UREDBA

O OBIMU I NAČINU PREUZIMANJA IMOVINE, OBAVEZA I ZAPOSLENIH OD FONDA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE VOJNIH OSIGURANIKA U REPUBLIČKI FOND ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 97/2011)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se obim i način preuzimanja imovine, obaveza i zaposlenih od Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond SOVO), u delu koji se odnosi na penzijsko i invalidsko osiguranje, u Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: Republički fond PIO).

Izuzetno od poslova penzijskog i invalidskog osiguranja iz stava 1. ovog člana, Republički fond PIO obavljaće administrativno-tehničke poslove u vezi sa sudskim predmetima po osnovu dospelih neizmirenih novčanih potraživanja vojnih korisnika, nastalih po osnovu delimičnog usklađivanja penzija i novčanih naknada, i vodiće posebnu evidenciju o sredstvima neophodnim za namirenje po osnovu prinudne naplate predmetnog duga, koja će mu biti blagovremeno obezbeđena.

Član 2

Republički fond PIO, saglasno Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 101/10), preuzima imovinu, obaveze i zaposlene iz člana 1. stav 1. ove uredbe danom preuzimanja poslova obezbeđivanja i sprovođenja penzijskog i invalidskog osiguranja i poslova finansijskog poslovanja koji su bili u nadležnosti Fonda SOVO.

Član 3

Finansijske obaveze nastale do 31. decembra 2011. godine po osnovu vojnih propisa, koje nisu preuzete od Republičkog fonda PIO, a koje se odnose na isplatu naknada dela troškova za stanovanje, nastaviće da isplaćuje Fond SOVO.

Fond SOVO nastaviće da, primenom vojnih propisa, utvrđuje prava na naknadu dela troškova za stanovanje profesionalnim vojnim licima iz stava 1. ovog člana koji ostvare pravo na penziju, koji su se primenjivali do 31. decembra 2011. godine.

Sredstva za izmirivanje obaveza iz st. 1. i 2. ovog člana obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije na razdelu Ministarstva odbrane, po kontu ekonomske klasifikacije 464 - Dotacije organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, koja će Ministarstvo odbrane transferisati Fondu SOVO.

Član 4

Obim i način preuzimanja imovine, obaveza i zaposlenih iz člana 1. stav 1. ove uredbe utvrđeni su Programom o preuzimanju poslova obezbeđivanja i sprovođenja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 5

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM O PREUZIMANJU POSLOVA OBEZBEĐIVANJA I SPROVOĐENJA PRAVA IZ PENZIJSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA FONDA ZA SOCIJALNO OSIGURANJE VOJNIH OSIGURANIKA OD STRANE REPUBLIČKOG FONDA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE

1. Republički fond PIO preuzima od Fonda SOVO poslove ostvarivanja i korišćenja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: PIO), propisane članom 79. stav 2. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 101/10 - u daljem tekstu: Zakon), osim obaveza propisanih članom 79. stav 5. tog zakona.

2. Nastale, dospele a neizmirene obaveze po vojnim propisima do stupanja na snagu Zakona ne mogu se namirivati iz sredstva Republičkog fonda PIO niti sa razdela Ministarstva odbrane.

Sredstva neophodna za namirenje dospelih a neizmirenih novčanih potraživanja korisnika vojnih penzija po osnovu delimičnog usklađivanja penzija i novčanih naknada, utvrđenih u članu 193. stav 2. Zakona o Vojsci Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 116/07 i 88/09), obezbediće se posebnim zakonom kojim se reguliše javni dug, a u skladu sa fiskalnim pravilima utvrđenim zakonom kojim se uređuje budžetski sistem.

3. Republički fond PIO preuzima od Fonda SOVO, najkasnije do 31. decembra 2011. godine, sve baze podataka koje se odnose na pisarnicu i baze korisnika prava.

4. Republički fond PIO, u zavisnosti od toga gde se podaci nalaze, preuzima od Sektora za ljudske resurse i Sektora za budžet i finansije Ministarstva odbrane, baze podataka o osiguranicima, i to:

a) bazu prijava i odjava za aktivu i pasivu do 31. decembra 2011. godine, osim za lica koja su počela ili prestala da rade kao profesionalna vojna lica u toku 2011. godine, za koje podatke preuzima do 28. februara 2012. godine;

b) bazu podataka iz prijava M-4 za aktivu za period 2001 - 2010. godina i za period 1996 - 2000. godina - za lica koja ispunjavaju uslove za penziju u toku 2012. i 2013. godine, do 31. decembra 2011. godine, a za ostalu aktivu do kraja 2012. godine;

v) bazu podataka iz prijava M-4 za pasivu za period 2001 - 2010. godina do 31. decembra 2011. godine, a za period 1996 - 2000. godina do 31. decembra 2012. godine;

g) bazu podataka iz prijava M-7 za staž osiguranja i staž osiguranja sa uvećanim trajanjem navršen do 31. decembra 1995. godine, za aktivu do 31. decembra 2011. godine, a za pasivu do 31. decembra 2012. godine.

5. Ministarstvo odbrane - Sektor za ljudske resurse i Sektor za budžet i finansije za pasivu dostavlja podatke iz prijava M-4 i za period do 31. decembra 1995. godine u postupku ostvarivanja prava iz PIO.

