PRAVILNIK
O USLOVIMA I POSTUPKU PRIZNAVANJA DOZVOLA I OVLAŠĆENJA LETAČKOG OSOBLJA STEČENIH U INOSTRANSTVU

("Sl. glasnik RS", br. 94/2005, 56/2007 - dr. pravilnik i 98/2011 - dr. pravilnik)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi i postupak priznavanja dozvola i ovlašćenja letačkog osoblja stečenih u inostranstvu.

Član 2

Dozvole letačkog osoblja stečene u inostranstvu i ovlašćenja upisana u takve dozvole, mogu se priznati ako su te dozvole, odnosno ovlašćenja izdale vazduhoplovne vlasti države članice Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i ako su te dozvole, odnosno ovlašćenja predviđena Zakonom o vazdušnom saobraćaju i propisima donetim na osnovu njega.

Izuzetno od stava 1. ovog člana, inostrane dozvole kabinskog osoblja, pilota zmaja, pilota paraglajdera i padobranca, mogu se priznati iako nisu izdate od strane vazduhoplovnih vlasti države iz koje potiču, već od strane drugog tela koje je po propisima te države ovlašćeno za njihovo izdavanje.

Priznavanje dozvola i ovlašćenja letačkog osoblja vrši Direktorat civilnog vazduhoplovstva države Srbije i države Crne Gore (u daljem tekstu: Direktorat civilnog vazduhoplovstva), pod uslovima propisanim Zakonom o vazdušnom saobraćaju, i pod uslovima i po postupku koji su propisani ovim pravilnikom.

Član 3

Dozvola stečena u inostranstvu može se priznati samo ukoliko je važeća i ako imalac dozvole poseduje važeće lekarsko uverenje za vrstu dozvole čije se priznavanje zahteva.

Dozvola stečena u inostranstvu ne može se priznati ako kandidat za priznavanje već poseduje dozvolu iste vrste izdatu od strane domaćih vazduhoplovnih vlasti.

Član 4

Priznavanje dozvola i ovlašćenja stečenih u inostranstvu mogu zahtevati kako domaći tako i strani državljani, s tim da strani državljani koji zahtevaju priznavanje dozvole profesionalnog ili transportnog pilota vazduhoplova moraju, uz zahtev, dostaviti dokaze o profesionalnom angažovanju od strane kompanije čije se sedište nalazi na teritoriji Srbije i Crne Gore.

Član 5

Uslovi pod kojima je dozvola stečena u inostranstvu, u pogledu obuke, vremena provedenog na određenim poslovima, vremena i strukture ostvarenog naleta, broja izvedenih skokova i slično, ne mogu biti blaži od uslova za sticanje takve dozvole u Srbiji i Crnoj Gori.

Ukoliko se zahteva priznavanje inostrane dozvole profesionalnog ili transportnog pilota aviona ili helikoptera, a podnosilac zahteva ne ispunjava uslov iz stava 1. ovog člana, Direktorat civilnog vazduhoplovstva može, uz saglasnost podnosioca zahteva, izdati domaću dozvolu nižeg ranga, ako su ispunjeni ostali uslovi iz ovog pravilnika.

Član 6

Ovlašćenje stečeno u inostranstvu koje je upisano u inostranu dozvolu, može se priznati samo ukoliko je važeće, ako kandidat za priznavanje poseduje domaću dozvolu, i ako se radi o ovlašćenju koje se po domaćim propisima upisuje u onu vrstu dozvole koju kandidat za priznavanje poseduje.

Ne može se izvršiti priznavanje ovlašćenja stečenog u inostranstvu ako kandidat za priznavanje već poseduje istovetno ovlašćenje upisano u dozvolu izdatu od strane domaćih vazduhoplovnih vlasti.

Član 7

Uslovi pod kojima je ovlašćenje stečeno u inostranstvu, u pogledu obuke, vremena provedenog na određenim poslovima, vremena i strukture ostvarenog naleta, broja izvedenih skokova i slično, ne smeju biti blaži od uslova pod kojima se vrši sticanje istog ovlašćenja u Srbiji i Crnoj Gori.

Ovlašćenje za letenje određenim tipom vazduhoplova stečeno u inostranstvu može se priznati samo ukoliko je takav tip vazduhoplova upisan u Registar civilnih vazduhoplova Srbije i Crne Gore.

Član 8

Dozvola transportnog pilota vazduhoplova stečena u inostranstvu u kojoj nije upisano ovlašćenje za letenje na tipu vazduhoplova, ili je upisano ovlašćenje za letenje na tipu vazduhoplova koji nije upisan u Registar civilnih vazduhoplova Srbije i Crne Gore, može se priznati samo ukoliko kandidat za priznavanje, prethodno položi ispit za sticanje ovlašćenja za letenje na tipu vazduhoplova koji je upisan u Registar civilnih vazduhoplova Srbije i Crne Gore i kome je homologacijom utvrđeno da je za njegovo bezbedno upravljanje neophodno više od jednog pilota (MPA).

