ODLUKA
O MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

("Sl. list grada Sremska Mitrovica", br. 4/2010, 7/2011 i 9/2011)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se merila za utvrđivanje visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za teritoriju grada Sremska Mitrovica (u daljem tekstu: Grad), elementi za ugovaranje međusobnih odnosa u pogledu uređivanja građevinskog zemljišta, kao i komunalno opremanja građevinskog zemljišta sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Član 2

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma: stepena komunalne opremljenosti, godišnjih programa za uređivanje građevinskog zemljišta, urbanističke zone, namene i površine objekta.

Godišnji program uređivanja građevinskog zemljišta donosi Skupština grada na predlog JP "Direkcija za izgradnju grada Sremska Mitrovica" (u daljem tekstu: Direkcija).

Član 3

Stepen komunalne opremljenosti podrazumeva stepen izgrađenosti mreže infrastrukture.

Član 4

Područje grada Sremska Mitrovica u smislu ove odluke deli se na devet urbanističkih zona (u daljem tekstu: zone), koje su osnov za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta.

Za parcele koje pripadaju različitim zonama osnov za utvrđivanje naknade za uređivanje građevinskog zemljišta je zona višeg ranga.

Sastavni deo ove odluke je spisak područja koje obuhvataju pojedine zone.

Član 5

Namena građevinskog zemljišta za koje se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta može biti: stanovanje, komercijalna delatnost, proizvodna delatnost i ostale namene.

Član 6

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta po ovoj odluci plaća investitor.

Naknadu iz stava 1. ovog člana investitor plaća na osnovu ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: ugovor) koji zaključuje sa Direkcijom.

Naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta plaća i investitor (vlasnik) manjeg montažnog, oglasnog objekta i drugog objekta utvrđenog posebnom odlukom (u daljem tekstu: manji montažni, oglasni i drugi objekti), koji nema zaključen ugovor o zakupu građevinskog zemljišta sa Gradom, radi postavljanja manjeg montažnog objekta, oglasnog i drugog objekta.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana u slučaju izgradnje objekata za potrebe obavljanja poslova iz nadležnosti državnih organa i organizacija, organa i organizacija teritorijalne autonomije i lokalne samouprave i organizacije koje obavljaju javnu službu, koje posluju sredstvima u državnoj odnosno javnoj svojini, kao i drugih objekata u državnoj svojini od opšteg interesa, Gradsko veće može odlučiti da se investitor oslobodi plaćanja dela naknade ili naknade u celini.

Odluku o oslobađanju od obaveze plaćanja naknade u smislu prethodnog stava, donosi Gradsko veće imajući u vidu opšti interes i interes Grada.

II NAKNADA ZA UREĐIVANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA

Član 7

Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: naknada) obuhvata troškove pripremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi pripremanja) i troškove opremanja građevinskog zemljišta (u daljem tekstu: troškovi opremanja) zavisno od stepena komunalne opremljenosti, zone, namene i površine objekta, a prema godišnjem programu uređenja građevinskog zemljišta.

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta obuhvataju i naknadu za izgradnju parkinga na površinama javne namene, ako je planskim aktom utvrđeno da je parkiranje za pojedinačnu parcelu ili vrstu objekata, moguće organizovati i na površini javne namene odnosno da se mora organizovati u bloku.

Troškovi uređivanja građevinskog zemljišta ne obuhvataju troškove infrastrukture, koje investitor posebno ugovara sa nadležnim preduzećem (TT objekti i mreža, kablovski i distributivni sistem, toplifikacija, gasifikacija i dr.).

Član 8

Troškovi pripremanja obuhvataju troškove za:

- istražne radove, izradu geodetskih, geoloških i drugih podloga, izradu planske i projektne dokumentacije, rešavanje imovinsko - pravnih odnosa, raseljavanje, rušenje objekata koji su za to planom predviđeni, saniranje terena, izradu programa za uređivanje građevinskog zemljišta za tekuću godinu i druge radove.

Član 9

Troškovi opremanja obuhvataju troškove za:

- izgradnju objekata: elektoenergetskih, fekalne kanalizacije, atmosferske kanalizacije, vodovodne mreže, kolovoza, trotoara i izgradnju i uređenje javnih zelenih površina sa pratećim sadržajem.

