PRAVILNIK

O TEHNIČKOJ DOKUMENTACIJI ZA IZVOĐENJE GEODETSKIH RADOVA I DNEVNIKU RADOVA

("Sl. glasnik RS", br. 97/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se sadržina i način rada kod izrade i kontrole tehničke dokumentacije za izvođenje geodetskih radova, kao i sadržina i način vođenja dnevnika radova.

II IZRADA I KONTROLA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

Član 2

Tehnička dokumentacija izrađuje se za utvrđivanje koncepcije izvođenja geodetskih radova za koje je Zakonom o državnom premeru i katastru ("Službeni glasnik RS", br. 72/09 i 18/10 - u daljem tekstu: Zakon) predviđena izrada glavnog projekta.

Član 3

Tehničku dokumentaciju izrađuje Republički geodetski zavod (u daljem tekstu: Zavod) ili geodetska organizacija koja ispunjava uslove propisane Zakonom.

Izradom tehničke dokumentacije smatra se izrada idejnog i glavnog projekta.

Član 4

Zavod, odnosno geodetska organizacija iz člana 3. stav 1. ovog pravilnika pojedinačnim aktom određuje zaposlenog za odgovornog projektanta tehničke dokumentacije.

Odgovorni projektant odgovara za ispravnost tehničkih rešenja i podataka sadržanih u tehničkoj dokumentaciji, kao i za tačnost rezultata analitičke obrade podataka.

IDEJNI PROJEKAT

Član 5

Idejni projekat izrađuje se po zahtevu investitora, na osnovu projektnog zadatka koji obezbeđuje i overava investitor radova.

Projektni zadatak je sastavni deo idejnog projekta i sadrži naročito:

1) opšte podatke o predmetu projekta;

2) osnovne zahteve investitora;

3) rokove i uslove realizacije;

4) podatke o raspoloživoj dokumentaciji i podlogama za projektovanje;

5) sadržinu i opremu projekta;

6) rok izrade projekta.

Član 6

Odgovorni projektant, na osnovu projektnog zadatka, određuje obim i vrstu prethodnih radova neophodnih za izradu idejnog projekta.

Prethodni radovi obuhvataju analizu i ocenu postojećih geodetsko-katastarskih podataka, kao i programa, planova i studija razvoja područja za koje se izrađuje idejni projekat.

Rezultati prethodnih radova prikazuju se u tehničkom izveštaju o izvršenim prethodnim radovima, koji je sastavni deo idejnog projekta.

Član 7

Idejni projekat geodetskih radova naročito sadrži:

1) opšte podatke o predmetu projekta i pratećoj dokumentaciji;

2) projektni zadatak za izradu idejnog projekta;

3) osnove za izradu projekta (propisi, podaci i podloge za projektovanje);

4) tehnički izveštaj o prethodnim radovima;

5) idejno rešenje geodetskih radova (sadržaj radova sa razradom tehničko-tehnološke koncepcije);

6) predmer i predračun radova;

7) vrednovanje i izbor najpovoljnije varijante;

8) predlog projektnog zadatka za izradu glavnog projekta za izabranu varijantu;

9) grafičke priloge i prateće elaborate.

Član 8

U idejnom projektu mogu biti obrađene jedna ili više varijanti za izvođenje geodetskih radova.

Više varijanti za izvođenje geodetskih radova izrađuju se ako projektant proceni da se na osnovu izvršenih prethodnih radova i iskustava kod ranije izvedenih radova ne može pouzdano odrediti najracionalnija varijanta izvođenja geodetskih radova.

Odgovorni projektant određuje nivo razrade pojedinih idejnih rešenja potrebnih za donošenje odluke o izboru najpovoljnije varijante za izvođenje geodetskih radova.

Član 9

Za svaku varijantu izvođenja geodetskih radova izrađuje se globalni predmer i predračun radova, koji obuhvata: definisanje pojedinih vrsta radova, potrebno vreme realizacije i troškove izvođenja radova.

Ako se izrađuje više varijanti za izvođenje geodetskih radova, utvrđivanje varijanti koje ispunjavaju postavljene zahteve i izbor najpovoljnije varijante vrši se upoređenjem stručnih rešenja, potrebnih troškova i vremena izvođenja.

