PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 81/2011 i 102/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o utvrđivanju Plana izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motiva redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica ("Službeni glasnik RS", br. 76/10, 6/11 i 64/11).

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2012. godine.

 

PLAN
IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležavaće se događaji, jubileji, datumi iz nacionalne ili svetske istorije, značajni sportski događaji i druge manifestacije, kao što su:

1) 1. zimske olimpijske igre mladih - Insbruk 2012;

2) Lunarni horoskop: Godina zmaja;

3) Umetnost;

4) Vaskrs;

5) Nauka;

6) Zajedničko izdanje Srbija - Slovačka: Jan Konijarek

7) 25. Beogradski maraton;

8) Evropa - poseti Srbiju;

9) Fauna;

10) Evropska zaštita prirode;

11) 175 godina od početka izgradnje Saborne crkve Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu;

12) 30. olimpijske igre - London 2012;

13) Velikani srpske književnosti;

14) Muzejski eksponati;

15) Radost Evrope;

16) Dan marke;

17) Božić;

18) 100 godina od osnivanja Afričkog nacionalnog kongresa;

19) 125 godina Narodnog pozorišta u Nišu.

1. 1. Zimske olimpijske igre mladih - Insbruk 2012

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se sportovi u kojima učestvuju mladi na prvim zimskim olimpijskim igrama ovakve vrste.

2. Lunarni horoskop: Godina zmaja

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 2012. godina kao Godina zmaja u lunarnom horoskopu.

3. Umetnost

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se arhitektura:

a) 100 godina Gradske kuće u Subotici;

Gradska kuća u Subotici predstavlja jedinstveni spomenik kulture i izvanredan primer umetničkog pravca secesije u Srbiji.

4. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

5. Nauka

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se jubileji tri obrazovne ustanove u Srbiji:

a) 75 godina Muzičke akademije u Beogradu

Muzička akademija u Beogradu je osnovana 1937. godine (danas Fakultet muzičke umetnosti). Nastava na Akademiji se odvija na 11 odseka: kompozicija, dirigovanje, solo pevanje, klavir, gudački instrumenti, duvački instrumenti, muzikologija, opšta muzička pedagogija, poliinstrumentalni odsek, etnomuzikologija i kamerna muzika.

b) 75 godina Akademije likovnih umetnosti u Beogradu

Akademija likovnih umetnosti osnovana je 1937. godine (danas Fakultet likovnih umetnosti). Organizacija nastave na Akademiji odvija se na tri odseka: Slikarskom, Grafičkom i Vajarskom.

v) 150 godina Gimnazije u Požarevcu

Gimnazija u Požarevcu je osnovana 1862. godine Ukazom knjaza Mihaila. Đaci ove gimnazije su bili i poznati akademici i naučnici.

6. Zajedničko izdanje Srbija - Slovačka: Jan Konijarek

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se život i umetničko delo osnivača modernog slovačkog vajarstva Jana Konijareka, koji je živeo i radio u Srbiji od 1906 -1918. godine. Bio je predavač u gimnaziji u Čačku, kao i vojnik srpske vojske u 1. svetskom ratu.

7. 25. Beogradski maraton

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 25. Beogradski maraton koji predstavlja najznačajniju tradicionalnu sportsku manifestaciju u Srbiji.

8. Evropa - poseti Srbiju

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, kao i u drugim evropskim zemljama, obeležiće se turističke lepote i destinacije naše zemlje sa pozivom stranim turistima da posete Republiku Srbiju.

9. Fauna

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se životinjski svet u Republici Srbiji.

10. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se zaštićene prirodne oblasti u Srbiji.

11. 175 godina od početka izgradnje Saborne crkve Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se veliki jubilej Saborne crkve u Beogradu, koja spada u red najznačajnijih kulturno-umetničkih spomenika srpskog naroda. Monumentalan spomenik srpske crkvene arhitekture izrađen u dva stilska pravca - klasičnom baroku i klasicizmu.

