ODLUKA
O DONOŠENJU REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 22/2011)

Član 1

Donosi se Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine, koji čini sastavni deo ove Odluke.

Član 2

Regionalnim prostornim planom Autonomne Pokrajine Vojvodine, utvrđene su dugoročne osnove organizacije, uređenja korišćenja i zaštite prostora Autonomne Pokrajine Vojvodine u cilju usaglašavanja ekonomskog i socijalnog razvoja sa prirodnim, ekološkim i kulturnim potencijalima i ograničenjima na njenoj teritoriji.

Regionalnim prostornim planom Autonomne Pokrajine Vojvodine utvrđeni su dugoročni principi, ciljevi i opšta koncepcija regionalnog prostornog razvoja, organizacija, uređenje, zaštita i korišćenje teritorije Autonomne Pokrajine Vojvodine; definisana su planska načela i kriterijumi za racionalnu zaštitu, uređenje, korišćenje i razvoj prirodnih sistema i resursa, prostorni razvoj i distribuciju stanovništva, naselja i javnih službi, prostorni razvoj i distribuciju privrednih delatnosti, razvoj turizma, prostorni razvoj saobraćaja i drugih infrastrukturnih sistema, zaštita životne sredine, predela, prirodnih i kulturnih dobara.

Regionalnim prostornim planom Autonomne Pokrajine Vojvodine utvrđena je implementacija regionalnog prostornog plana sagledano kroz mere za podsticanje ravnomernog regionalnog i ravnomernog teritorijalnog razvoja, definisanje smernica za izradu drugih planskih dokumenata i druge razvojne dokumentacije za područje plana, definisanje prioriteta i strateško razvojnih projekata prve etape sprovođenja plana i mere i instrumenti za sprovođenje plana.

Član 3

Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine sadrži tekstualni i grafički deo.

Grafički deo čine referalne karte (Referalna karta 1 "Osnovna namena prostora"; Referalna karta 2 "Mreža naselja i infrastrukturni sistemi" podeljena u tri karte: 2.1 Mreža naselja i centara, privredni sistemi i javne službe; 2.2 Saobraćajna infrastruktura, Vodoprivredna infrastruktura i 2.3 Elektroenergetska infrastruktura, Termoenergetska infrastruktura i Elektronska komunikaciona infrastruktura; i Referalna karta 3 "Turizam i zaštita prostora" podeljena u dve karte: 3.1 Zaštita prirodnih dobara, Zaštita životne sredine i 3.2 Turizam, Zaštita kulturnih dobara), izrađene u razmeri 1:200 000.

Referalne karte iz stava 2. ovog člana, izrađene 6 primeraka, svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 4

Sastavni deo Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine čini Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine na životnu sredinu.

Izveštaj o strateškoj proceni uticaja Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine na životnu sredinu se sastoji iz tekstualnog dela i grafičkog priloga izrađenog u razmeri 1:200 000.

Grafički prilog iz stava 2. ovog člana izrađen u 6 primeraka svojim potpisom overava ovlašćeno lice organa koji donosi planski dokument.

Član 5

Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine direktno se razrađuje kroz izradu strateško razvojnih planskih dokumenata čije je donošenje u nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine i to: regionalnih prostornih planova koji se izrađuju za veće prostorne celine administrativnog, geografskog ili statističkog karaktera, usmerene ka zajedničkim ciljevima i projektima regionalnog razvoja za područja koja su u celini na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, prostornih planova područja posebne namene, i indirektnim putem kroz izradu razvojnih i regulatornih planskih dokumenata čije je donošenje u nadležnosti jedinica lokalne samouprave i to prostorne planove jedinica lokalne samouprave i urbanističke planove.

Član 6

Radi utvrđivanja mera i aktivnosti za sprovođenje Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine, na predlog Republičke agencije za prostorno planiranje, Organizacione jedinice za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine Novi Sad, donosi Program implementacije Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine za period od pet godina. Program implementacije regionalnog prostornog plana donosi organ nadležan za donošenje plana, u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu regionalnog prostornog plana.

Član 7

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, kao nadležni organ za poslove prostornog planiranja i urbanizma, jednom godišnje podnosi Izveštaj o ostvarivanju Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Izveštaj iz stava 1. ovog člana priprema se na osnovu indikatora prostornog razvoja preko kojih se meri ostvarivanje ciljeva prostornog razvoja utvrđenih Regionalnim prostornim planom Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 8

Po jedan primerak Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine, tekstualni deo u analognom obliku i komplet referalnih karata iz člana 3. stav 2. ove Odluke, čuva se trajno u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Republičkoj agenciji za prostorno planiranje - Organizacionoj jedinici za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, Novi Sad i JP za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje "Zavod za urbanizam Vojvodine" Novi Sad, a dva primerka tekstualnog dela Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine u analognom obliku i dva kompleta referalnih karata, u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Novi Sad.

Dokumentaciona osnova na kojoj se zasniva Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine trajno se čuva u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i Republičkoj agenciji za prostorno planiranje Organizacionoj jedinici za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine Novi Sad.

Član 9

Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine sa prilozima dostupan je javnosti u toku važenja dokumenta. Pravo na neposredan uvid u Regionalni prostorni plan Autonomne Pokrajine Vojvodine imaju pravna i fizička lica, pod uslovima i na način koji bliže propisuje ministar nadležan za poslove prostornog planiranja.

Član 10

Prostorni i urbanistički planovi, planovi i programi razvoja koji se donose po posebnim propisima, propisi i drugi opšti akti uskladiće se sa odredbama ove Odluke u roku od godinu dana od dana njenog stupanja na snagu.

Prostorni i urbanistički planovi, planovi i programi razvoja doneti do dana stupanja na snagu ove Odluke, primenjuju se u delovima koji nisu u suprotnosti sa ovom Odlukom.

Član 11

Tekstualni deo Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine objavljuje se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine". Planski dokument se u celosti objavljuje u elektronskom obliku i dostupan je putem interneta.

Član 12

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Tekstualni deo Regionalnog prostornog plana Autonomne Pokrajine Vojvodine, objavljen je u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 22/2011, str. 822-1050.