ODLUKA
O JAVNIM ČESMAMA NA TERITORIJI GRADA VRANJA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 32/2011)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se održavanje i korišćenje javnih česmi na teritoriji grada Vranja, kao i nadzor i kontrola obavljanja komunalne delatnosti održavanja javnih česmi.

Član 2

Pod javnom česmom, u smislu zakona i ove odluke, smatra se česma koja se nalazi na javnoj i drugoj površini, a koristi se za javno snabdevanje građana vodom.

Voda sa javne česme mora biti ozidana u kamenu ili izgrađena od drugog čvrstog materijala.

Član 3

Voda sa javne česme obezbeđuje se priključenjem na vodovodni sistem ili iz kaptaže sa pripadajućim cevnim sistemom.

Voda na javnoj česmi slobodno ističe ili se reguliše preko ventila - slavine.

Oticanje vode sa javne česme reguliše se preko kanalizacione mreže ili drugog odgovarajućeg prijemnika.

II ODRŽAVANJE JAVNIH ČESMI

Član 4

Javne česme priključene na gradski vodovodni sistem održava Javno preduzeće "Vodovod" Vranje.

Javne česme sa sopstvenom kaptažom u Vranju, odnosno Vranjskoj Banji, održava javno preduzeće, drugo preduzeće, odnosno privredno društvo ili preduzetnik, kome Grad Vranje (u daljem tekstu: Grad), odnosno Gradska opština Vranjska Banja (u daljem tekstu: Gradska opština) poveri obavljanje ove komunalne delatnosti, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisom.

Organizacija poslova iz okvira delatnosti u smislu stava 2. ovog člana, uređuje se posebnim programom Grada, odnosno Gradske opštine o održavanju tih javnih česmi.

Član 5

O organizaciji poslova održavanja javnih česmi koje su priključene na seoski vodovodni sistem i javnih česmi sa sopstvenom kaptažom u naseljenim mestima na teritoriji grada Vranja, kao i seoskog vodovoda, staraju se saveti mesnih zajednica.

Obavljanje pojedinih poslova iz okvira delatnosti iz stava 1. ovog člana, saveti mesnih zajednica mogu poveriti javnom preduzeću, drugom preduzeću, odnosno privrednom društvu ili preduzetniku, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisom, o čemu zaključuju ugovor neposrednom pogodbom.

Izuzetno iz stava 1. i 2. ovog člana, obavljanje pojedinih komunalnih delatnosti ili poslova iz okvira tih delatnosti, Grad, odnosno Gradska opština može poveriti javnom preduzeću, drugom preduzeću, odnosno privrednom društvu ili preduzetniku, u skladu sa zakonom i posebnim gradskim propisom.

Organizacija poslova iz okvira delatnosti u smislu stava 3. ovog člana uređuje se posebnim programom Grada, odnosno Gradske opštine o održavanju tih javnih česmi i seoskih vodovoda.

Član 6

Održavanje javnih česmi obuhvata: kontrolu kvaliteta vode, potrebne radove za nesmetano funkcionisanje česme u toku godine, isticanje obaveštenja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće sa česme koje obezbeđuju vodu iz kaptaže, ograničenje ili uskraćivanje korišćenja vode sa javne česme pod uslovima iz ove odluke.

Ugovorom o poveravanju održavanja javnih česmi mogu se predvideti i drugi poslovi održavanja.

Član 7

Kontrolu kvaliteta vode sa javnih česmi vrši ovlašćena institucija, u skladu sa zakonom.

Kontrola kvaliteta vode vrši se po osnovu ugovora ovlašćene institucije sa pravnim subjektima koji održavaju, odnosno organizuju poslove održavanja javnih česmi u skladu sa odredbama ove odluke.

III KORIŠĆENJE I ZAŠTITA JAVNIH ČESMI

Član 8

Voda sa javne česme koristi se pod jednakim uslovima.

Niko ne može prisvojiti isključivo pravo korišćenja vode sa javne česme.

Član 9

Voda sa javne česme za piće ima prioritet u odnosu na sanitarno-tehničke, komunalne i druge namene, u skladu sa zakonom.

