ODLUKA

O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA PRAĆENJE SPROVOĐENJA NACIONALNOG AKCIONOG PLANA ZA PRIMENU REZOLUCIJE 1325 SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA - ŽENE, MIR I BEZBEDNOST U REPUBLICI SRBIJI (2010-2015)

("Sl. glasnik RS", br. 101/2011)

1. Obrazuje se Komisija za praćenje sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015) (u daljem tekstu: Komisija).

2. Zadatak Komisije je da sagledava stanje i prati sprovođenje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015) (u daljem tekstu: Nacionalni akcioni plan).

Komisija razmatra redovne izveštaje o sprovođenju Nacionalnog akcionog plana i šestomesečne izveštaje o radu Političkog saveta za sprovođenje Nacionalnog akcionog plana.

3. Komisija se obrazuje u sledećem sastavu:

- predstavnik odbora Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti ravnopravnosti polova;

- predstavnik odbora Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti odbrane i unutrašnjih poslova;

- predstavnik odbora Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti spoljnih poslova;

- predstavnik odbora Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti rada i socijalne politike;

- predstavnik odbora Narodne skupštine u čijem delokrugu su pitanja iz oblasti pravosuđa i državne uprave.

- predstavnik Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

4. Komisija se obrazuje za period primene Nacionalnog akcionog plana.

Mandat člana Komisije imenovanog na predlog odbora Narodne skupštine traje do isteka mandata saziva Narodne skupštine u kojem je izabran za narodnog poslanika.

Ako članu Komisije prestane mandat narodnog poslanika pre isteka vremena na koje je izabran, Narodna skupština će imenovati novog člana na predlog odbora na čiji je predlog imenovan član Komisije kome je prestao mandat narodnog poslanika.

5. Predsednika Komisije biraju članovi Komisije.

6. Komisija najmanje jednom godišnje podnosi Narodnoj skupštini informaciju o svom radu.

7. Komisija podnosi izveštaj sa predlogom mera Narodnoj skupštini pre isteka perioda primene Nacionalnog akcionog plana.

8. Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Služba Narodne skupštine, o čemu se stara generalni sekretar Narodne skupštine.

9. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".