ODLUKA

O LOKALNIM KOMUNALNIM TAKSAMA

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 33/2009, 37/2010, 23/2011 - ispr., 32/2011 i 37/2011 - ispr.)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji grada Vranja.

Član 2

Obveznik lokalne komunalne takse je korisnik prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje komunalne takse.

Član 3

Taksena obaveza iz člana 1. ove Odluke nastaje danom početka korišćenja prava, predmeta i usluga za čije je korišćenje propisano plaćanje lokalne komunalne takse i traje dok traje korišćenje prava, predmeta ili usluge.

Član 4

Lokalne komunalne takse uvode se za:

1) korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnih prostorija u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti,

2) držanje sredstava za igru ("zabavne igre"),

3) priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima,

4) korišćenje reklamnih panoa,

5) korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima,

6) zauzeće javne površine građevinskim materijalom i za izvođenje građevinskih radova,

7) korišćenje slobodnih površina za kampove, postavljanje šatora ili druge objekte privremenog korišćenja,

8) isticanje firme na poslovnom prostoru,

9) isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju opštini (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično),

10) korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija,

11) držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina,

12) držanje kućnih i egzotičnih životinja.

Član 5

Utvrđivanje, naplatu i kontrolu komunalnih taksi vrši Gradska uprava preko Sekretarijata za finansije i privredu.

Gradska uprava može preneti pravo naplate komunalne takse na javno preduzeće ili drugi organ i organizaciju, određene odgovarajućim tarifnim brojem.

II POSEBNE ODREDBE

Član 6

U pogledu načina utvrđivanja lokalne komunalne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom Odlukom, shodno se primenjuju odredbe Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o upravnom postupku i Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Član 7

Sastavni deo ove Odluke je Taksena tarifa kojom je utvrđena visina komunalnih taksi za korišćenje određenih prava, predmeta i usluga.

Tarifa lokalne komunalne takse utvrđuje obveznike, visinu, olakšice, način utvrđivanja i plaćanja lokalne komunalne takse, način kontrole i broj računa na koji se uplaćuje ista.

Član 8

Kada se komunalna taksa plaća po delovima teritorije grada Vranja, utvrđuju se sledeće zone:

ZONA I -

1. Kralja Stefana Prvovenčanog,

2. Karađorđeva,

3. Partizanska,

4. Ive Lole Ribara,

5. Brankova,

6. Kneza Miloša (do ulice Zmaj Jovine),

7. 29. novembar,

8. Beogradska,

9. Bore Stankovića (do ulice Esperanto),

10. Žikice Jovanovića Španca,

11. Trg Bratstva i jedinstva,

12. Pionirska,

13. Cara Dušana,

14. Peti Kongres (do ulice Save Kovačevića),

15. Vule Antića,

16. Rade Končara,

17. Save Kovačevića (do ulice Cara Dušana), i

18. Lenjinova.

ZONA II -

1. Nemanjina,

2. Omladinskih brigada,

3. Sutjeskina,

4. Matije Gupca,

5. J.J. Lunge,

6. Dunavska,

7. Jovana Hadživasiljevića,

8. Kolubarska,

9. Sime Pogačarevića,

10. Kosovska (do ulice Radnih brigada),

11. Partizanski put (do pruge),

12. Proleterskih brigada,

13. Viktora Bubnja (do ulice I. Andrića),

14. Bulevar Avnoja,

15. 22. decembar (do ulice F. Filipovića),

16. Pariske komune,

17. Radnička,

18. Esperanto,

19. 11. kongres,

20. Omladinskih brigada (do ulice 11. kongresa),

21. Sitnička,

22. Moše Pijade,

23. Marička (do ulice Vere Jocić),

24. Kraljevića Marka (do ulice Nemanjine),

25. Trg Vojske Jugoslavije.

ZONA III -

Obuhvata ulice određene u zoni I Programa uređivanja građevinskog zemljišta, osim ulica koje su ovom Odlukom svrstane u zonu I i II.

ZONA IV -

Obuhvata ulice određene u zoni II Programa uređivanja građevinskog zemljišta i obveznike sa teritorije Vranjske Banje.

ZONA V -

Obuhvata ulice određene u zoni III i IV Programa uređivanja građevinskog zemljišta.

Član 9

Dinarski iznosi taksi iz Tarife usklađuju se godišnje, sa godišnjom stopom rasta cena na malo, koju objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako da se iznos od pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Gradsko veće, na predlog Sekretarijata za finansije i privredu, objavljuje usklađene dinarske iznose taksi iz stava 1. ovog člana.

Član 10

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrše nadležni zakonom određeni organi, odnosno nadležni organi Grada Vranja.

III KAZNENE ODREDBE

Član 11

Obveznik koji ne podnese poresku prijavu, tj. prijavu za određenu vrstu komunalne takse propisanu Odlukom i ne plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 20% od iznosa poreza utvrđenog u postupku poreske kontrole.

Obveznik koji podnese poresku prijavu iz stava 1. ovog člana, a ne plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 10% od iznosa poreza utvrđenog u poreskoj kontroli.

Obveznik koji ne podnese poresku prijavu iz stava 1. ovog člana, ali plati taksu u zakonom propisanom roku, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini 5% od iznosa poreza utvrđenog u poreskoj kontroli.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 25.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 12.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 15.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 7.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana, kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 10.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 12

Obveznik koji je u poreskoj prijavi dao netačne podatke, što je za posledicu imalo ili je moglo da ima utvrđivanje manjeg iznosa takse, kazniće se za prekršaj novčanom kaznom u visini od 1% razlike iznosa takse koji je utvrđen ili je trebalo da bude utvrđen u skladu sa Odlukom i iznosa takse koji je utvrđen ili je trebalo da bude utvrđen prema podacima iz poreske prijave.

Ako razlika iz stava 1. ovog člana iznosi od 5% do 25%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 5% te razlike.

Ako razlika iz stava 1. ovog člana iznosi od 25% do 50%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 15% te razlike.

Ako je razlika iz stava 1. ovog člana veća od 50%, poreski obveznik - pravno lice ili preduzetnik kazniće se novčanom kaznom u visini od 25% te razlike.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 5.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 2.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 2. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 10.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 5.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 20.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 10.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 4. ovog člana kazniće se pravno lice novčanom kaznom najmanje u iznosu od 30.000 dinara, a preduzetnik najmanje u iznosu od 15.000 dinara.

Za prekršaje iz ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Član 13

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako:

1) ometa ili sprečava ovlašćenog službenika Sekretarijata za finansije i privredu u obavljanju zakonom utvrđene dužnosti u poreskom postupku;

2) Sekretarijatu za finansije i privredu ne podnese, ili ne podnese u zakonskom ili dodatnom roku poresku prijavu, ili ako je podnese nepotpisanu, ili u prijavu unese netačne podatke, a ne ispravi ih u propisanom roku, ili je podnese bez potrebne dokumentacije i dokaza od značaja za utvrđivanje takse;

3) na zahtev Sekretarijata za finansije i privredu ne dostavi ili ne dostavi na označeno mesto na uvid i proveru isprave od značaja za oporezivanje;

4) na zahtev Sekretarijata za finansije se ne odazove na poziv radi pojašnjenja, ili ne pruži podatke i informacije neophodne za utvrđivanje činjeničnog stanja od značaja za oporezivanje;

5) ne dopusti da se obavi uviđaj na stvari, prostoriji ili zemljištu, odnosno da se kroz njih ili preko njih pređe radi uviđaja;

6) ometa sprovođenje prinudne naplate, ili ako se ne udalji sa mesta na kome se sprovodi prinudna naplata i nastavi njeno ometanje, ili ako odbije da stvari koje poseduje učini dostupnim za potrebe sprovođenja prinudne naplate;

7) ne postupi po rešenju o prinudnoj naplati;

8) ne postupi po nalogu Sekretarijata za finansije i privredu da učestvuje u postupku kancelarijske kontrole ili da pruži tražena objašnjenja;

9) ne stavi na raspolaganje odgovarajuće mesto za rad poreskih službenika u postupku terenske kontrole;

10) ne omogući poreskom inspektoru da uđe na zemljište i u prostorije u kojima obavlja delatnost, a po odobrenju suda i u stan, radi podvrgavanja kontroli;

11) ne bude prisutan tokom terenske kontrole, ili odbije da učestvuje u postupku terenske kontrole, u skladu sa ovom Odlukom;

12) na zahtev Sekretarijata za finansije i privredu, odnosno poreskog inspektora, ne podnese dokumentaciju ili ne pruži informacije i obaveštenja, ili ne da izjave od uticaja na utvrđivanje činjeničnog stanja bitnog za oporezivanje;

13) poreskom inspektoru u postupku terenske kontrole ne omogući uvid u stanje prava, predmeta i usluga, odnosno u dokumentaciju ili isprave, a ne odredi lice koje će to učiniti u njegovo ime.

Član 14

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za svaki dan korišćenja javne površine bez odobrenja Sekretarijata za finansije, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 1.

Novčanom kaznom od 3.000,00 dinara za svaki dan držanja sredstava za igru ("zabavne igre") bez rešenja Sekretarijata za finansije, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 2.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za svaki dan priređivanja muzičkog programa bez rešenja Sekretarijata za finansije, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 3.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara za korišćenje vitrina radi izlaganja robe, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 6.

Novčanom kaznom od 1.000,00 dinara za svaki dan korišćenja reklamnih panoa, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 7.

Novčanom kaznom od 1.000,00 dinara za svaki dan korišćenja reklamnih panoa, kazniće se za prekršaj obveznik iz Tarifnog broja 9.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o lokalnim komunalnim taksama ("Službeni glasnik Pčinjskog okruga", broj 36/08).

Član 16

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2010. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 37/2010)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2011. godine.

 

Samostalni član Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o lokalnim komunalnim taksama

("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 32/2011)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Grada Vranja", a primenjivaće se od 01.01.2012. godine.

 

TARIFA LOKALNIH KOMUNALNIH TAKSI

Tarifni broj 1.

1. Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe plaća se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine:

na području I zone

25,00

na području II zone

21,00

na području III zone

18,00

na području IV zone

14,00

na području V zone

7,00

Područja zona su određena članom 8. Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

2. Za obavljanje delatnosti koja se povremeno obavlja van stalnog sedišta radnje, na vašarima, proslavama i slično plaća se taksa u dnevnom iznosu od 40,00 dinara za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine.

3. Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe plaća se taksa u dnevnom iznosu za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine za:

 

komercijalne i druge promotivne svrhe

200,00

   

priređivanje izložbe, zabavni park, cirkus, i druge objekte za zabavu

150,00

   

repetitor za telekomunikacije

100,00

   

poljoprivredni proizvodi

40,00

 

telefonska govornica

40,00

   

pokretna tezga, gondola i stolovi za brzu hranu

   

- na području I zone

40,00

   

- na području II zone

30,00

   

- na području ostalih zona

20,00

   

uređaj za prodaju sladoleda, kremova, kokica, pomfrita, palačinki i alkoholnih i bezalkoholnih pića

30,00

   

skele i druga montažna građevinska oprema

25,00

 

repetitor za TV

25,00

 

pedaline (minimum 4m2)

25,00

   

utovar-istovar i deponovanje robe

20,00

   

druge ekspo-objekte

20,00

   

prodaju cveća

15,00

   

trafo stanice

6,00

   

električni niskonaponski, dalekovodi, telefonski, KDS i telekomunikacioni uređaji i stubovi

3,50

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje koristi trotoar ili drugu javnu površinu i prostor u poslovne svrhe, a na osnovu ugovora sklopljenog između Sekretarijata za finansije sa obveznicima kojim se utvrđuje obaveza uplate takse.