Troškovi opremanja se utvrđuju prema funkcionalnom rangu mreže za čije finansiranje služe i odnosi se na:

- magistralnu i primarnu mrežu i

- sekundarnu mrežu.

Obračun troškova iz stava 2. ovog člana se vrši prema funkcionalnom rangu, i to:

- troškovi izgradnje magistralne i primarne mreže (objekti i radovi koji su od neposrednog uticaja na ukupni kapacitet i funkciju odgovarajućeg komunalnog sistema i imaju značaj za područje Grada, kao i objekti i radovi koji opslužuju dva ili više stambenih blokova, postojećih ili planiranih, ili užih prostornih celina druge namene i imaju značaj samo za područje Grada);

- troškovi izgradnje sekundarne mreže (delovi komunalnih sistema koji opslužuju dva ili više objekata u jednom stambenom bloku ili užoj prostornoj celini druge namene i od značaja su samo za taj stambeni blok ili užu prostornu celinu).

Radovi na izgradnji komunalnih objekta, u delu koji služi samo pojedinim stambenim zgradama ili objektima druge namene, u cilju povezivanja tih objekata sa odgovarajućim sistemima gradske komunalne infrastrukture (priključci), smatraju se sastavnim delovima objekata kojima služe, ne iskazuju se u okviru radova na uređivanju građevinskog zemljišta i nisu sadržani u naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Izvođenje i finansiranje radova, iz prethodnog stava, snosi investitor.

Ako se zbog izgradnje i dogradnje objekta ukaže potreba za rekonstrukcijom odnosno proširenjem sekundarnih mreža komunalnih objekata troškove će snositi investitor u stvarnom iznosu, s tim što se za objekte infrastrukture koji se grade ili rekonstruišu neće obračunavati troškovi sekundarne mreže.

Obračun naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata u naseljenim mestima, osim grada Sremska Mitrovica, a koji se odnose na troškove izgradnje fekalne kanalizacije, podrazumeva troškove izgradnje sekundarne mreže, kao i troškove samih priključaka.

Član 10

Namene objekta-prostora, odnosno zemljišta u smislu ove odluke, za koje se utvrđuje naknada su:

1. Stambeni objekti (porodični stambeni objekti na zasebnim parcelama i ekonomski objekti na tim parcelama, stambeni prostori u stambeno-poslovnim objektima, stambeni prostori u kolektivnim stambenim zgradama sa više zasebnih stambenih jedinica i pomoćni objekti uz navedene objekte).

Pod ekonomskim objektima se podrazumevaju sledeći objekti: letnje kuhinje, ambari, pušnice, nadstrešnice za mašine, magacini hrane i objekti namenjeni ishrani stoke, tovilišta, štale i sl.

Pod pomoćnim objektima podrazumevaju se sledeći objekti: garaže, kotlarnice, šupe i sl.

2. Objekti društvenog standarda i objekti privredno-proizvodne delatnosti (škole, fakulteti, dečije ustanove, ustanove socijalne zaštite, zdravstveni objekti, objekti kulture, objekti sporta i verski objekti, proizvodno zanatstvo, industrija, građevinarstvo, komunalni objekti, pijace, saobraćajni i prateći objekti, garaže, prateći skladišni, stovarišni i magacinski prostor uz privredno-proizvodne objekte, kao i prateći poslovno-kancelarijski prostor u privrednim odnosno proizvodnom objektu i prateći garažni prostor u ovim objektima, kolske vage i poljoprivredni objekti i objekti za preradu poljoprivrednih proizvoda).

3. Objekti poslovno-uslužne delatnosti i poslovno-komercijalne delatnosti (ugostiteljski objekti, hotelijerski objekti, banke, osiguravajuća društva, menjačnice, ateljei, galerije, izložbeni saloni, sportski tereni i poslovni sadržaji u objektima sporta za komercijalnu upotrebu, uslužno zanatstvo i prateći garažni prostor, administrativni, komercijalni, trgovinski objekti, tržni centri, trgovina na veliko, diskonti, šoping molovi, skladišta, stovarišta, magacini, objekti zabave i razonode (kladionice, kockarnice, video klubovi), ostali objekti komercijalnog karaktera i prateći garažni prostor).

