ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Subotice", br. 60/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom o javnim parkiralištima (u daljem tekstu: Odluka) uređuju se uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti upravljanja i održavanja javnih parkirališta, kao i uslovi korišćenja javnih parkirališta u Gradu Subotici (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Za vršenje poslova iz člana 1. ove Odluke na području Grada, Grad je osnovao Javno komunalno preduzeće "Parking" Subotica (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 3

Javna parkirališta u smislu odredaba ove odluke su javne površine određene za parkiranje vozila.

Javna parkirališta, u zavisnosti od vrste parkirališta i utvrđenog režima korišćenja istog, mogu se koristiti za parkiranje:

1. bicikla,

2. motocikala i bicikala sa motorom,

3. putničkih automobila,

4. autobusa,

5. teretnih motornih vozila i priključnih vozila.

Javna parkirališta mogu biti uređena kao kombinovana za parkiranje više vrsta vozila.

Član 4

Gradonačelnik Grada Subotice (u daljem tekstu: Gradonačelnik) određuje aktom javna parkirališta na kojima se vrši naplata naknade za korišćenje parking mesta i utvrđuje režim korišćenja istih.

Javnim parkiralištem, u smislu odredbe ove Odluke, ne smatraju se posebni prostori za parkiranje vozila koji pripadaju određenom objektu (preduzeća, ustanove i dr.) i iste se koriste kao parkirališta posebne namene.

Parkirališta posebne namene se mogu ustupiti Preduzeću, koje će te prostore urediti i koristiti kao javna parkirališta.

Član 5

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

II JAVNA PARKIRALIŠTA POD NAPLATOM

Član 6

Javna parkirališta, na kojima se vrši naplata naknade za korišćenje parking mesta, mogu se koristiti kao stalna i privremena parkirališta.

Stalna parkirališta su posebno uređene javne površine namenjene za parkiranje vozila.

Privremena parkirališta su privremeno uređene površine koje se koriste za parkiranje vozila.

Sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja može za vreme održavanja javnih skupova, sportskih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija i priredbi, odrediti da se i druge javne površine koriste za parkiranje vozila kao povremena parkirališta bez naknade.

Član 7

Javna parkirališta mogu biti otvorena i zatvorena.

Otvorena parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Otvorena parkirališta određuje aktom Gradonačelnik.

Zatvorena parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Kontrola ulaska i izlaska vozila i naplata parkiranja sa zatvorenog parkirališta vrši se postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekta za naplatu.

Član 8

Na javnim parkiralištima određenim za parkiranje motornih vozila može se uvesti vremensko ograničenje korišćenja parking mesta i ista se mogu kategorisati prema zonama.

Parking zona predstavlja područje u kome je dozvoljeno parkiranje u režimu i vremenskom ograničenju koji je utvrđen od strane Gradonačelnika.

Aktom iz člana 4. stav 1. ove odluke određuju se zone parkiranja i dozvoljeno vreme parkiranja u tim zonama

Član 9

Javna parkirališta moraju imati na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: parking zonu, kategorije motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta.

Član 10

Poslove uređenja, opremanja i održavanja javnog parkirališta obavlja Preduzeće.

Član 11

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila na javnim parkiralištima.

III KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 12

Javna parkirališta, se koriste za parkiranje vozila pravnih i fizičkih lica (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom parkirališta u smislu odredaba ove odluke koji se odnose na naplatu naknade za korišćenje parkirališta, smatra se vozač ili lice označeno u saobraćajnoj dozvoli kao vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Preduzeće je obavezno da na javnim parkiralištima u zavisnosti od kapaciteta, odredi parking mesta za vozila lica sa posebnim potrebama.

Kategorije lica sa posebnim potrebama koji mogu koristiti parkirališta iz stava 3. ovog člana odrediće svojim aktom Gradonačelnik.

Član 13

Zatvorena parkirališta se mogu, izuzetno, privremeno koristiti za druge namene uz pismenu saglasnost Preduzeća (za potrebe auto-škole, zabavnih i sportskih manifestacija i dr.).