Ugovorom se uređuje način uplate takse iz ovog tarifnog broja i to na sledeći način:

- obveznici koji plate za period od mesec dana - puna cena,

- obveznici koji plate unapred za period do 6 meseci - popust 15%, i

- obveznici koji plate unapred za period od 12 meseci - popust 25%.

Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe za postavljanje uređaja za prodaju sladoleda, kremova, kokica, pomfrita, palačinki i alkoholnih i bezalkoholnih pića u ulicama: K. S. Prvovenčanog (od raskrsnice sa ulicom Lenjinovom do ulice Peti Kongres), Kneza Miloša (do raskrsnice sa ulicom Partizanska) i Brankovoj, Gradsko veće raspisuje konkurs za određivanje korisnika. Konkursom se definišu lokacije i broj mesta po lokaciji, s tim da je površina svakog mesta 2m2, a period korišćenja od 01. aprila do 30. septembra, ili tokom cele godine. Početna cena ne može biti manja od 100,00 po započetom metru kvadratnom. Lokacije i mesta koje nisu popunjene ni posle drugog konkursa, ugovara Sekretarijat za finansije, s tim da ni tada početna cena ne može biti manja od 100,00 dinara.

Za korišćenje trotoara ili drugog javnog prostora u poslovne svrhe za prodaju poljoprivrednih proizvoda, Gradsko veće posebnom odlukom određuje lokacije i period mogućeg korišćenja. Sekretarijat za finansije donosi rešenja po redosledu podnošenja zahteva, a taksa se plaća unapred.

Sekretarijat za finansije ne može sklopiti ugovor za korišćenje javnih površina u poslovne svrhe u tekućoj godini, sa obveznicima koji u prethodnom periodu nisu izmirili obaveze iz ovog tarifnog broja, sve dok ne izmire prethodna dugovanja.

Taksa iz ovog tarifnog broja prihod je budžeta grada Vranja a uplaćuje se na uplatni račun: 840-741531843-77, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, a taksa naplaćena za korišćenje javne površine zauzete električnim niskonaponskim stubovima usmerava se JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Taksu po ovom tarifnom broju ne plaćaju direktni i indirektni korisnici budžeta grada Vranja, organizatori manifestacija kada je pokrovitelj Grad Vranje, javna preduzeća čiji je osnivač Grad Vranje, na javnim površinama koje su im poverene na upravljanje, korišćenje i održavanje. Taksa iz ovog tarifnog broja ne plaća se za korišćenje javne površine za potrebe socio-humanitarnih organizacija.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 2.

Za držanje sredstava za igru ("zabavne igre") na kojima se priređuju igre na sreću:

1. 

za rulet, utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu i to:

na području I zone

200,00

na području II zone

180,00

na području III zone

140,00

na području IV zone

100,00

na području V zone

60,00

2.

za tombolu, utvrđuje se taksa u dnevnom iznosu i to:

na području I zone

100,00

na području II zone

90,00

na području III zone

70,00

na području IV zone

50,00

na području V zone

30,00

3.

za poker aparate i sredstva za igru na kojima se ostvaruje novčani dobitak:

na području I zone

50,00

na području II zone

40,00

na području III zone

30,00

na području IV zone

20,00

na području V zone

10,00

4.

Za flipere, igre na računarima, stimulatorima, video-automatima i drugim sličnim napravama koje se stavljaju u pogon uz pomoć novca ili žetona, kao i pikado, bilijar i druge slične igre u kojima se učestvuje uz naplatu, a u kojima učesnik ne može da ostvari dobitak u novcu, stvarima i uslugama ili pravima, već pravo na jednu ili više besplatnih igara iste vrste) utvrđuje se taksa po sredstvu u dnevnom iznosu od:

na području I zone

15,00

na području II zone

13,00

na području III zone

10,00

na području IV zone

8,00

na području V zone

5,00

NAPOMENA:

Obveznik takse iz ovog tarifnog broja je korisnik prostora, pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice koje drži aparate za igre, odnosno zabavu u poslovnom prostoru ili van poslovnog prostora.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu, srazmerno vremenu korišćenja sredstava za igru, prihod je budžeta grada Vranja i uplaćuje se na račun: 840-714572843-29, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 3.

Za držanje muzičkih uređaja i priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima plaća se taksa u dnevnom iznosu i to 1.000,00

NAPOMENA:

Obveznici plaćanja lokalne komunalne takse po ovom tarifnom broju su pravna lica, preduzetnici i fizička lica u čijim objektima se priređuje muzički program. Ukoliko se uplata takse izvrši u prvom tromesečju odjednom za celu tekuću godinu, taksa se umanjuje za 30%.

Ova taksa se plaća na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu u korist računa broj: 840-714421843-39, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Takseni obveznik je dužan da prijavi priređivanje muzičkog programa Sekretarijatu za finansije koji vrši utvrđivanje, naplatu i kontrolu po ovom tarifnom broju. Prijava za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskom objektu podnosi se do 5. u mesecu za tekući mesec ili do 15. januara za tekuću godinu. Obrazac i sadržinu prijave propisuje Sekretarijat za finansije.

Obveznici plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja su dužni da plate taksu za priređivanje muzičkog programa pre priređivanja muzičkog programa. Ukoliko obveznik plaćanja takse po ovom tarifnom broju nije prijavio muzički program, a ima muzički program, Sekretarijat za finansije može doneti rešenje po službenoj dužnosti shodno zakonu, a komunalna inspekcija će preduzeti propisane mere u skladu sa zakonom i ovom Odlukom.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 4.

Za isticanje firme na poslovnim prostorijama plaća se taksa u godišnjem iznosu:

1. Poljoprivreda

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 200m2

do 500m2

preko 500m2

Napomena

01

01.1

01.13

Gajenje povrća, bostana, korenastih i krtolastih biljaka

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.19

Gajenje ostalih jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka - uključuje gajenje cveća i semena cveća

12.100.00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

01.3

01.30

Gajenje sadnog materijala

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

01.4

01.41

Uzgoj muznih krava

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.42

Uzgoj drugih goveda i bivola

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.45

Uzgoj ovaca i koza

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.46

Uzgoj svinja

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.47

Uzgoj živina i proizvodnja jaja

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.49

Uzgoj ostalih životinja

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

01.5

01.50

Mešovita poljoprivredna proizvodnja

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

01.6

01.61

Uslužne delatnosti u gajenju useva i zasada

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.62

Pomoćne delatnosti u uzgoju životinja

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.63

Aktivnosti posle žetve

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

   

01.64

Dorada semena

12.100,00

18.150,00

24.200,00

Oslobođeno u prve 3 godine od osnivanja

 

01.7

01.70

Lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne delatnosti

12.100,00

18.150,00

24.200,00

 

2. Šumarstvo

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

02

02.1

02.10

Gajenje šuma i ostale šumske delatnosti

570.000,00

/

/

/

 

02.2

02.20

Seča drveća

570.000,00

/

/

/

 

02.3

02.30

Sakupljanje šumskih plodova

12.100,00

/

/

/

 

02.40

 

Uslužne delatnosti u vezi sa šumarstvom

12.000,00

/

/

/

03

03.2

03.22

Slatkovodne akva kulture

12.100,00

/

/

/

3. Vađenje ostalih sirovina i materijala i prerađivačka industrija

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 100m2

do 300m2

preko 300 m2

Napomena

07

07.1

07.10

Eksploatacija ruda metala

1.550.000,00

/

/

/

 

07.2

07.20

Eksploatacija ostalih ruda metala

187.000,00

/

/

/

 

 

07.29

Eksploatacija ruda ostalih crnih, obojenih, plemenitih i drugih metala

1.550.000,00

/

/

/

08

08.1

08.11

Eksploatacija građevinskog i ukrasnog kamena, krečnjaka, gipsa, krede

121.000,00

/

/

/

   

08.12

Eksploatacija šljunka, peska, gline i koalina

121.000,00

/

/

/

09

09.9

09.90

Uslužne delatnosti u vezi sa istraživanjem i eksploatacijom ostalih ruda

1.550.000,00

/

/

/

10

10.1

10.11

Proizvodnja i konzervisanje mesa i proizvoda od mesa

121.000,00

/

/

/

   

10.12

Prerada i konzerviranje životinjskog mesa

121.000,00

/

/

/

   

10.13

Proizvodnja mesnih prerađevina

121.000,00

/

/

/

 

10.3

10.31

Prerada i konzerviranje krompira

60.500,00

/

/

/

   

10.32

Proizvodnja sokova od voća i povrća

60.500,00

/

/

/

   

10.39

Ostala prerada i konzerviranje voća i povrća

60.500,00

/

/

/

 

10.5

10.51

Prerada mleka i proizvodnja sireva

49.500,00

/

/

/

   

10.52

Proizvodnja sladoleda

49.500,00

/

/

/

 

10.6

10.61

Proizvodnja mlinskih proizvoda

16.500,00

/

/

/

   

10.62

Proizvodnja skroba i skrobnih proizvoda

16.500,00

/

/

/

       

do 30m2

od 30m2 do 100m2

preko 100m2

 

10.7

10.71

Proizvodnja hleba, svežeg peciva i kolača

6.050,00

zona 1 24.200,00

zona 2 17.600,00

67.000,00

zona 3 12.100,00

zona 4 i 5 9.350,00

   

10.72

Proizvodnja dvopeka, keksa, trajnog peciva i kolača

do 100 m2 60.500,00

do 300 m2 120.000,00

preko 30m2 450.000,00

/

   

10.73

Proizvodnja makarona, rezanaca i sličnih proizvoda od brašna

do 100 m2 60.500,00

do 300 m2 120.000,00

Preko 30 m2 450.000,00

/

 

10.8

10.82

Proizvodnja kakaoa, čokolade i konditorskih proizvoda

400.000,00

/

/

/

       

do 30 m2

do 100 m2

preko 100 m2

 
   

10.83

Prerada čaja i kafe

17.600,00

30.500,00

60.500,00

/

   

10.84

Proizvodnja začina i drugih dodataka hrani

17.600,00

30.500,00

60.500,00

/

   

10.85

Proizvodnja gotovih jela

17.600,00

30.500,00

60.500,00

/

   

10.86

Proizvodnja homogenizovanih hranljivih preparata i dijetetske hrane

17.600,00

30.500,00

60.500,00

/

   

10.89

Proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda

17.600,00

30.500,00

60.500,00

/

 

10.9

10.91

Proizvodnja gotove hrane za domaće životinje

24.200,00

36.300,00

48.400,00

/

   

10.92

Proizvodnja gotove hrane za kućne životinje

24.200,00

36.300,00

48.400,00

/

11

11.0

11.01

Destilacija, prečišćavanje i mešanje pića

do 100 m2 40.000,00

do 200 m2 60.000,00

preko 200 m2
110.000,00

/

   

11.02

Proizvodnja vina od grožđa

do 100 m2 40.000,00

do 200 m2 60.000,00

preko 200 m2
110.000,00

/

   