4. Objekti čija se delatnost obavlja na otvorenom prostoru (benzinske pumpe, sportski tereni, građare, pilane, stovarišta i svi drugi objekti čija se delatnost obavlja i na otvorenom prostoru).

Namena objekta - prostora, koji nisu navedeni u stavu 1. ovog člana utvrđuju se prema najsličnijoj nameni.

Član 11

Naknada se obračunava po m2 neto površine objekta - prostora za koji se utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, na osnovu lokacijske dozvole, glavnog projekta sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli, a prema JUS U.C2.100: 2002 ("Sl. list SRJ", br. 32/2002, prema zoni utvrđenoj u članu 4. ove odluke, nameni objekta i troškovima uređenja građevinskog zemljišta.

Izuzetno od odredaba stava 1. ovog člana naknada se obračunava i na osnovu informacije o lokaciji i idejnog projekta za izgradnju i izvođenje radova za koje se ne izdaje građevinska dozvola.

Neto površinu u smislu stava 1. ovog člana, čine površine svih prostora između zidova i pregrada, i to:

- korisna površina (predstavlja delove neto površine koji odgovaraju nameni i funkciji zgrade) i one se klasifikuju prema nameni i funkciji zgrade;

- površina pod instalacijama, tehničke prostorije (predstavlja delove neto površine u kojima su smeštene tehničke instalacije objekta za: kanalizaciju, vodovod, grejanje i potrošnju tople vode, gasne instalacije, snabdevanje električnom energijom, generatore, ventilaciju, klimatizaciju, hlađenje, telekomunikacije, liftove, eskalatore i transportere, kao i ostale uslužne instalacije);

- površina za komunikaciju (predstavlja delove neto površine koji služe za komunikaciju u objektu, kao što su: stepeništa, koridori, unutrašnje rampe, holovi, hodnici, liftovski otvori, instalacije za opšti promet i slično).

Naknada za objekte iz člana 10. stav 1. tačka 4. obračunava se po m2 neto površine objekta i kompleksa zemljišta uz objekat.

Broj parking mesta koji predstavljaju osnovu za obračun iz člana 7. stav 2. ove odluke utvrđuje se kao kod objekata za koje se parking mesto obezbeđuje na sopstvenoj parceli, odnosno bloku, prema projektnoj dokumentaciji.

Broj parking mesta iz prethodnog stava utvrđuje se na osnovu lokacijske dozvole i projektne dokumentacije, s tim što se broj parking mesta koji predstavljaju osnov za obračun umanjuje za broj parking mesta obezbeđenih na sopstvenoj parceli.

U posebnim slučajevima broj parking mesta i način obračuna može se definisati Planom detaljne regulacije.

Visina naknade iskazana je u tabelama 1.1., 1.1a., 1.2., 1.3. i 1.4. koje su sastavni deo ove odluke.

Za manje montažne objekte, oglasne i druge objekte, za koje se po ovoj odluci plaća naknada za uređivanje građevinskog zemljišta, visina naknade se obračunava u tabelama iz prethodnog stava, preračunata na mesečnom nivou i to tako što se ukupna vrednost naknade podeli sa brojem 1.188.

U slučaju iz člana 9. stav 6. ove odluke visina naknade data je u tabeli 1.5., koja je sastavni deo ove odluke i utvrđena u celosti za objekat čija se izgradnja predviđa ili je već izgrađen na predmetnoj parceli.

U slučaju iz člana 7. stav 2. ove odluke visina naknade data je u tabeli 1.6., koja je sastavni deo odluke.

Član 12

Za rekonstrukciju, adaptaciju kao i promenu namene stambenog u poslovni prostor, plaća se razlika u ceni i površini u zavisnosti od namene objekta, odnosno prostora.

Za rekonstrukciju, adaptaciju kao i promenu namene poslovnog prostora u poslovni prostor druge namene, plaća se razlika u ceni i površini u zavisnosti od namene prostora.

