PRAVILNIK
O STRUČNIM ISPITIMA ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 100/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se program, postupak i način polaganja stručnog ispita u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

Član 2

Zaposleni koji je položio stručni ispit po programu za kandidate sa stečenim srednjim obrazovanjem, a u toku rada je stekao viši stepen obrazovanja, odnosno obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine ili na studijama prvog stepena (osnovne akademske studije, osnovne strukovne studije), odnosno na studijama u trajanju do tri godine (u daljem tekstu: visoko obrazovanje) dužan je da u roku od 60 dana nakon premeštaja na radno mesto za koje je uslov visoko obrazovanje, položi stručni ispit po programu za kandidate sa stečenim visokim obrazovanjem.

Član 3

Stručni ispit se polaže pred Ispitnom komisijom za polaganje stručnog ispita (u daljem tekstu: Ispitna komisija).

Članovi Ispitne komisije mogu biti policijski službenici koji imaju visoko obrazovanje na studijama drugog stepena (diplomske akademske studije - master, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine, položen stručni ispit i koji najmanje sedam godina rade na poslovima iz oblasti iz kojih se predmet polaže.

Kandidate za članove Ispitne komisije predlaže rukovodilac unutrašnje organizacione jedinice Ministarstva u kojoj se primarno obavljaju poslovi iz oblasti iz kojih se predmet polaže, a sekretara Ispitne komisije predlaže rukovodilac organizacione jedinice u sedištu Ministarstva nadležne za radnopravne odnose (u daljem tekstu: nadležna organizaciona jedinica) iz reda zaposlenih koji rade na poslovima u vezi sa stručnim ispitima.

Članove i sekretara Ispitne komisije, kao i predsednika i njegovog zamenika iz reda članova, rešenjem imenuje ministar unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar), na dve godine.

Predsednik Ispitne komisije: stara se o obezbeđenju uslova za rad Ispitne komisije, na predlog sekretara Ispitne komisije određuje člana Ispitne komisije po svakom pojedinačnom terminu polaganja stručnog ispita; stara se o nesmetanom obavljanju stručnog ispita i nakon završetka polaganja javno objavljuje rezultate ispitivanja.

Sekretar Ispitne komisije neposredno organizuje rad članova Ispitne komisije, vodi zapisnike o polaganju stručnih ispita po svakom pojedinačnom terminu.

Član 4

Termine polaganja stručnog ispita određuje nadležna organizaciona jedinica.

Član 5

Stručni ispit za kandidate sa stečenim visokim obrazovanjem sadrži sledeće ispitne predmete:

1) Ustavom utvrđena ljudska i manjinska prava i slobode;

2) Ustavno uređenje;

3) Osnovi sistema Evropske unije;

4) Sistem državne uprave;

5) Radno zakonodavstvo;

6) Kancelarijsko poslovanje;

7) Upravno pravo;

8) Prekršajno pravo;

9) Krivično pravo i krivični postupak;

10) Kriminalistika;

11) Organizacija i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova i policijska ovlašćenja.

Stručni ispit za kandidate sa stečenim srednjim obrazovanjem sadrži sledeće ispitne predmete:

1) Osnovi sistema državne uprave i ustavnog uređenja;

2) Osnovi sistema Evropske unije;

3) Osnovi sistema radnih odnosa i radni odnosi u organima državne uprave;

4) Organizacija i nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova i policijska ovlašćenja;

5) Kancelarijsko poslovanje.

Član 6

Program stručnog ispita utvrđuje se za odgovarajuće ispitne predmete, u zavisnosti od školske spreme, odnosno složenosti poslova za koje se kandidat osposobljava za samostalan rad.

Oblasti koje čine sadržinu ispitnih predmeta iz člana 5. stav 1. tač. 2) - 6) i stav 2. tač. 1), 2) i 5) ovog pravilnika utvrđene su u Uredbi o programu i načinu polaganja državnog stručnog ispita ("Službeni glasnik RS", broj 16/09) - u odgovarajućim delovima Programa državnog stručnog ispita, u Prilogu 1. uz tu uredbu.