11.07

Proizvodnja osvežavajućih pića, mineralne vode i ostale flaširane vode

do 30m2 17.600,00

do 100m2 30.500,00

preko 100m2 60.500,00

/

12

12.0

12.00

Proizvodnja duvanskih proizvoda

2.950.000,00

/

/

/

     

Naziv i opis delatnosti

do 200m2

do 500m2

preko 500m2

Napomena

13

13.1

13.10

Priprema i predenje tekstilnih vlakana

12.100,00

36.850,00

122.100,00

Ako jedno preduzeće iz oblasti tekstila, delatnost obavlja na površini većoj od 3000m2, taksa je 1.210.000,00

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 100m2

do 300m2

preko 300m2

Napomena

 

13.2

13.20

Proizvodnja tkanina

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

13.3

13.30

Dovršavanje tekstila

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

13.9

13.92

Proizvodnja gotovih tekstilnih predmeta, osim odeće

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

13.99

Proizvodnja ostalih tekstilnih predmeta

12.100.00

36.850,00

122.100,00

/

14

14.1

14.11

Proizvodnja kožne odeće

12.100,00

36.850.00

122.100,00

/

   

14.12

Proizvodnja radne odeće

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

14.13

Proizvodnja ostale odeće

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

14.14

Proizvodnja rublja

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

14.19

Proizvodnja ostalih odevnih predmeta

12.100,00

36.850.00

122.100,00

/

 

14.2

14.20

Proizvodnja proizvoda od krzna

147.400,00

/

/

/

15

15.1

15.11

Štavljenje i dorada kože; dorada i bojenje krzna

147.400,00

/

/

/

   

15.12

Proizvodnja putnih i ručnih torbi i sl. saračkih proizvoda i kaiševa

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

15.2

15.20

Proizvodnja obuće

24.200,00

48.400,00

122.100,00

/

16

16.1

16.10

Rezanje i obrada drveta

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

16.2

16.21

Proizvodnja furnira i ploča od drveta

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

16.22

Proizvodnja parketa

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

16.23

Proizvodnja ostale građevinske stolarije i elemenata

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

16.24

Proizvodnja drvne ambalaže

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

16.29

Proizvodnja ostalih proizvoda od drveta, plute, slame i pruća

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

17

17.1

17.11

Proizvodnja vlakana celuloze

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

17.12

Proizvodnja papira i kartona

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

17.2

17.21

Proizvodnja talasastog papira i kartona i ambalaže od papira i kartona

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

17.22

Proizvodnja predmeta od papira za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

17.23

Proizvodnja kancelarijskih predmeta od papira

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

18

18.1

18.11

Štampanje novina

60.500,00

/

/

/

   

18.12

Ostalo štampanje

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

   

18.14

Knjigovezačke i srodne usluge

12.100,00

36.850,00

122.100,00

/

 

18.2

18.20

Umnožavanje snimljenih zapisa

24.200,00

36.850,00

73.700,00

/

20

20.4

20.41

Proizvodnja deterdženata, sapuna sredstava za čišćenje i poliranje

24.200,00

60.500,00

122.100,00

/

21

21.1

21.10

Proizvodnja osnovnih farmaceutskih sirovina

550.000,00

/

/

/

 

21.2

21.20

Proizvodnja farmaceutskih preparata

550.000,00

/

/

/

22

22.1

22.19

Proizvodnja ostalih proizvoda od gume

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

 

22.2

22.21

Proizvodnja ploča, listova, cevi i profila od plastike

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

22.22

Proizvodnja ambalaže od plastike

24.200,00

36.850,00

73.700,00

/

   

22.23

Proizvodnja predmeta od plastike za građevinarstvo

24.200,00

36.850,00

73.700,00

/

   

22.29

Proizvodnja ostalih proizvoda od plastike

24.200,00

36.850,00

73.700,00

/

23

23.3

23.31

Proizvodnja keramičkih ploča i pločica

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

 

23.4

23.41

Proizvodnja keramičkih predmeta za domaćinstvo i ukrasnih predmeta

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

 

23.6

23.61

Proizvodnja proizvoda od betona namenjenih za građevinarstvo

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

23.62

Proizvodnja proizvoda od gipsa namenjenih za građevinarstvo

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

23.63

Proizvodnja proizvoda svežeg betona

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

23.64

Proizvodnja maltera

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

23.65

Proizvodnja proizvoda cementa s vlaknima

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

   

23.69

Proizvodnja ostalih proizvoda od betona, gipsa i cementa

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

 

23.7

23.70

Sečenje, oblikovanje i obrada kamena

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

25

25.1

25.11

Proizvodnja metalnih konstrukcija i delova konstrukcija

467.000,00

/

/

/

   

25.12

Proizvodnja metalnih vrata i prozora

24.200,00

36.850,00

73.700,00

/

 

25.2

25.21

Proizvodnja kotlova i radijatora za centralno grejanje

467.000,00

/

/

/

   

25.29

Proizvodnja ostalih metalnih cisterni, rezervoara i kontejnera

467.000,00

/

/

/

 

25.6

25.61

Obrada i prevlačenje metala

12.100,00

/

/

/

   

25.62

Mašinska obrada metala

12.100,00

/

/

/

 

25.7

25.71

Proizvodnja sečiva

12.100,00

/

/

/

   

25.72

Proizvodnja brava i okova

12.100,00

/

/

/

   

25.73

Proizvodnja alata

12.100,00

/

/

/

 

 

25.94

Proizvodnja veznih elemenata i vijačnih mašinskih proizvoda

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

 

 

25.99

Proizvodnja ostalih metalnih proizvoda

12.100,00

36.850,00

73.700,00

/

26

26.2

26.20

Proizvodnja i prodaja kompjutera

12.100,00

/

/

/

 

26.7

26.70

Proizvodnja opt. instrumenata i fot. opreme

24.200,00

/

/

/

 

25.7

25.71

Proizvodnja sečiva

12.100,00

/

/

/

27

27.1

27.11

Proizvodnja el. m. gener. i transf.

6.050,00

/

/

/

 

27.2

27.20

Proizvodnja baterija i akumulatora

24.200,00

/

/

/

 

27.3

27.32

Proizvodnja ostalih elektronskih i električnih prevodnika i kablova

48.400,00

/

/

/

 

27.5

27.51

Proizvodnja aparata za domaćinstvo

1.200.000,00

/

/

/

   

27.52

Proizvodnja neelektričnih aparata za domaćinstvo

1.200.000,00

/

/

/

 

27.9

27.90

Proizvodnja ostale električne opreme

48.400,00

/

/

/

28

28.1

28.11

Proizvodnja motora i turbina, osim za letelice i motorna vozila

48.400,00

/

/

/

   

28.12

Proizvodnja hidrauličnih pogonskih uređaja

48.400,00

/

/

/

   

28.13

Proizvodnja ostalih pumpi i kompresora

6.050,00

/

/

/

   

28.14

Proizvodnja ostalih slavina i ventila

6.050,00

/

/

/

   

28.15

Proizvodnja ležajeva, zupčanika, zupčastih pogonskih mehanizama

48.950,00

/

/

/

   

28.25

Proizvodnja rashladne i ventilacione opreme, osim za domaćinstvo

48.950,00

/

/

/

   

28.29

Proizvodnja ostalih mašina i aparata opšte namene

6.050,00

/

/

/

 

28.3

28.30

Proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo

6.050,00

/

/

/

   

28.41

Proizvodnja mašina za obradu metala

6.050,00

/

/

/

   

28.49

Proizvodnja ostalih alatnih

6.050,00

/

/

/

4. Proizvodnja nameštaja

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 200m2

od 201 do 1.000m2

od 1.000 do 5.000 m2

preko 5.000m2

31

31.0

31.01

Proizvodnja nameštaja za poslovne i prodajne prostore

60.500,00

121.000,00

368.500,00

1.210.000,00

   

31.02

Proizvodnja kuhinjskog nameštaja

60.500,00

121.000,00

368.500,00

1.210.000,00

   

31.09

Proizvodnja ostalog nameštaja

60.500,00

121.000,00

368.500,00

1.210.000,00

5. Proizvodnja i snabdevanje električnom energijom, građevinarstvo, trgovina na veliko i održavanje vozila

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 100m2

do 300m2

preko 300m2

Napomena

32

32.1

32.12

Proizvodnja nakita i srodnih predmeta

18.150,00

/

/

/

   

32.13

Proizvodnja imitacije nakita i srodnih proizvoda

18.150,00

/

/

/

 

 

32.30

Proizvodnja sportske opreme

18.150,00

/

/

/

 

32.4

32.40

Proizvodnja igara i igračaka

6.050,00

/

/

/

 

32.5

32.50

Proizvodnja medicinskih i stomatoloških instrumenata i materijala

6.050,00

/

/

/

 

32.9

32.91

Proizvodnja metli i četki

6.050,00

/

/

/

   

32.99

Proizvodnja ostalih predmeta

6.050,00

/

/

/

33

33.1

33.11

Popravka metalnih proizvoda

6.050,00

/

/

/

   

33.12

Popravka mašina

6.050,00

/

/

/

   

33.13

Popravka elektronske i optičke opreme

6.050,00

/

/

/

   

33.14

Popravka električne opreme

6.050,00

/

/

/

   

33.17

Popravka i održavanje druge transportne opreme

6.050,00

/

/

/

   

33.19

Popravka ostale opreme

6.050,00

/

/

/

 

33.2

33.20

Montaža industrijskih mašina i opreme

24.200,00

/

/

/

35

35.1

35.11

Proizvodnja elek. energije

2.475.000,00

/

/

/

   

35.12

Prenos elek. energije

2.475.000,00

/

/

/

   

35.13

Distribucija elek. energije

2.475.000,00

/

/

/

   

35.14

Trgovina električnom energijom

2.475.000,00

/

/

/

 

35.2

35.21

Proizvodnja gasa

1.320.000,00

/

/

/

   

35.22

Distribucija gasovitih goriva

1.320.000,00

/

/

/

 

35.3

35.30

Snabdevanjem parom i klimatizacija

36.850,00

/

/

/

36

36.0

36.00

Sakupljanje, prečišćavanje i distribucija vode

73.700,00

/

/

/

37

37.0

37.00

Uklanjanje otpadnih voda

73.700,00

/

/

/

38

38.1

38.11

Skupljanje otpada koji nije opasan

73.700,00

/

/

/

   

38.12

Skupljanje opasnog otpada

73.700,00

/

/

/

 

38.2

38.21

Tretman i odlaganje otpada koji nije opasan

73.700,00

/

/

/

   

38.22

Tretman i odlaganje opasnog otpada

73.700,00

/

/

/

 

38.3

38.31

Demontaža olupina

73.700,00

/

/

/

   

38.32

Ponovna upotreba razvrstanih materijala

73.700,00

/

/

/

   

38.32

Reciklaža

605.000,00

/

/

/

39

39.0

39.00

Sanacija, rekultivacija i druge usluge u oblasti upravljanja otpadom

73.700,00

/

/

/

41

41.1

41.10

Razrada građevinskih objekata

73.700,00

/

/

/

 

41.2

41.20

Izgradnja stambenih i nestambenih zgrada

73.700,00

/

/

/

42

42.1

42.11

Izgradnja puteva i autoputeva

1.210.700,00

/

/

/

   

42.12

Izgradnja železničkih pruga i podzemnih železnica

73.700,00

/

/

/

   

42.13

Izgradnja mostova i tunela

73.700,00

/

/

/

 