Član 13

Visina naknade, utvrđena na način iz člana 11. ove odluke, umanjuje se na sledeći način:

1) za 25%:

- površine otvorenog prostora

2) za 50%:

- garaže (sem slobodno stojećih);

- pomoćni prostori u okviru objekta za stanovanje iz člana 10. stava 1. tačka 1. ove odluke (garažni prostor, ajnforti, vešernice i ostave u kolektivnom i stambeno poslovnom objektu, šupe za ogrev i sl.);

- otvoreni bazeni uz porodičnu individualnu stambenu zgradu;

- površine u podrumskim etažama;

- površine skloništa;

3) za 75%:

- površina na otvorenom prostoru rekreativno - sportski objekti i objekti zabave i razonode;

- površine na otvorenom prostoru koje čine funkcionalnu celinu sa objektom (kolske vage i sl.);

- ekonomski prostori iz člana 10. stav 1. tačka 1. ove odluke.

Otvoreni prostor iz stava 1. ovog člana predstavlja površinu koja konstrukciono i funkcionalno pripada zgradi i ima jednu ili više neposrednih veza sa spoljnim prostorom (lođa, balkon, terasa, galerija, trem, veranda i slično).

Otvoreni prostori mogu da budu:

- pokriveni prostori koji kisu zatvoreni sa svih strana do pune spratne visine (npr. pokriveni balkoni);

- nepokriveni prostori ali ograničeni parapetnim zidovima, vencima, rukohvatima (npr. nepokriveni balkoni).

Umanjenje se primenjuje samo po jednom osnovu i to onom koji je najpovoljniji za investitora.

Član 14

Izuzetno od odredbe člana 11. ove odluke:

- za dogradnju i izgradnju porodičnog stambenog objekta, na katastarskoj parceli na kojoj ima ili je bio legalno izgrađen objekat, za površinu sa već izgrađenim ili srušenim porodičnim stambenim objektom do 200 m2 neto površine, naknada se obračunava samo po osnovu troškova primarne i magistralne mreže, a za preostali deo površine objekta koji se gradi, preko površine od 200 m2 plaća se pun iznos naknade;

- za rekonstrukciju tavanskog u stambeni prostor do visine nadzitka 0,6 m i dogradnju potkrovlja na objektima sa ravnim krovom, naknada se obračunava samo po osnovu troškova primarne i magistralne mreže;

- ukoliko je neto površina objekta manja od 100 m2 naknada troškova sekundarne mreže fekalne kanalizacije i vodovoda plaća se za minimalnu neto površinu od 100 m2.

Član 15

Naknada se ne plaća za izgradnju stambenih objekata u VII i VIII zoni, osim troškova sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža.

Za izgradnju stambenih objekata u VI zoni obračunava se po osnovu troškova magistralne i primarne mreže i troškova sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža.

Za objekte iz člana 10. stav 1. tačka 2), 3) i 4) u naseljenom mestu Laćarak i u VII i VIII zoni, obračunava se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta po osnovu troškova magistralne i primarne mreže i troškova sekundarne mreže za objekte fekalne kanalizacije i vodovoda, ukoliko postoji izgrađena mreža.

Član 16

Za izgradnju objekata komunalne infrastrukture (vodovodne mreže, mreže fekalne i atmosferske kanalizacije, javnih puteva, mreže za distribuciju pare i tople vode, distributivne gasne mreže, objekata za distribuciju električne energije zaključno sa 20 kV, TT distributivne mreže osim telefonskih centrala i isturenih jedinica, mreže KDS), deponija i grobalja, ne plaća se naknada za uređivanje građevinskog zemljišta.

Član 17

Investitor koji ruši postojeći legalno izgrađeni objekat i gradi novi, u skladu sa planskim aktom, plaća naknadu za razliku u površini i nameni između objekta koji gradi i izgrađenog objekta koji se ruši.

Legalnost izgradnje i površina objekta iz stava 1. ovog člana se dokazuje: izvodom iz zemljišne knjige ili iz lista nepokretnosti, kopijom plana, građevinskom dozvolom, upotrebnom dozvolom, tehničkom dokumentacijom i uvidom na licu mesta, što će obaviti ovlašćeno lice Direkcije.