Oblasti koje čine sadržinu ispitnih predmeta iz člana 5. stav 1. tačka 1) i tač. 7) - 11) i stav 2. tač. 3) i 4) ovog pravilnika navedene su u Programu stručnog ispita (Prilog 1.), koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 7

Kandidat podnosi prijavu za polaganje stručnog ispita preko organizacione jedinice u kojoj radi, nadležnoj organizacionoj jedinici, najkasnije 60 dana pre isteka pripravničkog staža.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana dostavlja se i ocena neposrednog rukovodioca o osposobljenosti kandidata.

Prijava za polaganje stručnog ispita (Obrazac 1.) odštampana je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 8

Po prijemu prijave nadležna organizaciona jedinica određuje datum polaganja stručnog ispita, o čemu donosi rešenje i obaveštava kandidata.

Datum polaganja stručnog ispita ne može biti određen nakon dana okončanja pripravničkog staža.

Stručni ispit nadležna organizaciona jedinica iz stava 1. ovog člana može odložiti, na zahtev kandidata, u slučaju privremene sprečenosti za rad i u drugim slučajevima opravdanog odsustva sa rada, o čemu kandidat podnosi dokaze.

Član 9

Na stručnom ispitu utvrđuje se stručna osposobljenost kandidata za samostalno obavljanje poslova u Ministarstvu.

Stručna osposobljenost kandidata proverava se pismenim i usmenim ispitivanjem.

Član 10

Pismeno ispitivanje kandidata obuhvata sastavljanje pismenog rada iz ispitnog predmeta koji je najbliži poslovima radnog mesta kandidata.

Ispitni predmet iz stava 1. određuje se u rešenju iz člana 8. stav 1. ovog pravilnika, sa temom iz jedne oblasti iz člana 6. st. 2 i 3. ovog pravilnika.

Sastavljanje pismenog rada traje najduže dva časa.

U toku sastavljanja pismenog rada kandidat se može služiti zakonskim tekstovima bez komentara, odnosno objašnjenja, kao i drugom odgovarajućom literaturom uz dozvolu članova ispitne komisije.

Član 11

Pismeni rad kandidata ocenjuje član Ispitne komisije ocenom "položio" ili "nije položio".

Ukoliko je kandidat za pismeni rad ocenjen ocenom "nije položio" smatraće se da nije položio ni usmeni ispit iz ispitnog predmeta na koji se pismeni rad odnosi i dužan je da taj ispitni predmet polaže u celini.

Član 12

Usmeno ispitivanje sastoji se od polaganja ispitnih predmeta pred članom Ispitne komisije imenovanim za određeni predmet.

Pokazano znanje kandidata na usmenom ispitu ocenjuje član Ispitne komisije za svaki ispitni predmet ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 13

Konačan uspeh kandidata na stručnom ispitu ocenjuje Ispitna komisija sa "položio" ili "nije položio".

Član 14

Kandidat koji iz jednog ili dva ispitna predmeta nije dobio pozitivnu ocenu uputiće se na popravno polaganje ispita iz tih ispitnih predmeta.

Kandidat koji iz tri ili više ispitnih predmeta nije dobio pozitivnu ocenu upućuje se na ponovno polaganje stručnog ispita.

Popravno, odnosno ponovno polaganje ispita može se sprovesti samo jedanput, u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana prvog polaganja ispita.

Kandidat koji ne zadovolji na popravnom, odnosno ponovnom polaganju stručnog ispita nije položio stručni ispit.

Član 15

O toku stručnog ispita vodi se Zapisnik o polaganju stručnog ispita (Obrazac 2.), koji je odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 16

Uverenje o položenom stručnom ispitu po programu za visoko obrazovanje (Obrazac 3.) i Uverenje o položenom stručnom ispitu po programu za srednje obrazovanje (Obrazac 4.) odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Uverenja iz stava 1. ovog člana izdaju se u dva primerka od kojih se jedan primerak uručuje licu koje je položilo ispit, a drugi ostaje u kadrovskoj evidenciji Ministarstva.