Član 10

Idejni projekat dostavlja se na stručnu kontrolu revizionoj komisiji koju obrazuje Zavod.

U revizionu komisiju imenuju se tri člana iz redova istaknutih stručnjaka iz oblasti geodetskih radova za koju se izrađuje idejni projekat, od kojih najmanje jedan mora biti državni službenik Zavoda.

Stručna kontrola iz stava 1. ovog člana obuhvata proveru stručnih rešenja zavisno od oblasti geodetskih radova, uslova izvođenja geodetskih radova, savremenosti tehničkih rešenja i proveru usklađenosti predloženih rešenja sa propisima.

Član 11

O izvršenoj stručnoj kontroli idejnog projekta sačinjava se izveštaj koji naročito sadrži:

1) naslovnu stranu;

2) podatke o investitoru;

3) naziv područja obuhvaćenog projektom;

4) naziv idejnog projekta koji je predmet stručne kontrole;

5) podatke o subjektu koji je izradio idejni projekat;

6) lično ime, zvanje i broj geodetske licence odgovornog projektanta idejnog projekta;

7) osnovne opise i sadržaj pojedinih delova idejnog projekta;

8) zaključak o izvršenoj stručnoj kontroli;

9) datum vršenja stručne kontrole i potpise članova revizione komisije.

Naslovna strana izveštaja sadrži u sredini tekst "Izveštaj o stručnoj kontroli idejnog projekta" i naziv projekta, a u donjem delu naslovne strane mesto, mesec i godinu formiranja sveske izveštaja.

Izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli idejnog projekta sačinjava se u tri primerka, od kojih se jedan dostavlja subjektu koji je izradio idejni projekat, a drugi investitoru.

GLAVNI PROJEKAT

Član 12

Glavni projekat se obavezno izrađuje za oblasti iz člana 25. stav 1. Zakona, na osnovu projektnog zadatka koji obezbeđuje i overava investitor.

Projektni zadatak je sastavni deo glavnog projekta i naročito sadrži:

1) opšte podatke o predmetu projekta;

2) propise za izradu glavnog projekta;

3) raspoloživu dokumentaciju i podloge za izradu glavnog projekta;

4) sadržaj glavnog projekta;

5) način obrade, sastav i opremu projekta;

6) rok izrade projekta.

Kad je za izvođenje geodetskih radova izrađen idejni projekat, glavni projekat predstavlja njegovu detaljnu razradu.

Član 13

Odgovorni projektant, na osnovu projektnog zadatka, određuje obim i vrstu prethodnih radova neophodnih za izradu glavnog projekta.

Prethodni radovi obuhvataju prikupljanje, analizu i ocenu postojećih geodetsko-katastarskih podataka saglasno predmetu projekta.

Rezultati prethodnih radova prikazuju se u tehničkom izveštaju o izvršenim prethodnim radovima, koji je sastavni deo glavnog projekta.

Član 14

Glavni projekat geodetskih radova izrađuje se u najmanje tri primerka i naročito sadrži:

1) opšte podatke o predmetu projekta i pratećoj dokumentaciji;

2) projektni zadatak za izradu glavnog projekta;

3) osnove za izradu projekta (propise, rešenja iz idejnog projekta, podloge za projektovanje);

4) tehnički izveštaj o izvršenim prethodnim radovima;

5) projektno rešenje geodetskih radova (sadržaj i tehničko-tehnološku razradu, smernice i uputstva za izvođenje);

6) organizaciju radova (redosled radnih aktivnosti i vreme realizacije);

7) predmer i predračun radova (obim, vrstu i cenu radova);

8) grafičke priloge i prateće elaborate.

Član 15

Glavni projekat podleže tehničkoj kontroli koja obuhvata proveru usklađenosti glavnog projekta sa Zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima i standardima, koji se primenjuju za odgovarajuću vrstu geodetskih radova.

Tehničku kontrolu glavnog projekta vrši Zavod ili geodetska organizacija koju odredi investitor, a koja ispunjava uslove propisane Zakonom.

Tehničku kontrolu ne može da vrši geodetska organizacija koja je izradila ili učestvovala u izradi glavnog projekta.

Zavod, odnosno geodetska organizacija iz stava 2. ovog člana pojedinačnim aktom određuje zaposlenog za vršenje tehničke kontrole.