Ako u toku građenja objekta investitor odstupi od izdate građevinske dozvole i glavnog projekta i u skladu sa zakonom podnese zahtev za izmenu građevinske dozvole, dužan je da Direkciji dostavi glavni projekat na osnovu kojeg vrši izmenu građevinske dozvole, radi utvrđivanja razlike u visini naknade prema novoprojektovanom stanju.

Član 18

Investitor podnosi pismen zahtev za plaćanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta Direkciji.

Uz zahtev iz prethodnog stava, ukoliko je investitor pravno lice, prilaže se sledeća overena dokumentacija:

- izvod iz registra nadležnog organa;

- OP obrazac (potpis lica ovlašćenih za zastupanje);

- potvrdu o dodeli poreskog identifikacionog broja;

- izvod iz registra Republičkog zavoda za statistiku i

- druge dokaze u zavisnosti od namene objekta.

Ukoliko je investitor fizičko lice, uz zahtev prilaže fotokopiju lične karte.

Član 19

Plaćanje naknade obračunate po ovoj odluci investitor vrši: jednokratno ili u ratama.

Naknada se plaća jednokratno, ukoliko iznos naknade ne prelazi 30.000 dinara.

Ukoliko se kao način plaćanja utvrdi plaćanje u ratama, isto se vrši tako:

- prvu ratu u visini od 20 % od obračunate naknade investitor plaća u roku od sedam dana od dana obračuna;

- preostali iznos obračunate naknade investitor plaća u jednakim mesečnim ratama do 36 meseci.

Plaćanje naknade obračunate u skladu sa članom 9. stav 6. ove odluke vrši se u jednakim mesečnim ratama do 36 meseci.

Član 20

Kod plaćanja naknade u ratama, investitor je dužan da pre potpisivanja ugovora, pored dokumentacije iz člana 18. ove odluke, Direkciji dostavi:

- bankarsku garanciju: "bezuslovnu", "naplativu na prvi poziv", koja vrednosno pokriva ugovorenu obavezu, uz obaveznu klauzulu o uključenju rasta cena na malo i zakonske zatezne kamate u garanciju i

- dokaz o izmirenju cene odnosno zakupa zemljišta, odnosno naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Član 21

Izuzetno od odredaba člana 20. ove odluke za stambene objekte do 200 m2 neto površine, kada je investitor fizičko lice, nije potrebno sredstvo obezbeđenja plaćanja preostalog duga.

Član 22

Ukoliko se naknada plaća u ratama, neisplaćene rate podležu usklađivanju jedanput godišnje (po isteku kalendarske godine) stopom rasta potrošačkih cena u Republici Srbiji za prethodnu godinu, ukoliko rast potrošačkih cena pređe 5% od poslednjeg usklađivanja.

Član 23

Ukoliko se naknada plaća jednokratno, iznos naknade obračunat po odredbama ove odluke umanjuje se za 20%, a plaća se u roku od 7 dana od dana obračuna.

Za izgradnju proizvodnih i privredno-proizvodnih objekata preko 2.000 m2, može se osloboditi obaveze plaćanja naknade delimično ili u celosti, investitor koji se obavezuje da u tom objektu zaposli 100 i više novozaposlenih radnika.

Odluku o oslobađanju obaveze plaćanja naknade, u smislu stava 2. ovog člana, donosi Gradsko veće, po zahtevu investitora, imajući u vidu interes Grada, vezano za podsticanje privrednog razvoja u Gradu.

Uz zahtev investitor je dužan da podnese:

- izvod iz registra privrednih subjekata;

- lokacijsku dozvolu i glavni projekat sa izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli objekta, koji namerava da gradi i

- investicioni projekt ili biznis plan (koji treba da sadrži program zapošljavanja radnika).

Doneta odluka Gradskog veća, predstavlja osnov za zaključenje ugovora o naknadi.

U slučaju kada se radi izgradnje objekta u smislu stava 2. ovog člana, pribavlja zemljište u svojinu ili zakup u postupku javnog nadmetanja, propisane povoljnosti u pogledu načina i rokova plaćanja naknade, odnosno mogućnost oslobađanja moraju se naglasiti u oglasu o javnom nadmetanju.