Član 14

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije, vatrogasne službe i vozila javnih komunalnih preduzeća ne plaćaju uslugu parkiranja za vreme interventnih akcija.

Član 15

Fizička lica, preduzetnici i pravna lica (stanari, invalidi, korisnici poslovnog prostora) mogu, pod posebnim uslovima utvrđenim aktom iz člana 4. stav 1. ove odluke, javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana Preduzeće izdaje povlašćenu parking kartu.

Pravnom licu i preduzetniku mogu se izdati najviše tri parking karte, a fizičkom licu najviše jedna parking karta.

Povlašćenu parking kartu povlašćeni korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Član 16

Preduzeće odlukom može odobriti rezervaciju parking mesta na javnom parkiralištu državnim organima, organima jedinica Lokalne samouprave, javnim službama, diplomatskim i drugim stranim predstavnicima, drugim pravnim licima i preduzetnicima u zavisnosti od raspoloživih kapaciteta, vremena korišćenja i drugih okolnosti od značaja, po važećem cenovniku.

Član 17

Parkiranjem vozila na parking mestu, korisnik prihvata uslove propisane ovom odlukom za korišćenje javnog parkirališta.

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću cenu za određeno vreme korišćenja.

Cena korišćenja usluge iz stava 2. ovog člana utvrđuje se cenovnikom Preduzeća na koji saglasnost daje Gradsko veće.

Član 18

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

a) plati korišćenje parking mesta prema vremenu zadržavanja na način propisan ovom odlukom,

b) koristi parking mesto u skladu sa saobraćajnim znakom i drugom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom kojom je označeno parking mesto.

IV NAPLATA PARKIRANJA

Član 19

Za uslugu korišćenja parking mesta korisnik je dužan da plati utvrđenu cenu.

Cenu usluge korišćenja parking mesta korisnik može da plati:

- unapred, kupovinom parking karte koju je dužan da ispravno popuni i da istakne sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila ili da plaćanje izvrši elektronskim putem, slanjem SMS poruke, ili kupovinom parking karte kao pretplatne, ili

- naknadno, po nalogu Preduzeća.

Parking karta koja se kupuje odnosno plaća unapred može biti satna karta, poslovna karta, dnevna karta ili mesečna (pretplatna) karta.

Satna i poslovna parking karta se može platiti i elektronskim putem.

Satna parking karta važi za svaki započeti sat prema utvrđenom vremenu korišćenja.

Poslovna parking karta važi od trenutka plaćanja odnosno od popunjavanja i isticanja kupljene parking karte i u zoni i za dan za koji je plaćena odnosno kupljena.

Dnevna parking karta važi od trenutka kada je ispravno popunjena i istaknuta sa unutrašnje strane prednjeg vetrobranskog stakla vozila do istog vremena u prvom sledećem danu u kome se vrši naplata parkiranja, na području svih zona.

Mesečna (pretplatna) parking karta važi 30 dana od dana kupovine.

Korisnik parking mesta koji nije platio korišćenje parking mesta unapred ili nastavlja da koristi parking mesto nakon isteka vremena za koje je platio cenu korišćenja unapred, smatra se da se opredelio za plaćanje dnevne parking karte, sa tim da u tom slučaju ista važi od trenutka izdavanja naloga za plaćanje dnevne karte od strane kontrolora do istog vremena u prvom sledećem danu u kome se vrši naplata parkiranja, na području svih zona.

Član 20

Kontrolu parkiranja odnosno ispravnost korišćenja javnih parkirališta vrše ovlašćeni kontrolori Preduzeća.

Kontrolori Preduzeća imaju službenu legitimaciju i nose službenu odela.

Preduzeće izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 21

Nalog za plaćanje dnevne karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilu, na prednjem vetrobranskom staklu.

Dostavljanje naloga za plaćanje dnevne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže obavezu plaćanja dnevne parking karte.

Smatra se da je korisnik parkirališta postupio po primljenom nalogu ako je platio dnevnu parking kartu u roku od osam dana od dana izdavanja, na način naznačen u nalogu.

