PRAVILNIK
O SLUŽBENIM VOZILIMA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2010 i 26/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o službenim vozilima i opremi komunalne policije grada Kragujevca (u daljem tekstu: Pravilnik) utvrđuje se vrsta, marka, boja, način označavanja službenih vozila komunalne policije grada Kragujevca (u daljem tekstu: komunalna policija), kao i vrste i način upotrebe opreme komunalne policije.

Član 2

Vozila i oprema komunalne policije iz stava 1. ovog Pravilnika, obezbeđuju se iz sredstava budžeta grada Kragujevca.

II VOZILA I OPREMA KOMUNALNE POLICIJE

2.1. Vozila komunalne policije

Član 3

U cilju obavljanja poslova iz svoje nadležnosti komunalna policija upotrebljava službena vozila.

Službena vozila iz stava 1. ovog člana, su po vrsti putnička, marke: "FIAT Punto Classic" bele boje.

Službena vozila iz stava 1. i 2. ovog člana, označavaju se tako da:

- na prednjim vratima sa obe strane u vrhu i na prednjoj haubi, polukružno imaju ispisan tekst ćiriličnim slovima tamno plave boje: "KOMUNALNA POLICIJA", ispod kog je u središnjem delu oslikan veliki grb grada Kragujevca*, a ispod koga je pravolinijski ispisan tekst ćiriličnim slovima tamno plave boje: "GRAD KRAGUJEVAC";

- na najvišem delu vozila ugrađena je svetlosna signalizacija koja se sastoji od jednog ili više izvora svetlosnih signala (treptućeg svetla žute boje), integrisanih u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koji može biti opremljen i uređajem koji ima mogućnost ispisivanje naređenja i ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina s mikrofonskim kombinacijama.

Član 4

Broj službenih vozila iz člana 3. ovog Pravilnika, ne može biti veći od 15 vozila.

Dinamiku nabavke, model i broj vozila iz stava 1. ovog člana, utvrdiće Gradsko veće posebnim aktom u zavisnosti od raspoloživih sredstava budžeta Grada.

Član 5

Korišćenje službenog vozila iz člana 3. ovog Pravilnika, odobrava načelnik gradske uprave u čijem sastavu se nalazi komunalna policija, na predlog načelnika komunalne policije.

Nalog iz stava 1. ovog člana, obavezno sadrži: registarsku oznaku vozila, datum i vremenski period zaduženja, ime i prezime zaposlenog koji se zadužuje službenim vozilom, naziv radnog mesta na koje je raspoređen, kratak opis poslova za čije obavljanje je neophodno korišćenje službenog vozila, kao i obavezu vraćanja službenog vozila po obavljenom poslu.

Evidenciju o zaduženju službenim vozilom vodi načelnik gradske uprave u čijem sastavu se nalazi komunalna policija ili lice koje on ovlasti.

Evidencija iz stava 2. ovog Pravilnika vodi se svakodnevno.

2.2. Oprema komunalne policije

Član 6

Komunalna policija za vršenje poslova iz svoje nadležnosti može da koristi sredstva prinude i posebnu opremu.

Sredstva prinude komunalne policije iz stava 1. ovog čine:

- službena palica i

- sredstva za vezivanje i to: službene lisice, plastične zatege i druga za to namenjena sredstva za vezivanje, za jednokratnu upotrebu.

Član 7

Službena palica iz člana 6. stav 2. alineja 1. ovog Pravilnika, izrađena od smeše prirodnog i veštačkog kaučuka, ima u unutrašnjosti metalnu šipku kojom se obezbeđuje potrebna čvrstoća i otpornost pri upotrebi, ima anatomski oblikovan rukohvat da bi se palica lakše nosila i ispod rukohvata ima alku sa gurtnom radi sigurnijeg rukovanja palicom, a njena je težina 625 g, dužina 560 mm i prečnik 30 mm.

Član 8

Službene lisice iz člana 6. stav 2. alineja 2. ovog Pravilnika, izrađene su od metala, sa rotirajućim polukružnim zupčastim delom za vezivanje i bravom za zaključavanje i otključavanje, a njihova težina je 240 g.

Plastične zatege i druga sredstva namenjena za vezivanje, za jednokratnu upotrebu, iz člana 6. stav 2. alineja 2. ovog Pravilnika, izrađene su od sintetičkog šnura dužine 90 cm i polukarbonatne, jednosmerne kopče koja onemogućava otkopčavanje ili od plastične trake dužine 50 cm i jednosmerne kopče koja onemogućava otkopčavanje.

Član 9

Posebna oprema komunalne policije može biti: mobilni telefon, džepna lampa, metar, foto aparat, diktafon, kao i druga oprema koja komunalnom policajcu omogućava kvalitetnije i efikasnije obavljanje poslova iz delokruga nadležnosti.

Dinamiku nabavke, vrstu i količinu opreme iz stava 1. ovog člana, utvrdiće Gradonačelnik, na predlog načelnika gradske uprave u čijem sastavu se nalazi komunalna policija, posebnim aktom u zavisnosti od raspoloživih sredstava budžeta Grada.

Član 10

Sredstva prinude iz člana 6. stava 2. ovog Pravilnika, komunalni policajac može upotrebiti samo ako u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti na drugi način od sebe ili drugog ne može da odbije istovremeni protivpravni napad.

Član 11

Komunalna policija posebnu opremu iz člana 9. ovog Pravilnika, koristi u toku obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, radi pokretanja upravnog postupka od strane nadležnog inspektora, podnošenja prijava nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnošenja zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i u postupku ostvarivanja saradnje sa nadležnim inspektorima (pružanje neposredne pomoći, međusobno obaveštavanje, razmena informacija i dr.).

Član 12

Načelnik gradske uprave u čijem sastavu se nalazi komunalna policija, na predlog načelnika komunalne policije, posebnim aktom zadužuje komunalne policajce, sredstvima prinude i posebnom opremom iz članova 6. i 9. ovog Pravilnika.

Posebni akt iz stava 1. ovog člana, obavezno sadrži ime i prezime zaposlenog, naziv radnog mesta na koje je raspoređen, vrsta i broj sredstva prinude, odnosno posebne opreme kojom se zadužuje, kao i obavezu vraćanja sredstava, odnosno opreme u slučaju prestanka radnog odnosa ili raspoređivanja na drugo radno mesto.

Evidenciju o zaduženjima sredstvima prinude i posebnom opremom iz članova 6. i 9. ovog Pravilnika, kao i o uništenju, odnosno oštećenju sredstava ili opreme, vodi načelnik gradske uprave u čijem sastavu se nalazi komunalna policija ili lice koje on ovlasti.

Član 13

Zaposleni koji budu zaduženi službenim vozilom, sredstvima prinude, odnosno posebnom opremom dužni su da se o njima staraju sa pažnjom "dobrog domaćina", kao i da u slučaju uništenja ili oštećenja izazvanog namerno ili krajnjom nepažnjom snose troškove nabavke ili popravke, odnosno dužni su da nadoknade štetu koju je Grad pretrpeo zbog uništenja, odnosno oštećenja službenog vozila, sredstva prinude ili posebne opreme.

III ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Pravilnika o dopunama
Pravilnika o službenim vozilima i opremi komunalne policije grada Kragujevca

("Sl. list grada Kragujevca", br. 26/2011)

Član 2

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Pravilnika o službenim vozilima i opremi komunalne policije grada Kragujevca.

Član 3

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".