Član 17

Troškove polaganja stručnog ispita, kao i popravnog ispita snosi Ministarstvo.

Troškove ponovnog polaganja stručnog ispita snosi lice koje ispit ponovo polaže.

Visina troškova iz stava 2. ovog člana određuje se aktom ministra.

Članovima ispitne komisije pripada naknada čija se visina određuje aktom iz člana 3. stav 4. ovog pravilnika.

Član 18

Stručni ispiti koji su prijavljeni i započeti pre dana stupanja na snagu ovog pravilnika sprovešće se po odredbama propisa u skladu sa kojim su prijavljeni i započeti.

Član 19

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o stručnim ispitima zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik RS", broj 21/11).

Član 20

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog 1.

PROGRAM STRUČNOG ISPITA

Za kandidate sa visokim obrazovanjem - za ispitne predmete iz člana 5. stav 1. tačka 1) i tač. 7) - 11) ovog pravilnika

USTAVOM UTVRĐENA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I SLOBODE

Vrste i karakteristike; značaj sa stanovišta ravnopravnosti i jednakosti građana i ustavna zajamčenja; lična sloboda; lišavanje slobode i pritvaranje; poštovanje ljudske ličnosti i zaštita prava u postupku i u slučaju neosnovanog osuđivanja ili lišavanja slobode; pravo na odbranu; sloboda kretanja i nastanjivanja i njena ograničenja; nepovredivost stana i odstupanja; nepovredivost tajne pisama i drugih sredstava opštenja i odstupanja; zaštita podataka o ličnosti; sloboda zbora i drugog mirnog okupljanja i njena ograničenja; sloboda političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja i njena ograničenja - uopšte i posebno na pripadnike vojske i policije; slobode izražavanja nacionalne pripadnosti i prava nacionalnih manjina; prava na štrajk i ograničenja - uopšteno i posebno u odnosu na zaposlene u državnim organima, pripadnike vojske i policije; dužnosti građana; slobode, prava i dužnosti stranaca u Republici Srbiji.

UPRAVNO PRAVO

Opšti upravni postupak i posebni upravni postupak; osnovna načela o opštem upravnom postupku; organi koji odlučuju u upravnom postupku (nadležnost, stvarna i mesna); službena lica koja donose rešenja i preduzimaju radnje u upravnom postupku; izuzeće službenog lica; ko može da bude stranka u upravnom postupku: fizička lica, pravna lica i grupa građana; zastupnici i punomoćnici stranke; stranačka i procesna sposobnost i stručna legitimacija; opštenje organa i stranaka: podnesci, pozivanje, zapisnik, razgledanje spisa, dostavljanje pismenog; rokovi, kako se računaju i vrste rokova; povraćaj u pređašnje stanje; pokretanje upravnog postupka: po službenoj dužnosti, po zahtevu stranaka, spajanje stvari u jedan postupak, izmena zahteva, odustanak od zahteva, proveravanje, skraćeni i poseban ispitni postupak; prethodno pitanje; usmena rasprava: kad je obavezna i kako teče; dokazna sredstva u upravnom postupku i ukratko o svakom sredstvu: javna isprava, svedoci, uviđaj, veštaci, uzimanje izjave stranke; kad se mora izdati uverenje stranci; rešenje, zaključak u upravnom postupku: oblik i sastavni delovi rešenja, delimično, potpuno i privremeno rešenje, rok za izdavanje rešenja: žalba u upravnom postupku, nadležnost organa za rešavanje, rok za žalbu, sadržaj žalbe, rad prvostepenog organa po žalbi, rešavanje drugostepenog organa po žalbi i vanredna pravna sredstva (nabrojati neka od njih), razlozi za obnovu upravnog postupka u kom roku i na čiju inicijativu; pravne posledice poništavanja i ukidanja rešenja; pojam konačnog izvršnog i pravosnažnog rešenja; izvršenje rešenja u upravnom postupku: opšta pravila, administrativno i sudsko izvršenje, nadležnost organa za izvršenje; izvršenje radi obezbeđenja i privremeni zaključak; troškovi u upravnom postupku, koje troškove snosi stranka a ko je organ i ko o tome odlučuje i kakvim aktom.

