ZAKON

O ZABRANI IZAZIVANJA NACIONALNE, RASNE I VERSKE MRŽNJE I RAZDORA

("Sl. list DFJ", br. 36/45)

Član 1

Svako ograničenje građanskih prava kao i svako pružanje povlastica i prednosti (privilegija) građanima demokratske federativne Jugoslavije u zavisnosti od njihove nacionalne, rasne ili verske pripadnosti, kažnjivo je kao krivična radnja kojom se ide na to da se naruši načelo ravnopravnosti naroda i građana i bratstvo i jedinstvo naroda demokratske federativne Jugoslavije kao osnovna tekovina narodnooslobodilačke borbe.

Član 2

Kao takav napad na nacionalnu ravnopravnost kazniće se i svaka agitacija i propaganda kojom se ide na to da se izazove ili raspali nacionalna ili rasna mržnja ili razdor, a isto tako i pisanje, izdavanje, štampanje i rasturanje spisa takve sadržine.

Član 3

Dela iz čl. 1 i 2 kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina, pri čemu se može još izreći i kazna gubitka građanske časti do pet godina posle izdržane kazne zatvora.

Član 4

Ista dela iz čl. 1 i 2, u slučaju da imaju karakter masovnog nereda ili da izazovu teže posledice ili da postoje druge osobito otežavajuće okolnosti, ili imaju za postavljeni cilj potkopavanje i slabljenje osnovnih nacionalnih tekovina narodnooslobodilačke borbe, kažnjavaju se strogim zatvorom od 2 do 15 godina s delimičnom ili potpunom konfiskacijom imovine i gubitkom građanske časti, a u slučaju pozivanja na vršenje ubistava smrću.

Težom kaznom se kažnjava delo u povratu ili ako ga izvrši javni službenik u zvaničnoj dužnosti.

Član 5

Izazivanje i raspirivanje verske mržnje kazniće se kao i izazivanje i raspirivanje nacionalne ili rasne mržnje.

Delo izazivanja i raspirivanja verske mržnje sastoji se u napadu pripadnika jedne vere na neku drugu veroispovest ili u izazivanju neprijateljskog suprotstavljanja pripadnika jedne protiv pripadnika druge veroispovesti na religioznoj osnovici.

Naučna kritika religije uopšte i kritika neispravnog rada verskih pretstavnika i crkvenih službenika ne može se smatrati izazivanjem verske mržnje.

Smatraće se otežavajućom okolnosti ako izazivanje i raspirivanje verske mržnje vrše crkveni pretstavnici.

Član 6

Krivice iz ovog Zakona sudiće u prvom stepenu Sreski narodni sud, a ukoliko delo može povući za sobom smrtnu kaznu nadležni okružni narodni sud kao instanca prvog stepena.

Član 7

Ovaj Zakon stupa na snagu kad se objavi u "Službenom listu demokratske federativne Jugoslavije".