UREDBA
O ARONDACIJI DRŽAVNIH POLJOPRIVREDNIH DOBARA OPŠTEDRŽAVNOG ZNAČAJA

("Sl. list FNRJ", br. 99/46)

Član 1

U cilju racionalnog obrađivanja i što boljeg iskorišćavanja zemlje sva nearondirana državna poljoprivredna dobra kojima upravlja Vlada FNRJ i njeni organi, a koja spadaju pod Zakon o državnim poljoprivrednim dobrima, arondiraće se po propisima ove uredbe.

U državna poljoprivredna dobra spadaju i poljoprivredna imanja koja služe potrebama proizvodnje veterinarskih cepiva i lekova, planinska i školska dobra.

Član 2

Nepokretna imovina (zemlja i zgrade) fizičkih i privatnih pravnih lica i zadružnih organizacija, koja se nalazi među zemljištem državnog poljoprivrednog dobra kojim upravlja Vlada FNRJ i njeni organi, prelazi besteretno u svojinu Federativne Narodne Republike Jugoslavije i predaje se na upravljanje državnom poljoprivrednom dobru.

Fizička i privatna pravna lica i zadružne organizacije za oduzeto zemljište dobiće u naknadu zemljište odgovarajuće vrednosti bez tereta iz Zemljišnog fonda agrarne reforme i kolonizacije. Ako je ovaj zemljišni fond iscrpljen, daće im se ova naknada iz perifernog zemljišta državnog poljoprivrednog dobra.

U naknadu za oduzeto planinsko zemljište daće se fizičkim i privatnim pravnim licima i zadružnim organizacijama besteretno u svojinu pojedini delovi državnog šumskog zemljišta bez šume ili sa šumom.

Kod dodeljivanja će se imati u vidu bonitet, kultura, položaj zemlje i druge okolnosti koje utiču na određivanje vrednosti zemljišta.

Član 3

Ako se na nepokretnostima koje prelaze u svojinu Federativne Narodne Republike Jugoslavije nalaze zgrade i drugi objekti, daće se fizičkim i privatnim pravnim licima i zadružnim organizacijama zgrade i ostali objekti državnog poljoprivrednog dobra ako postoje na zemljištu koje im se daje u naknadu.

U slučaju da državno poljoprivredno dobro nema zgrada koje bi se mogle dati u naknadu u smislu prednjeg stava, daće se vlasnicima oduzetog zemljišta u svojinu kuće i zgrade iz fonda stanbenih i poljoprivrednih zgrada ako ih ima, ili će dobiti otštetu u novcu po proceni komisije koja arondaciju sprovodi.

Član 4

Sve uknjižbe, zabeležbe i predbeležbe na nepokretnostima fizičkih i privatnih pravnih lica i zadružnih organizacija, ukoliko ne budu brisane do dana prenosa zemljišta u svojinu države FNRJ, preneće se na nepokretnosti koje budu dobili u naknadu.

Član 5

Arondacija je obavezna i sprovodi se na zahtev direktora državnog poljoprivrednog dobra od strane komisije za arondaciju.

Komisija za arondaciju sastoji se od po jednog člana koga odredi mesni narodni odbor, sreski izvršni odbor, ministarstvo poljoprivrede i šumarstva narodne republike i Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva FNRJ.

Protiv rešenja komisije za arondaciju dopuštena je žalba Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva FNRJ u roku od 15 dana po prijemu rešenja.

Rešenje po žalbi je konačno.

Član 6

Pravosnažno rešenje o arondaciji služi kao osnov za zemljišnoknjižni prenos prava svojine i drugih prava na dodeljenim nepokretnostima.

Član 7

Svi poslovi po ovoj uredbi kao zemljišnoknjižni prenos prava svojine dodeljene zemlje oslobađaju se od plaćanja takse.

Član 8

Ovlašćuje se Ministar poljoprivrede i šumarstva FNRJ da donese pravilnik za sprovođenje ove uredbe.

Član 9

Vlade narodnih republika u skladu sa načelima ove uredbe propisaće uredbe o arondaciji onih državnih poljoprivrednih dobara koja se nalaze pod njihovom upravom ili upravom narodnih odbora na njihovom području.

Član 10

Ova uredba stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu Federativne Narodne Republike Jugoslavije".