POKRAJINSKA UREDBA
O NAKNADAMA I DRUGIM PRIMANJIMA POKRAJINSKIH SLUŽBENIKA I NAMEŠTENIKA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 8/2008, 18/2009 - promena naziva akta i 21/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuju se visina, uslovi i način isplate određenih naknada i drugih primanja pokrajinskih službenika i nameštenika u pokrajinskim organima uprave i drugim organizacionim oblicima koje preko svojih organa osniva Autonomna Pokrajina Vojvodina, ako drugim propisom nije drugačije utvrđeno.

II TROŠKOVI KOJI SE NADOKNAĐUJU

Član 2

Naknadama i drugim primanjima iz člana 1. ove Odluke, smatraju se:

1) naknada troškova službenog putovanja u zemlji;

2) naknada troškova službenog putovanja u inostranstvo;

3) naknada troškova prevoza za dolazak na rad i za odlazak s rada;

4) naknada troškova rada i boravka na terenu;

5) naknada za selidbene troškove;

6) otpremnina pokrajinskom službeniku ili namešteniku koji je ostao neraspoređen;

7) otpremnina pokrajinskom službeniku ili namešteniku koji odlazi u penziju;

8) pomoć u slučaju smrti pokrajinskog službenika ili nameštenika i naknada pogrebnih troškova člana uže porodice pokrajinskog službenika ili nameštenika;

9) solidarna pomoć;

10) pravo na razliku zarade pokrajinskom službeniku na rukovodećem radnom mestu koji prava iz radnog odnosa ostvaruje u naučnoobrazovnoj ustanovi;

11) jubilarna nagrada i

12) druga primanja.

III NAKNADA TROŠKOVA SLUŽBENOG PUTOVANJA U ZEMLJI

Pojam i trajanje službenog putovanja u zemlji

Član 3

Službenim putovanjem u zemlji u smislu ove Odluke, smatra se putovanje na koje se pokrajinski službenik ili nameštenik upućuje, da po nalogu rukovodioca pokrajinskog organa izvrši određeni službeni posao van mesta svog redovnog zaposlenja.

Službeno putovanje u zemlji može da traje najduže 15 dana neprekidno.

Ako potrebe službenog posla zahtevaju ili ako započeti službeni posao ne može da se prekine, službeno putovanje u zemlji, uz saglasnost rukovodioca pokrajinskog organa, može da traje i duže od 15 dana, ali najviše 30 dana neprekidno.

Nalog za službeno putovanje u zemlji

Član 4

Rukovodilac pokrajinskog organa izdaje pokrajinskom službeniku ili namešteniku nalog za službeno putovanje u zemlji, pre nego što on pođe na službeno putovanje.

Nalog za službeno putovanje u zemlji sadrži ime i prezime pokrajinskog službenika ili nameštenika koji putuje, mesto i cilj putovanja, datum polaska na putovanje i datum povratka s putovanja, iznos dnevnice, iznos akontacije koji može da se isplati, vrstu prevoznog sredstva kojim se putuje.

Isplata akontacije

Član 5

Na osnovu naloga za službeno putovanje u zemlji, pokrajinskom službeniku i namešteniku može da se isplati akontacija u visini procenjenih troškova.

Ako službeno putovanje u zemlji ne započne u roku od tri dana od datuma koji je naveden u nalogu za službeno putovanje u zemlji, pokrajinski službenik ili nameštenik dužan je da isplaćenu akontaciju vrati narednog dana od isteka tog roka.

Troškovi službenog putovanja u zemlji

Svi troškovi koji se nadoknađuju

Član 6

Pokrajinskom službeniku i namešteniku nadoknađuju se troškovi smeštaja, dnevnice, prevoza i ostali troškovi u vezi sa službenim putovanjem u zemlji.

Troškovi smeštaja na službenom putovanju u zemlji

Član 7

Pokrajinskom službeniku i namešteniku nadoknađuju se troškovi smeštaja prema priloženom hotelskom računu za prenoćište i doručak, izuzev za prenoćište i doručak u hotelu prve kategorije (pet zvezdica).

Pokrajinskom službeniku ili namešteniku kome su obezbeđeni besplatno prenoćište i doručak, ne nadoknađuju se troškovi smeštaja.

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji

Član 8

Pokrajinskom službeniku i namešteniku isplaćuje se dnevnica za službeno putovanje u zemlji koja iznosi 5% prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan polaska na službeno putovanje.

Određivanje dnevnice prema trajanju službenog putovanja u zemlji

Član 9

Dnevnica za službeno putovanje u zemlji, računa se od časa polaska na službeno putovanje, do časa povratka sa službenog putovanja.

Pokrajinskom službeniku i namešteniku isplaćuje se cela dnevnica za službeno putovanje u zemlji koje je trajalo između 12 i 24 časa, a polovina dnevnice za službeno putovanje koje je trajalo između 8 i 12 časova.

