ODLUKA

O DODELI POKLONA I NAGRADA UČENICIMA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

("Sl. list grada Beograda", br. 51/2011)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se dodela poklona i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, čiji je osnivač Republika Srbija ili grad Beograd, a koje imaju sedište na teritoriji grada Beograda.

Sredstva za finansiranje poklona i nagrada iz ove odluke obezbeđuju se u budžetu grada Beograda za svaku kalendarsku godinu.

Član 2

Odredbe ove odluke odnose se na dodelu poklona i nagrada učenicima osnovnih i srednjih škola, za svaku školsku godinu, i to:

1. poklona za učenike prvog razreda osnovnih škola i

2. nagrada za učenike generacije osnovnih i srednjih škola.

Član 3

Nedodeljene poklone i nagrade organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za poslove obrazovanje (u daljem tekstu: organizaciona jedinica) raspoređuje na osnovu odluke rukovodioca organizacione jedinice.

II POKLONI UČENICIMA PRVOG RAZREDA OSNOVNIH ŠKOLA

Član 4

Grad Beograd, na početku školske godine, svim učenicima prvog razreda osnovnih škola i osnovnih škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju na teritoriji grada Beograda daje prigodan poklon, koji se sastoji od školskog pribora ili prateće opreme koji je primeren tom uzrastu i potrebama, i predstavlja dobrodošlicu đaku za polazak u školu.

Član 5

Organizaciona jedinica pokreće postupak nabavke poklona, čiju sadržinu određuje rukovodilac organizacione jedinice, a prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, o broju rođene dece koji su u toj kalendarskoj godini stasali da krenu u prvi razred.

Član 6

Osnovne škole organizacionoj jedinici dostavljaju podatke o broju upisanih učenika prvog razreda do 20. avgusta tekuće godine.

Prema podacima iz stava 1. ovog člana, školi se isporučuju pokloni za učenike prvog razreda, a isporuku vrši izabrani ponuđač nakon okončanog postupka javne nabavke, zaključno sa 31. avgustom tekuće godine.

III NAGRADE UČENICIMA GENERACIJE OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA

Član 7

Nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola dodeljuju se na predlog škole, a škola bira učenika generacije u skladu sa statutom škole ili pravilnikom o izboru učenika generacije koji može biti sastavni deo statuta.

Podatke o učeniku generacije (kratka biografija sa osvojenim nagradama na domaćim i međunarodnim takmičenjima ili drugim postignućima) škola dostavlja organizacionoj jedinici, najkasnije do 16. jula tekuće školske godine.

Član 8

Grad Beograd, po završetku nastavnih dana za tekuću godinu, daje nagrade učenicima generacije osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda, koje su svojom vrednošću i edukativnim karakterom primerene postignutim rezultatima.

Učenicima generacije osnovnih škola dodeljuju se nagrada u vidu knjige sa tvrdim povezom iz određene oblasti.

Učenicima generacije srednjih škola dodeljuje se nagrada u vidu laptop računara. Posebna softverska podrška određuje se učenicima generacije škola za slepe i slabovide.

Odluku o izboru nagrade iz stava 2. i 3. ovog člana utvrđuje rukovodilac organizacione jedinice.

Član 9

Nagrade se isključivo dodeljuju jednom učeniku generacije u osnovnim i srednjim školama.

Nagrada učenicima generacije ne dodeljuje se školama za osnovno obrazovanje odraslih.

Član 10

Nabavku predviđenih nagrada obaviće organizaciona jedinica.

Organizaciona jedinica vodi evidenciju o ukupnom broju nabavljenih nagrada, kao i njihovoj raspodeli o čemu se sačinjava izveštaj.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".