42.2

42.21

Izgradnja cevovoda

73.700,00

/

/

/

   

42.22

Izgradnja električnih i telekomunikacionih vodovoda

73.700,00

/

/

/

 

42.9

42.99

Izgradnja nepomenutih građevina

73.700,00

/

/

/

43

43.1

43.11

Rušenje objekata

73.700,00

/

/

/

 

 

43.12

Priprema gradilišta

73.700,00

/

/

/

   

43.13

Ispitivanje terena bušenjem i sondiranjem

73.700,00

/

/

/

 

43.2

43.21

Postavljanje električnih instalacija

73.700,00

/

/

/

   

43.22

Postavljanje vodovodnih, kanalizacionih, grejnih i klimatizacionih sistema

73.700,00

/

/

/

   

43.29

Ostali instalacioni radovi u građevinarstvu

73.700,00

/

/

/

 

43.3

43.31

Malterisanje

121.000,00

/

/

/

   

43.32

Ugradnja stolarije

121.000,00

/

/

/

   

43.33

Postavljanje podnih i zidnih obloga

121.000,00

/

/

/

   

43.34

Bojenje i zastakljivanje

121.000,00

/

/

/

   

43.39

Ostali završni radovi

121.000,00

/

/

/

 

43.9

43.91

Krovni radovi

121.000,00

/

/

/

 

 

43.99

Ostali nepomenuti specifični građevinski radovi

73.700,00

/

/

/

45

45.1

45.11

Trgovina automobilima i lakim motornim vozilima

85.800,00

/

/

/

   

45.19

Trgovina ostalim motornim vozilima

85.800,00

/

/

/

 

45.2

45.20

Održavanje i opravka motornih vozila

48.400,00

/

/

/

   

45.20

Održavanje i nega kola

48.400,00

/

/

/

 

45.3

45.31

Trgovina na veliko delovima i opremom za motorna vozila

48.400,00

/

/

/

   

45.32

Trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila

24.200,00

48.400,00

/

/

46

46.1

46.11

Posredovanje u prodaji poljoprivrednih sirovina, životinja, tekstilnih sirovina i poluproizvoda

12.100,00

/

/

/

 

 

46.17

Posredovanje u prodaji hrane, pića i duvana

12.100,00

/

/

/

 

 

46.19

Posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda

12.100,00

/

/

/

 

46.2

46.21

Trgovina na veliko žitom, sirovim duvanom, semenjem i hranom za životinje

121.000,00

/

/

/

   

46.22

Trgovina na veliko cvećem i sadnicama

42.900,00

/

/

/

   

46.24

Trgovina na veliko sirovom, nedovršenom i dovršenom kožom

147.400,00

/

/

/

 

46.3

46.31

Trgovina na veliko voćem i povrćem

85.800,00

/

/

/

   

46.32

Trgovina na veliko mesom i proizvodima od mesa

128.700,00

/

/

/

   

46.33

Trgovina na veliko mlečnim proizvodima, jajima i jestivim uljima i mastima

85.800,00

/

/

/

   

46.34

Trgovina na veliko pićima

247.500,00

/

/

/

   

46.35

Trgovina na veliko duvanskim proizvodima

368.500,00

/

/

/

   

46.36

Trgovina na veliko šećerom, čokoladom i slatkišima

85.800,00

/

/

/

   

46.37

Trgovina na veliko kafom, čajevima, kakaom i začinima

121.000,00

/

/

/

   

46.38

Trgovina na veliko ostalom hranom, uključujući i ribu, ljuskare i mekušce

85.800,00

/

/

/

   

46.39

Nespecijalizovana trgovina na veliko hranom, pićima i duvanom

128.700,00

/

/

/

 

46.4

46.41

Trgovina na veliko tekstilom

42.900,00

/

/

/

   

46.42

Trgovina na veliko odećom i obućom

42.900,00

/

/

/

   

46.43

Trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo

128.700,00

/

/

/

   

46.44

Trgovina na veliko porculanom i staklenom robom i sred. za čišćenje

42.900,00

/

/

/

   

46.45

Trgovina na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima

42.900,00

/

/

/

   

46.46

Trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima

400.000,00

/

/

/

   

46.47

Trgovina na veliko nameštajem, tepisima i opremom za osvetljenje

42.900,00

/

/

/

   

46.49

Trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo

42.900,00

/

/

/

 

46.5

46.51

Trgovina na veliko računarima, računarskom opremom i softverima

42.900,00

/

/

/

   

46.52

Trgovina na veliko elektronskim i telekomunikacionim delovima i opremom

750.000,00

/

/

/

 

46.6

46.61

Trgovina na veliko poljoprivrednim mašinama, opremom i priborom

42.900,00

/

/

/

   

46.62

Trgovina na veliko alatnim mašinama

42.900,00

/

/

/

   

46.63

Trgovina na veliko rudarskim i građevinskim mašinama

42.900,00

/

/

/

   

46.64

Trgovina na veliko mašinama za tekstilnu industriju i mašinama za šivenje i pletenje

42.900,00

/

/

/

   

46.65

Trgovina na veliko kancelarijskim nameštajem

42.900,00

/

 

/

   

46.66

Trgovina na veliko ostalim kancelarijskim mašinama i opremom

42.900,00

/

/

/

   

46.69

Trgovina na veliko ostalim mašinama i opremom

42.900,00

/

/

/

 

46.7

46.71

Trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima

85.800,00

/

/

/

   

46.72

Trgovina na veliko metalima i metalnim rudama

42.900,00

/

/

/

   

46.73

Trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom

do 300m2 103.400,00

od 300m2 do 1000m2 166.100,00

preko 1.000m2 220.000,00

/

   

46.74

Trgovina na veliko metalnom robom, instalacionim materijalima, opremom i priborom za grejanje

25.850,00

68.200,00

103.400,00

/

   

46.75

Trgovina na veliko hemijskim proizvodima

85.800,00

/

/

/

   

46.76

Trgovina na veliko ostalim poluproizvodima

85.800,00

/

/

/

   

46.77

Trgovina na veliko otpacima i ostacima

do 300m2 42.900,00

od 300m2 do 1000m2 56.100,00

preko 1.000m2 103.400,00

 
   

46.90

Nespecijalizovana trgovina na veliko

128.700,00

/

/

/

6. Trgovina na malo

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 30m2

do 50m2

do 200m2

preko 200m2

47

47.1

47.11

Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hrane, pića i duvana

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

   

47.19

Trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

 

47.2

47.21

Trgovina na malo voćem i povrćem u specij. prod.

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

   

47.22

Trgovina na malo mesom i proizvodima od mesa u specij. prod.

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

   

47.23

Trgovina na malo ribom, ljuskarima i mekušcima u specij. prod.

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

   

47.24

Trgovina na malo hlebom, kolačima i slatkišima u specij. prod.

7.150,00

18.150,00

42.400.00

187.000,00

   

47.25

Trgovina na malo pićima u specij. prod.

7.150,00

18.150,00

42.400,00

187.000,00

   

47.26

Trgovina na malo proizvodima od duvana u specij. prod.

24.200,00

48.400,00

121.000,00

187.000,00

   

47.29

Ostala trgovina na malo hranom u specijalizovanim prodavnicama

24.200,00

48.400,00

121.000,00

187.000.00

 

47.3

47.30

Trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama

u gradu
183.700,00

u selu
24.200,00

/

/

 

47.4

47.41

Trgovina na malo računarima, perifernim jedinicama i softverom u spec. prodavnicama

12.100,00

24.200,00

42.000,00

187.000,00

   

47.42

Trgovina na malo telekomunikacionom opremom u specijalizovanim prodavnicama

do 15m2 30.250,00

preko 15m2 750.000,00

/

/

   

47.43

Trgovina na malo audio i video opremom u spec. prodavnicama

30.250,00

48.400,00

73.700,00

/

 

47.5

47.51

Trgovina na malo tekstilom u specijalizovanim prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

   

47.52

Trgovina na malo metalnom robom, bojama i staklom u spec. prodavnicama

12.000,00

24.200,00

42.400,00

/

   

47.53

Trgovina na malo tepisima, zidnim i podnim oblogama u spec. prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

   

47.54

Trgovina na malo električnim aparatima za domaćinstvo u speci. prodavnicama

18.150,00

24.200,00

73.700,00

/

   

47.59

Trgovina na malo nameštajem i opremom za osvetljavanje i ostalim predmetima za domaćinstvo u specijalizovanim prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

 

47.6

47.61

Trgovina na malo knjigama u specijalizovanim prodavnicama

kiosk
6.050,00
12.000,00

24.200,00

42.400,00

/

   

47.62

Trgovina na malo knjigama, novinama i kancelarijskim materijalom u spec. prodavnicama

12.100,00

24.200,00

42.400,00

/

   

47.63

Trgovina na malo muzičkim i video zapisima u spec. prodavnicama

12.100,00

24.200,00

42.400,00

/

   

47.64

Trgovina na malo sportskom opremom u spec. prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

   

47.65

Trgovina na malo igrama i igračkama u specijalizovanim prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

 

47.7

47.71

Trgovina na malo odećom u specijalizovanim prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

   

47.72

Trgovina na malo obućom i predmetima od kože u specijalizovanim prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

 
   

47.73

Trgovina na malo farmaceutskim proizvodima u spec. prodavnicama - apotekama

24.200,00

48.400,00

121.000,00

/

   

47.74

Trgovina na malo medicinskim preparatima i ortopedskim pomagalima u spec. prodavnicama

24.200,00

48.400,00

121.000,00

/

   

47.75

Trgovina na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u spec. prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

/

   

47.76

Trgovina na malo cvećem, sadnicama, semenjem, đubrivima, kućnim ljubimcima i hranom za kućne ljubimce u spec. prodavnicama

12.100,00

24.200,00

42.400,00

/

   

47.77

Trgovina na malo satovima i nakitom u spec. prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

 
   

47.78

Ostala trgovina na malo novim proizvodima u spec. prodavnicama

18.150,00

42.400,00

61.050,00

 
   

47.79

Trgovina na malo polovnom robom u prodavnicama

12.100,00

24.200.00

/

/

 

47.7

47.79

Trgovina na malo polovnom robom, u prodavnicama, auto otpad

do 1000 m2 61.050,00

preko 1000 m2 103.400,00

/

/

 

47.8

47.81

Trgovina na malo hranom, pićima i duvanskim proizvodima na tezgama i pijacama

3.300,00

/

/

/

   

47.82

Trgovina na malo tekstilom, odećom i obućom na tezgama i pijacama

3.300,00

/

/

/

   

47.89

Trgovina na malo ostalom robom na tezgama i pijacama

3.300,00

/

/

/

 

47.9

47.91

Trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta

6.050,00

/

/

/

   

47.99

Trgovina na malo izvan prodavnica, tezgi i pijaca

3.300,00

/

/

/

U zavisnosti od zone, komunalna taksa se plaća:

- za zonu I - 100%

- za zonu II - 90%

- za zonu III - 80%

- za zonu IV - 70%

- za zonu V - 60%

- na ostalim područjima (sela) - 50%

- Umanjenje po zonama odnosi se samo na delatnosti iz oblasti 47 - Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima.