6. Ministarstvo odbrane - Sektor za ljudske resurse i Sektor za budžet i finansije za profesionalna vojna lica za koja u propisanim rokovima nije u mogućnosti da dostavi podatke jer nisu pronađeni u evidencijama, dostavljanje tih podataka vršiće u postupku ostvarivanja prava iz PIO, ili će Republičkom fondu PIO dostaviti potvrdu o nepostojanju tih podataka.

7. Republički fond PIO preuzima pravne i finansijske spise predmeta osiguranika, odnosno korisnika prava u kojima su okončani postupci, kao i spise predmeta u kojima nije odlučeno po podnetim zahtevima. Ne preuzimaju se pasivni pravni i finansijski spisi predmeta korisnika koji su pravo na penziju ostvarili kod nosilaca osiguranja bivših jugoslovenskih republika.

8. Fond SOVO će u roku koji odredi Ministarstvo finansija, dostaviti Republičkom fondu PIO Predlog finansijskog plana za 2012. godinu sa projekcijama za 2013. i 2014. godinu o iznosu sredstava potrebnih za obezbeđivanje i sprovođenje poslova penzijskog i invalidskog osiguranja koji su definisani u članu 79. st. 1 - 3. Zakona, a odnose se na ukupne prihode i primanja, odnosno na ukupne rashode i izdatke Fonda SOVO po tom osnovu.

Republički fond PIO će Fondu SOVO dostaviti potrebne parametre za izradu Predloga finansijskog plana iz stava 1. ove tačke.

Fond SOVO će završni račun za 2011. godinu, kao i druga akta u vezi sa završnim računom za 2011. godinu, usvojiti u skladu sa propisima koji važe zaključno sa 31. decembrom 2011. godine, a najkasnije do 31. marta 2012. godine.

Republički fond PIO će, po pisanom zahtevu Fonda SOVO, obezbediti angažovanje lica iz svog sastava na izradi završnog računa Fonda SOVO za 2011. godinu.

9. Fond SOVO će, u saradnji sa Republičkim fondom PIO, do 31. decembra 2011. godine, sačiniti modele zahteva za ostvarivanje prava, kao i modele rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja za profesionalna vojna lica koja se ostvaruju primenom odredaba Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, odnosno Zakona o Vojsci Srbije, uključujući i pregled usklađivanja penzija ostvarenih kod Fonda SOVO, kako bi se obezbedili uslovi za odlučivanje o pravima iz PIO od 1. januara 2012. godine.

10. Pri isplati penzija od strane Republičkog fonda PIO obračunava se i plaća doprinos za zdravstveno osiguranje, shodno propisima kojima se uređuje obavezno socijalno osiguranje, nadležnom vojnom fondu za poslove zdravstvenog osiguranja.

11. Republički fond PIO preuzima podatke za matičnu evidenciju o osiguranicima i korisnicima prava iz PIO u txt fajlovima fiksne dužine sloga s tim što podaci moraju biti u YUSCII kodu. Fond SOVO izvršiće prevođenje podataka matične evidencije u navedene fajlove zaključno sa 31. decembrom 2011. godine.

Republički fond PIO dostaviće Fondu SOVO, zaključno sa 31. decembrom 2011. godine: opis sloga iz stava 1. ove tačke, potrebne šifarnike za ispis podataka matične evidencije, šifarnik banaka i gerontoloških centara i šifarnik poverilaca za obustave penzija.

Fond SOVO će dodeliti odgovarajuće šifre korisnicima prava i vodiće računa da podaci za matičnu evidenciju o osiguranicima i korisnicima prava iz PIO budu tačni, sa ispravnim JMBG.

12. Republički fond PIO preuzima zaposlene iz Fonda SOVO koji rade na poslovima obezbeđivanja i sprovođenja PIO iz člana 79. stav 2. Zakona, prema sistematizaciji i organizaciji poslova Fonda SOVO koja važi na dan stupanja na snagu ove uredbe, srazmerno njihovom obimu, kao i pravo korišćenja pokretne i nepokretne imovine koja je potrebna za obavljanje tih poslova, uključujući i odgovarajuće softvere, sa obavezom njihovog održavanja.

Fond SOVO dostaviće Republičkom fondu PIO spisak zaposlenih koje preuzima Republički fond PIO, sa njihovom stručnom spremom i tačnim nazivom radnih mesta na kojima su bili raspoređeni, najkasnije do 31. decembra 2011. godine.

13. Obim i način prenosa prava korišćenja imovine, i to: dela poslovnih prostorija koje se nalaze u zgradi u vlasništvu Republike Srbije u Beogradu, ul. Krunska br. 13, upisane u listu nepokretnosti br. 2538, na parceli 4984, KO Vračar, urediće se posebnim aktom Vlade na osnovu predloga Ministarstva odbrane, Republičkog fonda PIO i Republičke direkcije za imovinu, u skladu sa zakonom.

Nastavljanje korišćenja telekomunikacionih i informatičkih kapaciteta kao i njihovo preuzimanje između Republičkog fonda PIO i Fonda SOVO urediće se zaključivanjem ugovora o zakupu sa akcinarskim društvom "Telekom Srbija", preko organizacione jedinice Ministarstva odbrane i Vojske Srbije nadležne za telekomunikaciju i informatiku.

14. Fond SOVO će do 31. decembra 2011. godine povući iz službene upotrebe službene pečate i štambilje.