Ako vršilac tehničke kontrole glavnog projekta utvrdi da je neophodna provera tačnosti numeričkih rezultata pojedinih delova glavnog projekta naložiće subjektu koji je izradio glavni projekat da obezbedi dopunske dokaze o ispravnosti i tačnosti numeričkih rezultata glavnog projekta.

Član 16

O izvršenoj tehničkoj kontroli glavnog projekta sačinjava se izveštaj koji se dostavlja subjektu koji je izradio glavni projekat i investitoru, koji naročito sadrži:

1) naslovnu stranu;

2) legendu izveštaja;

3) osnovne opise i sadržaj pojedinih delova glavnog projekta;

4) zaključak o izvršenoj tehničkoj kontroli, kojim se:

(1) utvrđuje da je glavni projekat izrađen u skladu sa projektnim zadatkom i usklađen sa Zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima i standardima, ili

(2) konstatuju nepravilnosti i nedostaci utvrđeni tehničkom kontrolom i nalažu mere za njihovo otklanjanje.

Kad tehničku kontrolu vrši geodetska organizacija, izveštaj iz stava 1. ovog člana sadrži, u prilogu, i dokaz da geodetska organizacija ispunjava uslova iz člana 17. stav 1. Zakona.

Naslovna strana izveštaja sadrži u zaglavlju naziv subjekta koji je izvršio tehničku kontrolu, u sredini tekst "Izveštaj o tehničkoj kontroli glavnog projekta" i naziv projekta, a u donjem delu naslovne strane mesto i datum formiranja izveštaja.

Legenda izveštaja je tekstualna celina koja sledi iza naslovne strane i sadrži: napomene vezane za materiju izloženu u izveštaju, datum vršenja tehničke kontrole, broj primeraka izveštaja, naziv područja obuhvaćenog projektom, naziv glavnog projekta koji je predmet tehničke kontrole, podatke o subjektu koji je izradio glavni projekat, ime i prezime i broj geodetske licence odgovornog projektanta glavnog projekta, naziv investitora, naziv, potpis ovlašćenog lica i pečat subjekta koji je izvršio tehničku kontrolu, kao i potpis lica koje je izvršilo tehničku kontrolu.

Član 17

Subjekt koji je izvršio tehničku kontrolu potvrđuje ispravnost glavnog projekta na svim primercima, tako što se na naslovnoj strani svake sveske glavnog projekta unosi datum potvrđivanja ispravnosti glavnog projekta, potpis ovlašćenog lica i pečat subjekta koji je izvršio tehničku kontrolu, kao i potpis lica koje je izvršilo tehničku kontrolu.

Jedan primerak potvrđenog glavnog projekta investitor dostavlja Zavodu.

Član 18

Kad izradu ili tehničku kontrolu glavnog projekta vrši geodetska organizacija iz člana 3. ovog pravilnika, lice koje je izradilo glavni projekat, odnosno izvršilo tehničku kontrolu glavnog projekta svojeručni potpis overava svojim pečatom.

Član 19

Izmena glavnog projekta u toku izvođenja geodetskih radova vrši se po postupku po kojem se vrši njegova izrada.

Lice koje vrši stručni nadzor može naložiti ili odobriti da se u toku realizacije geodetskih radova odstupi od glavnog projekta u manjoj meri koja ne zahteva izmenu koncepcije geodetskih radova predviđenih glavnim projektom.

SADRŽINA I OPREMA TEHNIČKE DOKUMENTACIJE

Član 20

Tehnička dokumentacija se sačinjava i oprema u obliku svezaka (knjiga) formata A4 koričenih tvrdim povezom, koje moraju biti numerisane.

Tekst, numerički zapisi i crteži u dokumentaciji moraju biti jasni i čitljivi.

Grafički prilozi, koji su sastavni deo dokumentacije, sklapaju se u format A4, a zatim se koriče ili stavljaju u posebnu pregradu na kraju sveske.

Grafičke priloge, koji se nalaze u posebnoj pregradi, potpisuje i overava odgovorni projektant.

Stranice svezaka tehničke dokumentacije numerišu se u kontinuitetu, a crteži se numerišu kao prilozi, nezavisno da li su koričeni ili slobodni.

Tehnička dokumentacija obavezno se prilaže i u digitalnom obliku, u pdf formatu.