7. Saobraćaj i skladištenje

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 100m2

od 100 do 300m2

preko 300m2

Napomena

49

49.1

49.10

Železnički prevoz putnika, daljinski i regionalni

308.000,00

/

/

/

 

49.2

49.20

Železnički prevoz tereta

308.000,00

/

/

/

 

49.3

49.31

Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika

308.000,00

/

/

/

   

49.32

Taksi prevoz

po vozilu 4.840,00

/

/

/

   

49.39

Ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju

61.050,00

/

/

/

 

49.4

49.41

Drumski prevoz tereta

prevozno sredstvo do 10t
12.100,00

prevozno sredstvo preko 10 t 18.150,00

/

/

   

49.42

Usluge preseljenja

prevozno sredstvo do 10t 12.100,00

prevozno sredstvo preko 10 t 18.150,00

 

/

 

49.5

49.50

Cevovodni transport

1.210.000,00

/

/

/

52

52.1

52.10

Skladišta i stovarišta

36.850,00

73.700,00

97.900,00

/

 

52.2

52.21

Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju - stanice

308.000,00

/

/

/

   

52.29

Ostale prateće delatnosti u saobraćaju - špedicija

130.000,00

/

/

/

53

53.1

53.10

Poštanske aktivnosti javnog servisa

u gradu
150.000,00

u selu
20.000,00

/

/

   

53.20

Poštanske aktivnosti komercijalnog servisa

61.050,00

/

/

/

8. Ugostiteljstvo - hoteli i restorani

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

55

55.1

55.10

Hoteli i sličan smeštaj

do 500m2
120.000,00

preko 500m2 242.000,00

/

/

   

55.10

Moteli

do 300m2
36.850,00

preko 300m2
121.000,00

/

/

 

55.2

55.20

Odmarališta i slični objekti za kraći boravak

36.850,00

/

/

/

   

55.90

Ostali smeštaj

36.850,00

/

/

/

     

Naziv i opis delatnosti

do 50m2

preko 50 m2

 

Napomena

56

56.1

56.10

Delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata

u gradu
12.100,00
u selu
6.600,00

u gradu
36.850,00,
u selu
11.000,00

/

/

   

56.10

Restorani sa smeštajem

71.500,00

/

/

/

 

56.2

56.21

Ketering

16.500,00

/

/

/

   

56.29

Ostale usluge pripremanja i posluživanja hrane

16.500,00

/

/

/

 

56.3

56.30

Usluge pripremanja i posluživanja pića

u gradu
13.150,00
u selu
7.100,00

u gradu
36.850,00,
u selu
11.000,00

/

/

9. Informisanje i komunikacije

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

do 30m2

do 50m2

preko 50 m2

Napomena

58

58.1

58.11

Izdavanje knjiga

60.500,00

/

/

/

   

58.12

Izdavanje imenika i adresara

60.500,00

/

/

/

   

58.13

Izdavanje novina

60.500,00

/

/

/

   

58.14

Izdavanje časopisa i periodičnih izdanja

60.500,00

/

/

/

   

58.19

Ostala izdavačka delatnost

60.500,00

/

/

/

60

60.1

60.10

Emitovanje radio-programa

30.250,00

/

/

/

 

60.2

60.20

Proizvodnja i emitovanje televizijskog programa

61.050,00

/

/

/

61

61.1

61.10

Kablovske telekomunikacije

61.050,00

/

/

/

   

61.10

Kablovske telekomunikacije - telefonija

1.350.000,00

 

 

 

 

61.2

61.20

Bežične telekomunikacije

1.850.000,00

/

/

/

 

61.9

61.90

Ostale telekomunikacione delatnosti

1.850.000,00

/

/

/

62

62.0

62.01

Računarsko programiranje

18.150,00

/

/

/

   

62.02

Konsultantske delatnosti u okviru informacione tehnologije

18.150,00

/

/

/

   

62.03

Upravljanje računarskom opremom

18.150,00

/

/

/

   

62.09

Ostale usluge informacione tehnologije

18.150,00

/

/

/

63

63.1

63.11

Obrada podataka, hosting i sl.

18.150,00

/

/

/

   

63.12

Veb portali

18.150,00

/

/

/

 

63.9

63.91

Delatnosti novinskih agencija

18.150,00

/

/

/

   

63.99

Informacione uslužne delatnosti na drugom mestu nepomenute

18.150,00

/

/

/

10. Finansijsko posredovanje

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

64

64.1

64.19

Ostalo monetarno posredovanje (banke, štedionice..)

676.500,00

/

/

/

   

64.19

Bankarske organizacije - šalter

85.500,00

/

/

/

 

64.3

64.30

Poverenički fondovi (trastovi), investicioni fondovi i slični finansijski entiteti

61.600,00

/

/

/

 

64.9

64.91

Finansijski lizing

61.600,00

/

/

/

   

64.92

Ostale usluge kreditiranja

60.050,00

/

/

/

   

64.99

Ostale nepomenute finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova

61.600,00

/

/

/

65

65.1

65.11

Životno osiguranje

489.500,00

/

/

/

   

65.12

Neživotno osiguranje

489.500,00

/

/

/

 

65.2

65.20

Reosiguranje

489.500,00

/

/

/

 

65.3

65.30

Penzijski fondovi

489.500,00

/

/

/

66

66.1

66.11

Finansijske i robne berze

60.500,00

/

/

/

   

66.12

Brokerski poslovi s hartijama od vrednosti i berzanskom robom

60.500,00

/

/

/

   

66.19

Ostale pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga, osim osiguranja i penzijskih fondova

18.150,00

/

/

/

 

66.2

66.21

Obrada odštetnih zahteva i procenjivanje rizika i šteta

489.500,00

/

/

/

   

66.22

Delatnost zastupnika i posrednika u osiguranju

489.500,00

/

/

/

 

66.3

66.30

Upravljanje fondovima

60.050,00

/

/

/

   

66.29

Ostale pomoćne delatnosti u osiguranju i penzijskim fondovima

60.050,00

/

/

/

11. Poslovanje nekretninama

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

68

68.1

68.10

Kupovina i prodaja vlastitih nekretnina

90.000,00

/

/

/

 

68.2

68.20

Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina

90.000,00

/

/

/

 

68.3

68.31

Delatnost agencija za nekretnine

90.000,00

/

/

/

   

68.32

Upravljanje nekretninama za naknadu

90.000,00

/

/

/

12. Stručne, naučne, inovacione i tehničke delatnosti

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

69

69.1

69.10

Pravni poslovi

14.500,00

/

/

/

 

69.2

69.20

Računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi; poresko savetovanje

12.100,00

/

/

/

70

70.1

70.10

Upravljanje ekonomskim subjektom

12.100,00

/

/

/

 

70.2

70.21

Delatnost komunikacija i odnosa s javnošću

12.100,00

/

/

/

   

70.22

Konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem

12.100,00

/

/

/

71

71.1

71.11

Arhitektonska delatnost

61.050,00

/

/

/

   

71.12

Inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje

121.000,00

/

/

/

 

71.2

71.20

Tehničko ispitivanje i analize

61.050,00

/

/

/

73

73.1

73.11

Delatnost reklamnih agencija

12.100,00

/

/

/

   

73.12

Medijsko predstavljanje

12.100,00

/

/

/

 

73.2

73.20

Istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja

48.950,00

/

/

/

74

74.1

74.10

Specijalizovane dizajnerske delatnosti

12.100.00

/

/

/

 

74.2

74.20

Fotografske usluge

12.100,00

/

/

/

 

74.3

74.30

Prevođenje i usluge tumača

12.100,00

/

/

/

 

74.9

74.90

Ostale stručne, naučne i tehničke delatnosti

36.000,00

/

/

/

75

75.0

75.00

Veterinarska delatnost

24.200,00

/

/

/

13. Administrativne i pomoćne uslužne delatnosti

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

77

77.1

77.11

Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila

6.050,00

/

/

/

   

77.12

Iznajmljivanje i lizing kamiona

6.050,00

/

/

/

   

77.22

Iznajmljivanje video-kaseta i kompakt-diskova

6.050,00

/

/

/

 

77.3

77.31

Iznajmljivanje i lizing poljoprivrednih mašina

6.050,00

/

/

/

   

77.32

Iznajmljivanje i lizing mašina i opreme za građevinarstvo

61.050,00

/

/

/

   

77.39

Iznajmljivanje i lizing ostalih mašina, opreme i materijalnih dobara

6.050,00

/

/

/

78

78.1

78.10

Delatnost agencija za zapošljavanje

33.000,00

novoosnovano 18.150,00

/

/

79

79.1

79.11

Delatnost putničkih agencija

18.150,00

/

/

/

   

79.12

Delatnost tur-operatora

18.150,00

/

/

/

 

79.9

79.90

Ostale usluge rezervacije i delatnosti povezane s njima

18.150,00

/

/

/

80

80.1

80.10

Delatnost privatnog obezbeđenja

23.100,00

/

/

/

 

80.2

80.20

Usluge sistema obezbeđenja

23.100,00

/

/

/

 

80.3

80.30

Istražne delatnosti

23.100,00

/

/

/

81

81.1

81.10

Usluge održavanja objekata

12.100,00

/

/

/

 

81.2

81.21

Usluge redovnog čišćenja zgrada

12.100,00

/

/

/

   

81.21

Usluge ostalog čišćenja zgrada i opreme

12.100,00

/

/

/

   

81.21

Usluge ostalog čišćenja

12.100,00

/

/

/

 

81.3

81.30

Usluge uređenja i održavanja okoline

12.100,00

/

/

/

82

82.1

82.11

Kombinovane kancelarijsko-administrativne usluge

12.100,00

/

/

/

   

82.19

Fotokopiranje, pripremanje dokumenta i druga specijalizovana kancelarijska podrška

12.100,00

/

/

/

 

82.9

82.91

Delatnost agencija za naplatu potraživanja i kreditnih biroa

12.100,00

/

/

/

   

82.92

Usluge pakovanja

12.100,00

/

/

/

   

82.99

Ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanja

12.100,00

/

/

/

14. Obrazovanje

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

 

85.4

85.41

Obrazovanje posle srednjeg koje nije visoko

61.050,00

/

/

/

   

85.42

Visoko obrazovanje

61.050,00

/

/

/

 

85.5

85.51

Sportsko i rekreativno obrazovanje

12.100,00

/

/

/

   

85.52

Umetničko obrazovanje

12.100,00

/

/

/

   

85.53

Delatnost škola za vozače

do 5 vozila za obuku 24.200,00

preko 5 vozila za obuku 36.850,00

/

/

   

85.59

Ostalo obrazovanje

12.100,00

/

/

/

 

85.6

85.60

Pomoćne obrazovne delatnosti

12.100,00

/

/

/

15. Zdravstvena i socijalna zaštita

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

86

86.1

86.10

Delatnost bolnica

24.200,00

/

/

/

 

86.2

86.21

Opšta medicinska praksa

24.200,00

/

/

/

   

86.22

Specijalistička medicinska praksa

48.950,00

/

/

/

   

86.23

Stomatološka praksa

24.200,00

/

/

/

 

86.9

86.90

Ostala zdravstvena zaštita

24.200,00

/

/

/

88

88.9

88.99

Ostala nepomenuta socijalna zaštita bez smeštaja

24.200,00

/

/

/

16. Umetnost: zabava i rekreacija

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

90

90.0

90.01

Izvođačka umetnost

30.250,00

/

/

/

   

90.02

Druge umetničke

30.250,00

/

/

/

   

90.03

Umetničko stvaralaštvo

30.250,00

/

/

/

   

