PRAVILNIK
O ČUVANJU, ZAŠTITI I KORIŠĆENJU OBAVEZNOG PRIMERKA PUBLIKACIJA U DEPOZITNIM BIBLIOTEKAMA

("Sl. glasnik RS", br. 98/2011)

Predmet pravilnika

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način čuvanja, zaštite i korišćenja obaveznog primerka publikacija u depozitnim bibliotekama.

Staranje o čuvanju, zaštiti i korišćenju obaveznog primerka publikacija

Član 2

O dostavljanju, prikupljanju, čuvanju i davanju na korišćenje obaveznog primerka publikacija staraju se Narodna biblioteka Srbije i Biblioteka matice srpske, kao depozitne biblioteke, u skladu sa zakonom.

Čuvanje

Član 3

Obavezni primerak publikacija, kao kulturno dobro, u skladu sa Zakonom o staroj i retkoj bibliotečkoj građi ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 52/11), trajno čuvaju depozitne biblioteke.

Korišćenje

Član 4

Svi korisnici imaju pravo da pod jednakim uslovima koriste u depozitnim bibliotekama obavezni primerak publikacije.

Depozitne biblioteke dobijaju po dva obavezna primerka publikacija. Jedan se može koristiti samo u čitaonicama biblioteka, a drugi se kao muzejski primerak trajno čuva.

Zaštita

Član 5

Obavezni primerak publikacija čuva se u prostorijama ili na adekvatnim nosiocima informacija, u kojima su na odgovarajući način zaštićeni od požara, vlage, fizičkih, bioloških, hemijskih i drugih uzročnika koji bi mogli dovesti do njegovog oštećenja, uništenja, zloupotrebe ili neovlašćene izmene.

Obavezni primerak publikacija ne sme se oštetiti, otuđiti, uništiti, zloupotrebiti niti izmeniti.

Mere zaštite i čuvanja

Član 6

Depozitne biblioteke dužne su da preduzimaju mere zaštite i čuvanja obaveznog primerka publikacija, u skladu sa zakonom.

Pri korišćenju obaveznog primerka publikacija depozitne biblioteke dužne su da se pridržavaju zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora o zaštiti autorskih i srodnih prava.

Obrada

Član 7

Obrada obaveznog primerka publikacija vrši se na jedinstven način u depozitnim bibliotekama, u skladu sa zakonom.

Obrada obaveznog primerka publikacija zasniva se na primeni jedinstvene kataloško-bibliografske obrade i jedinstvenog sistema klasifikacije i indeksiranja, kao i u skladu sa usvojenim nacionalnim i međunarodnim standardima.

Pozajmljivanje

Član 8

Obavezni primerak publikacija može se pozajmljivati drugim ustanovama samo radi izrade fototipskih izdanja, izlaganja na izložbama i međubibliotečke pozajmice.

Stupanje na snagu

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".