PRAVILNIK

ZA SPROVOĐENJE UREDBE O MERAMA ZA SPREČAVANJE NEBLAGOVREMENOG IZMIRIVANJA NOVČANIH OBAVEZA JAVNOG SEKTORA PREMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje način sprovođenja Uredbe o merama za sprečavanje neblagovremenog izmirivanja novčanih obaveza javnog sektora prema privrednim subjektima (u daljem tekstu: Uredba).

Član 2

Direktni korisnici budžetskih sredstava, u smislu zakona kojim se uređuje budžetski sistem, odnosno organi i organizacije Republike Srbije i organi i službe lokalne vlasti (u daljem tekstu: dužnik) dužni su da o neblagovremeno izmirenoj novčanoj obavezi prema privrednom subjektu obaveste Ministarstvo finansija - Upravu za trezor (u daljem tekstu: Uprava), radi evidentiranja i obračunavanja kamate.

Član 3

Obaveštenje o neblagovremeno izmirenoj novčanoj obavezi iz člana 2. ovog pravilnika (u daljem tekstu: obaveštenje) sadrži sledeće podatke:

1) naziv, PIB i JBBK dužnika;

2) naziv i PIB privrednog subjekta - poverioca;

3) osnov nastanka komercijalne transakcije: broj i datum fakture, broj i datum ugovora ili naziv zakona, ukoliko se komercijalna transakcija obavlja po tom osnovu;

4) rok za izmirenje obaveze iz osnova nastanka komercijalne transakcije;

5) rok iz člana 3. Uredbe;

6) iznos neizmirene obaveze.

Obaveštenje se dostavlja nadležnoj unutrašnjoj jedinici Uprave na Obrascu NOJS, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo, a može se preuzeti i sa internet sajta Uprave.

Za tačnost podataka iz obaveštenja odgovoran je podnosilac obaveštenja.

Član 4

Dužnik dostavlja obaveštenje Upravi odmah po prijemu pisanog zahteva privrednog subjekta za obračun kamate iz člana 4. Uredbe, uz koji privredni subjekt prilaže izjavu o ispunjenosti ugovorom preuzetih obaveza i potvrdu nadležnog poreskog organa o izmirenim, dospelim obavezama prema Republici Srbiji, u skladu sa članom 4. stav 2. Uredbe.

Po dostavljanju obaveštenja iz stava 1. ovog člana, dužnik izveštava Upravu o stanju te obaveze jednom mesečno i to do 15. u mesecu za prethodni mesec.

Član 5

Na novčane obaveze koje nisu izmirene u rokovima utvrđenim članom 3. Uredbe obračunava se i plaća kamata u visini utvrđenoj zakonom kojim se uređuje poreski postupak i poreska administracija.

Obračun kamate iz stava 1. ovog člana vrši Uprava i o iznosu obračunate kamate pisanim putem obaveštava dužnika i privrednog subjekta.

Član 6

Na osnovu obaveštenja dužnika Uprava vodi evidenciju o neblagovremeno izmirenim novčanim obavezama javnog sektora prema privrednim subjektima i obračunatim kamatama na iste.

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac NOJS

strana ___ od ___

OBAVEŠTENJE O NEIZMIRENIM NOVČANIM OBAVEZAMA JAVNOG SEKTORA

 

budžetski korisnik (dužnik) _____________________________

PIB ___________

JBBK _____________

 

r. br.

privredni subjekt - poverilac

PIB

osnov nastanka komercijalne transakcije (broj i datum fakture, ugovora...)

rok za izmirenje obaveze

rok iz čl. 3. Uredbe

iznos neizmirene obaveze

1

2

3

4

5

6

7

1

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

UPRAVA ZA TREZOR

 

 

M.P.

 

 

 

 

(mesto i datum)

(potpis odgovornog lica dužnika)

datum prijema: 

__________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

primio:

_________________