90.04

Rad umetničkih ustanova

30.250,00

/

/

/

92

92.0

92.00

Kockanje i klađenje

187.000,00

/

/

/

93

93.1

93.11

Delatnost sportskih objekata

30.250,00

/

/

/

   

93.13

Delatnost fitnes klubova

30.250,00

/

/

/

   

93.19

Ostale sportske delatnosti

30.250,00

/

/

/

 

93.2

93.21

Delatnost zabavnih i tematskih parkova

30.250,00

/

/

/

   

93.29

Ostale zabavne i rekreativne delatnosti

30.250,00

/

/

/

94

94.9

94.99

Delatnost ostalih organizacija na bazi učlanjenja

30.250,00

/

/

/

17. Ostale uslužne delatnosti

Oblast

Grana

Grupa

Naziv i opis delatnosti

     

Napomena

94

94.1

94.11

Delatnosti poslovnih udruženja i udruženja poslodavaca

36.850,00

Udruženje preduzetnika oslobođeno

95

95.1

95.11

Popravka računara i periferne opreme

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.12

Popravka komunikacione opreme

6.050,00

18.150,00

/

/

 

95.2

95.21

Popravka elektronskih aparata za široku upotrebu

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.22

Popravka aparata za domaćinstvo i kućne i baštenske opreme

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.23

Popravka obuće i predmeta od kože

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.24

Održavanje i popravka nameštaja

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.25

Popravka satova i nakita

6.050,00

18.150,00

/

/

   

95.29

Popravka ostalih ličnih predmeta i predmeta za domaćinstvo

6.050,00

18.150,00

/

/

96

96.0

96.01

Pisanje i hemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih proizvoda

9.350,00

/

/

/

   

96.02

Delatnost frizerskih salona

6.050,00

/

/

/

   

96.02

Delatnost kozmetičkih salona

6.050,00

/

/

/

   

96.03

Pogrebne i srodne delatnosti

18.150,00

/

/

/

   

96.04

Delatnost nege i održavanja tela

6.050,00

/

/

/

   

96.09

Ostale nepomenute lične uslužne delatnosti

6.050,00

/

/

/

     

Zadruge: zanatske i stambene

po članu 8.250,00

/

/

/

     

Zadruge: omladinske

po članu 6.050,00

/

/

/

* Taksa za sve delatnosti koje nisu obuhvaćene ovom taksenom tarifom je 20.000,00 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše Sekretarijat za finansije i privredu.

Obveznici po ovom tarifnom broju su pravna i fizička lica registrovana za obavljanje poslovne delatnosti kod Agencije za privredne registre i Trgovinskog suda, za istaknutu firmu na poslovnom prostoru. Firma, u smislu Zakona o finansiranju lokalne samouprave i ove odluke, jeste svaki istaknuti naziv ili ime koje upućuje na to da pravno ili fizičko lice obavlja određenu delatnost. Obveznici podnose prijavu za isticanje firme (PP LKT) u roku od 30 dana od dana isticanja (registracije) firme, ili od dana promene koja ima uticaj na visinu takse, Sekretarijatu za finansije i privredu.

Poreska prijava iz prethodnog stava sadrži sledeće elemente: sedište obveznika, adresu objekta u kome se obavlja delatnost, PIB, šifru i naziv pretežne delatnosti, površinu, opis tehničko-upotrebnih karakteristika objekta, broj zaposlenih radnika, izjavu o istaknutoj firmi van poslovnog prostora; u zavisnosti od delatnosti, sadrži i sledeće elemente: broj vozila za obuku, broj vozila za prevoz tereta sa navedenom nosivošću, broj članova i druge od značaja za određivanje iznosa lokalne komunalne takse. U prilogu prijave dostavlja se dokumentacija od značaja za utvrđivanje iznosa lokalne komunalne takse, npr. ugovor o zakupu nepokretnosti ili dokaz o vlasništvu objekta u kome se obavlja delatnost, dokaz o povećanju broja zaposlenih radi ostvarivanja podsticaja, itd.

Pod pretežnom delatnošću se podrazumeva delatnost iz rešenja o registraciji kod Agencije za privredne registre, Trgovinskog suda ili nekog drugog organa ovlašćenog za poslove registracije.

OSLOBAĐANJA

Investitori, domaći i strani, koji zaposle 20 i više radnika ne plaćaju komunalnu taksu iz ovog tarifnog broja u periodu od 3 godine za novoistaknutu firmu, pod uslovom da ukupan broj radnika, sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja, svakog meseca u tom periodu, ne bude manji od broja koji se dobija kada se broj postojećih radnika u trenutku investicije sabere sa brojem novozaposlenih (ukupan broj zaposlenih = broj zaposlenih pre investicije + najmanje 20 novozaposlenih). Investitor je u obavezi da na zahtev Sekretarijata za finansije dostavi ili stavi na uvid dokaze zaposlenosti: PP OD obrazac, prijave na penziono i zdravstveno osiguranje i M4 obrasce.

Javno preduzeće RTV - do privatizacije, JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, JP Uprava Banje, Turistička organizacija Vranje, Predškolska ustanova "Naše dete", Narodna biblioteka, Narodni univerzitet, Narodni muzej, Istorijski arhiv, Pozorište "Bora Stanković", Omladinski savez, Književna zajednica "Bora Stanković", Sportska hala, Sportski savez, Škola animiranog filma, Gradska organizacija Crvenog krsta, Zdravstveni centar Vranje, osnovne i srednje škole, Regionalni centar za talente u Vranju, Socio-humanitarne organizacije oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse za istaknutu firmu.

Obveznici koji obavljaju sledeće zanate: kovač, kolar, potkivač, oštrač, jorgandžija, vunovlačar, grnčar, odgajivač ptica i sitnih životinja (osim egzotičnih), puškar, ćurčija, odnosno nosioci sertifikata za bavljenje starim i umetničkim zanatima i poslovima domaće radinosti, oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja.

Javna preduzeća i ustanove, koji se najvećim delom finansiraju iz budžeta grada Vranja, oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja.

Oslobođeni su plaćanja lokalnih komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja obveznici koji imaju status mirovanja (privremena odjava) za vreme trajanja mirovanja (privremene odjave). Status mirovanja (privremene odjave) dokazuje se rešenjem Agencije za privredne registre o privremenoj odjavi obavljanja delatnosti.

Sportski klubovi i udruženja građana koji ne ostvaruju prihod na osnovu koga se plaća porez oslobađaju se plaćanja takse iz ovog tarifnog broja.

Novoosnovani obveznici, pravna lica i radnje, koji su pretežno registrovani za obavljanje proizvodne delatnosti (u rešenju o registraciji Agencije za privredne registre i Trgovinskog suda), oslobađaju se obaveze plaćanja komunalne takse iz ovog tarifnog broja u prve tri godine od osnivanja. Novoosnovanim se ne smatraju obveznici koji vrše preregistraciju, statusne promene, privatizaciju, prodaju vlasništva, prodaja iz stečaja, likvidacije i slično. Novoosnovanim se ne smatraju ni preduzetničke radnje osnovane od lica koje je u prethodnom periodu već bilo osnivač preduzetničke radnje. Novoosnovanim se ne smatraju ni pravna lica koja obavljaju delatnost od strane istog osnivača u istom prostoru.

Obveznicima koji imaju više od 1 istaknute firme za koju je iznos takse iznad 500.000 dinara, za svaku narednu istaknutu firmu taksa se utvrđuje prema delatnosti koja se obavlja u tom objektu, a ukoliko je delatnost ista kao kod prve istaknute firme, taksa se umanjuje za 80% ako je na selu, a 70% ako je u gradu.

Obveznicima koji imaju od 5 do 10 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 20%.

Obveznicima koji imaju od 11 do 20 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 30%.

Obveznicima koji imaju od 21 do 40 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 40%.

Obveznicima koji imaju preko 40 istaknutih firmi zaduženja utvrđena u ovom tarifnom broju, po pojedinačno istaknutoj firmi, umanjuju se za još 50%.

Obveznicima pretežno registrovanim za obavljanje delatnosti grane 42.2 i 43.2, a organizovanim kao elektro-servis, električar i vodoinstalater, taksa se umanjuje za 80%.

Obveznicima pretežno registrovanim za obavljanje delatnosti grane 43.3, a organizovanim kao zidar, keramičar, moler i staklorezac, taksa se umanjuje za 95%.

Obveznicima pretežno registrovanim za obavljanje delatnosti grane 02.1 - Gajenje šuma i ostale šumarske delatnosti i 02.2 - Seča drveća, a organizovanim kao preduzetničke radnje i mala preduzeća prema klasifikaciji iz Zakona o računovodstvu i reviziji, takse se umanjuje za 85%.

Obveznicima pretežno registrovanim za obavljanje delatnosti grane 45.2, a organizovanim kao preduzetničke radnje:

1) šlep službe, taksa se umanjuje za 50%,

2) auto-mehaničari, auto-električari, auto-limari, perionice, taksa se umanjuje za 75%,

3) vulkanizeri, taksa se umanjuje za 87,5%.

Obveznici pretežno registrovani za obavljanje delatnosti 66.12 - brokerski poslovi s hartijama od vrednosti i berzanskom robom (za usluge menjačnica), taksa se umanjuje za 70%.

Obveznici korisnici "BIZNIS INKUBATOR CENTRA-JUMKO" oslobođeni su plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja, za firmu istaknutu u ovom inkubatoru, u periodu od 3 godine od dana ulaska u BIC-JUMKO.

Obveznici korisnici kredita iz kreditne linije za Vranje, Kragujevac i Bor plasirane preko Fonda za razvoj, ukoliko nisu protekle tri odnosno pet godina oslobođeni su obaveze do isteka vremena korišćenja kredita, a najviše tri odnosno pet godina.

Obveznici, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji u 2012. godini zadrže postojeći broj zaposlenih sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja (uključujući i sela), što se dokazuje Obrascima M-4 i M-4K, ostvaruju poreski kredit za 2013. godinu u iznosu od 10% od iznosa njihove komunalne takse iz ovog tarifnog broja, pod uslovom da nemaju dugovanja za lokalne javne prihode na dan 31.12.2012. godine.

Obveznici, mala i srednja preduzeća i preduzetnici, koji u 2012. godini povećaju broj zaposlenih sa prebivalištem na teritoriji grada Vranja (uključujući i sela), što se dokazuje Obrascima M-4 i M-4K, ostvaruju poreski kredit za 2013. godinu u iznosu od 15% od iznosa njihove komunalne takse iz ovog tarifnog broja, pod uslovom da nemaju dugovanja za lokalne javne prihode na dan 31.12.2012. godine.

Obveznici koji povećaju broj zaposlenih oslobođeni su plaćanja lokalne komunalne takse iz ovog tarifnog broja srazmerno procentu povećanja zaposlenosti u odnosu na ukupan broj radnika, i to pod sledećim uslovima:

1. procenat oslobađanja utvrđuje se za svaku godinu posebno,

2. oslobađanje se odnosi na poslodavce koji već zapošljavaju najmanje 5 radnika,

3. ako je povećanje zaposlenosti između 30 i 49% u odnosu na postojeći broj zaposlenih, obveznik se oslobađa za taj procenat i oslobađanje traje 2 godine ukoliko se u tom periodu ne smanjuje broj zaposlenih (postojeći zaposleni plus novozaposleni),

4. ako je povećanje zaposlenosti 50 ili više procenata u odnosu na postojeći broj zaposlenih, obveznik se oslobađa u celosti i oslobađanje traje 3 godine ukoliko se u tom periodu ne smanjuje broj zaposlenih (postojeći zaposleni plus novozaposleni).

