ODLUKA
O BORAVIŠNIM TAKSAMA

("Sl. list Grada Loznice", br. 7/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se obaveza i način plaćanja boravišne takse na teritoriji grada Loznice.

Član 2

Obveznik boravišne takse je fizičko lice koje koristi uslugu smeštaja izvan svog prebivališta u turističkom odnosno ugostiteljskom objektu.

Objektom u smislu stava 1. ovog člana smatra se: hotel, motel, turistički apartman, kamp, odmaralište, prirodno lečilište, sobe odnosne kuće i stanovi u kojima se pružaju usluge smeštaja i ishrane fizičkim licima i drugi objekti u kojima se pružaju usluge u skladu sa Zakonom o turizmu.

Član 3

Boravišna taksa plaća se za svaki dan boravka u turističkom odnosno ugostiteljskom objektu u iznosu od 50 dinara.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečje paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrši pravno, fizičko lice i preduzetnik koji pruža usluge smeštaja (u daljem tekstu: davalac smeštaja), u skladu sa Zakonom o turizmu.

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge.

Član 6

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 7

Davalac smeštaja je dužan da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučaju iz člana 5. ove Odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja boravišne takse.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje na odgovarajući uplatni račun budžeta grada, u roku od 5 dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 9

Sredstva boravišne takse su prihod budžeta grada na čijoj teritoriji su pružene usluge smeštaja i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe, za obezbeđivanje turističke signalizacije, za rad turističko-informativnih centara, za očuvanje, korišćenje i unapređivanje banja.

Član 10

Kaznene mere primenjivaće se u skladu sa odredbama Zakona o turizmu.

II PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o boravišnim taksama ("Sl. list grada Loznice", br. 21/08).

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Loznice".