Troškovi prevoza na službenom putovanju u zemlji

Član 10

Naknada troškova za prevoz na službenom putovanju u zemlji priznaje se u visini stvarnih troškova prevoza u javnom saobraćaju, od mesta zaposlenja do mesta gde treba da se obavi službeni posao.

Kada se zbog hitnosti, odnosno potrebe službenog posla ne može koristiti prevozno sredstvo javnog saobraćaja, odnosno službeno vozilo, može se, po pismenom odobrenju rukovodioca pokrajinskog organa, u kome su navedeni razlozi hitnosti, odnosno potrebe službenog posla, koristiti sopstveni automobil.

Pokrajinskom službeniku ili namešteniku koji, po pismenom odobrenju rukovodioca pokrajinskog organa koristi sopstveni automobil, isplaćuje se naknada od 10% propisane cene za litar pogonskog goriva po pređenom kilometru.

Ostali troškovi službenog putovanja u zemlji

Član 11

Ostali troškovi koji su u vezi sa službenim poslom na službenom putovanju u zemlji (rezervacija mesta u prevoznom sredstvu, prevoz prtljaga, telefonski razgovori i sl.) nadoknađuju se u visini stvarnih troškova, prema priloženom računu.

Obračun putnih troškova službenog putovanja u zemlji

Član 12

Troškovi službenog putovanja u zemlji nadoknađuju se na osnovu obračuna putnih troškova, uz koji se prilažu odgovarajući dokazi o postojanju i visini troškova (karta za prevoz, račun za prenoćište i doručak, računi za ostale troškove i dr.), a koji se podnosi u roku od tri dana od dana kad je službeno putovanje završeno.

Plaćanje troškova platnom karticom

Član 13

Pokrajinskom službeniku i namešteniku može da se omogući plaćanje troškova službenog putovanja u zemlji platnom karticom, u skladu s važećim propisima.

IV NAKNADA TROŠKOVA SLUŽBENOG PUTOVANJA U INOSTRANSTVO

Član 14

Pokrajinski službenik i nameštenik ima pravo na naknadu troškova za vreme provedeno na službenom putu u inostranstvo, pod uslovima, na način i u visini utvrđenoj posebnim propisima.

V NAKNADA TROŠKOVA PREVOZA ZA DOLAZAK NA RAD I ZA ODLAZAK S RADA

Član 15

Naknada troškova prevoza za dolazak na rad i odlazak sa rada u gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju, vrši se u vidu mesečne pretplatne karte, odnosno markice ili isplatom u gotovom novcu, u visini mesečne pretplatne karte.

Izuzetno, ukoliko pokrajinski službenik ili nameštenik nije u mogućnosti da koristi usluge javnog prevoza u međugradskom saobraćaju, može mu se odobriti naknada troškova za prevoz na rad i sa rada, sopstvenim automobilom, u visini utvrđenoj u članu 10. stav 3. ove Odluke, o čemu u svakom pojedinačnom slučaju odlučuje rukovodilac pokrajinskog organa, a za pokrajinske službenike na rukovodećim radnim mestima Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

Odluka iz stava 2. ovog člana, može se doneti u izuzetnim slučajevima, kao što su:

- nepostojanje ili neredovna autobuska linija od mesta prebivališta do mesta zaposlenja,

- ukoliko je ekonomski opravdano, da više lica koja imaju isto mesto prebivališta, koriste jedno vozilo za dolazak i odlazak sa posla i

- u drugim opravdanim slučajevima.

VI NAKNADA TROŠKOVA RADA I BORAVKA NA TERENU

Pojam rada na terenu

Član 16

Radom na terenu, u smislu ove Odluke, smatra se rad koji se po svojoj prirodi izvodi van mesta redovnog zaposlenja, a u trajanju dužem od 15 dana neprekidno.

Terenski dodatak

Član 17

Pokrajinskom službeniku i namešteniku, isplaćuje se naknada troškova rada i boravka na terenu (terenski dodatak), koja iznosi 3% prosečne mesečne zarade zaposlenog u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate, a ako nisu obezbeđeni smeštaj i ishrana, zaposleni ima pravo i na naknadu troškova smeštaja i ishrane.

VII NAKNADA ZA SELIDBENE TROŠKOVE

Troškovi selidbe

Član 18

Naknada troškova selidbe ostvaruje se pod uslovom da se pokrajinski službenik ili nameštenik upućuje na rad van mesta njegovog redovnog zaposlenja, odnosno sedišta pokrajinskog organa.

Zahtev za naknadu selidbenih troškova podnosi se rukovodiocu pokrajinskog organa, u roku od osam dana od dana preseljenja.