Upravni spor, protiv kojih akata se može voditi, a kada je isključen; tužilac u upravnom sporu; tuženi i zainteresovana stranka u upravnom sporu; sadržaj tužbe u upravnom sporu i šta se uz nju prilaže; nadležnost za rešavanje po tužbama u upravnom sporu; razlozi za odbacivanje tužbe u prethodnom postupku; sastavni delovi presude u upravnom sporu i vrste i osnovna sadržina dispozitiva; pravna sredstva protiv odluka donetih u upravnom sporu; obaveze organa u pogledu postupanja po presudi donetoj u upravnom sporu.

PREKRŠAJNO PRAVO

Osnovna načela prekršajnog postupka; vrste prekršajnih kazni; organi ovlašćeni za propisivanje prekršaja i prekršajnih kazni; zaštitne mere, vrste, organi ovlašćeni za propisivanje; odgovornost i kažnjavanje za prekršaj; odmeravanje kazne; zamena novčane kazne; odgovornost i kažnjavanje maloletnika; zastarelost za pokretanje prekršajnog postupka i izvršenje prekršajnih kazni i zaštitnih mera; organi nadležni za vođenje prekršajnog postupka; pojam okrivljenog i oštećenog u prekršaju, njihova prava i dužnosti; rokovi u prekršajnom postupku i njihovo računanje; povraćaj u pređašnje stanje; troškovi prekršajnog postupka; imovinsko-pravni zahtev u prekršajnom postupku; pokretanje i tok prekršajnog postupka; povod za pokretanje prekršajnog postupka; pozivanje i privođenje lica; mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog; saslušavanje okrivljenog i svedoka; suočenje; uviđaj; veštačenje; jemstvo; pretresanje stana i lica u prekršajnom postupku; mere zadržavanja okrivljenog, rešenje u prekršaju; donošenje rešenja bez saslušavanja okrivljenog; žalba u prekršajnom postupku; zahtev za sudsku zaštitu; zahtev za zaštitu zakonitosti; obnova prekršajnog postupka; posebni postupci u prekršajnom postupku; prema maloletnicima, u primeni zaštitnih mera za naplatu novčane kazne na licu mesta, za naplatu štete zbog neopravdanog kažnjavanja; izvršenje odluke u prekršajnom postupku; rešenja, kazne zatvora, novčane kazne, troškova postupka i naknade štete, zaštitna mera.

KRIVIČNO PRAVO I KRIVIČNI POSTUPAK

Vremensko i prostorno važenje krivičnog zakonodavstva; pojam krivičnog dela i elementi krivičnog dela; objekat i subjekat krivičnog dela; nužna odbrana; krajnja nužda; stadijumi izvršenja krivičnog dela; pripremne radnje za izvršenje krivičnog dela; pokušaj (pojam i vrste pokušaja); mesto i vreme izvršenja krivičnog dela; uračunljivost; umišljaj; nehat; pojam i vrste zabluda; saizvršilaštvo; podstrekavanje; pomaganje; krivična odgovornost i kažnjivost organizatora zločinačkih udruženja; vrste krivičnih sankcija i njihova svrha; pojam kazni i vrsta kazni; vrste mere bezbednosti i izvršenje mera bezbednosti.

