ODLUKA

O OSTVARIVANJU PRAVA NA RODITELJSKI DODATAK NEZAPOSLENIM PORODILJAMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 26/2011)

Član 1

Odlukom o ostvarivanju prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama (u daljem tekstu: Odluka) se u cilju poboljšanja materijalnog položaja i organizovane socijalne zaštite, utvrđuju uslovi i način ostvarivanja prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama, sa prebivalištem na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Pravo iz člana 1. ove odluke pripada nezaposlenim porodiljama pod uslovom:

- da je dete živorođeno;

- da je državljanin Republike Srbije;

- da u trenutku podnošenja zahteva ima prebivalište na teritoriji grada Kragujevca neprekidno 3 godine;

- da ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje;

- da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili zdravstveno osigurana preko drugog lica.

Član 3

Pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama se ostvaruje podnošenjem zahteva Gradskoj upravi u čijoj je nadležnosti društvena briga o deci.

Uz zahtev, iz stava 1. ovog člana podnosi se dokaz o ispunjenosti uslova za priznavanje prava u skladu sa ovom Odlukom i to:

- fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih za svu decu sa upisanim matičnim brojem;

- fotokopija potvrde o prijavi prebivališta za novorođeno dete;

- fotokopija uverenja o državljanstvu Republike Srbije;

- fotokopija lične karte;

- fotokopija overene zdravstvene knjižice;

- uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje o statusu nezaposlenog lica;

- uverenje o kućnoj zajednici;

- fotokopija vlastitog tekućeg računa ili štedne knjižice.

Član 4

Pravo iz člana 1. ove odluke se može priznati za prvo, drugo i trećerođeno dete.

Nezaposlena porodilja, sa višestrukim rađanjem u jednom porođaju, ukoliko ispunjava uslove iz člana 2. ove odluke, ostvaruje jedno pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama.

Član 5

Zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama se može podneti do navršene godine dana života deteta.

Isplata priznatog prava iz stava 1. ovog člana, počinje da teče od meseca u kome je zahtev podnet a najduže do navršene godine dana života deteta.

Član 6

Nezaposlena porodilja, čiji je porođaj nastupio pre početka primene ove odluke, može podneti zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama, ukoliko ispunjava uslove propisane ovom odlukom.

Isplata priznatog prava iz stava 1. ovog člana, počinje da teče od meseca u kome je zahtev podnet a najduže do navršene godine dana života deteta.

Član 7

Nezaposlenim porodiljama, koje su korisnice naknade za vreme nezaposlenosti preko Nacionalne službe za zapošljavanje ukoliko ispunjavaju uslove propisane ovom odlukom, priznaje se pravo u visini razlike između ostvarene naknade i roditeljskog dodatka nezaposlenoj porodilji.

Ako u toku trajanja isplate iz stava 1. ovog člana prestane pravo na isplatu naknade za vreme nezaposlenosti, nastavlja se sa isplatom roditeljskog dodatka nezaposlenim porodiljama u punom iznosu.

Isplata priznatog prava iz stava 1. ovog člana počinje da teče od meseca u kome je zahtev podnet a najduže do navršene godine dana života deteta.

Član 8

Isplata roditeljskog dodatka nezaposlenim porodiljama se vrši u mesečnom iznosu od 20.000,00 dinara, na tekući račun ili štednu knjižicu nezaposlene porodilje.

Sredstva za isplatu roditeljskog dodatka nezaposlenim porodiljama obezbeđuju se u budžetu Grada.

Član 9

Ako u toku korišćenja prava nastupe promene (preseljenje, zasnivanje radnog odnosa, promena tekućeg računa i sl.) koje su od uticaja na korišćenje prava, nezaposlena porodilja je u obavezi da nastalu promenu prijavi najkasnije u roku od 15 dana od nastanka iste.

Član 10

Korisnik prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama je u obavezi da na svaka četiri meseca od priznavanja prava, Gradskoj upravi u čijoj je nadležnosti društvena briga o deci, dostavlja sledeća dokumenta:

- fotokopiju lične karte;

- fotokopiju overene zdravstvene knjižice;

- potvrdu MUP-a da nije došlo do promene u prebivalištu deteta;

- uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje o statusu nezaposlenog lica;

- izveštaj lekara pedijatra o izvršenom kontrolnom pregledu deteta.

Ukoliko korisnik prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama ne izvrši obavezu iz stava 1. ovog člana, isplata prava će se obustaviti do dostavljanja navedenih dokumenata.

Član 11

Pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama je lično i ne može se prenositi na druga lica.

Pravo na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama prestaje usled:

- zasnivanja radnog odnosa;

- promene mesta prebivališta;

- nedostavljanja dokumenata iz člana 10. ove odluke;

- smrti (porodilje ili deteta).

Član 12

O priznavanju prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama, u skladu sa ovom odlukom, rešava u prvom stepenu Gradska uprava u čijoj je nadležnosti društvena briga o deci.

Nadležna Gradska uprava po službenoj dužnosti može proveravati tačnost navoda iz zahteva za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak nezaposlenim porodiljama.

Rok za rešavanje o pravu iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana podnošenja zahteva.

Član 13

Protiv prvostepenog rešenja iz člana 9. ove odluke može se izjaviti žalba Gradskom veću grada Kragujevca u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja, a preko Gradske uprave nadležne za poslove društvene brige o deci.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca" a primenjivaće se od 01.01.2012. godine.