Član 24

Ako se proverom, po proteku 3 godine od zaključenja ugovora o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta, utvrdi da investitor iz člana 23. stav 2. nije ispoštovao obavezu u pogledu broja novozaposlenih radnika dužan je da odmah u celosti isplati naknadu u iznosu obračunatom po cenovniku, koji važi u momentu utvrđivanja obaveze.

Obezbeđenje ispunjenja obaveze iz prethodnog stava vrši se prilikom zaključenja ugovora o naknadi iz člana 23. ove odluke i to:

- dostavljanjem bankarske garancije "bezuslovnu", "naplativu na prvi poziv" koja vrednosno pokriva iznos ugovorene obaveze, uz obaveznu klauzulu o uključenju rasta cena na malo i zakonske zatezne kamate u garanciju ili

- stavljanjem hipoteke, koja vrednosno pokriva iznos ugovorene obaveze, na objekat koji se gradi odnosno na drugu nepokretnost na osnovu ugovora ili na osnovu založne izjave.

III KOMUNALNO OPREMANJE GRAĐEVINSKOG ZEMLJIŠTA SREDSTVIMA FIZIČKIH I PRAVNIH LICA

Član 25

Neizgrađeno građevinsko zemljište, koje nije opremljeno u skladu sa zakonom i ovom odlukom, a nalazi se u obuhvatu plana generalne regulacije, odnosno plana detaljne regulacije, može se komunalno opremiti sredstvima fizičkih i pravnih lica.

Predlog finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture lice iz stava 1. ovog člana podnosi Direkciji.

Ako Direkcija utvrdi da je predmetno neizgrađeno građevinsko zemljište u obuhvatu plana generalne regulacije odnosno plana detaljne regulacije i da je podnosilac predloga vlasnik građevinskog zemljišta sačiniće uslove o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture u skladu sa zakonom.

Ako vlasnik građevinskog zemljišta prihvati uslove iz prethodnog stava, Direkcija dostavlja Skupštini grada predlog o finansiranju izgradnje komunalne infrastrukture, sa predlogom ugovora na odlučivanje.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Investitor koji je Direkciji podneo uredan zahtev za obračun naknade pre stupanja na snagu ove odluke reguliše svoje obaveze u skladu sa ovom odlukom.

Član 27

Investitor koji nije podneo zahtev za obračun naknade pre stupanja na snagu ove odluke, a ima zaključen ugovor o zakupu građevinskog zemljišta radi izgradnje objekta, regulisaće svoje obaveze plaćanja naknade u skladu sa ovom odlukom.

Član 28

Investitorima koji su pribavili odobrenje za izgradnju u skladu sa ranije važećim zakonom, koji nisu zaključili ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta, a nastaviće izgradnju u skladu sa tim zakonom, naknada se plaća u skladu sa ovom odlukom.

Član 29

Vlasnik izgrađenog objekta plaća naknadu za troškove sekundarne mreže objekata fekalne kanalizacije i vodovoda pre podnošenja zahteva Javnom preduzeću "Vodovod" za priključenje na postojeću mrežu.

Član 30

Danom stupanja na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o kriterijumima i merilima za utvrđivanje zakupnine i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta ("Sl. list opština Srema", br. 2/2009).

Član 31

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sremska Mitrovica".

Napomene

Tabele Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih objekata, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju stambenih objekata, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju objekata društvenog standarda i objekata privredno-proizvodne delatnosti, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju objekata poslovno-komercijalne delatnosti i poslovno-uslužne delatnosti, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za kompleks zemljišta uz objekte, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju objekata u naseljenim mestima, osim grada Sremske Mitrovice a koja se odnosi na troškove izgradnje fekalne kanalizacije, Naknada za uređivanje javnog građevinskog zemljišta za izgradnju objekata a koja se odnosi na troškove izgradnje parking mesta na javnoj površini, kao i Spisak područja po zonama, objavljeni su u "Sl. listu grada Sremska Mitrovica", br. 4/2010, str. 77-89.