Pojam, cilj i zadatak krivičnog postupka; načela krivičnog postupka; stranke i učesnici u krivičnom postupku; vrste sudova; sudovi (sastav, stvarna i mesna nadležnost); prava i dužnosti javnog tužioca u krivičnom postupku; oštećeni kao tužilac; okrivljeni i njegov položaj u krivičnom postupku; branilac; krivična prijava i dopuna krivične prijave; organi unutrašnjih poslova u prethodnom postupku; zapisnik o pretresu stana i lica; zapisnik o ispitivanju okrivljenog; uviđaj i zapisnik o uviđaju; službene beleške i izjave - njihova procesna vrednost; ispitivanje okrivljenog; lišenje slobode od strane ovlašćenog službenog lica i dužnosti nakon lišenja slobode; istraga; istražne radnje; poziv i dovođenje; obećanje okrivljenog da neće napustiti boravište; jemstvo; pritvor; pretresanje stana i lica; privremeno oduzimanje predmeta; postupanje sa sumnjivim stvarima; uviđaj; podnesci i zapisnici u krivičnom postupku; postupak za izdavanje poternica i objave; brisanje osude.

KRIMINALISTIKA

Kriminalistička taktika: pojam i vrste kriminaliteta; pojam i podela kriminaliteta; osnovna načela kriminalistike; preventivni i represivni vid borbe protiv kriminaliteta; karakteristike savremenog kriminaliteta; kategorije izvršilaca krivičnih dela; pojačani nadzor i lokalna kontrola nad određenom kategorijom delikvenata; provera; osmatranje; zaseda; praćenje; racija - blokade; uviđaj; obezbeđenje lica mesta; indicije i verzije; lišenje slobode; hapšenje opasnih kriminalaca; pretresanje lica, stana, drugih prostorija i prevoznih sredstava; zapisnik o pretresanju; opšta taktička pravila za obavljanje razgovora; specifičnost i taktika razgovora s licem koje se smatra mogućim učiniocem krivičnog dela; taktika obavljanja razgovora sa svedocima; pojam i vrsta veštačenja; alibi - pojam i način proveravanja; prepoznavanje lica i leša; kriminalističke operativne evidencije (pojam, vrste i način korišćenja); potražna delatnost (pojam i vrste potraga); utvrđivanje identiteta (pojam i način utvrđivanja): korišćenje posebno dresiranih pasa.

Kriminalistička metodika: ubistvo; silovanje, nedozvoljeni pobačaj; deteubistvo; razbojništvo; provalna krađa; džepna krađa; oduzimanje i krađa motornih vozila; prevara; ucena; nedozvoljena trgovina i šverc; špijunaža; sabotaža.

Kriminalistička tehnika: pojam i podela kriminalističke tehnike; kriminalistička registracija i identifikacija; lični opis; daktiloskopija; monodaktiloskopija; tragovi krivičnih dela (pojam, značaj i vrste tragova); tragovi otisaka papilarnih linija; tragovi stopala; tragovi krvi; tragovi sperme i drugih čovečijih izlučivanja; tragovi dlaka; tragovi prašine i blata; tragovi sečiva; tragovi vatrenog oružja; tragovi vozila; tragovi životinja; veštačenja rukopisa i potpisa; kriminalističko skiciranje.

ORGANIZACIJA I NADLEŽNOST MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I POLICIJSKA OVLAŠĆENJA

Nadležnost, organizacija, dužnosti i ovlašćenja; ovlašćena službena lica i radnici na posebnim i određenim dužnostima; pomoćna policija; radni odnosi u Ministarstvu unutrašnjih poslova (uslovi za prijem, raspoređivanje, prestanak radnog odnosa); disciplinska odgovornost (povrede, mere); stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.

Upozorenje i naređenje, provera i utvrđivanje identiteta lica i identifikacija predmeta, pozivanje, dovođenje, zadržavanje lica i privremeno ograničenje kretanja, pregled prostorija, objekata i dokumentacije i protiv teroristički pregled, zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i saobraćajnih sredstava, obezbeđenje i pregled mesta događaja, javno raspisivanje nagrade, poligrafsko testiranje, traganje za licima i predmetima i zaštita žrtava krivičnih dela i drugih lica; načini upotrebe pojedinih sredstava prinude; načini obavljanja pojedinih policijskih poslova.

Pravni izvori - obavezna literatura

Ustav Republike Srbije, svi važeći zakoni koji regulišu gore navedene oblasti, podzakonski propisi iz Zakona o policiji, propisi Evropske unije, udžbenik iz kriminalistike.

Za kandidate sa srednjim obrazovanjem - za ispitne predmete iz člana 5. stav 2. tač. 3) i 4) ovog pravilnika.

OSNOVI SISTEMA RADNIH ODNOSA I RADNI ODNOSI U ORGANIMA DRŽAVNE UPRAVE

Izvori radnog prava; unutrašnji izvori radnog prava; međusobni odnos zakona, kolektivnog ugovora, pravilnika o radu i ugovora o radu.

Osnovna pravila o državnim službenicima (pojam državnih službenika i pojam nameštenika; poslodavac; primena opštih propisa o radu i posebnog kolektivnog ugovora; načela delovanja državnih službenika). Prava i dužnosti državnih službenika. Vrste radnih mesta državnih službenika. Popunjavanje slobodnih radnih mesta (uslovi za zaposlenje; dopuštenost i način popunjavanja radnog mesta; trajanje radnog odnosa; probni rad). Ocenjivanje i napredovanje državnih službenika. Premeštaj državnih službenika zbog potrebe rada. Stručno usavršavanje i osposobljavanje (stručno usavršavanje; dodatno obrazovanje; stručni ispit; stručno osposobljavanje - pripravništvo). Odgovornost državnih službenika (disciplinska odgovornost; disciplinske kazne; disciplinski postupak; udaljenje s rada; zastarelost; odgovornost za štetu). Prestanak radnog odnosa. Prava državnih službenika pri promeni uređenja državnih organa. Odlučivanje o pravima i dužnostima državnih službenika (odlučivanje u prvom stepenu; žalbene komisije). Posebna pravila o nameštenicima. Nadležnost upravne inspekcije. Plate državnih službenika i nameštenika.

Zdravstveno osiguranje lica; prava iz zdravstvenog osiguranja - zdravstvena zaštita, novčane naknade i pomoć; ostvarivanje prava iz zdravstvenog osiguranja.

Penzijsko i invalidsko osiguranje - starosna penzija (uslovi za sticanje, ostvarivanje i visina); invalidska penzija (uslovi za sticanje, ostvarivanje i visina); porodična penzija (uslovi za sticanje); profesionalna rehabilitacija; pravo na penziju i pre ispunjenja opštih uslova za njeno sticanje ovlašćenih službenih lica i radnika na određenim dužnostima.

Specifičnosti radnopravnog statusa zaposlenih u Ministarstvu.

ORGANIZACIJA I NADLEŽNOST MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA I POLICIJSKA OVLAŠĆENJA

Nadležnost, organizacija, dužnosti i ovlašćenja; ovlašćena službena lica i radnici na posebnim i određenim dužnostima; pomoćna policija; radni odnosi u Ministarstvu unutrašnjih poslova (uslovi za prijem, raspoređivanje, prestanak radnog odnosa); disciplinska odgovornost (povrede, mere); stručno obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje.

Upozorenje i naređenje, provera i utvrđivanje identiteta lica i identifikacija predmeta, pozivanje, dovođenje, zadržavanje lica i privremeno ograničenje kretanja, pregled prostorija, objekata i dokumentacije i protiv teroristički pregled, zaustavljanje i pregledanje lica, predmeta i saobraćajnih sredstava, obezbeđenje i pregled mesta događaja, javno raspisivanje nagrade, poligrafsko testiranje, traganje za licima i predmetima i zaštita žrtava krivičnih dela i drugih lica; načini upotrebe pojedinih sredstava prinude; načini obavljanja pojedinih policijskih poslova.

Pravni izvori - obavezna literatura

Ustav Republike Srbije, svi važeći zakoni koji regulišu gore navedene oblasti, podzakonski propisi iz Zakona o policiji, propisi Evropske unije.

 

Obrazac 1.