12. 30. Olimpijske igre - London 2012

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Letnje olimpijske igre u Londonu i odgovarajući sportovi.

13. Velikani srpske književnosti

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se život i delo naših pisaca:

a) 150 godina od rođenja Vojislava Ilića

Vojislav Ilić je jedan od najpoznatijih srpskih pesnika. Najpoznatije pesme ovog velikog srpskog pesnika su: "Anđeo mira", "U poznu jesen", "Zimsko jutro", "Grm", "Domovina" i "Sveti Sava".

b) 150 godina od rođenja Janka Veselinovića

Janko Veselinović je jedan od najpoznatijih srpskih književnika. Najpoznatija dela, ovog velikog srpskog pisca su: "Slike iz seoskog života", "Poljsko cveće" i "Hajduk Stanko".

v) 225 godina od rođenja Vuka Karadžića

Vuk Karadžić je najznačajnija ličnost srpske književnosti 19. veka. Bio je filolog, reformator srpskog jezika, sakupljač narodnih pesama i pisac prvog rečnika srpskog jezika.

14. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se bogatstvo eksponata koje čuvaju naši muzeji (Muzej primenjene umetnosti i Etnografski muzej).

15. Radost Evrope

Izdavanje ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica posvećeno je odabranim dečijim crtežima i slikama sa konkursa Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Radost Evrope".

16. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na XI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja Dana marke prepusti nacionalnim poštanskim upravama. Prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom "Dan marke", obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

17. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

18. 100 godina od osnivanja Afričkog nacionalnog kongresa

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 100 godina od osnivanja Afričkog nacionalnog kongresa. Vođa Afričkog nacionalnog kongresa i prvi demokratski izabrani predsednik Južne Afrike je Nelson Mendela, borac protiv aparthejda, dobitnik Nobelove nagrade za mir i počasni građanin Beograda.

19. 125 godina Narodnog pozorišta u Nišu

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 125 godina Narodnog pozorišta u Nišu. Narodno pozorište u Nišu je jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji. Prvu predstavu je izvelo Putujuće pozorište "Sinđelić", 11. marta 1887. godine, u svečanoj dvorani kafane "Evropa", i od tada Narodno pozorište u Nišu, neprekidno traje. Njegovom scenom prošli su mnogi velikani pozorišta iz zemlje i inostranstva.

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. AVALSKI TORANJ

 

Avalski televizijski toranj izgrađen je 1965. godine na osnovu projekta arhitekata Uglješe Bogunovića i Slobodana Janjića i konstruktora akademika Milana Krstića. Avalski toranj je u NATO bombardovanju Republike Srbije razoren 29. aprila 1999. godine. Radovi na rekonstrukciji Avalskog tornja započeti su 2005. godine, a završeni 2009. godine. Televizijski toranj je otpočeo sa radom 29. aprila 2010. godine.

2. DIGITALNA SRBIJA

 

Digitalna škola predstavlja niz aktivnosti usmerenih na opremanje digitalnih kabineta u svim osnovnim školama u Republici Srbiji savremenim personalnim računarima pomoću kojih će đaci pored informatike, na interaktivan i deci zanimljiv način, moći da uče i ostale nastavne predmete u uslovima za učenje kakvi su dostupni njihovim vršnjacima u zemljama Evropske unije.

3. DIGITALNA TELEVIZIJA

 

Proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje signala zemaljske televizije je trenutno aktuelan za sve države u svetu, otpočeo je i naročito je bitan za našu zemlju, uzevši u obzir da polovina stanovništva Srbije ima samo mogućnost prijema signala zemaljske televizije. Prednosti digitalne TV između ostalih naprednih funkcija u odnosu na analognu, je da omogućava bolju sliku i zvuk, kao i više programa sa elektronskim programskim vodičem. Zbog efikasnog načina prenosa i obrade signala, deo spektra namenjen emitovanju zemaljskog TV signala u analognom domenu, biva oslobođen i moguće ga je koristiti za druge usluge, posebno iz oblasti interneta.