Izuzetno od stava 1. ovog člana, kandidat za priznavanje inostrane dozvole transportnog pilota aviona koji poseduje domaću dozvolu profesionalnog pilota aviona, sa važećim ovlašćenjem za letenje na tipu vazduhoplova ili ovlašćenjem za klasu višemotornih klipnih aviona, ne polaže ispit za upis tipa vazduhoplova, već mu se domaća dozvola transportnog pilota aviona izdaje sa ovlašćenjem koje kandidat poseduje u dozvoli profesionalnog pilota.

Član 9

Kandidatu koji ispuni uslove i položi ispit za priznavanje ovlašćenja za letenje na tipu višemotornog klipnog aviona u dozvoli će biti upisano ovlašćenje za letenje na klasi višemotornih klipnih aviona (MEP), a kandidatu koji ispuni uslove i položi ispit za priznavanje instruktorstva na tipu aviona za čije je bezbedno upravljanje dovoljan jedan pilot (SPA), u dozvoli će biti upisano ovlašćenje instruktora letenja na klasi aviona sa jednim pilotom (CRI(SPA)).

Član 10

Na osnovu sprovedenog postupka priznavanja, Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdaje kandidatu dozvolu čiji je rok važenja jednak roku važenja inostrane dozvole koja je predmet priznavanja, odnosno u domaću dozvolu upisuje ovlašćenje čiji je rok važenja jednak roku važenja ovlašćenja koje je upisano u inostranu dozvolu, osim kada su ovi rokovi duži od onih koji su predviđeni domaćim propisima.

Član 11

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je dužan da od vazduhoplovnih vlasti države koja je izdala dozvolu, odnosno ovlašćenje čije se priznavanje zahteva, pribavi potvrdu verodostojnosti dozvole i stečenih ovlašćenja, kao i da izvrši uvid u dozvolu, lekarsko uverenje i letačku knjižicu podnosioca zahteva za priznavanje.

Član 12

Priznavanje dozvola i ovlašćenja stečenih u inostranstvu se može izvršiti tek ako kandidat za priznavanje položi ispit pred komisijom Direktorata civilnog vazduhoplovstva, koji se može sastojati iz teorijskog i praktičnog dela.

Kandidati za priznavanje inostranih dozvola polažu teorijski deo ispita koji obuhvata predmet - Vazduhoplovni propisi, i praktični deo ispita koji obuhvata proveru stručnog znanja i osposobljenosti za bezbedno upravljanje vazduhoplovom, kao i poznavanje eksploatacije vazduhoplova i prinudnih postupaka.

Ispit iz predmeta Vazduhoplovni propisi polaže se shodno vrsti dozvole čije izdavanje kandidat zahteva.

Izuzetno od stava 2. ovog člana, kandidati za priznavanje dozvola kabinskog osoblja, pilota zmaja, pilota paraglajdera ili padobranca, polažu samo teorijski deo ispita.

Kandidati za priznavanje ovlašćenja stečenih u inostranstvu polažu samo praktični deo ispita.

Član 13

Uz prijavu za polaganje ispita radi priznavanja inostrane dozvole ili ovlašćenja, kandidat mora dostaviti Direktoratu civilnog vazduhoplovstva dokaze o posedovanju dozvole, odnosno ovlašćenja čije se priznavanje zahteva.

Prijave za polaganje ispita za priznavanje dozvole ili ovlašćenja stečenih u inostranstvu se podnose na obrascu čiji sadržaj i izgled propisuje generalni direktor Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

U pogledu ispitne procedure shodno se primenjuju odredbe Pravilnika o dozvolama letačkog osoblja ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 30/2005).

Član 14

Na osnovu izveštaja komisije o položenom ispitu za priznavanje dozvole i upis ovlašćenja, Direktorat civilnog vazduhoplovstva izdaje kandidatu odgovarajuću dozvolu, ili u dozvolu upisuje ovlašćenje stečeno u inostranstvu.

U slučaju izdavanja dozvole na osnovu priznavanja inostrane dozvole, u rubrici XIII domaće dozvole ("Napomene") mora biti naznačeno da je izdavanje izvršeno na osnovu dozvole stečene u inostranstvu.

Uz zahtev za izdavanje dozvole na osnovu sprovedenog postupka priznavanja, kandidat mora dostaviti lekarsko uverenje izdato od zdravstvene ustanove za pregled vazduhoplovnog ovlašćenog osoblja ovlašćene od strane Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Odredbe ovog pravilnika koje se odnose na dozvole privatnog, profesionalnog i transportnog pilota aviona prestale su da važe danom početka primene Pravilnika o dozvolama i centrima za obuku pilota aviona ("Sl. glasnik RS", br. 56/2007), odnosno 19. juna 2007. godine.
Danom stupanja na snagu Pravilnika o dozvolama i centrima za obuku kabinskog osoblja ("Sl. glasnik RS", br. 98/2011), odnosno 31. decembra 2011. godine, prestaje da važi Pravilnik o uslovima i postupku priznavanja dozvola i ovlašćenja letačkog osoblja stečenih u inostranstvu ("Sl. glasnik RS", br. 94/2005 i 56/2007 - dr. pravilnik) u pogledu onih delova koji se odnose na dozvole kabinskog osoblja.