Korišćenje vode sa javne česme može se privremeno ograničiti ili uskratiti, ukoliko nastupi nestašica vode u tolikoj meri da se ne mogu zadovoljiti potrebe prema prioritetu korišćenja vode u smislu stava 1. ovog člana, kao i u slučaju zdravstvene neispravnosti vode.

Član 10

Voda sa javne česme i prostor oko česme mora biti zaštićena od namernog ili slučajnog zagađenja ili drugih radnji koje mogu nepovoljno delovati na ispravnost vode za piće.

Zabranjeno je vršenje bilo kakvih radnji na zagađenju vode i prostora oko javne česme.

U zimskom periodu, javne česme sa regulacionim ventilom - slavinom mogu biti isključene.

Član 11

Niko ne sme vršiti bilo kakve radnje i radove na javnoj česmi, osim subjekata koji održavaju, odnosno organizuju poslove održavanja javnih česmi u skladu sa odredbama ove odluke.

Zabranjeno je uništavanje ili oštećenje javnih česmi.

Zabranjeno je uništavanje tabli - obaveštenja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće sa česme koje obezbeđuju vodu iz kaptaže.

IV NADZOR I KAZNENE ODREDBE

Član 12

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za finansije i privredu Gradske uprave Grada Vranja.

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine, preko Komunalne inspekcije, osim ako je zakonom i drugim gradskim propisima drukčije određeno.

Komunalno-policijski nadzor vrši Komunalna policija grada Vranja.

Član 13

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1) ako ne održava javne česme u smislu odredbe člana 6. Odluke;

2) ako onemogući korišćenje vode drugom licu, odnosno postupi protivno odredbi člana 8. Odluke;

3) ako koristi vodu sa javne česme protivno zabrani iz odredbe člana 9. stav 1. Odluke;

4) ako postupi protivno odredbi člana 9. stav 2. Odluke;

5) ako ugrozi zdravstvenu ispravnost vode, odnosno postupi protivno odredbi člana 10. stav 1. i 2. Odluke;

6) ako neovlašćeno izvodi radove na javnoj česmi u smislu odredbe člana 11. stav 1. Odluke;

7) ako uništava ili oštećuje javne česme, odnosno postupa protivno zabrani iz odredbe člana 11. stav 2. Odluke;

8) ako uništava table - obaveštenja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće sa česme koje obezbeđuju vodu iz kaptaže u smislu odredbe člana 11. stav 3. Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i privatni preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 250.000,00 dinara.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 35.000,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaje iz stava 1. tačke 2- 8. ovog člana.

Izuzetno iz odredaba stava 1, 2, 3. i 4. ovog člana, na mestu izvršenja prekršaja može se naplatiti novčana kazna za pravno lice i preduzetnika u iznosu od 10.000,00 dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice u iznosu od 5.000,00 dinara.

Član 14

Novčane kazne izrečene u prekršajnom postupku za prekršaje utvrđene ovom odlukom uplaćuju sa na žiro račun, broj: 840-743341843-40, sa pozivom na broj: 97-47-114, "Prihodi od novčanih kazni izrečenih u prekršajnom postupku za prekršaje propisane aktom Skupštine grada", koji se vodi kod Uprave za javna plaćanja u Vranju.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Do poveravanja održavanja javnih česmi sa sopstvenom kaptažom u Vranju, odnosno Vranjskoj Banji u smislu člana 4. stav 2. i 3. ove odluke, o organizaciji poslova na kontroli kvaliteta vode i isticanju obaveštenja o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće sa tih javnih česmi, stara se JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" Vranje, odnosno JP "Uprava Banje" Vranjska Banja, na teret sredstava od naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Do poveravanja održavanja javnih česmi iz stava 1. ovog člana, o organizaciji radova za nesmetano funkcionisanje javnih česmi staraju se saveti mesnih zajednica.

Član 16

Na zaključivanje ugovora o poveravanju održavanja javnih česmi, inspekcijski i komunalno-policijski nadzor primenjivaće se odredbe posebnih gradskih propisa kojima se uređuje komunalna delatnost, ovlašćenja Komunalne inspekcije i Komunalne policije grada Vranja.

Pored inspekcijskog nadzora u smislu stava 1. ovog člana, inspektor za zaštitu životne sredine i sanitarni inspektor postupaju u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

Član 17

Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja".