ODLUKA
O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 2000 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 98/2011)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 2000 dinara.

2. Novčanica od 2000 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Milutina Milankovića i OVD elementom na licu novčanice (u daljem tekstu: kinegram), koji je plasiran u donjem delu, između portreta i oznake vrednosti apoena "2000".

Kinegram kao elemente sadrži oznaku vrednosti apoena "2000" i stilizovani prikaz šeme Vavilonskog tornja moderne tehnike (poslednji naučni rad Milutina Milankovića na polju građevinarstva), kao i mikrotekst "2000 DINARA", naizmenično ispisan ćirilicom i latinicom po levoj i desnoj konturi tog motiva, kao i u njegovoj sredini. Centralno postavljena nominala "2000" ispunjena je redovima nanoteksta "2000 DINARA" izvedenih ćiriličkim i latiničkim pismom. U dnu demetalizovanog dela kinegrama nalazi se broj "2000". Elementi centralnog motiva koji se šire od sredine ka krajevima kinegrama, kao i konturno izvedene cifre "2000" koje se konveksno uvećavaju, upotpunjuju ukupan izgled kinegrama. Zavisno od ugla gledanja i upadnog ugla svetlosti, kinegram formira navedene elemente koji se prelivaju jedan u drugi, menjajući pri tom boju.

Na naličju novčanice ugrađena je isprekidana zaštitna magnetna nit koja sadrži mikrotekst u negativu "ДИНАР ~ DINAR", koji se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s naličja jasno vidljivi, a s lica pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom). Svojstvo magnetizma zaštitne step-niti je mašinski čitljiv zaštitni element.

U papir su ugrađena i vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno. Papir sadrži i tzv. "M featureR" zaštitu, koja predstavlja mašinski čitljiv element.

Novčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici - lice u dubokoj, višebojnoj ofset i sito-štampi, a naličje u višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih, i štampana je dva puta na naličju novčanice - jednom u crnoj i jednom u crvenoj boji. Numeracija štampana u crvenoj boji smeštena je u gornjem delu između Velikog grba Republike Srbije i oznake vrednosti apoena "2000" date u pozitivu, i pod ultraljubičastim zracima fluorescira crveno. Numeracija štampana u crnoj boji smeštena je u donjem delu, uz desnu ivicu punog štampanog dela, iznad manje oznake vrednosti apoena "2000", i pod ultraljubičastim zracima fluorescira zeleno.

3. Novčanica od 2000 dinara imaće dimenzije 74 x 155 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Milutina Milankovića, izveden tehnikom duboke štampe. Levo od portreta, u donjem delu, ćirilicom i latinicom, ispisane su u tri reda reči "Milutin Milanković" i godine njegovog rođenja i smrti "1879-1958". Ispod ovog teksta je faksimil potpisa Milutina Milankovića.

Centralnim delom novčanice dominira figura Milutina Milankovića za radnim stolom u kabinetu, ispod koje je dat grafički prikaz njegovih proračuna pomeranja snežne granice za protekli deo kvartara od 600 000 godina. Nazivi ledenih doba, kao i periodi vremena (dati u hiljadama godina), izvedeni su u vidu mikrotekstova i sastavni su deo ovog grafikona. Njihov uvećani fragment nalazi se levo od figure. Pozadinu ovog motiva ispunjavaju osnovne linije i meridijani podele severne karte nebeskog svoda, uz diskretan prikaz severnog nebeskog pola. Cifre "2000" u slobodnom rasporedu, s blagom konveksnom i konkavnom deformacijom i u vidu mikroteksta, smeštene su u svetlomaslinastom tonu na krajnjem levom i desnom delu novčanice. Na granici punog štampanog dela i beline u krajnjim zonama, gore i dole, nalazi se i linija mikroteksta u plavoj boji izvedena od kontinuirano ponovljene cifre "2000".

Oznaka vrednosti apoena "2000" data u negativu smeštena je u gornjem desnom uglu punog štampanog dela, a ona data u pozitivu - u donjem delu bele površine.

Tekst "Narodna banka Srbije", izveden u tehnici duboke štampe i ispisan latinicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst, takođe u tehnici duboke štampe i ispisan ćirilicom u dva reda, smešten je u blizini leve margine novčanice - i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu.

Iznad reči "Srbije" ispisane ćirilicom u negativu, tehnikom duboke štampe izvedena je oznaka za slepe (krajnje pojednostavljen grafički prikaz spiralne galaksije u kvadratnom okviru). Levo od te reči, istom tehnikom, ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBS", u šest redova.