Član 22

Preduzeće može sa otvorenih parkirališta ukloniti vozilo korisnika koji koristi parkiralište suprotno članu 18. ove Odluke ukoliko je registrovano izvan područja Republike Srbije.

Nalog za uklanjanje vozila izdaje ovlašćeno lice Preduzeća.

Ovlašćeno lice Preduzeća - kontrolor, sačinjava foto-dokumentaciju u prilogu naloga za uklanjanje vozila sa vidljivim činjeničnim stanjem u smislu mesta i vremena otpočinjanja uklanjanja vozila i vremena prekršaja, kao i registarskih tablica vozila, koja se čuva u arhivi Preduzeća.

Član 23

Za uklanjanje vozila iz člana 22. stav 1. ove Odluke Preduzeće koristi specijalno vozilo "Pauk".

Intervencija će se smatrati započetom ukoliko u toku intervencije uklanjanja nepropisno parkiranog vozila, korisnik nepropisno parkiranog vozila dođe na mesto intervencije. Period započete intervencije definiše se od momenta kada se vozilo počne dizati pa sve dok ne bude spušteno na platformu vozila za uklanjanje.

U slučaju iz stava 2. ovog člana primenjuje se cena za započetu intervenciju iz važećeg cenovnika Preduzeća.

Član 24

Uklonjena vozila Preduzeće odnosi i čuva na svom depou u ulici Izvorska bb u Subotici.

Član 25

Uklonjeno vozilo korisnik može preuzeti sa depoa pod sledećim uslovima:

a) da se identifikuje i evidentira kao korisnik uklonjenog vozila,

b) da plati sve troškove uklanjanja i čuvanja vozila zbog nepropisnog parkiranja po važećem cenovniku Preduzeća.

V ZABRANE

Član 26

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1. parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, odnosno horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji;

2. ostavljanje vozila bez registarske tablice, neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona,

3. zauzimanje parking mesta putem ograđivanja (postavljanjem ograde ili slične prepreke) i ometanje korišćenja parking prostora.

VI NADZOR

Član 27

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši sekretarijat Gradske uprave nadležan za komunalne poslove.

Član 28

Poslove inspekcijskog nadzora nad sprovođenjem ove odluke i drugih opštih i pojedinačnih akata donetih na osnovu ove odluke, vrši sekretarijat Gradske uprave nadležan za inspekcijsko-nadzorne poslove putem komunalnog inspektora.

Komunalni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo i dužnost da proverava da li se javno parkiralište koristi u skladu sa ovom odlukom i drugim aktima donetim na osnovu ove odluke.

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da:

1) u slučajevima propisanim ovom odlukom, naloži rešenjem da se vozilo parkirano odnosno ostavljeno na parking mestu suprotno odredbama ove odluke, odnosno da se drugi predmeti kojima se ometa korišćenje parking prostora, uklone;

2) izrekne novčanu kaznu na mestu izvršenja prekršaja za prekršaje koje je to ovom odlukom propisano (u daljem tekstu: mandatna kazna);

3) podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka;

4) naredi sprovođenje drugih mera, u skladu sa ovom odlukom;

5) preduzima druge mere utvrđene ovom odlukom.

Ukoliko komunalni inspektor, u vršenju inspekcijskog nadzora, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

Član 29

U postupanju komunalnog inspektora po ovlašćenju iz člana 28. stav 3. tačka 1) ove odluke, kad utvrdi da se suprotno zabranama iz člana 26. ove odluke, parkiranjem ili ostavljanjem vozila na javnom parkiralištu suprotno postavljenom saobraćajnom znaku ili horizontalnoj odnosno vertikalnoj signalizaciji, ili ostavljanjem vozila bez registarske tablice, neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila bez sopstvenog pogona na parking mestu, ili postavljanjem ograde ili slične prepreke na parking mesto ometa korišćenje javnog parkirališta u skladu sa ovom odlukom, komunalni inspektor rešenjem nalaže vlasniku odnosno korisniku, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo odnosno predmet, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ako se lice iz stava 1. ovog člana ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će, bez saslušanja stranke, doneti rešenje kojim će naložiti da se predmet kojima se ometa korišćenje parking prostora uklone u određenom roku, koji se može odrediti i na časove, odnosno da se vozilo ukloni u određenom roku, koji se može odrediti i na minute. Ovo rešenje se nalepljuje na ostavljeni predmet odnosno na vozilo uz naznačenje dana i časa kada je nalepljeno i time se smatra da je dostavljanje izvršeno. Docnije oštećenje, uništenje ili uklanjanje ovog rešenja ne utiče na valjanost dostavljanja.