 

PRIJAVA ZA POLAGANJE STRUČNOG ISPITA

 

IME:

 

 

PREZIME:

 

 

DATUM ROĐENJA:

 

MESTO ROĐENJA:

 

JMBG /_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/_/

NAZIV ZAVRŠENE ŠKOLE, ODNOSNO FAKULTETA:

 

 

KANDIDAT JE ZAPOSLEN U:

__________________________________________________

 

RADNO ISKUSTVO:

_____________________________________________________________

 

ROK U KOME JE KANDIDAT OBAVEZAN DA POLOŽI ISPIT:

_______________________________

ZAHTEV SE PODNOSI:

1. saglasno članu 5. stav 1. Pravilnika;

2. saglasno članu 5. stav 2. Pravilnika;

KONTAKT TELEFON KANDIDATA: ______________________

NAPOMENA: Uz prijavu se prilažu odgovarajuća dokumenta i to:

1.

akt o prijemu u radni odnos;

2.

diploma o stečenoj školskoj spremi (overena fotokopija);

3.

lična karta (fotokopija);

(Zaokružiti broj ispred odgovarajućeg osnova za podnošenje zahteva, odnosno priloženog dokumenta)

Potpis ovlašćenog lica

 

Potpis podnosioca zahteva
sa navedenom adresom

 

M. P.

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac 2.

 

ZAPISNIK O POLAGANJU STRUČNOG ISPITA

1. Pred Ispitnom komisijom obrazovanom rešenjem ministra unutrašnjih poslova, polagao-la je stručni ispit:

(prezime, ime jednog roditelja i ime)

 

rođen-a

 

  godine u 

 

kandidat

(naziv i mesto organizacione jedinice u kojoj radi)

 

Kandidat ima završen

 

 

fakultet/školu i radi na poslovima

___________________________________________________

Polaganje ispita odobreno je rešenjem MUP-a broj

 ________________ od __________ 20 ___  godine.

 

Ispit polaže

__________________________________________________
(prvi, drugi put)

2. Stručni ispit je polagao dana ____________________ 20___ godine.

Pismeni rad je ocenjen ocenom ____________________

3. Usmeni ispit je započeo u ________ časova.

Na usmenom ispitu iz pojedinih predmeta kandidat je pokazao sledeći uspeh:

01.

 

 

 

 

 

 

02.

 

 

 

 

03.

 

 

 

 

04.

 

 

 

 

05.

 

 

 

 

06.

 

 

 

 

07.

 

 

 

 

08.

 

 

 

 

09.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

4. Posle završenog polaganja utvrđeno je:

Kandidat _____________________________________________

a) položio je ispit

b) nije položio ispit

c) upućuje se na ponovno polaganje ispita iz predmeta:

01. _______________________________________

02. _______________________________________

Usmeni ispit završen u ______________ časova.

 

Sekretar Komisije,

 

Članovi Komisije,

 

Predsednik
Komisije

 

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

Obrazac 3.

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo unutrašnjih poslova

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU PO PROGRAMU ZA VISOKO OBRAZOVANJE

 

(ime i prezime kandidata)

 

Rođen-a 

 

 u 

 

 JMBG

 

 

(datum rođenja)

 

(mesto rođenja)

 

 

 

Završio-la 

 

 

(naziv fakulteta - škole)

 

Položio-la je dana 

 

STRUČNI ISPIT

 

Ovo uverenje izdaje se na osnovu člana 16. stav 1. Pravilnika o stručnim ispitima zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Broj: _______________

 

Predsednik
Ispitne komisije

Datum: _______________

 

Beograd

M. P.

_______________________

 

Obrazac 4.

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo unutrašnjih poslova

UVERENJE
O POLOŽENOM STRUČNOM ISPITU PO PROGRAMU ZA SREDNJE OBRAZOVANJE

 

(ime i prezime kandidata)

 

Rođen-a 

 

 u 

 

 JMBG

 

 

(datum rođenja)

 

(mesto rođenja)

 

 

 

Završio-la 

 

 

(naziv škole)

 

Položio-la je dana 

 

STRUČNI ISPIT

Ovo uverenje izdaje se na osnovu člana 16. stav 1. Pravilnika o stručnim ispitima zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Broj: _______________

 

Predsednik
Ispitne komisije

Datum: _______________

 

Beograd

M. P.

_______________________