UREDBA

O REPROGRAMIRANJU I OSLOBAĐANJU PLAĆANJA ZATEZNE KAMATE PO ODOBRENIM DUGOROČNIM KREDITIMA DATIM ZA FINANSIRANJE REGISTROVANIH POLJOPRIVREDNIH GAZDINSTAVA FIZIČKIM I PRAVNIM LICIMA U CILJU PODSTICANJA RAZVOJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

("Sl. glasnik RS", br. 44/2010, 101/2010, 56/2011 i 100/2011)

Član 1

Ovom uredbom uređuju se uslovi i način reprogramiranja i oslobađanja plaćanja zatezne kamate po odobrenim dugoročnim kreditima datim za finansiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava fizičkim i pravnim licima, u cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje, po Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2005. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 139/04, 10/05, 51/05 i 60/05), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2006. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 3/06), Uredbi o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2007. godinu ("Službeni glasnik RS", br. 73/07 i 113/07), osim sredstava utvrđenih članom 1. Uredbe o dopuni Uredbe o utvrđivanju Programa mera za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje za 2004. godinu ("Službeni glasnik RS", broj 70/04).

Član 2

Osnovicu za reprogramiranje kredita iz člana 1. ove uredbe predstavlja knjigovodstveno stanje duga - glavnica, koji je odobren iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), a plasiran preko poslovnih banaka.

Da bi korisnik kredita stekao pravo na reprogramiranje kredita potrebno je da je izmirio dospelu redovnu kamatu.

Član 3

Reprogramiranje kredita iz člana 1. ove uredbe uređuje se na predlog banke koja je odobrila kredit i ne može biti duže od tri godine od datuma poslednjeg dospeća.

Otplata kredita vrši se u mesečnim, tromesečnim, šestomesečnim, devetomesečnim ili godišnjim anuitetima/ratama, izraženim u evrima prema planu otplate koji se prilaže uz aneks ugovora o kreditu i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Kamata na osnovicu iz člana 2. ove uredbe do otplate kredita ista je kao prilikom odobravanja kredita, na godišnjem nivou.

Član 5

Zahtev za reprogramiranje dugoročnog kredita i oslobađanje plaćanja zatezne kamate korisnik kredita podnosi poslovnoj banci koja je odobrila kredit.

Član 6

Odredbe ugovora o kreditu koje nisu predmet ove uredbe i nisu u suprotnosti sa ovom uredbom, ostaju nepromenjene.

Član 7

Na predlog banke, ako korisnik dugoročnog kredita izmiri rate i redovnu kamatu ili kredit u celosti do 30. juna 2012. godine, kao i u slučaju reprogramiranja kredita, oslobađa se plaćanja zatezne kamate na sredstva odobrena od Ministarstva.

Član 8

Odluku po svakom pojedinačnom obrazloženom predlogu banka dostavlja Ministarstvu najkasnije do 30. juna 2012. godine.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o izmenama i dopunama
Uredbe o reprogramiranju i oslobađanju plaćanja zatezne kamate po odobrenim dugoročnim kreditima datim za finansiranje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava fizičkim i pravnim licima u cilju podsticanja razvoja poljoprivredne proizvodnje

("Sl. glasnik RS", br. 101/2010)

Član 4

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".