Član 21

Sveska tehničke dokumentacije sadrži: naslovnu stranu, legendu sveske, popis ostalih svezaka tehničke dokumentacije, sadržaj sveske, prateću dokumentaciju i sadržaj propisan ovim pravilnikom za određenu vrstu projekta.

Član 22

Naslovna strana sveske sadrži u zaglavlju naziv subjekta koji je izradio tehničku dokumentaciju, u sredini naziv projekta i u donjem delu naslovne strane mesec i godinu formiranja sveske.

Naslovna strane sveske glavnog projekta sadrži ispod naziva projekta na desnoj strani i tekst: "Projekat se prihvata", datum potvrđivanja ispravnosti glavnog projekta, naziv subjekta, potpis ovlašćenog lica i pečat subjekta koji je izvršio tehničku kontrolu, kao i ime, prezime i potpis lica koje je izvršilo tehničku kontrolu.

Član 23

Legenda sveske je tekstualna celina koja sledi iza naslovne strane i sadrži: napomene vezane za materiju izloženu u svesci, podatak o tome kada je sveska formirana i u koliko primeraka, naziv investitora i subjekta koji je izradio tehničku dokumentaciju, spisak lica koja su učestvovala u projektovanju i u kom svojstvu i potpis i pečat odgovornog projektanta.

Član 24

Prateća dokumentacija iz člana 7. tačka 1) i člana 14. tačka 1) ovog pravilnika, sadrži naročito:

1) dokaz o ispunjenosti uslova za izradu tehničke dokumentacije;

2) akt o imenovanju odgovornog projektanta.

Ako se tehnička dokumentacija izrađuje u više svezaka, prateća dokumentacija se ulaže samo u prvu svesku.

Član 25

Detaljniji sadržaj projektnog rešenja za izvođenje geodetskih radova za koje je Zakonom predviđena izrada glavnog projekta propisuje se podzakonskim aktima koji bliže uređuju način izvođenja geodetskih radova za pojedine oblasti.

III DNEVNIK GEODETSKIH RADOVA

Član 26

Dnevnik geodetskih radova vodi se u obliku povezane i pečatom izvođača radova overene sveske formata A4, sa dvostruko numerisanim stranama (original i kopija).

Na naslovnoj strani dnevnika geodetskih radova ispisuje se:

1) naziv glavnog projekta po kojem se izvode geodetski radovi;

2) naziv investitora;

3) naziv izvođača radova.

Član 27

U dnevnik geodetskih radova odgovarajuće podatke i zapažanja unose lice ovlašćeno od izvođača radova - rukovodilac radova i lice koje vrši stručni nadzor.

Član 28

Dnevnik geodetskih radova naročito sadrži:

1) datum upisa podataka;

2) vremenske prilike na području izvođenja radova (sa aspekta uticaja na izvođenje radova);

3) imena lica koje izvode radove;

4) opis radova koji se izvode;

5) obim izvršenih radova;

6) nepredviđene okolnosti koje zahtevaju izmenu postojećih tehničkih rešenja, odnosno povećani obim ugovorenih radova ili izvođenje naknadnih radova;

7) druge podatke od značaja za izvođenje geodetskih radova;

8) podaci o subjektu koji vrši stručni nadzor;

9) datum i mesto vršenja stručnog nadzora;

10) broj zapisnika o izvršenom stručnom nadzoru.

Član 29

Podatke iz člana 28. tač. 1) - 7) ovog pravilnika upisuje u dnevnik geodetskih radova rukovodilac radova, počev od dana izvođenja radova po glavnom projektu.

Podatke iz člana 28. tač. 8) i 9) ovog pravilnika upisuje u dnevnik geodetskih radova lice koje vrši stručni nadzor, po završetku stručnog nadzora.

Član 30

Kopiju popunjenih strana dnevnika geodetskih radova rukovodilac radova predaje licu koje vrši stručni nadzor.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31

Izrada tehničke dokumentacije i vođenje dnevnika geodetskih radova, koji su započeti, a nisu završeni do dana stupanja na snagu ovog pravilnika, završiće se u skladu sa propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 32

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o sadržini i načinu vođenja knjige inspekcije i dnevnika geodetskih radova ("Službeni glasnik RS", broj 58/97).

Član 33

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".