Naknada za selidbene troškove odgovara visini stvarnih troškova prevoza stvari koje služe za potrebe domaćinstva, a isplaćuje se po podnošenju odgovarajućih dokaza o troškovima preseljenja.

VIII OTPREMNINA

Otpremnina pokrajinskom službeniku kome prestane radni odnos zbog proteka šest meseci otkad je postao neraspoređen i namešteniku za čijim radom prestane potreba

Član 19

Pokrajinskom službeniku na izvršilačkom radnom mestu kome prestane radni odnos zbog proteka šest meseci otkad je postao neraspoređen i namešteniku kome je otkazan ugovor o radu jer ne postoji nijedno radno mesto na koje može biti premešten ili raspoređen, isplaćuje se otpremnina za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu, u visini trećine njegove plate, s tim da se pod tom platom smatra njegova prosečna mesečna plata koja mu je isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kome je donešeno rešenje kojim je utvrđeno da je postao neraspoređen, odnosno rešenje o otkazu ugovora o radu.

Pokrajinskom službeniku na rukovodećem radnom mestu kome prestane radni odnos zbog proteka šest meseci otkad je postao neraspoređen, ne isplaćuje se otpremnina.

Otpremnina pokrajinskom službeniku ili namešteniku koji odlazi u penziju

Član 20

Otpremnina pri prestanku radnog odnosa, radi korišćenja prava na penziju, isplaćuje se najmanje u visini tri prosečne zarade u Republici, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.

Visinu otpremnine u skladu sa stavom 1. ovog člana, utvrđuje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine, posebnim aktom.

IX POMOĆ U SLUČAJU SMRTI POKRAJINSKOG SLUŽBENIKA ILI NAMEŠTENIKA I NAKNADA POGREBNIH TROŠKOVA ČLANA UŽE PORODICE POKRAJINSKOG SLUŽBENIKA ILI NAMEŠTENIKA

Član 21

U slučaju smrti pokrajinskog službenika ili nameštenika, porodici umrlog pripada pomoć u visini tri prosečne zarade u AP Vojvodini, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.

Pokrajinski službenik ili nameštenik koji je izvršio sahranu člana uže porodice, ima pravo na naknadu pogrebnih troškova.

Članom uže porodice iz stava 2. ovog člana, smatra se:

- bračni i vanbračni drug,

- dete rođeno u braku i van braka, pastorak, usvojenik,

- roditelji i

- drugo lice prema kome pokrajinski službenik ili nameštenik ima zakonsku obavezu izdržavanja i koje je izdržavao, bez obzira da li je sa njim živeo u zajedničkom domaćinstvu ili odvojeno.

Naknada pogrebnih troškova iz stava 2. ovog člana, vrši se na osnovu zahteva i uredne dokumentacije kojom se dokazuje osnovanost zahteva.

O pravu na pomoć u slučaju smrti pokrajinskog službenika ili nameštenika i o pravu na naknadu pogrebnih troškova u slučaju smrti člana uže porodice pokrajinskog službenika ili nameštenika, odlučuje rukovodilac pokrajinskog organa.

X SOLIDARNA POMOĆ

Član 22

Pokrajinski službenik i nameštenik ima pravo na solidarnu pomoć u slučaju:

1) duže ili teže bolesti pokrajinskog službenika ili nameštenika ili člana njegove uže porodice, koja iziskuje:

- troškove u postupku dijagnosticiranja (skener i sl, lekarski pregledi) i

- troškove lečenja (operacija, lekovi i dr.) kada se isti ne finansiraju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) nabavke ortopedskih pomagala i aparata za rehabilitaciju pokrajinskog službenika ili nameštenika ili člana njegove uže porodice;

3) zdravstvene rehabilitacije pokrajinskog službenika ili nameštenika kada se ista ne finansira iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i ukoliko poseduje uput zdravstvene ustanove o potrebi zdravstvene rehabilitacije i

4) nastanka teže invalidnosti pokrajinskog službenika ili nameštenika koja je utvrđena od strane nadležnog organa.

Članom uže porodice iz stava 1. ovog člana, smatra se:

- bračni i vanbračni drug,

- dete rođeno u braku i van braka, pastorak, usvojenik,

- roditelji i

- drugo lice prema kome pokrajinski službenik ili nameštenik ima zakonsku obavezu izdržavanja i koje je izdržavao.

O pravu na solidarnu pomoć odlučuje rukovodilac pokrajinskog organa, po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije.

Izvršno veće AP Vojvodine će obrazovati posebnu komisiju sa zadatkom da razmatra zahteve za isplatu solidarne pomoći i daje mišljenje u pogledu opravdanosti njihove isplate (u daljem tekstu: Komisija).

Visina pomoći u toku godine, priznaje se do visine tri prosečne zarade u AP Vojvodini, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate.