Formula za izračunavanje: 

% oslobađanja =

 Broj novozaposlenih

 * 100

 Broj starozaposlenih

Sva zapošljavanja iz ovog Tarifnog broja dokazuju se u Obrascima M-4 i M-4K.

Ukoliko se na jednom poslovnom objektu nalazi više istaknutih firmi istog obveznika, taksa se plaća samo za jednu firmu.

U BID zoni - Zoni unapređenog poslovanja, taksa iz ovog tarifnog broja se uvećava za 20% od iznosa propisanog ovim tarifnim brojem. Ova zona obuhvata sledeće ulice:

- K. S. Prvovenčanog, od broja 31 do broja 47 - Robna kuća,

- Ž. J. Španca, od broja 21 do broja 23,

- plato između Alfa banke, Robne kuće i Kafe bara,

- Beogradsku, od Robne kuće do Kafe bara,

- K. S. Prvovenčanog, od broja 136 - Telekoma do Kafe bara,

- 29. novembar, desna strana iz pravca Kafe bara prema ulici I. L. Ribara i

- I. L. Ribara, od raskrsnice sa ulicom 29. novembar, do raskrsnice sa ulicom K. S. Prvovenčanog broj 31.

Naplaćena sredstva, ostvarena uvećanjem od 20%, usmeravaju se na tekući račun Udruženja BID zona - "SITI CENTAR".

Plaćanje takse na istaknutu firmu vrši se mesečno, u visini 1/12 godišnjeg iznosa takse, i to do 15-tog u mesecu za prethodni mesec, na osnovu rešenja Sekretarijata za finansije i privredu.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja uplaćuju se na uplatni račun broj: 840-716111843-35, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i prihodi su budžeta grada Vranja.

Tarifni broj 5.

Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Vranju (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično) utvrđuje se komunalna taksa u godišnjem iznosu u visini od 10% od iznosa utvrđenog za firmu istaknutu na poslovnom prostoru (Tarifni broj 4).

Za isticanje i ispisivanje firme van poslovnog prostora na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Vranju (kolovozi, trotoari, zelene površine, bandere i slično) u zoni I, Gradsko veće raspisuje konkurs. Konkursom se definišu lokacije, a po prethodno pribavljenom stručnom mišljenju nadležne Komisije, s tim da početna cena koja ne može biti manja od 10.000,00 dinara.

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju utvrđuje, naplaćuje i kontroliše Sekretarijat za finansije i privredu.

Obveznici po ovom tarifnom broju su pravna i fizička lica registrovana za obavljanje poslovne delatnosti kod Agencije za privredne registre i Trgovinskog suda, za istaknutu firmu na objektima i prostorima koji pripadaju gradu Vranju.

Takseni obveznik podnosi zahtev za isticanje firme na navedenom prostoru, a Komisija koju je formiralo Gradsko veće daje mišljenje da li postoje zakonski uslovi da na tom mestu bude istaknuta firma. Taksa po ovom tarifnom broju se naplaćuje pre izdavanja rešenja za isticanje firme na prostorima koji pripadaju gradu Vranju.

Prihod ostvaren po osnovu takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i isti se uplaćuje na uplatni račun broj: 840-716112843-42, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 6.

Za korišćenje vitrina radi izlaganja robe van poslovnih prostorija, plaća se taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, u godišnjem iznosu od

1.

na području I zone

2.000,00

2.

na području II zone

1.500,00

3.

na području III zone

1.000,00

4.

na području IV zone

500,00

5.

na području V zone

250,00

Ukoliko se vitrina koristi duže od jedne godine korisnik je dužan da svake godine, a najkasnije do 31. januara, obavesti Sekretarijat za finansije o broju vitrina i površini radi utvrđivanja visine lokalne komunalne takse za tekuću godinu.

NAPOMENA:

Obveznici takse po ovom tarifnom broju su fizička i pravna lica koja drže vitrine, i ista se naplaćuje pre izdavanja odobrenja za držanje vitrine. Odobrenje izdaje Sekretarijat za urbanizam i imovinsko-pravne odnose.

Prihod ostvaren po osnovu takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i isti se uplaćuje na uplatni račun broj: 840-714573843-36, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 7.

Za korišćenje reklamnih panoa (reklamni pano, bilbord, siti lajt, transparenti, putokazne table i slično), plaća se taksa u iznosu i to:

A) Po komadu dnevno:

1.

Elektronski bilbord

150,00

2.

Bilbord od metalne konstrukcije

100,00

3.

Dvostrani siti lajt

80,00

4.

Jednostrani siti lajt

60,00

5.

Reklamni pano

50,00

6.

Putokazne table, transparenti i sl.

40,00

 

B) U jednokratnom iznosu:

1.

Postavljanje reklamnih panoa od fleksibilnog materijala (platna i sl.)

- do 15 dana

2.000,00

- do 30 dana

3.500,00

- preko 30 dana

5.000,00

Za postavljanje i korišćenje bilborda i siti lajtova koji su u sopstvenom vlasništvu i isticanje reklama u korist trećih lica, od strane preduzeća, odnosno preduzetnika koji se bave reklamnom delatnošću plaća se taksa dnevno i to:

1.

Elektronski bilbord

250,00

2.

Bilbord od metalne konstrukcije

200,00

3.

Dvostrani siti lajt

150,00

4.

Jednostrani siti lajt

100,00

Ukoliko su bilbordi, siti lajtovi i reklamni panoi u vlasništvu ili dati na korišćenje JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" (u daljem tekstu: Direkcija grada Vranja), izdavanje se vrši javnim oglašavanjem, a označene takse u prvom stavu pod A) predstavljaju početnu cenu.

Za svetleće reklame banaka i drugih obveznika utvrđuje se komunalna taksa u iznosu od 200,00 dinara.

NAPOMENA:

Obveznik takse je pravno ili fizičko lice kao vlasnik bilborda, siti lajtova i reklamnih panoa na javnom zemljištu, sa kojim je Direkcija grada Vranja zaključila ugovor, odnosno, pravno ili fizičko lice čija je reklamna poruka istaknuta.

Uslove za postavljanje reklamnih panoa izdaje nadležni organ grada Vranja.

Odobrenje za postavljanje na osnovu izdatih uslova vrši Upravni odbor Direkcije grada Vranja.

Naplatu taksi pod A) i B) ovog tarifnog broja i zaključenje ugovora vrši Direkcija grada Vranja, kojoj su povereni ovi poslovi, a ista se naplaćuje u korist računa broj: 840-714431843-12, po modelu 97 sa pozivom na broj 47-114, ili po modelu 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika i usmerava se Direkciji grada Vranja u komunalnu infrastrukturu.

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju se ne plaća:

• Za posmrtne objave i oglase,

• Za objave i oglase državnih organa, organa lokalne samouprave, budžetskih korisnika, kao i za objave humanitarnih organizacija,

• Kod organizovanja priredbi i manifestacija od opšteg kulturnog značaja.

Komunalna taksa iz ovog Tarifnog broja obračunava se i naplaćuje jednom mesečno, svakog meseca unapred, najkasnije do 5-og u mesecu.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju kome je Direkcija grada Vranja dužna da dostavi jedan primerak zaključenog ugovora.

Tarifni broj 8.

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se taksa, po započetom satu, i to za:

1.

Posebno parkiralište - garaža kod hotela "Vranje"

35,00

2.

Posebno parkiralište - garaža kod zgrade "Tekija" - po cenovniku za žutu (drugu) zonu

 

3.

Posebno parkiralište kod robne pijace u ulici 29. novembar - po cenovniku za crvenu (prvu) zonu

35,00

4.

Opšta parkirališta (ulično parkiranje):

- crvena zona (prva zona)

35,00

- žuta zona (druga zona)

28,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se dnevno taksa u iznosu i to za:

1.

Zonu terminala koja obuhvata ulicu "11. kongres", od semafora na raskrsnici do ulice Omladinskih brigada, zatvoreni parking prostor u ulici 11. kongres i deo ulice Omladinskih brigada - od Fabrike čokolada "Dunja-Simka" do upravne zgrade Jumka

800,00

2.

Parkirališta u crvenoj zoni

200,00

3.

Parkirališta u žutoj zoni

100,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se taksa u mesečnom iznosu i to za:

1.

Za fizička lica (u crvenoj zoni)

1.200,00

2.

Za fizička lica (u žutoj zoni)

1.200,00

3.

Za pravna lica (u crvenoj zoni)

2.000,00

4.

Za pravna lica (u žutoj zoni)

2.000,00

5.

Za fizička lica - na zatvorenim parkiralištima (garaža kod zgrade Tekija, garaža kod hotela, zatvoreno parkiralište kod robne pijace)

1.200,00

6.

Za pravna lica - na zatvorenim parkiralištima (garaža kod zgrade Tekija, garaža kod hotela zatvoreno parkiralište kod robne pijace)

2.000,00

7.

Za stanare zgrada (u crvenoj zoni)

600,00

8.

Za stanare zgrada (u žutoj zoni)

600,00

 

Za stanare zgrada - na zatvorenom parkiralištu - garaža kod hotela "Vranje"

1.200,00

9.

Za registrovane taksiste (van taksi stanica)

2.000,00

10.

Za zakup fiksnog mesta u crvenoj zoni

5.000,00

11.

Za zakup fiksnog mesta u žutoj zoni

3.000,00

13.

Za fizička lica u crvenoj i žutoj zoni

1.920,00

14.

Za pravna lica u crvenoj i žutoj zoni

3.200,00

Za korišćenje prostora za parkiranje drumskih motornih i priključnih vozila na uređenim i obeleženim mestima, plaća se taksa u godišnjem iznosu i to za:

1.

Za fizička lica u crvenoj zoni

11.520,00

2.

Za fizička lica u žutoj zoni

11.520,00

3.

Za fizička lica u crvenoj i žutoj zoni

18.432,00

4.

Za pravna lica u crvenoj zoni

19.200,00

5.

Za pravna lica u žutoj zoni

19.200,00

6.

Za pravna lica u crvenoj i žutoj zoni

30.720,00

Za neplaćenu taksu za parkiranje u smislu stava 1, 2. i 3. ovog člana plaća se dodatna taksa u iznosu od 1.200,00 dinara.

Za pokušaj uklanjanja i uklanjanje vozila upotrebom specijalnog vozila-pauka, plaća se taksa, i to za:

1.

Pokušaj uklanjanja vozila

2.000,00

2.

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila u gradu sa kolovoza i trotoara po nalogu nadležnog organa

4.000,00

3.

Uklanjanje nepropisno parkiranih vozila sa zelene površine i sa mesta obeleženih za posebne korisnike

5.000,00

4.

Uklanjanje vozila parkiranih protivno odredbi člana 21. Odluke o javnim parkiralištima

5.000,00

5.

Uklanjanje vozila iz saobraćajnih udesa u gradu

4.000,00

6.

Uklanjanje napuštenih putničkih vozila po nalogu komunalne inspekcije i komunalne policije

3.000,00

7.

Za usluge po zahtevu trećih lica (prevoz, prenošenje, šlepovanje i sl.), plaća se taksa, po radnom času

3.000,00

8.

