice, ili budu izvršena pod osobito otežavajućim okolnostima, ili ako delo iz čl. 2 izazove masovne nerede, kazniće se lišenjem slobode sa prinudnim radom od dve do petnaest godina i delimičnom ili potpunom konfiskacijom imovine i gubitkom političkih prava, a u slučaju pozivanja na izvršenje ubistava, kazniće se smrću.

Teže će se kazniti delo u povratu ili ono koje izvrši javni službenik u zvaničnoj dužnosti.

Član 5

Izazivanje i raspirivanje verske mržnje kazniće se kao i izazivanje i raspirivanje nacionalne ili rasne mržnje.

Delo izazivanja i raspirivanja verske mržnje sastoji se u napadu pripadnika jedne veroispovesti na neku drugu veroispovest ili u izazivanju neprijateljskog suprotstavljanja pripadnika jedne prema pripadnicima druge veroispovesti na verskoj osnovi.

Naučna kritika religije uopšte i kritika neispravnog rada verskih pretstavnika i crkvenih službenika ne može se smatrati izazivanjem verske mržnje.

Smatraće se otežavajućom okolnosti ako izazivanje i raspirivanje verske mržnje vrše crkveni pretstavnici.

Član 6

Za suđenje po krivičnim delima iz ovog zakona nadležan je u prvom stepenu sreski sud, a ukoliko bi se za delo mogla izreći smrtna kazna, nadležan je u prvom stepenu okružni sud.

Član 7

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".