Rukovodilac pokrajinskog organa može po prethodno pribavljenom mišljenju Komisije, utvrditi i veći iznos od iznosa iz stava 5. ovog člana.

Isplata pomoći vrši se na osnovu zahteva i uredne dokumentacije kojom se dokazuje osnovanost zahteva.

Član 23

Pokrajinski službenik i nameštenik ima pravo na solidarnu pomoć za ublažavanje posledica elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja na neosiguranom stambenom objektu.

Visina pomoći u toku godine, priznaje se na osnovu uredne dokumentacije, do visine tri prosečne zarade u AP Vojvodini, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

O pravu na pomoć odlučuje rukovodilac pokrajinskog organa.

XI PRAVO NA RAZLIKU ZARADE POKRAJINSKOM SLUŽBENIKU NA RUKOVODEĆEM RADNOM MESTU KOJI PRAVA IZ RADNOG ODNOSA OSTVARUJE U NAUČNOOBRAZOVNOJ USTANOVI

Član 24

Pokrajinski službenik na rukovodećem radnom mestu sa naučnim zvanjem koji, uz saglasnost Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, radi i u naučnoobrazovnoj ustanovi i u njoj ostvaruje prava iz radnog odnosa, ima pravo na razliku zarade između plate koju ostvaruje u naučnoobrazovnoj ustanovi i plate koja mu pripada za obavljanje funkcije.

XII JUBILARNA NAGRADA

Član 25

Pokrajinski službenik ili nameštenik ima pravo na jubilarnu novčanu nagradu u visini prosečne neto zarade po zaposlenom u privredi Republike Srbije, prema poslednjem objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike, na dan isplate, s tim što se visina novčane nagrade uvećava za 25% pri svakom narednom ostvarivanju tog prava.

Jubilarnom godinom rada smatra se godina u kojoj pokrajinski službenik ili nameštenik navršava 10, 20, 30 i 40 godina neprekidnog rada u pokrajinskim organima.

Pravo na jubilarnu nagradu stiče se narednog dana po ispunjenju uslova iz stava 2. ovog člana.

Izuzetno, ako pokrajinskom službeniku ili namešteniku prestaje rad u pokrajinskom organu, a ostvario je pravo na jubilarnu nagradu, nagrada će se isplatiti pokrajinskom službeniku ili namešteniku nakon prestanka rada ili njegovom nasledniku.

XIII DRUGA PRIMANJA

Član 26

Pod drugim primanjima u smislu ove Odluke, smatraju se davanja pokrajinskim službenicima i nameštenicima povodom Nove godine, 8. marta - Dana žena i u drugim prigodnim prilikama, kao i zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.

Član 27

Rukovodilac pokrajinskog organa može pokrajinskim službenicima i nameštenicima odobriti zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika.

Zajam u smislu stava 1. ovog člana, starešina pokrajinskog organa može da odobri pod sledećim uslovima:

1) iznos odobrenog zajma ne može biti veći od jedne prosečne mesečne zarade po zaposlenom u privredi Republike, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike;

2) isplata zajma u tekućem mesecu, ne može se vršiti pre isplate zarade za prethodni mesec;

3) vraćanje zajma se vrši iz zarade pokrajinskog službenika i nameštenika, najduže u šest mesečnih rata, počev od isplate zarade u prvom narednom mesecu u odnosu na mesec u kome je isplaćen zajam;

4) novi zajam se ne može odobriti dok se u potpunosti ne vrati ranije odobren zajam.

Član 28

O pravu na isplatu drugih primanja, odlučuje rukovodilac pokrajinskog organa.

Rukovodilac pokrajinskog organa ne može izvršiti isplatu drugih primanja, bez saglasnosti pokrajinskog organa nadležnog za poslove finansija.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Danom stupanja na snagu ove Odluke, prestaje da važi Odluka o naknadama i drugim primanjima imenovanih, postavljenih i zaposlenih lica u pokrajinskim organima, organizacijama, službama i direkcijama ("Službeni list APV", broj: 18/05).

Član 29a

Pokrajinskom službeniku ili namešteniku kojem je u 2011. godini jubilarna novčana nagrada isplaćena pre stupanja na snagu ove pokrajinske uredbe, biće isplaćena razlika između iznosa utvrđenog ovom pokrajinskom uredbom i isplaćenog iznosa, ako je to povoljnije za njega.

Stupanje na snagu

Član 30

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjivaće se od 1. aprila 2008. godine.

 

Samostalni član Pokrajinske uredbe o izmeni i dopuni
Pokrajinske uredbe o naknadama i drugim primanjima pokrajinskih službenika i nameštenika

("Sl. list AP Vojvodine", br. 21/2011)

Član 3

Ova pokrajinska uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Ova odluka se od 14. decembra 2009. godine primenjuje kao pokrajinska uredba, a na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o sprovođenju Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 18/2009).