Za čuvanje vozila na uređenom delu za odlaganje vozila odnešena pauk vozilom, plaća se taksa, u dnevnom iznosu

200,00

NAPOMENA:

Taksu po ovom tarifnom broju plaćaju pravna i fizička lica vlasnici vozila, odnosno vozač.

Naplatu takse po ovom tarifnom broju vrši JP Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja, kojoj su povereni poslovi na uređenju i održavanju javnih parkirališta i naplati korišćenja parking prostora.

Taksa se naplaćuje u korist računa broj: 840-741532843-84, sa pozivom na broj 97-47-114, ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika. Naplaćena taksa po ovom tarifnom broju čini prihod budžeta Grada Vranja i usmerava se Javnom preduzeću Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 9.

Za korišćenje slobodnih površina za kampovanje, postavljanje šatora ili drugih objekata privremenog korišćenja, za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, plaća se komunalna taksa u dnevnom iznosu i to:

- za kampovanje

20,00

- za šatore

20,00

- za ostale objekte privremenog korišćenja

20,00

NAPOMENA:

Taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom izdavanja dozvole i zauzimanja trotoara ili korišćenja drugih javnih površina.

Organ nadležan za izdavanje dozvole - Odsek za urbanizam, ne može izdati dozvolu za zauzimanje trotoara, ili korišćenje drugih javnih površina, dok korisnik prethodno ne plati taksu iz ovog tarifnog broja.

Taksu po ovom tarifnom broju plaća lice koje koristi prostor za kampovanje, odnosno postavljanje šatora, srazmerno vremenu korišćenja.

Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun, broj: 840-741533843-91, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 10.

Za držanje motornih vozila, drumskih i priključnih vozila, plaća se taksa u godišnjem iznosu:

1.

autobus

12.000,00

2.

kombi vozila

5.000,00

3.

teretna vozila po toni nosivosti

700,00

4.

priključna vozila po toni nosivosti

500,00

5.

prikolice po toni nosivosti

350,00

6.

poluprikolice

350,00

7.

traktor u drumskom saobraćaju

4.000,00

8.

radna vozila

4.000,00

9.

teretna vozila-tegljači po snazi motora:

 
   

- do 66 KS

4.000,00

   

- od 67 do 96 KS

5.500,00

   

- od 97 do 132 KS

7.000,00

   

- od 133 do 177 KS

8.000,00

   

- preko 178 KS

9.000,00

10.

putnička vozila prema radnoj zapremini motora:

 
   

- do 950 cm3

500,00

   

- od 951 do 1350 cm3

1.000,00

   

- od 1351 do 1800 cm3

1.400,00

   

- od 1801 do 2000 cm3

2.500,00

   

- od 2001 do 3150 cm3

3.500,00

   

- preko 3151 cm3

8.000,00

11.

za bicikle sa motorom do 50 cm3

200,00

12.

za motocikle sa motorom preko 50 cm3

500,00

   

- do 50 cm3

300,00

   

- preko 50 cm3

500,00

13.

za specijalna vozila

4.000,00

NAPOMENA:

Komunalna taksa po ovom tarifnom broju plaća se prilikom registracije vozila i prikolice. Organ nadležan za registraciju vozila i prikolica ne može da registruje vozilo i prikolicu bez dokaza o uplaćenoj komunalnoj taksi po ovom tarifnom broju.

Vlasnici putničkih automobila i motocikala - vojni invalidi, civilni invalidi rata i invalidi rada sa 80% ili više procenata telesnog oštećenja ili kod kojih postoji telesno oštećenje donjih ekstremiteta od 60 i više posto ne plaćaju taksu iz tačke 10, 11. i 12. ovog tarifnog broja.

Zdravstvene ustanove za sanitetska vozila, osim za vozila u privatnoj svojini, za prevoz i za vozila u službi transfuzije krvi, ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Preduzeća koja za obavljanje svoje delatnosti koriste cisterne za vodu "VOMA", kao i preduzeća i druge organizacije i ustanove koje poseduju cisterne za prevoz pitke vode ne plaćaju taksu po ovom tarifnom broju.

Prihod ostvaren po osnovu komunalne takse iz ovog tarifnog broja jeste prihod budžeta grada Vranja i uplaćuje se na uplatni račun broj: 840-714513843-04, sa pozivom na broj 97 -47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika, i direktno se usmeravaju JP Direkciji za razvoj i izgradnju grada Vranja.

Tarifni broj 11.

1.

Za zauzeće javnih površina građevinskim materijalom plaća se komunalna taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar dnevno, u iznosu:

u ekstra zoni

80,00

u zoni I

50,00

u zoni II

30,00

u zoni III

25,00

u zoni IV

15,00

u zoni V

10,00

na ostalom području van utvrđenih zona

5,00

2.

Za zahtev za izdavanje odobrenja za raskopavanje javnih površina plaća se taksa u jednokratnom iznosu od 2.000,00 dinara.

3.

Za izdavanje odobrenja za novi priključak ili za rekonstrukciju postojećeg, kao i za izgradnju ili rekonstrukciju drugih vrsta podzemnih instalacija, plaća se taksa u jednokratnom iznosu od 4.000,00 dinara.

4.

Za izdavanje uslovne saglasnosti (uslovi) za izradu tehničke dokumentacije radi uređivanja zemljišta u javnoj svojini, plaća se taksa u jednokratnom iznosu od 9.000,00 dinara.

5.

Za zahtev za izlazak i prisustvo stručnih lica JP Direkcije prilikom izvođenja radova, plaća se taksa u jednokratnom iznosu od 2.000,00 dinara.

6.

Za zahtev Režijskog odbora za izdavanje odobrenja za raskopavanje javnih površina i učešća JP Direkcije u sufinansiranju, plaća se taksa u jednokratnom iznosu od 3.000,00 dinara.

7.

Za zauzeće javnih površina za izvođenje građevinskih radova za svaki celi ili započeti metar kvadratni, plaća se taksa i to:

 

ako se raskopavanje vrši od 01.03. do 15.11. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. letnja sezona) 4.000,00

 

ako se raskopavanje vrši od 16.11. do 28 (29).02. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. zimska sezona), taksa se uvećava za 100%.

8.

Za raskopavanje kolovoza ili trotoara saobraćajnica koje su asfaltirane u toku tekuće ili u prethodnih pet (5) godina (osim raskopavanja po osnovu intervencija JP Vodovod, JKP Komrad i JP Novi Dom), za svaki celi ili započeti metar kvadratni, plaća se taksa i to:

 

ako se raskopavanje vrši od 01.03. do 15.11. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. letnja sezona) 12.000,00

 

ako se raskopavanje vrši od 16.11. do 28 (29).02. u tekućoj kalendarskoj godini (tzv. zimska sezona), ukoliko se izuzetno dozvoli, 8.000,00.

9.

Za vršenje stručnog nadzora u delu izvođenja građevinskih radova, utvrđuje se naknada od 2% od visine predračuna građevinskih radova, što JP Direkcija posebnim ugovorom ugovara sa investitorom. Procenat naknade uvećava se za 1% za svaku novu poziciju u vršenju nadzora.

10.

Za zauzeće trotoara i drugih javnih površina za smeštaj ogrevnih drva, uglja i slično za period do 15 dana, plaća se taksa za svaki celi ili započeti kvadratni metar, u dnevnom iznosu:

 

na području I zone

50,00

 

na području II zone

40,00

 

na području III zone

35,00

 

na području IV zone

20,00

 

na području V zone

10,00

NAPOMENA:

Taksu pod tačkom 3 ovog Tarifnog broja plaća investitor, odnosno izvođač unapred uz zahtev za odobrenje za raskopavanje javnih površina.

Taksa iz tačke 3 ovog Tarifnog broja povećava se za 50% ukoliko se dozvoljeni rok za raskopavanje i sanaciju raskopane površine produži za 15 dana, a ukoliko se rok produži za više od 15 dana, taksa se povećava za 100%.

U slučaju produženja radova u odnosu na vreme koje je izvođaču odobreno za raskopavanje i sanaciju, investitor, odnosno izvođač je obavezan 3 dana ranije da podnese ponovni zahtev pre isteka prethodnog odobrenja.

Takse iz tačke 1 i 3 ovog Tarifnog broja ne plaćaju se ako se raskopavanje javne površine vrši zbog rekonstrukcije kolovoza, trotoara ili druge javne saobraćajne površine.

Ukoliko investitor, ili treće lice sa kojim on ugovori izvođenje radova, započne izvođenje radova, a da prethodno nije obezbedio vršenje stručnog nadzora od strane JP Direkcija, građevinska inspekcija, odnosno komunalna policija izriče mandatnu kaznu u iznosu od 100.000,00 dinara za investitora i izdaje nalog za zaustavljanje radova dok se nadzor ne obezbedi.

Kao dokaz o vršenju nadzora, prilažu se akta JP Direkcije i to: Rešenje o nadzoru, Ugovor o vršenju nadzora, jer je JP Direkcija u skladu sa Zakonom o javnim putevima RS i Odlukom o javnim i nekategorisanim putevima grada Vranja, ovlašćena da upravlja gradskim saobraćajnicama i opštinskim putnim pravcima.

Ukoliko investitor plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, isti se oslobađa plaćanja komunalne takse za raskopavanje javnih površina a u obavezi je da pre početka radova pribavi odobrenje za raskopavanje od JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja" sa propisanim uslovima.

Taksu pod ovim tarifnim brojem plaćaju sva pravna i fizička lica na osnovu podnetog zahteva upućenog JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja", odnosno na osnovu zapisnika ovlašćenog inspektora.

Od plaćanja takse iz ovog tarifnog broja oslobađaju se investitori koji se finansiraju iz budžeta i socio-humanitarne organizacije.

Prihodi ostvareni po osnovu komunalnih taksi iz ovog tarifnog broja prihod su budžeta grada Vranja, a uplaćuju se na račun: 840-741535843-57, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97-kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Naplaćene takse po ovom tarifnom broju čine prihod budžeta grada Vranja i usmeravaju se JP "Direkcija za razvoj i izgradnju grada Vranja".

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Komunalna i saobraćajna inspekcija i Sekretarijat za finansije i privredu.

Tarifni broj 12.

Za držanje kućnih i egzotičnih životinja plaća se komunalna taksa u godišnjem iznosu, za svaku životinju:

kućne životinje (pas i mačka)

50,00

egzotične životinje

500,00

NAPOMENA:

Obveznik takse je vlasnik psa, mačke odnosno egzotične životinje.

Taksu iz ovog tarifnog broja naplaćuju veterinarske stanice prilikom obavezne vakcinacije ili pregleda u toku godine, s tim da je ista dužna taksu uplatiti do 5-og u mesecu za prethodni mesec u korist budžeta grada Vranja na račun: 840-714571843-22, sa pozivom na broj 97-47-114 ili sa pozivom na broj 97- kontrolni broj po PIB-u obveznika-114-PIB obveznika.

Kontrolu sprovođenja vršiće Sekretarijat za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine - Odeljenje za komunalnu inspekciju i Sekretarijat za finansije i privredu.

Napomene

U "Sl glasniku Grada Vranja", br. 37/2011 objavljena je ispravka Odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim komunalnim taksama ("Sl. glasnik Grada Vranja", br. 32/2011), kojom je dopunjena navedena odluka, ali iz koje se ne može sa sigurnošću utvrditi na kojim mestima treba ugraditi ove dopune.