U gornjem delu bele površine novčanice, optički varijabilnom bojom (OVI) izveden je, tehnikom sito-štampe, zaštitni element koji sadrži znak Narodne banke Srbije u negativu. U zavisnosti od ugla gledanja, boja ovog zaštitnog elementa menja se od zlatne do zelene.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, iznad oznake vrednosti apoena "2000", tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip-efekat koji sadrži ćirilicom ispisan tekst "NBS", a iznad i ispod njega je mikrotekst "NBS" - gore dat u ćirilici, a dole u latinici. Ovaj kip-efekat sagledava se na isti način kao i znak u gornjem delu bele površine. Taj tekst se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliže ravni površine novčanice, okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući pri tom njegovu sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornju i donju ivicu tog elementa nalazi se mikrotekst "NBS" koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U donjem delu novčanice, levo od oznake vrednosti apoena "2000", izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati na propuštenoj svetlosti, zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (ukupnu sliku čini stilizovani prikaz putanja planeta Sunčevog sistema sa Suncem u središtu).

Desno od broja u negativu "2000" ispisan je latinicom tekst "dve hiljade dinara" u pozitivu, dok je isti ćirilički tekst u negativu smešten u donjem delu novčanice, desno od portreta.

Uz desnu ivicu novčanice, na svetlomaslinastoj podlozi, ispisan je, najpre ćirilicom a zatim latinicom, tekst "Falsifikovanje se kažnjava po zakonu" i u produžetku diskretno naznačena vrednost apoena "2000".

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Na naličju novčanice nalazi se figura Milutina Milankovića. Iznad nje dat je fragment stilizovanog prikaza Sunčevog diska. Centralnim delom naličja dominira prikaz Milankovićevog rada Putanja severnog nebeskog pola. Cifre "2000" u slobodnom rasporedu i u vidu mikroteksta, s blagom konkavnom i konveksnom deformacijom, ispunjavaju deo tona naličja ispod ovog prikaza. U donjem delu naličja dat je i grafički prikaz mehaničkog modela koji simulira sva kretanja Zemlje i Meseca na putanji oko Sunca. Ukupnu sliku naličja upotpunjuju delovi i detalji crteža iz zaostavštine Milutina Milankovića. Crtež trougla ispunjen je, svetlotirkiznim tonom, od kontinuirano ponovljenog mikroteksta imena Milutina Milankovića, naizmenično ćirilicom i latinicom - i to gornji deo u negativu, a donji u pozitivu. Mikrotekst "2000ДИНАРА2000DINARA" kontinuirano se ponavlja duž dve krive linije crteža smeštenog u gornjoj levoj i desnoj zoni punog štampanog dela naličja novčanice. Linija mikroteksta "НБС-NBS" nalazi se u krajnjem donjem delu i kontinuirano se smanjuje idući ka desnoj strani novčanice. Fragmenti grafikona promene klimatskih prilika u periodu kvartara i njima pripadajuće godine (date u hiljadama) u vidu mikroteksta smešteni su u donjem desnom delu, pored pomenutog trougla, uz diskretno pojavljivanje istog grafikona i na levoj donjoj strani naličja.

Oznaka vrednosti apoena "2000" data u pozitivu smeštena je u gornjem desnom uglu bele površine na diskretnoj podlozi koja je izvedena maslinastom bojom, a ona data u negativu - u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "dve hiljade dinara", i to u pozitivu ćirilicom, a (ispod toga) u negativu latinicom. U donjem desnom delu bele površine, ćirilicom i latinicom ispisane su, u tri reda odozgo nadole, reči "Beograd", "godina" i "guverner" u pozitivu, sa oznakom godine "2011" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera Dejana Šoškića. Uz gornju i donju ivicu punog štampanog dela ispisan je tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" (gore ćirilicom, a dole latinicom). U donjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u osam redova, mikrotekst "2000 dinara". Iznad mikroteksta je manja oznaka vrednosti apoena "2000".

U gornjem levom uglu novčanice, na maslinastoj podlozi grafički je prikazan Veliki grb Republike Srbije. Polje ispod znaka sadrži multiplikovanu cifru "2000" sa senkom, kao i istu cifru u mikrotekstu u donjem delu ovog elementa.

U gornjem levom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4. stav 8. ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju sivomaslinasti tonovi, uz dodatak žutonarandžaste i plave boje. Narandžasti tonovi broja "2000", kao i žuti tonovi sredine naličja novčanice, intenzivno fosforesciraju žuto, dok plavi tonovi lica i naličja novčanice diskretno fosforesciraju plavo pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima.

Kad je lice novčanice osvetljeno infracrvenim svetlom, vidljivi su deo portreta bliži kinegramu, kinegram, OVI element (elipsa sa znakom Narodne banke Srbije u negativu), kao i tekst "Narodna banka Srbije" izveden latiničkim pismom. Svi ostali elementi ofseta i duboke štampe na licu novčanice nevidljivi su pod IR svetlom.

Kad je naličje novčanice osvetljeno infracrvenim svetlom, na ekranu IR lampe vidljivi su Veliki grb Republike Srbije, faksimil potpisa guvernera Dejana Šoškića, numeracija izvedena crnom bojom, kao i zaštitna step-nit.

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".