Ako lice iz stava 1. ovog člana ne postupi po datom nalogu, komunalni inspektor će zaključkom o dozvoli izvršenja odrediti da se vozilo odnosno predmeti uklone o trošku vlasnika odnosno korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je za to određeno, o čemu ga obaveštava, ako postoji mogućnost.

Prinudno izvršenje uklanjanja vozila sprovodi se upotrebom specijalnog vozila "Pauk".

Žalba protiv rešenja iz st. 2. ovog člana ne odlaže njegovo izvršenje.

O žalbi na rešenje komunalnog inspektora rešava Gradsko veće.

Član 30

Komunalno-policijske i druge poslove na održavanju komunalnog reda u korišćenju javnih parkirališta u skladu sa ovom odlukom, vrši Komunalna policija.

U obavljanju poslova Komunalne policije, komunalni policajac, pored ovlašćenja propisanih zakonom, ovlašćen je da:

1) izrekne mandatnu kaznu;

2) podnese prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo;

3) podnese zahtev za vođenje prekršajnog postupka.

Ukoliko komunalni policajac, u obavljanju komunalno-policijskih poslova, uoči povredu propisa iz nadležnosti drugog organa, obavestiće odmah o tome, pisanim putem, nadležni organ.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 31

Novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. parkira vozilo suprotno saobraćajnom znaku, odnosno horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji (član 26. stav 1. tačka 1.);

2. ostavi na parking mestu vozilo bez registarske tablice, neispravno ili havarisano vozilo, odnosno priključno vozilo bez sopstvenog pogona (član 26. stav 1. tačka 2.);

3. vrši zauzimanje parking mesta putem ograđivanja (postavljanjem ograde ili slične prepreke) i ometa parkiranja drugih vozila (član 26. stav 1. tačka 3.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500 do 20.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 200.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 2.500 do 20.000 dinara.

Član 32

Za prekršaje iz člana 31. stav 1. tač. 1-3. komunalni inspektor odnosno komunalni policajac izriče i naplaćuje mandatnu kaznu na mestu izvršenja prekršaja učiniocu koga zatekne u vršenju prekršaja u iznosu od:

1) za fizičko lice

2.500,00 dinara;

2) za odgovorno lice

2.500,00 dinara;

3) za pravna lica i preduzetnike

10.000,00 dinara.

O naplaćenoj novčanoj kazni izdaje se potvrda u kojoj se označava koji je prekršaj učinjen i kolika je novčana kazna izrečena i naplaćena.

Ako novčana kazna iz ovog člana ne bude naplaćena na licu mesta komunalni inspektor odnosno komunalni policajac odmah će učiniocu prekršaja uručiti poziv - nalog da istu plati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od osam dana od dana izdavanja naloga za plaćanje, zajedno sa obaveštenjem da će u slučaju da kazna ne bude uplaćena u ostavljenom roku, protiv njega pokrenuti prekršajni postupak.

Član 33

Prečišćeni tekst Odluke o javnim parkiralištima objavljuje se u "Službenom listu Grada Subotice".

Napomene

Prečišćeni tekst Odluke o javnim parkiralištima obuhvata:
1. Odluku o javnim parkiralištima ("Službeni list Opštine Subotica", br. 12/05), izuzev prelaznih i završnih odredaba (čl. 25-28.),
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima ("Službeni list Opštine Subotica", br. 3/08), izuzev člana 3. kojim je uređeno stupanje na snagu Оdluke, i
3. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima ("Službeni list Grada Subotice", br. 53/11), izuzev člana 21. kojim je uređeno stupanje na snagu Odluke i sačinjenje prečišćenog teksta Odluke o javnim parkiralištima.